Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1600 / 2208
(#) djcaveman válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 28, 2014
Rendben.. És köszönöm..
(#) djcaveman válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 28, 2014
Köszönöm a gyors reagálást CIROKL
(#) CIROKL válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 28, 2014
Bővebben: Link Egy pár kimenő többek közt a GU50pp é is ott látható.
Ezek nem SE cuccok? nekem PP kellene..
(#) Orbán József válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 28, 2014
(#) djcaveman válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 28, 2014
Köszönöm.. Nos erre, ilyenre lenne igényem.. Bár még mindig érdekel a 120W-os projekt.
A GU50pp az simám tuningolható akár 120 WATT-ra is ez csak a hozzáállástól függ .
Ezért érdekel a 4XGU50 projekt is.. 2 csőből is ki lehet vajon hozni ezt a teljesítményt? Persze tápfeszültség emelés meg a többi finomsággal.
2 cső -ből 100WATT megcélozható , az én példányom is képes a 100WATT- ra pici módósítással /csak idő közben már nem nálam szolgál /
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
(#) soos csaba válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 28, 2014
Szia CIROKL! Remélem nem felejtkeztél meg rólam?, várom a rajzodat.
(#) FordPrefect válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 28, 2014
Akár az Általad is említett 120 W is kihozható. Csak 800V tápfesszel (veszélyes) 8K-s kimenőre.
(veszélyes és bonyolult). Ettől jobb az eredeti ötlet, 100 W 4GU50-ből kihozható, 400V táppal, alacsony illesztő ellenállással. De ha valakinek 100-120W-ra igénye, akkor: 2 db EL/PL509

gu.jpg

(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 29, 2014
Megmondom őszintén, ez a teljesítmény és feszültség egyszerűen ijesztő számomra. Ha van egy ívhúzás, zárlat, az felér egy kis meteorittal. Pedig pirotechnikus vagyok, láttam egyet-mást, de ilyen erősítőt csak körbekerített drótkerítésen kívülről nézegetnék, járó motorú autóból. Mindennek van határa - szerintem.
(#) Járai válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 29, 2014
Teljes mértékben igazad van, az elektroncsöves Tv-kben is külön el volt kerítve amit népiesen egyszerűen "kutya háznak" neveztek. Bár a BEAG APX100 is rendelkezett jó nagy feszültséggel, és hajlamos volt leégetni a kimenő trafót.
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 29, 2014
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy véleményetek szerint mitől lehet az alábbi probléma:
Adott egy EAG AE-782/A erősítő pár. Már réges-régen kibeleztem belőle a hangszínszabályzót, és a katodin előtti fokozatnál van a bemenet. Ahogy a képen is látjátok. A kondik Siemens olajpapír kondik, 470nF/630V-osak, az elkók még az eredeti Siemens 32+32µF és MM típusok. A végcsöveket és az egyenirányítót még tavaly cseréltem, az ECC83-akat pedig mostanában. Ezek a körülmények.
A probléma a következő: A bekapcsoláskor van ez a gond, hogy a jobb csatornában rövid ideig hallható egy búgó hang, kb. 5 másodpercig. Ahogy melegszenek fel a csövek, egy ideig nem hallható, aztán a bekapcsolástól számítva kb. 10-15mp múlva megszólal nem hangosan, de jól hallhatóan, majd 5mp múlva elhalkulva elhallgat teljesen. Az erősítő szépen szól, hangjával nincs gond, de nem tudom, hogy ez nem egy komolyabb gond előszele-e. Régebben nem csinált ilyet, csak azóta mióta betettem az új ECC83-akat, és akkor sem rögtön kezdte, hanem mostanában. Mi lehet-ez szerintetek?
(#) Járai válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Mind a két csatorna így viselkedik? Ha nem, cseréld meg a csöveket és kiderül melyik a bűnös.
Nekem EF86 csinált ilyet majd állandósult a bugás, cső csere megszüntette. Az hogy új egy cső még idő előtt meghalhat. TV-s korszakomban rendszerese vittem bevizsgálgatni új csöveket és szó nélkül kicserélték.
(#) Gery78 válasza Járai hozzászólására (») Jan 29, 2014
Nem csak az egyik csinálja, a jobb oldali. Most feltettem az asztalra vizsgálgatom, de minden jónak tűnik benne, legalábbis a feszültségek terén. Én egyébként az ECC83-ra gyanakszom, mert azt változtattam nemrégen, az volt amit utoljára cseréltem benne. Kipróbálom a csőcserés megoldást amit javasolsz. Hát szomorú lennék, ha az új cső rossz lenne.
(#) Gery78 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Kicseréltem az összes új csövet régiekre, de nem a csövek csinálják. Ugyanaz játszódik le a bekapcsoláskor. Tehát a csövek jók.
(#) mofesa válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Ellenőrizd a rácslevezető ellenállásokat. Lehet, az egyik cső rácsa a levegőben "lóg".
(#) bakos13gab válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 29, 2014
Hehe. Az AV760-ban ennél is nagyobb a feszültség, mégis sokan játszanak vele.
(#) Mate78 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Ha jól értem, rögtön bekapcsolás után már búg?Akkor még nem is folyik áram a csöveken, így a kimenőtrafón sem.Valahogy nekem úgy tűnik, mintha a csövek felfűtésével lenne kapcsolatban a dolog,amikor nagyobb áram folyik a csövek fűtőszálain.A két hullámban jelentkező búgást pedig annak tudnám be hogy az ECC83 gyorsabban felfűt mint az EL84.
Persze lehet semmi köze a valósághoz, csak agyalok.
(#) Gery78 válasza mofesa hozzászólására (») Jan 29, 2014
Mindegyik ellenállás jó.
(#) Gery78 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Nem rögtön a bekapcsolás után, hanem amikor már eléri a 250V körüli tápfesz értéket és addig búg amíg beáll a tápfesz. Búg kb. 5-6 mp-ig, aztán elhallgat. Aztán beáll 320V körül a tápfesz és szépen megy az erősítő.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) bta válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Ha mindkét oldal jól működik, egyformán szól, és felfűtés után a búgás is megszűnik, miért akarod "megjavítani"?)
/Utána lehet járni, melyik cső fűt fel gyorsabban a többinél, de nincs sok értelme./
(#) Gery78 válasza bta hozzászólására (») Jan 29, 2014
Igazából azért zavar ez a probléma, mert eddig sosem csinált ilyet az erősítő. Ez abból ered, hogy valamelyik cső gyorsabban fűt fel mint a többi és ahogy beáll a munkapont megszűnik a búgás? Most próbálom tesztelni a kondikat, hogy jók-e. Az olajpapír csatolókat cserélgetem most másikra. De amúgy másik csövekkel is csinálja nem csak az újakkal. Az összeset kicseréltem, a búgás viszont sajnos maradt, tehát más probléma van.
(#) bta válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Ha a teljes(!) csőkészlet cseréje után is marad a kezdeti búgás, akkor nem a valószínűbb, egyszerűbb "hiba" lépett fel. Elképzelhető még, hogy a bekapcsolás után rövid ideig búgó oldalnak rosszabb az alacsonyfrekvenciás(?) stabilitása, és amíg a lengések tartanak, erősebben átjön a tápfesz. hullámossága, mint normál AB-osztályú üzemben. (Talán az anódtápnak is beterhel?) Azért a kérdőjel, mert a kezdeti lengéseket ultrahang-tartománybeli gerjedékenység is okozhatja. Több ötletem nincs.
(#) Orbán József válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 29, 2014
Ugyanez van a repüléssel is, veszélyes mégis sokan csinálják. Aztán van egy eléggé el nem ítélhető megjegyzésük bizonyos esetekre: "Aki hülye, az haljon meg." Aki akar, értsen belőle...
(#) Gery78 válasza bta hozzászólására (») Jan 29, 2014
És ezt mivel lehet kiküszöbölni? Azt sikerült a multiméteremmel megmérni, hogy, a legelső tápkondin ahol bejön a nyers tápfesz, egy pillanatra, amíg a búgás lezajlik 6,8V körüli értékre felmegy a váltófesz, és utána 3,8V-ra beáll. Tehát elképzelhető, hogy ez van amit írsz, mert valamiért megnő egy kis ideig a táp búgófeszültsége, és aztán beáll szépen a normál 3,8V-os értékre. Tehát valami beterhelheti a tápot. Utána fojtós szűrés van, és arról megy a kimenő meg a többi hóbelevanc. Lehet hogy a tápkondik nem az igaziak? Vagy kellene valami kiskapacitású kondit tenni a tápba, esetleg az egyenirányító csőre? A kimenő nem csinálhat ilyet? Eredeti gyári kimenő.
(#) mohinger válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Szkóppal ránéznék a kimenetre, hátha nagyfrekis gerjedés lesz az. Egy nagyon hasonló kapcsolást csináltam nemrég, ott is füllel nem hallható frekin gerjedt az erősítő, bizonyos hangerőpoti állásnál, üres bemenetnél. Néztem, hogy sok BEAG típusnál a bemeneti első trióda anódjáról néhány tíz pF kondi megy a testre pár kOhm ellenállással. Ennél ez hiányzik.

Bővebben: Link
(#) Gery78 válasza mohinger hozzászólására (») Jan 29, 2014
Sajnos szkóppal nem tudok ránézni, mert nincs szkópom. Még azt az egy kondit nem néztem meg, itt nálam be van építve egy 330pF-os 630V-os kondi. Most néztem át a tápkondikat és az olapapír csatolókat is, de mindegyik jó, mert a hiba még mindíg megvan. Megnézem azt a kis kondit.
Szerk: Sajnos nem az a 330pF-os kondi a ludas, és megnéztem a katódhidegítő kondit is a végcsöveknél, de az sem lehet. Ugyanúgy csinálja.
Következő: »»   1600 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem