Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ezt Bővebben: Link én is megépítettem a helikopteremhez teljesen jól működik, két leddel van az egyik töltésnél világít ha feltelt elalszik és kigyúl a másik led. Egy 3.7V 200mA -es aksit tölt fel kb 30-40 perc alatt. Építettem még egyet egy 3,7V 5000 mA-es Li-Ion nak (biztos vagyok benne hogy nincs 5000mA-es ez az akku, lemerül és odateszem tölteni kb 20 perc múlva azt mutatja a töltő led-je hogy feltelt. Eléggé fura ez az aksi nem?
Sziasztok!
Kovidivi invitált ide, innen Bővebben: Link Ahol egy akkumulátor kisütő és kapacitásmérőt mutattam be.(nem töltő) Próbálok válaszolni "milyen képlettel számolod ki a kapacitást?" kérdésre. Mérem a kisütő áramot másodpercenként, addig amíg az akkumulátor feszültsége eléri a kisütési végfeszültséget. Ekkor megnézzük hány másodpercig ment a kisütés. Kapacitás = Szum(kisütő áram(t))/3600
Köszönöm a választ! Remélem, cikk lesz belőle
Tegnap este odaraktam tölteni,mértem az időt,és 37 perc volt a töltés.Hogy kell lemérni hogy valójában hány mA-es lehet ez az aksi?
Ismert terheléssel kisütöd, amíg a cellafeszültség le nem csökken 3V-ra. Esetleg tovább, ha alacsonyabb feszültség van ráírva. Az eltelt időből ki lehet számítani a közelítő kapacitást. Áram szorozva idő = kapacitás .
A gyártók úgy adják meg az akkumulátor kapacitását ( C ), hogy az 20 órás kisütésre vonatkozik, azaz a mAh számot elosztjuk hússzal. 5000/20=250 mA. Ha a kisütő áram nagyobb, akkor a kapacitás csökken. Egy lítium cellára 3.9 Ohm, 5W ellenállást kötve 1A lesz a kisütő áram, 250 mA áramhoz egy 15 Ohm 1W ellenállás kell. Olvasnivaló.
Nem az a lényeg hogy mekkora a kapacitása (a kínai úgyis azt ír rá amit akar), hanem hogy mit bír, milyen a minősége, ez leginkább ár függő.
A 18650-es Sanyo vagy Samsung amit az akkus fúrómba tettem úgy tekeri a motort hogy képtelenség kézzel lefogni, pedig csak 1300mAh kapacitású. Amire meg ráírnak 4-5000mAh-t, azok általában kukába valók, nem egy motort, de még egy izmosabb power LED-es lámpát sem hajtanak sokáig.
A 18650 akku méretei megegyeznek a ceruza (AA) elemével?
Nem, az jóval nagyobb. Ami AA méretű az a 14500.
Az ötszámjegyű (hengeres) lítium akkumurátorok méretjelölésénél az első két szánjegy az átmérő milliméterben, az utolsó három pedig a hosszúság tizedmilliméterben. Ennél előfordul, hogy a védelmi elektronika, vagy egyéb ok miatt nagyobb a méret (általában lefelé kerekítik), hiszen az rugó miatt nem nagyon számít, ráadásul nem találná meg a vevő .
Az AAA 104440, az AA 14500. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Köszönöm!
Ge Lee- hát úgy érzem ez is kukába való.
Dehogyis! Egy fali óra, ami alapból is 1 ceruzaelemmel ment, ezzel az akksival 10évig menne
Igazad van, ez már szelektív kuka, egyébként a faliórák tápellátása annyira "kihegyezett"
hogy 1,5 V ceruzaelem 1,2 V-ra csökkent feszültsége már nem elég neki. És akkor most mit szól az alapból 1,2 V-os akkukhoz ? 1,35 V egy feltöltött akku nyugalmi feszültsége, egy darabig éppen csak elmegy vele az óra !
De ez egy Lithiumos téma nem? Szerintem Lithium akkuról beszél: Egy 3.7V 200mA -es aksit tölt fel kb 30-40 perc alatt. Bár ilyen kis kapacitásnál ez a 30-40perc majdnem jó érték! Főleg 500mA-rel... Most így átgondolva nem is biztos, hogy halott ez a cella! Ettől függetlenül faliórába mindenféleképpen jó!
Egy darabig elmegy NiMH akkuról is, de annak a magas önkisülése nem teszi lehetővé a hosszú idejű használatot. De itt LiIon akkuról van szó. Ezzel inkább a túl magas feszültség lenne a baja...
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Szerintem ez az akku rendben van. 30-40perc alatt 500mA-rel simán feltölt a cella! 3.7V 200mAh-s celláról van szó.
Csak halkan jegyzem meg, hogy "5000" mAh Utlrefira akkuról van szó!
Tényleg, két akksiról van szó. Azt hittem az első, 200mA-es akksira kérdez rá, hogy 30-40perc töltési idő jó-e. Tehát akkor az lenne az összehasonlítási alap. Ez a front...
Bocsi, figyelmetlen voltam, szerintem is túl magas a 3,7 V a faliórának. Többet is próbáltam két
ceruzaelemmel járatni de el sem indult.
Ezt csak viccből mondtam, de ha komolyan érdekel, legalább egy zenerrel és soros ellenállással korlátozd a feszültséget, és jó lesz pár évre! A zeneren átfolyó áramot az óra által felvett áramhoz igazítsd. Vagy sima ellenállásosztó is jó ilyen kis terhelésre talán. Vagy egy stabilizátor 1.5V-ra.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Most olvastam el a hozzászólásokat. Igen két akkuról van szó. Az elsőhöz viszonyítottam a másodikat. Az első ami egy 200mA-es(új heli akku) feltelik 30-40 perc alatt azzal a töltővel amit linkeltem. A második akku 5000mA ez van ráírva (új) ez telik fel 37 perc alatt ugyan olyan töltővel. Mind a kettő 3,7V os, a heli LI-Po, a másik Li-Ion. Kicsit fura a második akku vagyis gagyi. A morzsaporszívó hamar leszippant a teljesítményéből, egy 15 mp porszívózás után kb a felére csökken a szívóereje (igaz azon elég sokáig tartja) de az már elég hogy hamar lecsökken. Azért is kérdeztem hogy mi van ha még egy tök ugyan ilyen aksit kötök vele párhuzamosan és úgy megy rá a töltőre.
Sziasztok! A behajtóm 9V-os. Van benne 7db 1,3 V-os akku (semmi nincs ráírva de szerintem Ni-Cd,vagy Ni-Mh. Meg van dögölve. Ha szerzek bele 3 db jó minőségű Li-Ion akkut az 3*3,7V kb 2.200 mA-es. Ezt ha sórba kötöm akkor 11.1V
A 9V-os Motort lehet működtetni ezzel a 11.1V-al? A töltést hogyan lehet megoldani hogy cellánként töltsön ha sorba vannak kötve? Mert ugye mindenhol azt olvasni hogy ezeket cellánként kell tölteni. Válaszokat előre is köszönöm. Vagy van más megoldás? A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Hali!
szerintem teljesen jó. feltöltött állapotban nagyobb lesz a fesz kb 3*4.2V. Az én 14.4V akksis fúrómba 4 cellát tettem (majd 17V feltöltve) teljesen korrekt. A cella pólusokat kivezettem hüvelysorra a házra, vettem egy Bővebben: Link (neked 3 cellás kell) a pontjai tüskesoron, és labortápról töltöm (pontos 4*4,2V-ról!!). Ezt a balanszert igazság szerint belülre kellett volna tenni, akkor véd a mélykisülés ellen, de nam nagyon fért volna bele és valami picit folyamatosan meritené a cellákat. Örülök hogy megléptem, azóta ha kell a fúró, működőképes azonnal, nem töltögetéssel kell kezdeni, a nicd használat nélkül is 1 hét alatt lekonyult
Ne rakj bele LiIon akkut. Ez egy motor, ami induláskor nagy áramot vesz fel. A LiIon nem ilyen üzemmódban teljesít jól. Porszívóba (motoros terhelésre) NiCd vagy LiPo akkumulátor való.
Nedugi fórumtárs jól írta, a NI-CD akkukat azért használják csavarbehajtókba mert a belső ellenállásuk sokkal alacsonyabb mint a LI-ION akkuké nagyobb pillanatnyi áramok leadására
képesek. LI-PO akkukkal kiválthatnád de azok sokkal drágábbak, ezek extrém nagy áramok leadására képesek, rövidzárba fel is robbanhatnak. A modellezők előszeretettel használják brusshless /kefe nélküli / motorok nagy áramigényének biztosítására. Azért csatolok egy linket 3 vagy 4 LI-ION cella töltésének megoldására. Bővebben: Link
Én 5V 2A-t állítok elő Lithium-ion cellából. Először 2 párhuzamos cellával próbáltam, de a olyan nagy áramot vett fel a kapcsoló üzemű konverter, hogy egyből leesett a cellák feszültsége, és le is kapcsolt a védelem pár perc után. Tesztelgettem a cellákat, és sokkal nagyobb teljesítményt lehet belőlük kivenni kisebb árammal, mint nagy árammal. Most 4db cella van párhuzamosan kötve, cellánként olyan 700-800mA a felvett áram, ezt még szépen tolerálják, nem okoz gondot. Ebből gondolom, hogy ha elég sok cella van párhuzamosan, akkor lehet őket nagy árammal is terhelni, de ahhoz meg sok hely kell. A Lipo, ahogy Nedudgi is mondta, bírja a nagy áramot, ezért használják modellezésnél.
Köszönöm a válaszokat.
Azt olvastam(meg mondták),hogy a NI-Cd sem szereti a sorba kötve töltést. Ez így van?
Semelyik akku nem szereti a sorbakötést, mert a cellák töltöttsége az idővel elmászik. Leginkább a NiCd viseli el a sorbakötést, mert egy bizonyos határig túltölthető. Ezért alkalmaznak a lítium akkumulátoroknál balanszeres töltést. Ha a balanszer túl macerás, akkor a marketing megoldja a gordiuszi csomót: venni kell másikat, ha tönkrement. Ezért megy haza hamarabb az az akku, amelyiket nem cellánként töltenek a gagyi töltővel. Törekedni kell arra, hogy a cellákat legalább időnként külön-külön feltöltsük.
Hali!
Igazad van, de szegény ember azt használ ami van olcsójé. Nálam 2 cella párhuzamosan , 4-en sorba vannak, rossz laptop akksiból ingyért, de kiválóan teljesítenek, a nicd-vel új korában sem bírt ennyi időt sem használatban, sem készenlétben.
Köszönöm a tájékoztatást. Hát igen.,"ha már szétszeded és feltöltöd külön külön akkor" ezt már a garancia lejárata után érdemes
És Li-Po ba milyet érdemes tenni egy ilyen gépbe mint amit említettem? Egy 11.1V 2200mAh -es bírná? Ami egyel kisebb az már 7,4V-os. |
Bejelentkezés
Hirdetés |