Fórum témák
» Több friss téma |
702 saját GND je allat a 3-as lábra gondoltam. A 6-os a negatív táp.
Jelenleg nem tudok mérni, mert az összes tranyó ki van szedve. (megszámozva) Ebből 2 rossz. + a négy zéner. Sajna csak hétfőn van bolt. Holnap szétnézek a kacatok között hátha találok alkatrészt, de nem sok esély van rá. Amint összeáll küldöm az adatokat.
Hello!
Sajnos elszállt az egyik végtranyó is, a BD245 BE és BC között semmi nyitófeszt nem lehet mérni, kivettem a frekimérőből az ugyanilyet, azon minden ok, megpróbálok körülnézni, ha nincs megkapja azt. Egyébként be lehetne indítani végtranyók nélkül? Aműveleti ellenőrzése végett? Köszi! A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
Hello.
Szerintem várd meg amíg minden alkatrészből lesz hibátlan beépítve a készülékbe. üdv
Oké, megfogadom a tanácsodat nehogy nagyobb kár keletkezzen.
Jelentkezem ha minden megvan. Köszi!
Hello latyakosa!
összeraktam a készüléket, a mérések a következők: T404 BE:0,65V IC402 11-es láb: egyen 10,23V, szkóp ábra mellékelve K6a10 pont: ezt nálam K6a11-nek hívják, de ugyanaz, ez megy egy ellenálláson és diódán át a T410 fet gate elektródára. 5 kHz-en (utolsó előtti sávkapcsoló állásban): -12V egyen, legmagasabb sávban(20-200khz) : 0,05V A Fet drain-en eleinte minden rendben, ha maxra tekerem a GAIN potit akkor is okés, de pár másodperc múlva megkapja a szinusz az egyenfesz komponenst, ekkor feltekerve a GAIN-t egy kevés torzítás van, de lényegesen kevesebb, mint a kimeneten. Ekkor KB. 0,5V egyent mérek a drain és föld között. Egyébként gyanakszom a védőáramkörre is, mert a kimeneten mérve bekapcsoláskor ugyan turzított a színusz, de nincs egyenkomponens, viszont ha benyomom a reset nyomógombot, akkor a szinusz alakja rendben lesz, de ekkor bejön az egyenkomponens. Eközben persze a gain poti nincs maxon, csak ott ahol állandósult állapotban még nincs torzítás. korábban cseréltem a tirisztort még az elején de semmi javulás nem volt ugyhogy visszaraktam. (Kész csoda, de volt itthon ilyen szovjet típus.) Van itthon 741 opa, meg foglalat, szerinted érdemes kicserélni? KÖSZI!
Szia,
Ha az uA702 bemenetén "szép" a színusz miközben a kimeneten az látható amit az előzö hozzászólásban csatoltál akkor ott szerintem gubanc van az integrált áramkörben. Végfok kimenetén (R446 R447 közös pontja) a 38v táp fele kb 19 V, vagy ismét csak kb 8v ? A jfet-s limiter szerintem teszi a feladatát. Még az uA702 körül lévő elektrolit kondenzátrokat lehetne érdemes megnézni, ha az ic csere után sem javul az állapot. A rajz szerint van ott néhány darab pár mikrofarad ertékű kondenzátor... üdv:
Hello!
R446-R447 között 20-21 V, de csak ha resetelek. Minden indításnál világít a LED, szóval kéri a resetet. Ez eddig is így volt, csak még nem említettem. A 702 IC helytt mit lehetne hasznalni? Amiket multkor írtál helyettesítőket nem találtam boltban. Kondikat megnézem még, rájuk mértem már úgy beforrasztva, nem tűnnek rossznak. C404, C403, C401 elkó C401-et cseréltem, C403 kipipálva, mert a búgófesz kb 100mV. Idézet: „R446-R447 között 20-21 V, de csak ha resetelek. Minden indításnál világít a LED, szóval kéri a resetet.” Az R445 és D418 közül valamelyik nem szakadt ? úgy gondolom e két alkatrész lenne felelős a reset nélküli indulásért ha nincs a kimeneten rövidzár. Mi történik egy reset után a tápfeszültséggel hosszabb idő eltette alatt ? A 741-s 10-s lábán szkóppal mit látunk illetve a T409 bázis-emittere között ? Valamint mit látunk a D410 és a C407/408 közös lábán ? A szkópos mérésekhez jó lenne tudni milyen v/div állásban mérsz.. Idézet: „A 702 IC helytt mit lehetne hasznalni?” Jó a kérdés, már gondolkoztam rajta, de nem találatam jó megoldást még rá. Sajnos én sem találtam beszerezhetőt... Idézet: „Kondikat megnézem még, rájuk mértem már úgy beforrasztva, nem tűnnek rossznak. C404, C403, C401 elkó C401-et cseréltem, C403 kipipálva, mert a búgófesz kb 100mV.” A kondenzátor rámérésnél mit csinálsz beforrasztott állapotban ? ESR-t vagy kapacitást mérsz ? A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Hello!
R445, d418 rendben. Tápfesz táncol olyan 25-30 V között, ha resetet nyomva tartom akkor kb 40V tehát megvan a táp, de ha elengedem újra mászkálni kezd. (Videó mellékelve szkóp: 5V/DIV ). 741 IC 10-es láb: képek mellékelve. Itt szinusznak kellene lenni? Ha jól értelmezem ez a kimeneti frekvencia kompenzáló láb. Idézet: „Valamint mit látunk a D410 és a C407/408 közös lábán ?” (itt kicsit homályos a rajz szerintem az c407 és c406 2x1uF), szóval a D410 katódon a földhöz képest egy kb 400mV os amplitúdójú háromszög van AC állásban, amely egy kb 18 V-os egyen tetején ül, és a tápfeszhez hasonlóan szaladgál, csak kisebb mértékben. Idézet: „A kondenzátor rámérésnél mit csinálsz beforrasztott állapotban ? ESR-t vagy kapacitást mérsz ?” Itt csak azt nézem meg hogy esetleg nem vezet-e át a kondi, meg figyelem hogy a műszer hogy mászik fel ahogy tölt a kondi. (Nem egy profi mérés, de legalább látni ha rövidzár van.) T409 BE között semmi feszültség nem mérhető. 0V A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
! BOCSÁNAT EZT ELNÉZTEM. AZ ELŐZŐ KÉPEK A TL702 10-ES LÁBÁRÓL SZÓLNAK. !
Itt egy videó a 741-es 10-es lábáról. 0,2 V/DIV 50 usec/T AC. ez a jel kb 15V-os egyenen csücsül. Ja és az előzőben a képek nem jók, a tirisztoros videó jó. Bocs a bakiért! Köszi! A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Szia,
Idézet: „Tápfesz táncol olyan 25-30 V között, ha resetet nyomva tartom akkor kb 40V tehát megvan a táp, de ha elengedem újra mászkálni kezd. (Videó mellékelve szkóp: 5V/DIV ).” Köszi a videót! A tirisztor begyújtódik időnként, kérdés mitől. A 741 kimenetén lévő háromszög jel frekvenciája valahogy nem tűnik jónak ha valóban 50usec/T az idő. Ezt ellenőriznéd kérlek! Ez durván számolva 5,7kHz (3,5 osztásnak láttam a videón). Ha közben a frekvencia generátor által keltett rezgés frekvenciája is ennyi, akkor a kondenzátorok közül valamelyik nincs továbbra sem a helyzet magaslatán. A 741-s az egyik bemenetére az R422 és R426 osztóról 100Hz-val pulzáló féltápfeszt kap, a másik lába a D410-től indulva egy simított egyenfeszültséget. A 10-s lábán a kimeneti jelnek valahogy arányosnak kellene lennie a hálózati frekvenciával. olyan tesztet gondolnák végezni, hogy a tirisztor katódjánál megszakítani az áramkört, egy külső stabil tápról megtáplálni a végfokozat és a tápegység vezérlő áramköreit kb 30V-tal a C403 pontjainál. Ebben az állapotban újra nézni a 741 10-s lábának jelét, a T409 BE-t szkóppal AC-ban, Gain poti tekergetése esetén a kimeneti jelet torzul-e és hol a végfok kimenetétől a uA702-s ic felé vissza felé haladva. Idézet: „Itt csak azt nézem meg hogy esetleg nem vezet-e át a kondi, meg figyelem hogy a műszer hogy mászik fel ahogy tölt a kondi. (Nem egy profi mérés, de legalább látni ha rövidzár van.)” értem, alap tesztnek jó, de a kiszáradt elektrolit kondenzátort ezzel sajnos nem fogod tudni kiszűrni (pl ha fele/harmadára csökken a kapacitása). Milyen műszerrel mérsz, digi multi ellenállás vagy dióda mérés üzemmóddban ? Idézet: „T409 BE között semmi feszültség nem mérhető.” Szkóppal AC módban sem ?
No problem, csak az nem hibázik aki nem csinál semmit, köszönöm a javítást
Idézet: „Ezt ellenőriznéd kérlek! Ez durván számolva 5,7kHz (3,5 osztásnak láttam a videón). Ha közben a frekvencia generátor által keltett rezgés frekvenciája is ennyi, akkor a kondenzátorok közül valamelyik nincs továbbra sem a helyzet magaslatán.” Jól lett mérve, ez a görbült háromszögjel azonos frekvenciájú mint az oszcillátor. Ha tekerem a frekit ez is együtt változik, nagyobb frekvenciákon kevesebb az elején a görbület. Melyik kondikra gondolsz? Gondolom a 741 környékén: C411, C412, C406-C047 van a környékén. Kicserélem őket hátha, aztán ha semmi megpróbálom a külső tápos mérést. Asszem van LMXXX stabkockám ami tud 30V-ot. Köszi! Idézet: „C411, C412, C406-C047 van a környékén.” A C406-407 elektrolit kivitel ? Ha igen azt cserélném, a C411, 412 azok valószínüleg nem elektrolit kivitelüek a kapacitásból fakadóan, azokat hagynám.. A C406-407 együttes kapacitiv reaktanciája (ha valóban 2 µF az értékük) 14 ohm körül van 5,7kHz frekvencián. Ezen az ellenálláson a végfok túláram védelmi tranzisztora folyat át áramot kizárólag túlterhelés esetén, amíg nincs túlterhelve az erősítő kimenete addig itt szinte alig szabad AC komponensnek lennie. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
Egyik sem elkó, fóliakondik C410,C408 bekarikázva, C406,C407 pedig olyanok, mint a képen látható sárga fedelű, fekete oldalú remix kondik.(szintén fólia ha jól tudom.)
Minden esetre megpróbálkozom hátha találok rajtuk hibát.
Szia,
A képen nem elektrolit kondenzátorok vannak, hagyjuk ki a C410,C40, C406,C407 cseréket mint lépést. üdv
Hello!
Találtam egy nyomtatóból bontott kapcsüzemű tápot, 32V 30W, rákötöttem. Videó mellékelve. A tirisztort teljesen kiszereltem. Stabilabb a 3szög jel, de mikor max közelében van a gain akkor torzul kiccsit. A Kimeneten ugyanúgy megvan az egyenkomponens.
Ami még fontos: Rámértem a TL702 műveleti kimenetére (láb11) itt rendes szinusz látható, DE CSAK A LEGMAGASABB SÁVBAN még akkor is ha gain maxon van. . Az összes többi sávban torz jel látható.
Szia,
A bontott kapcsoló üzemű tápról járatva is torzul a végfokozat kimeneti oldalán a szinusz jel ? Tegyük fel, hogy 32V van a C403 kapcsain. Ekkor a D404, R431, R421, P403 osztónak P403 maximumra tekert értéke esetén a 741-s IC 5-s lábán közel 8,1V, a P403 minimum (zéró ellenállás) esetén a 4,6V mérhető közelítőleg (ha jól számolok). Az IC 4-s lába az R433-n keresztül +12V-t kap amit végfok egyenirányított, de nem szűrt tápfeszültségéből felére osztva (R427, R426, ) a D405-n keresztül a testre húz 100Hz-s frekvenciával (ezt érdemes lenne szkóppal is ellenőrizni!). Amikor az egyenirányított tápfeszültség színusz felezett értéke kevesebb mint az 5-s láb feszültsége az IC 10-s lábán a kb 18-20V körüli kellene lennie. Ha fordul a helyzet akkor kb 1-2v. Ez a billenés nyitná a T409-t és a tirisztort. Javasolok egy 741-s cserét. Reményeim szerint ettől megjavul a táp része. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Mik az egyéb körülmények ? Melyik tápfesz mellett ? A jelszinteket, torzítást a 702-s be és kimenetén is nézted ? Ugyanakkora csúcstól-csúcsig a nagyfrekvencián a szinusz mint kisfrekvencián a végfok kimenetén ?
TL702-t a külső 32V-os tápfeszen néztem. Csak a TL702 kimenetet néztem meg, a szinusz csúcstól csúcsig jóval kisebb a legnagyobb sávban mint a többiben, viszont legnagyobb sávon a TL702- kimeneten rendes szinusz van.
Idézet: „A bontott kapcsoló üzemű tápról járatva is torzul a végfokozat kimeneti oldalán a szinusz jel ?” Igen így is torz. Gyakorlatilag ua. mint a rendes táppal.
Javaslom, nézd meg ha a K6a11-s pontra minden frekvencián 0V-t kapcsolsz (megszakítod a -12V-t) akkor rendben van-e a szinuszjel a végfok kimenetén, ez még mindig a 702-s IC hibáját mutatja. Kis jelszinteken jó az IC, de nagyobb kimeneti jelnél torzít.
Nem értem milyen -12V-ra gondolsz? A kapcsrajz alapján érted a K6a11-pontot? Mert mint korábban írtam nálam az a T410 fet bemenetére megy D409+R410-en át.
Szia,
Erre a hozzászólás részletedre gondoltam: Idézet: „K6a10 pont: ezt nálam K6a11-nek hívják, de ugyanaz, ez megy egy ellenálláson és diódán át a T410 fet gate elektródára. 5 kHz-en (utolsó előtti sávkapcsoló állásban): -12V egyen, legmagasabb sávban(20-200khz) : 0,05V” A -12 V Gate feszültség hatására a Jfet "lezár", nagy ellenállásként viselkedik. Ha nincs negatív záró feszültség a gate-n akkor viszont kicsi az ellenállása. Ilyenkor a gain felől jövö jel töredéke jut be a uA702 bemenetére.
Ja értem már. Nem értettem mi célja ennek, de megnéztem szkóppal az oszcillátort, nagyobb frekvenciákon kisebb az amplitúdó. Gondolom ezt hivatott kompenzálni.
Raktam a 741-nek foglalatot, tirisztor visszakerült, saját tápról megy, az eredmény ugyanaz, új 741-gyel és a régivel egyaránt kéri a resetet.
Megnéztem a FET-et multiméterrel is, van kb14 mV a Drain-en földhöz képest, szerintem ez még elfogadható, mert ahogy ráteszem a multimétert látszik, a szkópon hogy a bezavar kicsit. Szerintem a lényeg az volna hogy mivel kéne kicserélni a TL702-t. Másban már hiba sztem nem lehet, minden le lett csekkolva kivéve a fóliakondik, de azok csak túlfesztől mehetnének tönkre ilyent viszont nem kaphatott.
Meg lehetne nézni, hogy a táp működése miképpen változik ha D408 anódját kiforrasztod. Ezzel kikapcsolódik a védelem a végfokban, ezért csak 0-ra tekert gain mellett javaslom végezni. Azt lenne érdemes vizsgálni a C403 kapcsain a feszültség ingadozik-e hasonlóan vagy stabil lesz-e.
Másik testként még a T409-nek a BE átmenetet javaslom szkóppal ellenőrizni. Továbbra sincsenek periódikus nyitások ? A 741-s 4-s bemenetén milyen a jel ?
Bocsánat, a napokban nem tudtam foglalkozni a géppel, estefelé ígérem elvégzem a méréseket!
Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |