Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   322 / 983
(#) soundst válasza soundst hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Az a helyzet hogy, találtam egy hasonló kapcsolót otthon, azonban mégsem a kívánt kapcsolást hozza. Kimértem műszerrel szerintem az egy áramkörös és úgy néz ki, ott a középső saru-párra kell kötni a hálózatot, a fölső és az alsó pár csak megkapja ugyanezt. Nekem pont fordított felállás kellene: két betáp és egy darab fogyasztó kap, hol az egyikről hol a másikról. Úgy láttam azon az oldalon hogy az két áramkörös kapcsoló és 6 sarus kivitel, hogy tudnám kimérni hogy biztosan megfeleljen az alkalmazásnak?
(#) pont válasza soundst hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Nem igazán érthető...Miért nem kötöd a fogyasztót középre, a két betápot a szélsőkre?
(#) SzervízMacska válasza soundst hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Szerintem Te alternatív kapcsolót keresel...
(#) VIM válasza soundst hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Szia! Hát valóban nem tudni mit is akarsz működtetni, de a kérdéses kapcsoló belsejének felépítése a képen látható. Jobb lesz ha elmondod, hogy mit akarsz megvalósítani és csak úgy dőlnek majd a megoldások.
(#) szamóca válasza VIM hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Ha különböző fázisról kapcsol át terhelve, lesz nagy vakueffekt.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) VIM válasza szamóca hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Hát ez a kapcsoló nem sokat tud, de van neki nagyobb testvére is, akkor olyat kell beépíteni. Még nem tudni mire is lesz ez jó, mer még nem derült ki "soundst" elmondásából semmi.
(#) szamóca válasza VIM hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Me titkos, azé.
(#) soundst válasza VIM hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Bocsi' lehet nem voltam egyértelmű. A jelenlegi kapcsoló egy két állású, 6 érintkezővel és úgy kötöttem be, ahogy a képen látható, de csak az egyik hálózatról kapcsol, a másikról nem. Jövő héten kapok egy három állású 16 amperes kapcsolót, hasonlót mint itt látni, reményeim szerint azzal működni fog. Egyébként nem titkos a "projekt" arra akarom használni a kapcsolást, ha nincs a bojlerhez éjszakai áram kis időre át tudjak kapcsolni a hagyományosra.
(#) TAKLACO hozzászólása Feb 2, 2014 /

HELLO !
Termeszetesen ugyelj ra hogy ugyan azt a fazist kosd ra a kapcsolon keresztul , ha haromfazisu hallozat van - elkerulendo a szikrazo naplementet.
En inkabb ezzel kapcsolnam:Bővebben: LinkB16 amperessel.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) proba válasza TAKLACO hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Ez nem nyert választás szerintem.Ha mindkettőt felkapcsolja, az éjszakai és a nappali áramot összekötheti. Így balesetveszélyt idéz elő ( óracserélő áramszolgáltató dolgozó)
Csak olyan megoldás fogadható el, ami vagy mechanikusan , vagy elektromosan kizárja ezt a lehetőséget.
(#) Bakman válasza soundst hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Az 1-es és 2-es pontra kösd a bojlert. A felső kettőre az egyik hálózatot, az alsó kettőre a másikat. Figyelj arra, hogy a kapcsoló legalább 10 A-t (inkább 16-ot) bírjon, különben szétéghet.
(#) zootyo hozzászólása Feb 2, 2014 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van két helység egymás mellett. Külön van biztosítva egy egy 16A-es kismegszakítóval az óránál. Természetesen, a nulla és a fázis is külön helységenként oda van vezetve. Védőföldelésből használhatok egyet, vagy külön húzzam azt is be duplán? Ugyanabban a csőben mennek a kábelek a két helység felé.

Köszönöm.
(#) TAKLACO válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Teljes mertekben igazad van !
(#) zolika60 válasza zootyo hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Elég egy.
(#) soundst válasza TAKLACO hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

A bojler 10 ampert vesz fel, és egyfázisú a hálózat. Remélem így nem várható csillagszóró a kapcsolóból.
(#) pont válasza zootyo hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

A földelő vezeték keresztmetszete nem lehet kisebb mint a fázis-é. Ennek a gyakorlatban leginkább úgy tudsz megfelelni, ha mindenhova külön földelő vezetéket viszel. Máskülönben a közös szakasz keresztmetszetét kell növelni.
(#) zootyo hozzászólása Feb 2, 2014 /

Nos!
Az egyik helységben van egy boyler is, aminek külön be van húzva 3x2.5 cu. Annak a védőföldjét használhatom a két helység 1,5-ös vezetékeléséhez védőföldnek?
(#) pont válasza zootyo hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Nem. Mert mint ahogy fentebb írtam...
(#) VIM válasza pont hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Nem úgy értette, hogy a 3X2.5-ből a földelő szálat használja fel a másik két helyiség földelésére?
(#) ötfelezős válasza soundst hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Én ilyen panelkapcsoló helyett görgős kapcsolót alkalmaznék, egy boyler mellett a méret nem nagyon számít... És valahogy stabilabbnak érezném.
(#) szamóca válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Már ajánlottam neki, de az drága.
(#) zootyo válasza VIM hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

De igen, ezt kérdezném, hogy szabad e?
(#) ötfelezős válasza pont hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

A földelő vezeték keresztmetszete nem lehet kisebb mint a fázisé.
Nevezzük inkább védővezetőnek, de bocsánat, ez az állítás azért nem a teljes igazság, az, hogy ugyanakkora legyen, minta fázisvezetőé, az az egyik lehetőség, a másik a méretezés.

Több áramkörnek lehet közös védővezetője, és annak a keresztmetszete a legnagyobb fázisvezető keresztmetszetével legyen egyenlő - vagy méretezés.
(#) soundst válasza szamóca hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Ha egy kis meleg vízről van szó semmi nem lehet drága
(#) pont válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Köszönöm a pontosítást. De mivel nem tudjuk miből mi van pontosan zootyo-nál , ezért írtam: "A földelő vezeték keresztmetszete nem lehet kisebb mint a fázis-é. Ennek a gyakorlatban leginkább úgy tudsz megfelelni, ha mindenhova külön földelő vezetéket viszel."Abból nem lehet baj. Szerintem nem jó megoldás megcsapolni a bojler védővezetőét, technikailag korrektül kivitelezni.... Én a "bojlernek mindig mindent külön" állásponton vagyok.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) VIM válasza pont hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Idézet:
„Szerintem nem jó megoldás megcsapolni a bojler védővezetőét, technikailag korrektül kivitelezni.”
Teljesen igazad van! Talán a kérdezőnek fel lehet hívni a figyelmét arra, hogy ha mégis bele akar kötni azt hogyan kövesse el, ha nincs más alternatíva és szeretné a többi helyiséget is bevonni a védelembe. (más típusú sorozatkapocs NEM jó!)
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Had kötekedjem, azért én a különálló eret a másik oldalon dugnám be,Ilyen estekben az esetleg eltérő vezeték keresztmetszet tud furcsa dolgokat művelni.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Próbáltam illusztrálni a dolgot a lehető legjobban, de akkor, hogy egyértelmű legyen: egy csoki szelet kell és teljes hosszában átérjenek az erek és úgy kell leszorítani a spéci, lemezes leszorítóval. Ha jól meg van húzva, összevasalja az ereket mintha forrasztva lennének.
(#) ötfelezős válasza pont hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Amúgy egyetértek veled, én sem csinálnám.
(#) zootyo hozzászólása Feb 3, 2014 /

Megblankolom a védőföldvezetőt elvágás nélkül. Rásodrom a másikat majd leforrasztom és zsugorcső. Úgy gondolom ez van olyan jó megoldás mint a sorkapocs.
Következő: »»   322 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem