Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   458 / 608
(#) zotya1983 válasza lowzor hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Mutatnál néhány fotót az erősítőről? Szeretném megnézni hogyan fért el a bordán a két IC, illetve általánosságban is érdekel milyen lett.
(#) steelbird válasza pjg hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Sziasztok!
Generáltattam egy grafikont a teljesítmény-viszonyok szemléltetésére.

Az értékek 4 Ohm -os rezisztív terhelésre lettek számolva, +/- 60V tápfeszültség esetén. A valóságban sosem ilyen a terhelés, de jól jöhet ez a "saccométer"...

Az áramot 10 -szeresen is kiszámoltattam, mert amúgy nehezen olvasható le az értéke.
A végfokok nyugalmi áramát nem vettem figyelembe, ez a grafikon kizárólag a vezérlőjel hatására előálló állapotokat mutatja.
A felső kivezérlési tartomány természetesen csak elméleti, addig nem vezérelhető ki egy végfok sem.

Nem pont ide, a TDA7294 -es topicba való, de itt most szó volt ehhez hasonlókról...
Ha kéri valaki a Word munkafájlt, vagy más értékekre ki kellene neki rajzoltatni, küldöm, vagy kirajzoltatom szívesen.

60V_4Ohm.pdf

(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Ha kész teljesen lesz videóbemutató is. Most szét van bombázva.De elfér a hídas egymás mellett a p4 bordán 8cm lapát kísérete elég is neki 41 volton járatva.Üdv.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Szia! Remek! Egy kérdés: a szinusz és a csúcs miért 1:2? Nekem az szűrődik le, hogy a feszültség pillanatnyi értékével kalkuláltál valamennyi görbénél.
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Engem már a mostani állapot is érdekel, erről is mutass képeket! Látom én azon amire kíváncsi vagyok.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Ja, igen, a görbék pillanatnyi értékeket mutatnak, kivéve a szinuszost.
Igazad van, lehet hogy külön grafikon kellene a kettőnek.

A szinuszos teljesítményt inkább csak azért számoltattam ki, hogy ha a hozzá tartozó pillanatnyi értékre van csúcsban kivezérelve a végfok egy szinusz jellel, akkor az mennyi effektív teljesítményt jelent. Időben átlagolva ez az, ami átalakul hővé, vagy a végfokon, vagy a hangszórón.

Na, ezt jól megfogalmaztam...

Vagy magát a szinuszos értéket számoltam rosszul?
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Ígérem hogy meglesz ha teljesen kész
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2014 / 1

A képleted hibátlan. ellenőriztem. A Pd jelzés elbizonytalanított, de némi számolgatás után rájöttem, hogy ez a felvett és leadott teljesítmény különbsége, azaz a hőteljesítmény.
Ezt most nem használtam, de a TDA7294-et helyettesítő modelled, és az abból levezetett összefüggéseid alapján én is készítettem két diagramot. Egyedi nézetem szerint, ha több, egymással csak áttételesen kapcsolatban lévő jellemzőt ábrázolunk, akkor azt nehéz értelmezni, vagy legalábbis gyakorlott szem kell a lényeg felismeréséhez. E miatt nálam csak a teljesítmények szerepelnek, külön a kétféle terhelő impedanciához. A vízszintes tengelyen a tápfeszültség (szimmetrikus esetén a kettő összege) szerepel, és ehhez mutatja a teljesítményeket.
Némi töprengés után, szándékosan azonos feszültségtartományt hagytam mindkét ábrában, illetve a teljesítményt is azonos léptékben van. Azt gondolom, így még hangsúlyosabb a két terhelés közti különbözőség. Az értékeket is fent hagytam, azt is lehet tanulmányozni.
Ne feledjük, egy IC tok szélsőségesen jó hűtés mellett sem képesa határadatait túlteljesíteni. Ebből egyenesen következik, a grafikon egy része csak elméleti.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Ó, hát ez nagyszerű! A teljes méretezés még egy percet sem vesz igénybe ennek a táblázatnak a használatával.
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 4, 2014 /

Remélem ezt még kibírja Ez a kit +- 12-45 Vdc és max 50 van ráírva.Így nem kell itt tekergetnem semmit.És megoldódott a hűtésprobléma is azaz egy p4 es processzorhűtő pontosan jól le fogja hűteni
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Tuttkós lesz! Szerintem kezdheted építeni.
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 4, 2014 /

Hűtötönk és az egyéb idom beszerelése véleményem szerint tökéletesen felesleges ha van távtartó is.Így nem fog letestelni .
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Feb 4, 2014 /

Üdv skacok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 225Wattos toroidom elé nem kell lágyindító? Am megjött a trafóm holnap próba de elötte veszek pár cuccot még... Am ez a kapcsolás jó? Van ben koppanásgátló meg standby?
(#) lukacsp válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Áh, nem kell.
(#) pjg válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Majd csak 1kW -tól.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Feb 4, 2014 /

Ok! Köszi!
(#) lukacsp válasza pjg hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Legjobb szívvel azt mondanám amúgy, hogy akár 200-300VA esetén is érdemes lehet használni lágyindítót, mert akkor be lehet tenni olyan értékű primer olvadó biztosítót, ami képes megvédeni a trafót túlterhelés esetén. Az induló áram nagysága a DC oldali puffer kapacitás értékétől is függ, és a trafó teljesítményétől.
~400VA körül, és a szekunder DC oldalon n x 10.000 mikro esetén eljön az a pont amikor az induló áram már olyan nagy, hogy muszáj lágyindítót használni, így tudunk értelmes értékű olvadó biztit tenni a primer oldalra, ami még véd is túlterheléstől.
(#) t4nt1zjeee válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Tehát akkor jobb ha beteszek 1-et? Ha nem teszek akkor számittásaim szerint elég atrafó elé egy T10/15Amperes olvadó...
(#) lukacsp válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Ez elé a trafó elé egy T2,5A bizti elég kell legyen lágyindítás nélkül. (Ha mondjuk ~2x10.000mikro körül szűrsz DC oldalon.)
(#) zotya1983 válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Én többször is indítottam mivel még egyenlőre a táprésznél tartok.
Csak annyi hogy meghúzza a 4X10.000(100v) kicsit az áramot(villanik egyet pl az íróasztali lámpám). Trafómat ismered 300 va 2X41Vdc. Ide tegyek lágyindítót? Mert attól félek ha ráakasztom a végét túl nagy áramlöketet kap és megöli.Vagy felesleges?
Valamint a primer oldalra tegyek egy biztit?
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 4, 2014 / 1

A végfoknak nem árthat az induló áram, mert az csak a puffer kondik előtti áramköri részeken folyik.
Mindenképpen kell betenni biztit a primer körbe. Ha kettős szigetelésű érintésvédelmi módot használsz a készülék építésénél, akkor elég egy bizti is, ha viszont "védőföldelt" (ezt igazából I. érintésvédelmi osztálynak hívják) készüléket építesz, akkor két bizti kell a primer körbe a bejövő 230-as kábel mindkét áramvezető erét meg kell szakítani egy-egy olvadóbiztivel ilyenkor.

Köszi!Van T-s 2.5 A-s biztim akkor ezt beteszem egy tokba és a primer oldalon a + - ágba teszek egy egyet mivel védőföldeléses dugaszolót használok az erősítőház földje maga a dugaszoló.
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Nem kizárt, hogy akár T 3A ... T 4A kellhet bele. Jó sok a puffer elkód, és a trafód teljesítménye is nagyobb mint t4nt1zjeee trafója.

Igazából ezt terhelés alatt fogom megtudni melyiket szereti azt tudom minél "közelebb" teszem a tűréshatárhoz hogy oldjon ha gáz van.

Viszont a koppanásgátlót nem tudom kell e beépítenem? Mivel elvileg a TDA7294 rendelkezik valamiféle késleltetéssel de neadjisten egy zárlat esetén nem tudom hogy viselné a dolgot.?
(#) t4nt1zjeee válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

2x6800mikro lesz benne szűrésnek...
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Feb 5, 2014 /

Üdv! nem kaptam 6800mikros kondikat csak 4700ast abbol elég oldalanként 1db? ehez a táphoz?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) kriszti1998sub válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Könnyebb ha már a trafónál sorosan kötöd így csak egy diódahíd szükséges de így is jó.És igen elég oda csak egy 4700µF is.
(#) t4nt1zjeee válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

oksa köszi!
Következő: »»   458 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem