Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1504 / 2501
(#) benii23 hozzászólása Feb 5, 2014 /
 
Üdv!
Én azzal a furcsa kérdéssel állnék elő, -nem tudom lehet-e ilyet ne toljon le senki azért mert megkérdezem- hogy Sony F335R erősítőm teljesítményét szeretném picit megnövelni. Hallottam már egy ismerősömtől, hogy lehetséges az ilyen egy két kondenzátor meg ketyerék kicserélésével csak gondoltam itt vannak nagyobb szakik akik ehhez értenek és kikérem a véleményüket mielőtt vadul nekiállnék mindenféle alkatrész beszerzésének, ki-be szerelésének és a többinek. Ja és ha valaki nagyon segítő kész akkor van egy komplett kapcsolási rajzom az erősítőről!
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) szamóca válasza benii23 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Leírtuk már többször is, ez nem lehetséges a leírt módszereddel.
(#) benii23 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Értem köszi csak nem akartam 1536 oldalt átolvasni bocsi de azért még 1szer köszi
(#) benii23 hozzászólása Feb 5, 2014 /
 
De amúgy akkor milyen módszer létezik? Ha szabad megkérdeznem Kidobom és újat veszek?
(#) reloop válasza benii23 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Az sem rossz Egy érzékenyebb hangsugárzó például csodákra képes. Most mi van rákötve?
(#) Kori27 hozzászólása Feb 5, 2014 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a Boke Audio PA-500-as végfokommal kapcsolatban, mert tanácstalan vagyok. Használtan jutottam hozzá, és annak ellenére, hogy alapból szépen szól, nem úgy szuperál, ahogy vártam. Na de nem is húzom az időt:

1: mélyet szerettem volna hajtani vele, de nem hajtja ki még annyira sem, mint az összesen 125 wattos hifim egy csatornán (bár az 6 ohmra van tervezve és elég izmos szerkezet, a hangszóró Alpine Type E 250W/800W 4 Ohm 12")

2: Alacsony frekvenciákat vélek felfedezni a kimeneten. Ez alatt azt értem, hogy amellett, hogy nem dübörög úgy, ahogy 200-250 Watton elvárható lenne, időnként szemmel jól látható, azaz saccra 4-5 Hz körüli, az alap basszusnál intenzívebb kilengéseket látok a membránon. Úgy gondolom, ezeknek nem lenne szabad megjelenniük.

Műszaki infók:
Táp: 2x 255VA 50V toroid (mert 1U magas), 2x12000µF puffer (ezek alapján azért illene meghaladnia a hifi képességeit, legalább úgy kétszeresen)

Amikor hozzám került, már szinte minden át lett benne forrasztgatva (az előző tulaj az egyik készenléti led kiégése miatt azt hitte, az egyik csatorna nem indul, és nála valóban hol szólt, hol nem, talán rosszak voltak már a speakon dugói, nekem újakkal szól rendesen)

Összegezve a dolgot, nem vagyok jártas a végfokjavításban, így ötletem sincs, hogy mi okozhatja a bajt... Előre is nagyon köszönök minden segítő hozzászólást.
Üdv!
Kori
(#) benii23 hozzászólása Feb 5, 2014 1 /
 
Érzékenyebb hangsugárzókkal nem lehet élvezetesen zenélni Most van rajta 2x 80watt magas meg egy 300w-os(2x150w) mély szóval szegény igen csak túl van járatva.
(#) reloop válasza benii23 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Megnéztem a rajzát, ez a végfok van a ±50V-os változatban is. Azt a 10V-ot nem tudod ésszerű ráfordítás mellett rátenni a tápfeszültségre.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) steelbird válasza benii23 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Idézet:
„Érzékenyebb hangsugárzókkal nem lehet élvezetesen zenélni”

Dehogynem. 50W -nál már elég mellbevágósan tud szólni egy jó hangsugárzó.
(szobában persze)
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) lukacsp válasza benii23 hozzászólására (») Feb 5, 2014 / 1
 
Mesterem hangsugárzónál nem azt jelenti az érzékenység, mint egy kristálypohárnál, hogy érzékeny ezért könnyen eltörik.

A hangsugárzónál az érzékenység az a tulajdonság, hogy adott teljesítménnyel meghajtva mekkora hangnyomást produkál. Ha nagy az érzékenység (=érzékeny a hangsugárzó), akkor adott meghajtó teljesítmény mellett nagyobb hangnyomást produkál.

Így megállapíthatjuk, hogy adott erősítő használatával akkor tudsz igazán "élvezetesen zenélni", ha a hangsugárzó érzékenysége minnél nagyobb.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Szia Pisti barátom!
Megprobálom a napokban összehozni a Te IC -s erősítődhöz a kapcs üzemű tápot. Teszek fel egy képet, egy kis kontrollt kérnék szépen. A trafót PI expert számításai alapján tekerem meg. Én úgy számoltam ,hogy 100VA nél nem kell több.

Bővebben: Link

Hozzá szeretném, LM3875 az IC.
Hiányos a rajz, most vettem észre, így nehéz rá bármit mondani. Ok. Javítom.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014

Névtelen.png
    
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Szia! A kapcsoló-üzemű táp terhelési szabályait sajnos nem ismerem. Ha a 100VA-t visszaosztom 70V-tal, akkor 1,5A-t kapok - az elég karcsúnak tűnik.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Rendben jogos. A trafó tekercselésnél a szekunder oldalon 70V ra van méretezve és 4 A re. Ennyit tud a szabályozó IC és a trafó is. A Szekunder meg lesz csapolva felénél. Nem tudom most így leírni, de Te biztos érted. Elégnek kell lennie. Várom válaszod. Köszönöm szépen, előre is.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Eszembe jutott, akkor máshogy kérdezek. A sztereó IC-s végfoknak mekkora trafó kéne? 2x35V. Mennyi VA ?????
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
A kétféle tápegység teljesítményadatai nem tudom, hogy összehasonlíthatók-e. Hány ohm-os terhelésre számoljam a trafós változatot?
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Ezt nem értem.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Hány ohm-os hangszórót tervezel rákötni?
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Ha jól emlékszem 8 Ohm ra volt az IC adatlap szerint. De nálam minden 4 Ohm on van bekalibrálva. És nagyon szépen csinálta a dolgát. Vagy csak egyszerüen szigorú vagyok. 4 R a válasz.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
4 ohm-on valahol (adatlap nem árulja el) határolni fog az IC. A teljesítményadatokból 5,5A-re következtetek. Sztereóban ezt kell kétszer venni, tehát 11A még ne rogyassza meg a tápot.
Arra ügyelj, hogy 4 ohm-on ±30V-ra, vagy az alá kell venni a tápfeszültséget! Lásd az adatlapban.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Ok. Akkor megint máshogy kérdezek. Te tudod van egy kis trafóm, 2x15V írányítva +-22V DC tájékán. Erre a trafóra az van írva 2x15V , 2x 3.3A , 100 VA. Gyönyőrűen vitte a dupla véget, a maga teljesítményével.
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
A trafós tápot elég a csúcsáram √8-ad részére méretezni, és rövid időre simán túl is lehet terhelni. Ha ez igaz a kapcsoló üzemű tápodra akkor nyugodtan vágj bele. Mint mondtam sajnos nem értek hozzá. Vidd el a kérdést a kapcsoló-üzemű táp témába, ott biztos találsz szakértőt, itt úgyis vastagon OFF-ban vagyunk.
(#) DJanosi válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Szia. Ismét építhetnék vagyok beszereztem egy 400VA körüli trafót. S jó lenne összedobjak még egy erősítőt . A szűrt egyenfeszültség 67V. Volna egy rajzom amihez akad alkatrészem is. Lehet hogy nem a legjobb rajz és kapcsolás szerint 42V ra van kiadva .Mitszolsz elboldogul 67V al? Na meg érdemes elkészíteni?
Üdv:Levente

300w.gif
    
(#) reloop válasza DJanosi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Szia! A BSS oldalon közzé tett rajzok nem túl erős szűrőn mennek keresztül közlés előtt. Jó lenne a rajz eredetijét felkutatni. A 300W nem is tudom hogy jön ide képaláírásnak
(#) DJanosi válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
A BSS en 300W teljesítményre becsülik pedig nem lehet több 150 nél.
(#) Travolta válasza DJanosi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Csatolok egy rajzot, szerintem az számodra meg felelhet. Ezt még nem építettem meg, de van ennek egy fetes változata is, azt sikeresen után építettem, gyönyörű hangja van. Gondolom ez sem maradhat el tőle.
(#) reloop válasza Travolta hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Jó látni néha kvázi-komplemeneter végfokot R50-55 báziselőtétek nem kaptak értéket. Az Nmos 350 a donor.
(#) Travolta válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Igen, azok az értéke valamiért lemaradt, de egy másik rajz alapján nincsenek is bázis ellenállások. Igaz itt TO3 tokos tranzisztorok vannak.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
(#) nagysasy válasza DJanosi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Innen is csemegézhetsz.
Bővebben: Link
(#) Kori27 hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Sziasztok, megint én...
Még mindig sürgős segítségre szorulok...
Adott egy Boke Audio PA-500-as végfok, amivel 250Wrms/800Wpeak mélyet hajtok (vagyis csak hajtanék), de jó izmos basszust nem, alacsony frekvenciás kilengéseket viszont annál inkább tapasztalok a hangszórón. Maga a mély hang közel sem egy 200-250 wattos végfokhoz mérhető, az 1-2 hertzes(re saccolt), szemmel jól látható lassú kilengések viszont lényegesen jobban, szinte teljes lengéstávon mozgatják a membránt (ahogy a végfoknak illene is kilengetni, csak a hasznos hangfrekvenciákon).
Ha valakinek lenne ötlete, merre induljak, azt nagyon megköszönném. A belseje ugyanaz, mint a castone ut-500-nak, arról gyáris leírást ITT találtok, rajz sajnos nincs. Képek vannak, ha majd kellenek.
Előre is köszi mindent.
Üdv!
Kori
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
(#) Buvarruha válasza Kori27 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Szerintem ez nem az erősítő hibája, hanem a rossz hangszóró és, vagy rosszul hangolt hangsugárzó miatt van.
Következő: »»   1504 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem