Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Holnap jön meg az uc3844 azzal is ki próbálom, majd írom milyen változásokat értem el.
Kösz a rávezetést.
Üdv!
Tovább próbálkoztam, be az az nekem ez teljesen ismeretlen terület, ezért kértem volna segítséget, mert még jók a félvezetők de ha sokáig javítom, lehet, hogy elmúlik ez az állapot.... Mértem néhányat: a 300.W.-ra kért tápnál üresjárat: 105,6 kHz. 107 V. (egyenirányítva, kondival) 0,02 A. (hálózati felvétel). 136. ohm terhelésnél: 135 kHz. 97 V. 0,33 A. , 86. ohm 151 kHz. 80 V. 0,45 A. , 43. ohm 149 kHz. 66 V. 0,66 A. Táblázatban érthetőbb. A fényképek is ebben a sorrendben vannak, a Tr.2. (Skori számozás szerint) szekunder oldalán. A primeren is próbáltam, de leverte (valószínű a szkóp) a FI. relét.... A szópot kérem nem bántani, a 80-as években készítettem. Nekem az lenne a legkedvezőbb, ha valaki megcsinálná a "mindenki jól jár" jegyében. Előre is köszi: Gyula
De előtte volt zárlat, az meg valamelyik alkatrészben ott lakik. IC-t is megmérted?
Az nem jelent semmit. Már be lett forrasztva, táp alatt volt, el is pusztulhatott, gyári hibás is lehet. Mérd meg.
Mit mérjek rajta?
Zárlatos-e a 1-7 láb között?
Sziasztok.
Már korábban elkezdtem a témát egy másik topikban, de át kellett ide jönnöm. Szóval adott egy Colortron 4100 TV tápegysége, rajzok: Rajz1 , Rajz2 A kérdés az lenne, hogy hogyan tudnám használni a tápegységet? Vajon üresjáratban mennyire ugranak meg a feszültségek? Mi történne, ha üresen indítanám? A legvészesebb a 200V-os ág, ott 250V-os kondi van, a többi bővebben van méretezve. Illetve még régebben kivettem belőle az R12 ellenállást (a rajz jobb szélén van). Kellett egy másik TV-be, amiben zárlatos képeltérítőt cseréltem. Mennyi wattos lehet ez az ellenállás? 2db 10Ohm 0,4W megfelelne helyette? A helye az akkora mint az R10-esé, az saccra 1W-os lehet.
Szekunder oldalról visszacsatolás nincs, ezért nyitott kimenetekkel a rárakódó tüskék miatt jóval magasabb lehet a feszültség. Tegyél rá előterhelést, 200 V-ra elég 1-2 mA, a kisebbekre többet. Nem kell feltétlen mindegyikre.
Ne azt kérdezd, hogyan tudod használni, hanem hogy mire akarod? Nem egy nagy csoda, újabb monitorokban, TV-kben valamivel jobbak vannak. De ha van olyan felhasználási terület, ahol a feszültségek, terhelhetőség megfelel, semmi akadálya.
Szia!
Már jeleztem a csöves topikban, hogy terhelés nélkül ne járasd ezt a tápot.
Egy zeneres stabilizálást is kialakíthatsz, az terhelést is ad, és stabil, túllövésmentes kimeneti feszültséget. A szűrőkondit tedd a zenerre és megóvod és ez lehet a kimenet.
Igen, de csak a kondenzátorok túltöltése miatt? Mi van akkor, hogy leszedem a diódákat azokról a kivezetésekről amit nem használok?
De igazából ha tényleg a túltöltés csak a gond, akkor elég ha csak a 200V-osra rakok terhelést, meg arra amit stabilan használni akarok. Mert gondolom, hogy a 145V-ot nem lövi 250V-ig, Illetve 15V-ot se 25V-ig?
A primer száll el, hisz ez egy stabil táp. A túl nagy feszültségimpulzusok tönkreteszik a kapcsolótranzisztort.
Köszönöm! Ez így már világos. Igazság szerint nekem csak stabil 200-250V-ra lenne szükségem 1A bőven elég lenne, elektroncsövek meghajtásához.
Egyenlőre úgy tűnik, hogy egy védőelválasztó transzformátorral járnék a legjobban, de az sajnos nincs. Van itt még egy másik TV de az csak 150V-ot tud, plusz van még rajta 12V meg 16V, de ha valahogy sorba is lehetne kötni őket, akkor se lenne meg a 200V. Nem tudom, lehetne-e kezdeni valamit vele? Egy blokk diagramot mellékeltem, a 17-es lábon jön ki a 150V. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
A Colortron felesleges diódáit kiiktathatod. Elektroncsövekhez a fűtést is erről venném. Az legalább ad neki egy biztos előterhelést. A 200 V-ot mindenképpen terheld a mérésekhez. Ha már összeállt a szerkezet, akkor is maradjon rajta valami, amíg a csövek felfűtenek és beáll az anódáram, addig is védjen.
Meg is volt az első próba. Kikötöttem mindent csak a 200V és a 6,3V-ot hagytam meg.
Egy 25W-os izzóval terheltem a 200V-os kimenetet, gondoltam ennyi elegendő. Emellett 209V a rajta mérhető feszültség. A 6,3V-os ág üresen 8,5V, egy karácsonyfaizzóval 7,5V és egy 12V-18W-os izzóval 6,4V. Azt hiszem, hogy ilyen ingadozás mellet a fűtést inkább más forrásból oldom majd meg. Meg-e lehetne azt oldani, hogy a berendezés figyelje a 200V-os ágat és ha megvan rajta a 200V akkor leálljon, vagyis inkább tartsa stabilan? Valamiféle feszültségosztóra gondolok, amit ha visszavezetek a tápegység modulba, akkor tudja szabályozni.
A fűtésnél nem kell kétségbeesned. Fogsz két combos 5,7 V-os zenert, szemből sorbakötöd őket (tehát mondjuk a két katódot össze), erre kötöd a csövet, teszel elé a táp felé egy soros ellenállást, amit a cső fűtőáramából plusz a zener áramából (amit a teljesítménye maximál) és a feszültségkülönbségből (üresjárás V - 6,3 V) kiszámolhatsz. Mindig 6,3 V-od lesz ott. Nem azt mondom, hogy sok csövet elbír, de azért elketyeg. És a szembekötősdi miatt váltóáramon is működik, megspórolsz egy diódát
Jut is eszembe, ezt a mérést a fűtéssel a diódával együtt mérted? Mert az egyutas egyenirányítás miatt nem nagyon terhelhető, de ha kihagyod, több delej áll rendelkezésedre. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
Az elejét átolvastam 3x is, de értem már az 5,7+0,7V-om lesz, akár mindkét irányban.
Igen ezt a gyári diódával mértem, olyan 0,8A-t számolok, hogy lehetett a 18W-os izzóval. Engem igazából a 200V izgat jobban, vajon mennyire csökkenthetem le a terhelést, hogy ne legyenek gondok? Vagy meg-e lehetne csinálni egyszerűen egy visszacsatolást, mint a PC tápoknál is van? Mert, nem szeretek pocsékolni. A többi feszre. van adapterem 1,5-12V-ig, de majd lehet, hogy átalakítók egy PC AT-s tápot.
Hali. Szeretnék nekikezdeni kapcsolóüzemű tápegység készítésének,de nemtudom hogyan induljak el. TL494 van itthon bontva bőven,csak nem tudom hogy hogyan is lehetne elkészíteni egy mondjuk úgy "tanuló" tápegységet,amin kitanulhatom hogyan is működik ez az egész. Valaki esetleg útmutatást tudna adni ebben az irányban? Köszönöm előre a segítségeteket.
Szia!
Egy nagyon egyszerű gyakorlásra termett feszültségcsökkentő kapcsolás: Bővebben: Link. A kapcsolási rajz linkje a lapon.
Köszönöm. Így már kicsit könyebb lessz. Hétfőn neki is állok az alkatrészek megvásárlásának.
Csöves berendezéseknél nem sokat számít, ha az anódfeszültség 200 vagy éppen 230 V. Kivéve ha csővoltmérőt készítesz, de ez ma már ritka holló. A fűtés kényesebb téma, mert drága csöveket sűrűn cserélgetni a kiégett fűtőszál miatt...
A tápegység úgy készült, hogy minden kimenete a tervezett terhelést kapja, akkor állnak be a feszültségek. Ha tudod a pontos teljesítményfelvételt, műterheléssel megterhelve a primer oldalon be lehet szabályozni a pontos kimenő értékeket. Most néztem a rajzot, van is ott egy trimmerpoti. Végső esetben a szekunderekből kellene letekerni. Gyanítom, könnyebb hozzáférni, mint ha a primerhez akarnál hozzátekerni. Majd megnézem, akad a pincében 3 db is. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
Engem nem a feszültség ingadozás zavar, a fűtést megoldom más forrásból. Mert úgy is elő kell fűteni, nem bízom a véletlenre. A 200V-t meg 200-230V között teljesen megfelel.
A probléma inkább az, amit már korábban is írtak nekem, hogy üresjáratban a nagy feszültség impulzusok tönkreteszik a kapcsolótranzisztort. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
Erre már megírtuk a megoldást. Előterhelés. Amire a legjobb a fűtőkör kihasználása.
A zeneres stabilizálás is adna terhelést, gondold át... Csak méretezd be.
Igen, köszönöm a válaszokat mindenkinek! Használok is egy 25W-os izzót, akkor marad is így egyenlőre. Gondolkodtam a zeneres stabilizáláson is, ha mondjuk ráteszem a 6,3V-ra akkor maximum szerintem 0,8A-el lehetne terhelni az pedig 5W. Vajon az elég nagy előterhelés lenne önmagában?
Ahogy említettem, antiserial zenerekkel, egyenirányítás nélkül, mindkét félhullámot hasznosítani tudod, így a kivehető teljesítmény is duplázódik.
Igen, értem az eddig leírtakat, mindent. Csak azt nem tudom, hogy mennyi a minimális szükséges terhelés. Akkor mondjuk 10W összesen elég lenne, úgy már bírná hosszú távon?
Ha megnézted volna az indító hozzászólás rajzait, nem hajtogatnád ezt a mindkét hullámot. Flyback kapcsolóüzemű tápegységről van szó egyutas egyenirányítással. A váltakozó feszültséget ilyen esetben nem nagyon szokták fűtésre használni.
SY345/05-ös dióda 1 A-es, de tartósan 1,4 A-rel terhelhető, ha jó a hűtése. Ez összesen nem éri el a 10 W-ot. A 200 V-os oldalra elég ~1 W-os előterhelés. A tűimpulzusok megfogására elegendő. Mást ne nagyon akarj ráépíteni. Ha nagyon akarták volna, az NDK-ban is megtehették volna. A korábban említett 3 TV-t nem a tápegység tönkremenetele miatt kellett szétszedni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |