Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   551 / 1175
(#) Sebi válasza attti hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Írtam az előző hsz-emhez is. A táp(ok) bemenetét mindenképp keresd meg, anélkül nincs mit mérni, keresni...
Nagyfelbontású teljes panelfotó - mindkét oldalról - javítja tanácsaim minőségét. (A részletfotók jó felbontásúak)
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) attti válasza Sebi hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Ne haragudj, nem olvastam elég figyelmesen, pedig háromszor elolvastam. Holnap megpróbálom a fő alaplapon megmérni, hogy hol megy be a táp ez a kicsi nyák fele. Hogy tud egy ilyen kicsi rész kiakasztani egy 7812-es feszültség szabályzót, úgyhogy -0.68V-ot ad ki? Esetleg a tápegységben is vannak hibák, hogy ilyen dolgokat csinál?

Akár a táp is lehet hibás, azt a legegyszerűbb lesz megtalálni. Ha ez a rész nincs rajta, akkor rendben van?

Ha nincs rajta akkor szépen kiadja a +12V-ot semmi baja nincs, ma valaki neki dőlt a fő bekapcsoló gomboknak és talán hirtelen ki-be kapcsolódott és gyengének tűnik a táp, feszültség tüskét képzett és utána a padon az órák nem működtek. Ekkor ezt a részt eltávolítottuk és helyre jött.

Ha ettől ment tönkre, akkor már halálközeli állapotban lehetett az, ami meghibásodott...
A panel kivett állapotában megtalálod honnan kapja a tápot a csatlakozón. A műveleti erősítők miatt valószínűleg +12V és -12V lesz mérhető. A műszer negatívját tedd a 7812 fém részére, az biztosan a negatív (test, GND). Így biztos megtalálod a másik pontokat, majd ohmmérővel kifütyülteted a GND-t is. Ez a legnagyobb felületű fólia szokott lenni egy gondosan tervezett panelen.

Szia! Holnap megkeresem a tápokat a leírásod szerint, de ez sajnos a tervezés egy nagyon gyenge példája még a komunizmusban készült itt Romániában és nagyon sok hiba volt rajta eddig is. Küldök pár képet az egész nyákról egyben. Ha megvannak a táplábak akkor mit tanácsolsz, mivel folytassam?

Tükrözve van a kép, így néztem össze. Úgy látom a két kék elkó a kettős tápon van, de fütyüld ki a 358 4-es láb a mínusz, 8-as a plusz.

forr.JPG

(#) attti válasza Sebi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Szia! Szia igazad van. A műszer ott sípol ahol mondod. Akkor megvannak a betáp lábak is a csatin, a kicsi tűsoron. Hogyan tovább, mit javasolsz? Esetleg még valamilyen fényképet küldjek-e?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) Sebi válasza attti hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Vedd ki a foglalatból a két nagy IC-t, mindent enélkül nézzünk. Először is: ha zárlat van, akkor fütyül a GND felé a táp szál. Ezt nézd meg, mekkora is a "zárlat": Ha egyet "nyekken", majd elhallgat a műszer, akkor nem nulla ohmos, leolvasható mekkora. A nagy IC-ket egyenként visszatéve változik-e nagy mértékben? Ez lényeges, mert nem tudjuk, hogy mit mutatna, ha jó, de ha nem nulla, akkor lehet, hogy a tápegységben kell keresni a hibát.

Ha egyik ic sincs bent akkor folyamatosan végtelen 1, ha pedig az egyik, de csak ez van bent akkor sípolás, 700r aztán végtelen 1, ha mindkettő bent van akkor ritkább ez a jelenség.

Akkor nem sokkal lettünk okosabbak... Az a gyanúm, hogy nincs semmi baj ezen a panelen, hanem pont ez a terhelés kell a tápnak - a többihez adódva - hogy padlót fogjon. Esetleg mérhetsz rajta áramfelvételt külön tápról.

Eddig tökéletesen működött de nem bízok egyáltalán ebben a tápban, elég fura konstrukció. Ez a csak egyik ic-vel előforduló(a másik nem csinálja ezt) jelenség valami hiba? Ha most kész lenne a labortápegységem akkor tudnék mérni áramfelvételt .

Háát, nem vagyok isten, nem tudom. Ahogy azt sem, hogy mi a funkciója. A helyére is betolhatod az IC-k nélkül, bajt nem csinálsz vele. Aztán egyenként tedd vissza, lássuk mi történik.

Bárcsak tudnám milyen jelek jönnek be a belsejébe a lényege hogy valamilyen feszültségeket küld a léptető motorok valamilyen vezérlése fele. Sajnos a helyére nem tudom rakni mivel, az ott van a cégnél és én itthon vagyok.

Persze, nyűgös ez így. A léptetőmotoroknak többfázisú négyszögjel kell. Ez a panel a rajta lévő alkatrészekből ítélve nem hajtja közvetlenül a motorokat, azoknak teljesítmény is kell, amit vagy spec IC, vagy 6-8db tranzisztorpár szolgáltathat (máshol, a motorok közelében. Amúgy nem is értem minek ide léptetőmotor... talán megtartja a műszer a max értéket...

A meghajtó áramkörön van egy trafócska + pár tranzisztor. A mutatók pedig csak mérés közben mennek fel majd egy kicsit maradnak az értéken aztán lejönnek 0-ba. Muszáj pontosnak lennie mivel beosztásos skála van amin pontosan kell az értéket visszaadja.

Akkor nem hinném, hogy léptetőmotor.Azoknak 4..6..8 kivezetése van, egyszerű módon nem bírható forgásra. Ennek az egésznek analóg kinézete van.

A formájuk is érdekes kicsi kerek hosszú motorok, egy érdekes lendkerékhez hasonló "súlyhoz" kötve, amihez kötődnek további drótok.
(#) Gránátalma hozzászólása Feb 8, 2014 /

Sziasztok!
J201-es,illetve 2N5952-es FET helyettesíthető bs 170-el?
(#) raptorserver hozzászólása Feb 8, 2014 /

Sziasztok!

Egy IC azonosításában kérnék segítséget, amiből alig maradt valami. A gép típusa ahogy a címben: RAON Digital Everun Note D60H. Rossz töltővel próbálkoztak, a töltésvezérlő természetesen "elpárolgott". Amit tudok róla SOT-23 tokozású, 6 lábú, gyári akkuja 3.7V, 5200mAh. Eredeti töltője nincs meg, egy Sony PSP 5V-os, 2000mA-es töltőjét használták egy darabig, amivel töltött, csak lassan. Ekkor jöhetett az ihlet, a dízel agregátor a megoldás!
Viccet félretéve, valaki mintha 31ZY-t vélne még olvasni rajta, ami valójában bármi lehet. fotót nem tudokr róla készíteni, talán ételme se lenne.

Előre is kösz, ha valakinek eszébe jut valami!
(#) proli007 válasza Gránátalma hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Hello! Ezek nem MOS Fet-ek ahogy írják, hanem J-Fet-ek. Vagy is a BF425A inkább a megfelelő választás. üdv!
(#) digifoto hozzászólása Feb 8, 2014 /

Egy hónapja vásároltam egy forrasztópáka állomást. Sajnos már is megadta magát. szétszedtem és egy digitális áramkör volt benne, ebben a BT 136 600 E tirisztor? zárlatos. A páka huzala nem égett el. Hol találom meg az alkatrész adatait?
(#) mate_x válasza digifoto hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Szia! Ez egy triak: Bővebben: Link
(#) Sebi válasza digifoto hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Nem hinném, hogy a BT136 triac a hibás, 1-2 ampernél örökéletű, amúgy meg inkább zárlatba megy állandóan fűti a pákát. Mit mutat a kijelző, rendben van-e a hőmérés?
(#) Hp41C válasza Gránátalma hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

J107, J111, J202, J211, MMBFJ310 kapható a Lomex -nél, J309 a HQVideo -nál.
(#) digifoto válasza Sebi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Kedves Sebi. Sajnos megnéztem, a páka fűtőszála égett ki. Megpróbálom visszavinni, mert a Lidlben vettem, Január 27 én.
(#) Sebi válasza digifoto hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Persze, visszaveszik az biztos, ott semmit nem engednek kipróbálni... De az oda-vissza utat csak elbukják a vevők.
(#) Gránátalma válasza proli007 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Értem, köszönöm!
Azért kérdeztem, mert a boltban direkt J201 helyettesítőt kértem és bs170-et kaptam.
Aztán az adatlap megtekintésénél feltűnt, hogy bibi van a dologban.
Köszönöm mindenkinek a választ!
(#) Auth Zsigmond válasza Sebi hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

"Persze, visszaveszik az biztos..." Náluk, tudod mi a biztos?!
Ez itt nem a reklám helye, de kb. két éve vettem ott (a pécsi, gyárvárosi boltjukban) TRONIC intelligens töltőt (AA,AAA, 9V), majdnem 4500.- ért. Kb, két hónap múlva a hat cellás egyikén töltés nem működött, az LCD kijelzőn az ikon kontúrja villogott csak... Visszavittem a boltba a számlával, de elég nyersen elküldtek az ügyfélszolgálathoz. A neten kerestem meg őket, egy csehországi központjuk válaszolt, 2-3 hét múlva Németországból kaptam egy jó példányt.
(#) BEMcorp válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Akkor legyen itt egy ellenvélemény is: én 2011-ben vettem akkus fúrót/csavarbehajtót, tavaly megadta magát a tokmánya (de még használható lett volna). Ügyfélszolgálatot felhívtam, másnap jött a HÁZAMHOZ a futár, elvitte, rá két napra megint csak házhoz jött a futár, a teljesen új készülékkel. Édesapám ceruzaaksit (AA) vitt vissza, hogy a négyes csomagból 1 rossz volt. Szó nélkül cserélték az egész csomagot.
Szóval, nekem és közvetlen környezetemnek eddig még csak pozitív tapasztalataim vannak.
Következő: »»   551 / 1175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem