Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   115 / 272
(#) Zs_21 hozzászólása Feb 12, 2014 /

Sziasztok!
Itt egy kis fémkeresős zene.Bővebben: Link
(#) Pitti válasza mateatek hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Meg sem nyekken ha vizes fűszálhoz ér. Voltam már vele elég gazos, füves helyen ahol csak úgy tudtam lengetni hogy lenyomtam a fűbe a fejet mintha kaszálnék. Szerencsére ilyen probléma nincs vele. Én úgy gondolom hogy ez nagyban függ a fej merevségétől mert az említett fej elég nehézre sikeredett, bőven van benne anyag. Azért is gondolok erre mert nemrég csináltam a TGSL-hez új fejet és a lehető legkevesebb gyantával öntöttem ki. Na most ezzel a fejjel már nem tudok olyan fűben lengetni mint az IDX nehéz fejével. Vagy máshol kellene keresni a választ? A működési frekvencia terén? Azt tudom hogy a Deltát is keserves használni ha folyamatosan fűhöz, gazhoz ér.

Direkt nem árnyékoltam az adó tekercset meg nem is értem hogy azt miért kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) Pitti válasza Yowie hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Igazad van. Profigold SVHS kábelt néztem ami jónak tűnik mint ahogy az ára is mutatja. Kicsit sokallom de inkább nem spórolok ilyen dolgokon mert sokkal többet ér majd ha a gép "boldogabb" lesz vele.
(#) mateatek válasza Pitti hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Csak azért kérdeztem, mert én még nem próbálkoztam árnyékolatlan adó tekerccsel. És mivel úgy vélem, hogy a vizes füvet és társait az árnyékolással lehet kiküszöbölni, olvasni szerettem volna a tapasztalatodat.
(#) Pitti válasza mateatek hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Azt lenne jó tudni pontosan hogy miért is érzékenyek a fejek az ilyen dolgokra és akkor könnyebb lenne megtalálni az ellenszerét. Elég sok Garrett-es is panaszkodik és ők gyári fejekre. Nálam az IDX feje egy alu darabbal van kiegyenlítve elég jól. Kíváncsiságból kipróbálom majd a TGSL fejnél hogy szintén egy darab alumíniummal a lehető legpontosabban kiegyenlítem így utólag és megnézem a vizes fűben hátha változik valami bár nem hinném de egy próbát lehet hogy megér.
(#) Ge Lee válasza Pitti hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

A kapacitások miatt. Ha le van árnyékolva az adótekercs is, valamelyest rosszabb érzékenység lesz az eredmény, de semmire nem lesz kényes a fej. Ha viszont nincs leárnyékolva (elvileg a GS-emé sincs), akkor van az hogy az érzékenység a fejmérethez képest jobb lesz mint az előző esetben, de minden más is zavarni fogja (vizes fű stb.). A GS pl. arra is cincog ha hozzáérek kézzel a fejhez, de még egy ásott üres gödörre is, amiben semmi sincs. Hiába van kiegyenlítve a talaj, ha húzod felette és egyik pillanatról a másikra nem 5cm levegő van a fej és a talaj között hanem mondjuk 30-40cm (jelentősen változik a talajhoz képest a kapacitás), jelzi. Nyilván nem olyan dinamikával mint a céltárgyat, de jelzi.
(#) yaessu hozzászólása Feb 13, 2014 /

Sziasztok lenne egy olyan kérdésem aki már csinált fejet tehát a gyanta öntés része érdekelne, hogy ha öntés előtt a kinullázott tekercset rögzítem pillanat ragasztóval és úgy teszem be a gyantába akkor nem fog elmászni a gyanta hatására már fizikálisan és elektromosan és milyen a legjobb gyanta hozzá - milyen vastag legyen a d fejnél az ív és magasság -előre is köszönöm
(#) Pitti válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

A következő fejnél árnyékolni fogom az adó tekercset is. Kíváncsi vagyok hogy az interferencia ellen jobb lesz-e a gép. Tudok pár olyan területet ahol az interferencia kísért. Egyik ilyen helyen három gép viselkedését is meg tudtam figyelni. A gépek: Delta 13,5 kHz és egy 14 kHz-es mindkettő kis fejjel meg egy IDX utánépített 6,75 kHz. A 13,5-ös és az IDX nagyon érzékelte viszont a 14-est kevésbé zavarta.

Lehet hogy érdemesebb nagyobb frekvenciában gondolkodni már csak emiatt is.

Érdekességként: egyik barátom goldmaxx power gépe is cincog magas érzékenységen ha megütögeted a fejet.
(#) Neuzer hozzászólása Feb 13, 2014 /

Sziasztok!Az lenne a kérdésem hogy Md-1 fémkereső c13-as kondi kb értéke.Előre is köszi a választ.
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Idézet:
„rögzítem pillanat ragasztóval és úgy teszem be a gyantába akkor nem fog elmászni a gyanta hatására”

Minden gyanta zsugorodik. Vannak gyanták, amiket zsugorodás mentesként forgalmaznak. Ezek a gyanták is képesek akkorát zsugorodni, amik a fejkészítésnél bezavarhatnak rendesen.
Idézet:

elektromosan és milyen a legjobb gyanta”

A sztatikus töltődés a tárgyak felületén jön létere. Ha a gyantád repedezik, akkor a repedésnél is felület jön létre. Törekedni kell a kis felületre. Meg a stabil fejre.
(#) mateatek válasza Neuzer hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Akkora legyen, hogy az adó tekercsen 5.1-5.5 kHz körüli frekvencia legyen.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

43Vpp/40mA. Mert nagy a tekercs induktivitása. Ezért feszgettem pár hsz.-el föntébb, hogy mi kell a nagyobb térerőhöz. Az L vagy az N, az U vagy I legyen nagyobb ?
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Köszönöm Mateatek

Az én tapasztaltaim szerint a leginkább zsugorodás mentes gyanta a következő:
IPOX MR 3016 gyanta
IPOX MH 3124 térhálósító
Jó anyag, de nem a legolcsóbb gyanta.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Persze, azt tudni kell, hogy nem próbáltam végig a világ összes gyantáját. Leginkább csak a zsugorodós cuccokhoz volt szerencsém.
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Ezt fel is írom magamnak a gyanta típust üvegszálat tegyek e bele mert az van sok hajszálnál is vékonyabb
(#) vandorbot hozzászólása Feb 13, 2014 /

Száradás közben folyamatosan figyelni kell, a tekercs mellé szúrt fogpszkálóval óvatosan után kell állítani.

Üvegszál sok kell bele. Anélkül az öntvény törékeny.
(#) Pitti válasza yaessu hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Mindig kijegyzetelem az érdekes, tanulságos dolgokat fórumokról, íme néhány idézet:

Mateatek írta korábban:

"Híg epoxi gyanta. Lamináláshoz használandó. És sok-sok üvegszál.
Igazából mindegyik gyanta zsugorodik kikeményedéskor, de talán az epoxi az, ami legkevésbé, és nem repedezik.
A súlyt pedig szerintem nem a gyanta szabja meg, hanem a sablonod. Epoxi, poliészter, akril, súlyra szinte egyforma. Ne legyen benne feleslegesen sok gyanta.
Olyan gyantát szerezzél be, ami lassan térhálósodik. Inkább kössön meg 1 nap alatt, minthogy 20 perc múlva forrva bugyogjon a félig beállított fej.
A gyorsan térhálósodó gyanták melegedni is tudnak, rendesen. Főleg, ha meleg környezetben használod. Ez a meleg a PET sablont is deformálhatja. Persze ez a meleg 75-80 fokot jelent. A nagyon fölmelegedett gyanta rosszabb minőségű, és zsugorodósabb."

A következőt ha jól emlékszem egy makettépítős fórumon írta valaki gyantákkal kapcsolatban:

"Mint minden gyantánál, úgy az epoxinál is mérhető a zsugorodás. Mivel kevesebb új kötés alakul ki, mint a poliésztereknél, ezért a zsugorodásuk is sokkal kisebb.

A kötési körülményektől erősen függ, hogy melyik térirányban mekkora zsugorodás mérhető, ezért a gyantáknál a térfogatos zsugorodást definiálják. Minél gyorsabban köt a gyanta, annál kevesebb ideje van a gravitáció irányában zsugorodni. A poliészterek térfogatos zsugorodása típustól függően 5,9-9% között, az epoxiké általában 0,3% alatt. (maximum 3%) szintén típustól függően. Sajnos a gyártók a konkrét típusokra sem adják meg ezt az értéket. Az én személyes tapasztalatom az, hogy egy üvegerősítésű epoxi termék egy méteren maximum egy millimétert zsugorodik."

Nekem sajnos mindig elmászott a kiegyenlítés miután megkötött a gyanta de én eddig poliésztert használtam. Tudom az epoxi jobb lenne de sajna nekem elég drága mulatság. Ha elmászik a fej akkor egy alumínium darabbal helyre rakom és annyi. Viszont ha tudok, mindenképp epoxi-t fogok venni. A pillanatragasztós megoldást én is kipróbáltam már úgy hogy a fejsablonba beragasztottam a tekercseket megfelelően kiegyenlítve és mégis elmászott. Fontos hogy a tekercs nagyon merev legyen, impregnálni szokták én pl. AC-43-as lakkot használok. Erősítésnek a gyantába üvegszálat szoktam rakni, festékboltban tudod beszerezni üvegszövet néven és azt tetszőlegesen fel tudod aprítani.
(#) Pitti hozzászólása Feb 13, 2014 /

Mire leírtam, már útbaigazítottak
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Ez így rendjén is lenne, csak az a baj, hogy a gyanta a gélidőtől fogva a teljes kikeményedésig zsugorodik. A gélesedett gyanta pedig a mozdításra már elrepedhet.
(#) mateatek válasza Pitti hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Azt tudni kell, hogy a laminálás max 5 milliméter rétegvastagságra vonatkozik. Eddig garantálja a gyártó, hogy nem forr föl a cucc. A vastagság azért lényeges, mert ha sok a gyanta, akkor az melegszik térhálósodás közben. A lamináló gyanták melegedősek. Ennek ellenére a föntebb írt típus akkora tömegben sem melegedett számottevően, mint egy detektor fej. 300 gramm gyantát öntöttem egyszerre. Langyosodott, de nem melegedett.

Sziasztok!Az lenne a kérdésem hogy Md-1 fémkereső c13-as kondi kb értéke.Előre is köszi a választ.
(#) mateatek válasza Neuzer hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Szia!

Ez a kondi állítja be az adó tekercsed pontos frekvenciáját. Akkora legyen az értéke, hogy a tekercsed 5.1 és 5.5 kHz között rezegjen.
Dezsávű

Még egy kérdés melyik fajta fejet érdemes megépíteni a DD vagy az omegát?
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Visszakerestem az orosz rajzot. Én azt is csodálom, hogy működik a géped. Na ez az egyik rajz, ahol egyáltalán nincs illesztve a tekercs. Egyrészt ilyen elrendezésnél le kell zárni egy 4-5K ellenállással a bemenetet, másrészt mint korábban írtam, vágni fogja a jelet a géped a nagy erősítés miatt, ettől a ligkisebb probléma, hogy nem lesz jó disc. A cibola rajzon jó az előfok

Szerintem a cibola elég jó gép, ha módosítgatni akarsz, onnan érdemes.

A szántón jobb a talaj, mint egy lakóház udvarán, de ez csak akkor érvényesül, ha gép jó.
(#) Yowie válasza Pitti hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

nekem van egy olyan SVHS kábelem, amin kívül van egy árnyékoló rész. Az expihez próbáltam ki, de nem vált be (az gyárilag 2 különárnyékolt ér) ha pesti vagy, szívesen adok belőle másfél métert, próbáld ki.

meg a tescoban van normál SVHS 800Ft-ért 2m kipróbálni azzal is lehet.

Ma pár rajzot megnéztem. Több helyen találkozni ezzel 4ér és az árnyékoláson feljön a tekercs árnyékolása. Én ilyet nem építettem még és nem is volt ilyen gépem. Azt tudom, hogy a Cibola, Tejon csatlakozó 4 érintkezős. Amikkel én találkoztam, ott a fej árnyékolás rá volt kötve a fejben az egyik tekercs hideg pontjára és szerintem ez a jobb megoldás.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Némi józan paraszti ésszel megoldható.
(#) deexteer válasza Yowie hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Köszi a kiigazítást,beraktam egy 4,7k ellenállást és a vevő tekerccsel sorban egy 10nf kondit,a ferrit szűrési határ sokkal pontosabb lett.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Mint már említettem: Overload jelzés nem árt
Következő: »»   115 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem