Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM 3915 legmagasabb szint kijelzése 1-2 sec-ig
Témaindító: pepe, idő: Dec 28, 2007
Témakörök:
Szia!
Nem lessz túl lomha ezekkel a kondi értékekkel?
Látom, nem érted, mit akarok a soros ellenállással, hát lerajzoltam. R1-ről és R3-ról van szó. Ha ezek nincsenek, akkor elvileg "végtelen" nagy árammal tölti a kondit az OPA a csúcsokon, ami a tápfeszt indokolatlanul meg fogja rángatni, felesleges zajt visz a tápra. Ráadásul ha az OPA érzékeny az ilyenre, akkor akár még tönkre is mehet.
Persze lehet még számolgatni a méretezést, hogy elég gyors legyen a feltöltéskor (így 1ms az időállandója), de ezeket elhagyni szerintem legalábbis nem illik.
D1...D10 miért kell?
Soros ellenállás nem kell, az OPA kimenete úgyis áramkorlátos, viszont egy profibb egyenirányító nagyon jól jönne! (Kétutas, és olyan ami nem von le a jelből egy diódányit!) Ilyesmi. Vagy esetleg nem is csúcsegyenirányító jelleggel, hanem VU-mérőként, tehát az egyenirányítás után szűrve, és aztán tartani a csúcsértéket. Ennek az első két fokozata, aztán jöhet a csúcsértéktartó. Hogy a VU, vagy a peak kijelzés jobb, az attól függ, hogy mire van szükség: szubjektív hangerő jelzésére, hangfalvédelemre, vagy pl. erősítő túlvezérlésgátlására. Lehet mindkét kapcsolást is megépíteni, és kapcsolóval váltani. (Viszont spektrumanalizátornál szinte nincs különbség a "peak" és a VU jellegű kijelzés között, csak a peak egyszerűen nagyobb.)
Nem lesz túl lomha. Nekem 4,7u-s kondik vannak benne, azzal is elég szép. A DOT módnál a 22u talán még kevés is.
Idézet: „...elvileg "végtelen" nagy árammal tölti a kondit az OPA...” Nem fog hanyatt esni tőle. Nálam sincs semmi baja, pedig az én áramkörömben 10db ilyen megoldás van egyszerre. Pafi is egyet ért ebben. Idézet: „D1...D10 miért kell?” Hogy az LM3916-os komparátorai ne egymáson erőlködjenek. Idézet: „...viszont egy profibb egyenirányító nagyon jól jönne!” Igazad van, de szerintem így is jó. Nem műszert építünk. Persze nem nagy áldozat az a pár plussz alkatrész.
Mi az, hogy "erőlködnek", és miért baj, hogy "egymáson"? És hogyan akadályozná meg ezt a dióda? És akkor már miért csak az egyik IC-hez kerültek be?
A kétutas egyenirányítás azért fontos, hogy egyrészt ne hagyja figyelmen kívül a negatív félperiódus esetleg eltérő értékét, másrészt mert így kétszer töltődik periódusonként a kondi, gyorsabb (vagyis informatívabb), mégsem villogó kijelzés valósítható meg. A precíz (feszültséget nem csökkentő) egyenirányítás meg azért kell, mert anélkül a kis kivezési tartomány teljesen tévesen lesz jelezve!
Egy kérdésem lenne.
Van olyan IC ami tudja a csúcsértéktartási üzemmódot? Mert a 80-as évek Hithachi, Toshiba, stb dec-ek jó néhány darabjában volt ilyen kijelzés.
LB 1412 az utolsó 5 értéket tartja,én megépítettem deszkamodellben,szépen működik.Szerintem ez lehetett a kis Orion deck kivezmérőjének is a vezérlője,csak ott nem volt tokozva az IC.
Idézet: „Mi az, hogy "erőlködnek", és miért baj, hogy "egymáson"? És hogyan akadályozná meg ezt a dióda? És akkor már miért csak az egyik IC-hez kerültek be?” Ha nem lennének diódák, akkor 1-1 komparátor kimenetei egyszerűen össze lennének kötve. Ha mindkét kivez. ic azonos kimenete L, akkor a dióda zárva és a led világít. (A pont a vonal'ban' van.) Ha mindkét kimenet H, akkor a dióda szintén zárva és a led nem világít. Ha az alsó ic kimenete H, a felsőé L, akkor a dióda zárva és a led világít. (A pont a vonal felett van.) Ha az alsó ic kimenete L, a felsőé H, akkor a dióda nyitva van és a led világít, mert az alsó ic a felső kimenetét lehúzza földre. Most hogy belegondolok lehet hogy van valami gubanc a gondolatmenetemben, de a lényeg biztosan az, hogy a felső ic L szinttel tudja felülbírálni az alsó ic-t. Tehát L szinttel működő VAGY kapura van szükség.
Köszi a választ,
utánnanézek. Ez a legegyszerübb megoldás erre a kijelzésmódra. (esetleg egy kapcsolási rajzot kérhetnénk? )
Keress rá,rögtön találsz róla gyári dokumentumot. A linkelés nekem nem az erőségem
Mevan. LB1412
~1200Huf körül van az ára, de jelenleg nincs. Idézet: „Tehát L szinttel működő VAGY kapura van szükség.” Miért, két OC kimenet simán összekötve nem pont ezt csinálja?
Ha megnézitek az IC belső rajzát, ők tárolókkal és kapukkal oldották meg a problémát. ügyes :yes:
Találtál hazai beszerzési forrást a BA IC-hez?
Még a gyártóját se sikerült kiderítenem. Említések vannak róla, de lehet hogy valami régi típus és már nincs forgalomba. De még keresem, hátha....
Az LB is csak rendelésre van a HQ-nál.
Én régen ezt a feladatot multiplex jelleggel oldottam meg. Volt egy oszcillátor, ami a fénycsík és fénypont üzemmód között váltotta az IC üzemmódját. Olyan sebességen, amit már az emberi látás nem igazán követ. Nem csak az IC üzemmód bemenetét kapcsolgatta az oszcillátor, hanem hol az egyik, hol a másik kondenzátort kapcsolta a bemenetre.
A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a fénycsík mutatta a jelszintet. Ha lejjebb ment, akkor a legfelső fénypont ott maradt és lassan vándorolt a LED-sor alja felé. Tehát a fénycsík a fénypontot felfelé tologálta. Már nem emlékszem pontosan milyen szépen nézett a multiplexelés miatt a VU méter, de azt hiszem minden rendben volt vele. CD4011 vagy hasonló és CD4066 áramkörökkel lehet próbálkozni.
Sajnos nincs, mivel régen volt és nem biztos, hogy csináltam róla. Az oszcillátor a CD4011 két kapujából, 1 ellenállásból, 1 kondenzátorból állt. Ezt követheti a fennmaradó 2 kapu sorban. Az utolsó kapu bemenete az egyik vezérlő jel, a kimenete pedig a másik. Ez kapcsolhatja a CD4066 megfelelő analóg kapcsolóját vagy más egyéb FET-es megoldásnál a FET-eket.
Érdemes kipróbálni ha a fenti alkatrészek épp rendelkezésre állnak.
Sziasztok!
Találtam egy kapcsolás.Bár nem 3915-tel,hanem 12f675-tel.16 ledet hajt meg 2 db 74595-ön keresztül.Megépítettem és nagyon jól működik,tartja a legmagasabb szintet az egész ledsoron.Viszont van vele egy kis probléma,mégpedig nem indul elsőre a táp ráadásával.Utána viszont megy.
Helló
Valaki talált már beszerzési lehetőséget a BA6820-as IC-re?
nekem van egy, ba6822-m ledekkel stb.. nem jó neked?
Megnéztem az adatlapját és ugyan az. Nekem az is megfelel.
Csak egy darab van belőle? (kunyerálós smile)
Sziasztok.
nem tudom aktuális e még a téma de ugy tudom hogy az LM3916-nak van PPM-je azaz csucsérték tároloja.szerintem ezzel megoldhato a dolog. üdv Sergei
Ez biztos? Nézegettem a neten és az adatlapját, nekem nem úgy tűnik... Remélem tévedek! Kipróbáltad?
szia.
nem probáltam ki (jelenleg nincs itthon) csak olvastam rola meg láttam képet hogy világit az utolso led.jelzi hogy az volt a legmagasabb kivezérlés. Bővebben: Link ha tévedek akkor sorry
Hát,én sem találok az adatlapon "peak hold" üzemmódot...
Hmmm. Jópofa...
Boldika írta a peak hold-ot. Boldi! Ha ezt olvasod és megépítetted, nyilatkozz légyszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |