Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   20 / 87
(#) CHZ válasza grindlock hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Idézet:
„dobozra a lemezjátszó földkábele van kötve, a doboz nincs tovább földelve.”

Ez rendben van, ha a doboz a korrektor földpontjához is be van kötve, ez lehet közvetlenül is, vagy 5-10 ohm ellenálláson keresztül, párhuzamos 100nF kondival.
(#) mate81881 hozzászólása Feb 13, 2014 /

Kedves műszaki professzorok!
A segítségeteket kérném abban hogy itt hi lehet a probléma és hogyan orvosolhatnám?
Laikusként is látom hogy nagyon kicsi a lemez és a szedő között ez gondolom probléma... Apró tűvel kijjebb tudom csalni a tűt a szedőből de az rendszerint visszanyomódik mint a csiga mikor behúzza a szemét Elméletben ez egy SHURE M95 ös szedő ez van ráírva. Ha cserés akkor mire és hogyan? Csak tűt hogyan tudok cserélni? hol van erre szakirodalom lehetőleg online? vagy Budapesten hova vihetem szerelőhöz ha tudtok ilyet
Másik probléma ami lehet hogy összefügg a fentivel hogy a játszót riaa korrektorral használom egy házimozin 2.1 es és csak a jobb oldal meg a mély szól a bal kuka. a tv-n viszont megy rendesen a stereo. ennek a problémának multiméterrel utána tudok menni vagy van egyszerűbb módja is? riaa-t szétszedve nem láttam feketére égett forrasztást sehol.
A csatlakozókat mozgatva sem javul a hangzás.
Kérlek titeket akiktől már sokat tanultam, segítsetek
Köszönöm szépen!!

a csatolt képek:
http://kepfeltoltes.hu/140213/DSCF8105_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/140213/DSCF8103_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) Massawa válasza mate81881 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Elvben bármilyen másra cserélheted a szedöt (audiotechnika, Ortofon stb) jobb boltokban kaphatök.
Shure tüt már valoszinü nem kapsz.
Valoszinü, hogy rossz helyre csatlakoztatod a házimozihoz az RIAA korrektort, azért szol ott ahol szol. Ha van sztereo bemenet rajta (cd, tuner, TA stb). akkor oda kösd.

Utánnanéztem van tü is extra: N65

Ugyanott van komplett pick-up is.]
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) grindlock válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

most 9V-os elemmel megy
(#) grindlock válasza CHZ hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

na ezt én hogy tudom lecsekkolni?

Megnézed, kiméred.
Ellenállás méréssel könnyen kideríthető.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) grindlock válasza CHZ hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

nincs ilyen eszközöm...
tegnap, amikor a hagszedőhöz értem, meg a tárcsa fém kis bütykéhez (amire a lemezt kell tenni), a búgás erősebb lett. Amikor elengedtem, akkor ez a pluszbúgás megszűnt. Akkor tuti nem jó a phono leföldelése, nem?

Akkor nézd meg a dobozban, látható ha össze van kötve a nyák GND pontja a dobozzal.
(#) Massawa válasza grindlock hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Akkor tegyél egy probát, csak egy RCA dugot nyomj az erösitöbe, és kösd rövidre mind a két bemenetet. Igy nem szabadna brummogni ( még max hangerön sem). Ha bug, akkor a riaa korrektor háza lett elfuserálva, rossz helyen, rosszul földelve. Nem tudom, hogy ezt magad meg-e tudod oldani. Lásd az elöbbi hsz-t. Vagy ami még gyakori ott ahol van tul nagy a szort mágneses térerö ( trafoktol motoroktol). El kell vinni máshova, vagy egyenként kikapcsolgatni mindent, hogy eltünik-e a brumm.
Ezután dugd be a másik RCA-t, ha nincs változás akkor az elöerösitöd jo. Ha ilyenkor brummog, akkor dupla föld van a bemeneten, az egyik RCA-bol ki kell venni az árnyékolást.
Utánna hagyd az egyik bemenetet rövidre zárva a másikhoz meg csatlakoztasd a lemezjátszot. Ha megjelenik a brumm, akkor a kemezjátszo vacak, zavarmentesuteni kell a hálozati részt ( kondenzatorokkal átkábelezéssel stb.). Sajnos még ma is készülnek gramofonok, ahol a hajtomotor igen sok mágneses teret sugároz ki, söt az egyik vacak ( de amugy drága ) lemezjátszon a motor a kar alatt van! Ennek 70-100 éves evolucio után már tényleg nem kellene elöfordulnia. Esetleg a kar mechanikus része nincs összekötve az riaa bemeneti földjével.
Szoval ha ilyenkor elkezd bugni, akkor bele kell nézni készülékbe, vagy esetleg elvinni messzebbre, hátha csak a környék zajos. Amikor még volt ilyen gramofonom mindig egy külön asztalon/lábon volt több méterre az erösitötöl.
(#) Moszkvai válasza mate81881 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Szia! Mekkora a tűnyomás, mert ha túl nagy akkor az benyomhatja a tűt és tönkre is teheti.
A SHURE tűnyomása 0,7 és 1,5g között megfelelő. Ha ez rendben van akkor a benne lévő kis gumikengyel fáradhatott el, vagy tönkrement. Privátban küldök egy tippet, honnan szerezzél be hozzá csererűt. Egyébként nagyon jó, kis hangszedő, mivel ilyen kis tűnyomáson működik, a lemezeket is kíméli.
(#) grindlock válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Rövidre zárás után izomból brummogás, nagyon hangosan. Amikor a phonot visszadugtam, sokat halkult, és pici sercegés is bejött ---- a hangszedő összeszedhet valami zajt? kb. az erősítő hangerő 60-70%-nál lehet hallani a vékony sercegést. Napközbeni próbánál a zaj vastagabb és hangosabb. Ilyenkor kevesebb lehet a zavaró jel? Jobb az áram minősége?
(#) mate81881 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

a szett úgy néz ki hogy játszóból jön a jel 5din en ami megy be 5din-es riaa ba, onnan jön ki 5din en és a hangszóróhoz meg stereo 3,5 ös jack en ment be. eddig szólt, pár napja pedig nem szól. a jack csatlakozó jó mert azt műár cseréltem a din5re rá lehet multiméterrel mérni szerintetek? vagy mit javasoltok? hova tűnik a bal hangszóróba szánt jel?
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
(#) Massawa válasza grindlock hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Akkor rossz a föld a bemeneti csatlakozon. ( vagy rosszul zártad rövidre). A hangszedöböl 4 vezetéK jön plusz az árnyékolás. A 4 vezetékböl 2 elvileg föld, de csak a korrektor bemenetén szabad öket összekötni. Igy ( nem tudom milyen konnektor van a bemeneten) de könnyen lehet, hogy rosszul zártad rövidre.
A mágneses pick-up nagyon érzékeny, igy elég egy hálozati kábel a közelben vagy a modern lámpák kapcsolo tápjai ( led) és már szed fel mindent. Az is lehet, hogy rossz a bemeneti illesztés ami extra balhét okozhat (MM, MC).
Voltak érzékenyebb áramszedök, meg voltak sajnos rosszabbak is ( müanyagházss stb).
(#) Massawa válasza mate81881 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Egy drotdarabkát vagy gombostüt bedugsz a DIN kontaktusaiba egyenként, akkor ( kis hangerönél hallanid kell a brummot az egyik ill. A másik hangszoroban. A hazimozin kapcsolj ki minden néphülyitö térhatás funkciot. Annak semmi dolga nincs a phono bemeneten.
(#) grindlock válasza Massawa hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

szia
Köszi a tippet, ezzel a zajszinttel együtt tudok élni.
A hangszedő valóban nagyon érzékeny, mert pl. a TV bekapcsolásától már recseg a zene...
(#) mate81881 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Koszi a tippet igen hallani a brummot jol tehat a riaa es a hangszoro kozott jo a kapcsolat ezek szerint a lejatszobol nem jon jol a jel... Itt a din csatlakozo fej meghibasodhat vagy szet kell szedni es a forrasztasoknal keresni valamit? Koszi a helpet es bocsi az ekezetek hianyaert!
(#) Massawa válasza mate81881 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Ha korábban jo volt, akkor inkább a pick-upot vizsgáld meg. Ha a csavarokat kicsavarod, akkor hozzáférsz a pick-up kontaktusaihoz. Ismételd meg az elöbbi tornagyakorlatot a drottal vagy gombostüvel. Kis hangerönél ha hozzáérsz a kontaktusokhoz egyöntetüen hallanod kell a brummokat a jobb vagy a bal hangszorobol, az egyik kontaktuson erösebben az alatta levön gyengébben vagy sehogy. Ha ez is stimmel, akkor beteg a hangszedö, ha nem stimmel, akkor szakadt a kábel. Ezt ki tudod ohmmérövel mérni a hangszedötöl a DIN csatlakozoig 4 egymástol szigetelt eret kell mérned.
(#) Gyuuka hozzászólása Feb 16, 2014 /

Üdv! Segítséget szeretnék kérni egy Pioneer pl 514x lemezjátszó beállításához! Az első lemezjátszóm, még nem nagyon értek hozzá. Az auto return nem akar rajta működni, mikor a lemez végéhez ér nem igazán akar az üres részre menni, a tű vissza vissza ugrál a barázdákba. A karlifttel ha fent tartom a kart, és az ujjammal a lemez vége felé tolom a kart lehet érezni hogy egy kis ellenállása van neki. de ha kitolom a lemez végéig akkor bekapcsol az auto return, a kar vissza áll a helyére és kikapcsol. Amikor lifttel fent tartom a kart, az a terület ahol szinte lebeg, az a lemez elejétől kb 1.5-2 centire kezdődik, és a lemez műsoros részéig tart az utolsó sorokig, a lemez közepén lévő papírtól 1.5-2 centire. Milyen tűnyomást, antiskatet használjak? Jelenleg 1.25gr 1 antiskeval. Próbáltam utána olvasni, de egyértelmű választ nem találtam. A tű állapotát hogy lehet megállapítani, csere mikor szükséges, milyen tűvel lesz tuti a hangzásom? Egy Pioneer a 656 erősítővel hallgatom, az erősítőn a phono álláson. a mc subsonic, mc, mm, mm subsonic mit jelent? Köszönöm!
(#) pittti válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Lehet, hogy a kar csapágyazása elszennyezőtött, vagy valami megakasztja azért nem tud kikapcsolni. Szét kell szedni, kitisztítani, ha szükséges akkor beállítani.

Idézet:
„mc subsonic, mc, mm, mm subsonic mit jelent?”

Mozgótekercses, vagy mozgómágneses hangszedő korrekciós beállításai.

A tű állapotát sajnos csak mérőlemezzel, vagy ami még jobb - egy mikroszkóppal tudod ellenőrizni. Ehhez pedig gyakorlat is szükséges, tehát kritikus vagy bizonytalan esetben inkább csere.

A tűnyomást és az antiscating-ot mindig az adott hangszedő gyári ajánlása határozza meg (összefüggenek, ha kisebb a tűnyomás, arányosan csökkenteni kell az antiscating-ot is).
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) Massawa válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Az ilyen szerkezeteket felejtsd el ( autoreturn)!
A mechanikus kivitel tervezöjét én örökre kitiltanám a gramofoniparbol.
(A kar valahol alul mozgat egy mechanikus szerkezetet , ami elinditja a karemelöt, majd egy másik szerkezet a tányér forgási energiáját kihasználva visszaviszi a kart a lemez szélére. Csapnivaloan gagyi megoldás, egyáltalán nem valo egy jo minöségü lemezjátszóba.
Ha jot akarsz a lemezjátszodnak meg a hangszedönek akkor szedd ki az egészet.
(#) Massawa válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

A subsonic állás csökkenti a lépészajt <20Hz, amit a handszedö felszed a környezetböl ( pl. Ha járkálnak körülötte a könnyebb szerkezetü padlon , csapágyzaj stb.)
(#) pittti válasza Massawa hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Idézet:
„Az ilyen szerkezeteket felejtsd el ( autoreturn)!
A mechanikus kivitel tervezöjét én örökre kitiltanám a gramofon iparbol.”
Nem biztos. Nekem a közel 50 éves Garrard sasszimon a mai napig kifogástalanul működik - jó, azért időnként tisztítva, karbantartva. A gyártón, és a minőségen múlik mennyire megbízható a szerkezet.
(#) elektrorudi válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia,
- a kar függőleges tengelyén van egy lemezke, ami az egész felemelő-kivivő-kikapcsoló funkciót elindítja. Ez általában egy csavarral van a kartengelyre rögzítve, éppen azért, hogy pontosan be lehesen állítani, hogy hol emelkedjen fel a kar. Ennek a lemezkének a beállításával kell szórakozni. Valószínűleg egy korábbi tulajdonos (kisfia) kézzel túlnyomta a kart, és elmozdult a lemezke. Ha nem érzed magad elég biztosnak, vidd el egy szakemberhez, mert könnyen haza tudod vágni az egészet.
- az 1,2-1,7g tűnyomás jó lehet. Azért nem találsz pontos adatot, mert nincs. Ha túl kicsire állítod, akkor "verődik" a barázdában és kopik. Ha túl nagyra állítod, akkor túlságosan nyomja a lemez barázdáit, és kopik.
- az antiskatingot korrekten beállítani, csak mérőlemezzel lehet, minden más vélemény ellenére.
- a tű állapotát, csak spéci mikroszkóppal lehet ellenőrizni (kis nagyítás, nagy mélység élesség). Ilyen olcsó hangszedőnél, többe kerül az ellenőrzés, mint az új tű. Ha ismeretlen eredettel vetted meg, és komolyan gondolod a "bakelitezést", akkor vegyél egy új tűt bele!

Köszönöm a gyors válaszokat! Igen, komljan gondolom a bakelitezést! Kiiktatni az auto returnt nem szeretném, ha van mód és lehetőség a beállítására azt választom! Én is arra gondoltam hogy túl lett erőltetve, vagy el állították, mert a terület amin könnyen mozog, az nem azon a területen van ahol lennie kell szerintem. A lemez szélétől 1.5-2 cmre, a vége előtt 1.5-2 cmre van. Próbáltam 1.8g nyomással, így sem megy ki a lemez végéig,kb 0.5 centi kéne még. Ha tud valaki segíteni hogy hol és mit kell állítani, megpróbálom. ha bonyolultnak érzem marad a szakember! A tűt egy nagyítóval néztem meg, szemből és oldalról is ék alakú, Pioneer a pickup. nem szedtem szét, nem tudom milyen típusú a tű. Éppen ezért gondoltam a cseréjére. Milyen tűt érdemes venni?
(#) Massawa válasza pittti hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Nekünk is volt ilyen lemezjátszonk, igaz nem szuper minöség, de az is müködött. De azért gondolj bele milyen erök hatnak a türe ( ami 1-2 gramm nyomással van a barázdában tartva), amikor le kell küzdenie a belsö karok nem grammos ellenállását. Már a kar csapágyazása is kérdéses, hiszen a vertikális tengely lemegy az alaplap alá, ahol mozgat valamit .... Egy ilyen szerkezetnél antiskatingröl stb. beszélni erös tulzás.

Persze meg lehet az ilyesmit csinálni jol is (érintésmentes optoszenzorokkal stb.) de most nem erröl van szo.

Idézet:
„Milyen tűt érdemes venni?”

Ez nem így működik!!! Ha eredeti pick-up van benne, akkor csak ilyen tűt tehetsz bele.
Stylus
Ha lecseréled (vagy lecserélték) a pick-up-ot egy másik típusra, akkor az ahhoz való tű kell bele.

A shell is és a pickup is pioneer. Akkor csak pioneer tű lehet benne? Én arra gondolok, hogy a pioneer pl 514x milyen tűvel szólna a legszebben.
(#) Gyuuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Ez a lemezke a függőleges tengelyen a géptest belsejében található? alul leveszem a burkolatot, és onnan lehet hozzáférni? Lehet megpróbálom a beállítást. Tűt is szeretnék benne cserélni. Pioneer shell, és pickupja van. milyen tűt tudok bele tenni?

Azt hiszem, minkét kérdésedre válaszoltam már.

Sikerült megjavítanom az auto returnt! A tányér tengelye mellett van egy nagy fogaskerék, gondolom ez a return mehanikája, rajta van egy libikókás alkatrész aminek a tengelye be volt "r.hadva". Szétszedtem, tengelyt megzsíroztam, a return 1.25 grammal csodálatosan működik! Már csak egy új tű kell! A pickup szerintem még az eredeti rajta, pioneer, a lejátszó belsejébe is minden érintetlennek tűnik. A gyémánt tű szóba jöhet? pioneer pl 514x. Válaszukat, segítségüket nagyon köszönöm!
Következő: »»   20 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem