Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NUMITRON 6 csöves óra
 
Témaindító: nox72, idő: Jan 12, 2014
Lapozás: OK   3 / 8
(#) Csupasz válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Kedves kolléga! Köszönjük az építő jellegű hozzászólásod!
Amennyiben úgy gondolod, hogy az adott kapcsolás nem életképes, természetesen nagyon szívesen látunk Tőled,egy hobbysták által is könnyen utánépíthető kapcsolást.
(#) Amenophis válasza nox72 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Szia!
Elnézést a késői reagálásért, nem nagyon jártam erre, sok volt a héten a meló Nálam is megoldódott a dolog, beszereztem egy másik 7442-est (SFC 7442AE 8014 D) ezzel már nálam is rendben van.
Ha szabad egy személyes jellegű megjegyzést. Én is "lelkes amatőrök" táborát erősítem, és akár milyen furcsa szeretem az olyat amikor utánépítek és elsőre bármi miatt is, de nem működik. Ilyenkor jön a sok méricske, google, fórumozás. Ezeknek köszönhetően tanulok egy csomó ujjat.
De persze szeretem h ha vmi működik elsőre is
Úgyhogy én köszönöm a lehetőséget hogy utánépíthettem, és hogy ennyi segítséget kaptam!

Üdvözlettel: Bálint
(#) killbill válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Életkepes, hiszen tobben megepitettek, es ha jol kivalogatod bele az alkatreszt, akkor mutatja az idot. Nekem nem tisztem orakat tervezni es feltenni a kapcsolast ide, bar megtehetnem, ez igaz. En csak annyit szerettem volna elerni, hogy ha valaki feltesz egy kapcsolast, az legalabb ertse, hogy mi tortenik az altala tervezett aramkorben. A hobbista nem azt jelenti, hogy nem ismered a szakma alapjait, hanem azt, hogy nem ebbol elsz, csupan a magad szorakoztatasara foglalkozol a dologgal.
(#) nox72 válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Szia!
Szkóppal mértem a 13-15 mA-t. Tehát tényleg nincs miről vitatkozni. Van a te elképzelésed, hogy rossz a kapcsolás és vannak a tények, a mérések. Én inkább ennek hiszek. Nincs túlhajtva semmi, sőt kellő tartalékkal is rendelkezik a rendszer. A 70 mA tényleg sok a 7447-nek, de itt csak 13-15mA van. Megérted végre?? 70 mA-nél tönkre menne. Remélem ezt nem vitatod.

Nincs igazad. Csak olyan féligazságokat állítasz amikről nem győződtél meg. Közvetett elképzeléseid vannak egy olyan dologról amit soha nem láttál. A közvetlen dolgokat meg lesöpröd.

Az elején még azt gondoltam, hogy valóban jó szándékkal írogatsz, de ne is haragudj meg érte, a végére már csak a vitát próbáltad gerjeszteni. Bár gondolhattam volna, mert leírtad nem szeretsz veszíteni.

Semmi olyat nem tettél hozzá ami előre vitte volna az óra építését és fejlesztését. Pedig a fórum pont erre volna jó. Javaslom csak akkor írj, ha ezt be tudod tartani. A kapcsolás működik és nem csak nálam, hanem sok utánépítőnél. Kék led-el vagy anélkül.
Jön egy módosított verzió amit Hp41c javasolt amit köszönök neki. Az még jobb lesz. Tudod, ilyen ötletekre van szükség és nem okoskodásokra.
Bárki tovább fejlesztheti, módosíthatja, átalakíthatja. Még támogatom is. Ez egy fórum aminek erről kellene szólnia.

Az órám már többször végig lett mérve szkóppal mikor a beállítások történtek. De jöhetsz és te is megteheted. Nyitott vagyok rá. Vagy csinálj egy jobbat és mutasd be.
Béke veled is!
(#) Csupasz válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Köszönöm a válaszod, de ezen az oldalon úgy működnek a dolgok, hogy ha a hobbysta hibázik, a szakember kijavítja, lehetőleg a jó rajzzal.Tehát nem csak kritizálunk, hanem megmutatjuk a helyes megoldást! (ld. proli, Alkotó,Vicsys, Hp41c ....... hozzászólásait).Ők is hobbysták, de lehet hogy jobban értik a szakma rejtelmeit, mint aki ebből él.
(#) killbill válasza nox72 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Szia!
Hidd el, tenyleg joszandekbol vitazom, nem masert. Csak nem ertem, hogy a 13-15mA hogy jon ki. Ha az izzoszal 3.15V-on 20mA, akkor annak az ellenallasa 157 Ohm. Ebben egyetertunk? Ez a legfontosabb kerdes, ez a vitank alapja. Es ez egy nagyon egyszeru kerdes. Barki segithet, szoljon bele nyugodtan. Ne rám, bele.

Ha az ellenallasa 157 Ohm es a 7447 kimenete csak 0.8V-ig megy le, es a diodan esik 0.7V es a felso tranzisztoron eseik 0.5V, es a tapfeszultseg 12V, akkor a 157 Ohm-os izzoszalon marad 10V. Ez megfelel a valosagnak vagy a mereseknek? Ez a masodik kardinalis kerdes. Nyugodtan, higgadtan vegiggondolva.

Ha ebben a pontban is egyetertunk, akkor jon az osztas: 10V / 157 Ohm. Ez tanulmanyaim szerint 63.7mA. Tehat, hogy lesz ebbol szkopon merve 13-15mA? Nem kotekszem, nem bantalak, csak erdeklodom. Itt valami nem annyi, mint ahogy mondjuk, mert a huroktorveny es az Ohm torveny nem sokat valtozott az elmult parmillio evben. Vagy a 157 Ohm nem igaz, vagy a 0.8V a 7447 laban, vagy a 13-15mA. Valamelyik nem annyi. Azt szeretnem tudni, hogy melyik. De azt hitelesen alatamasztva, nem csak szavakkal dobalozva. Megjegyzem, en valaszolok a kerdeseidre, te nem valaszolsz az enyemekre. Ez illetlenseg.

Segitsegkent annyit, hogy lefordittattam az adatlapot:
Uzemi parameterek:
Nominalis feszultseg: 3.15V
Nominalis aram: tipikusan 19.5mA (min:17, max:22)
Fenyero: Min: 2000 Typ: 3000 cd/m2
Minimalis fenyero 2.8V meghajtasnal 1000 cd/m2

Maximalis adatok:
Izzoszal effektiv feszultseg: max: 4.5V
Impulzus feszultseg: max: 300V (idotartamot es kitoltest nem adja meg az adatlap)
Meghajto frekvencia: 105Hz alatt, vagy 1000Hz folott.

Uzemeltetesi utasitasok:
ajanlatos minimalis feszultsegen hasznalni
a mechanikai rezonancia veszelye miatt nem ajanlott 105Hz es 1000Hz kozotti uzemeltetni
(Hitted volna?)
a labak hajlitasa es forrasztasa minimum 5mm tavolsagban tortenjek

Hany Hz-en megy a multiplexeles?

Idézet:
„Nincs igazad. Csak olyan féligazságokat állítasz amikről nem győződtél meg. Közvetett elképzeléseid vannak egy olyan dologról amit soha nem láttál. A közvetlen dolgokat meg lesöpröd.”
Semmifele feligazsagot nem allitok. Csak egyet idezz vissza, es tedd melle egyertelmuen, hogy mitol feligazsag. Attol, hogy meg nem volt a kezemben Numitron cso, meg tudhatom, hogy egy izzolampa hogy mukodik.

Idézet:
„Az órám már többször végig lett mérve szkóppal mikor a beállítások történtek. De jöhetsz és te is megteheted. Nyitott vagyok rá. Vagy csinálj egy jobbat és mutasd be.
Orat nem csinalok, csinaltam eleget gyerekkoromban. Hogy jobbat-e? Nem tudom. Szebb nem volt egyik sem, az biztos. Viszont en terveztem oket az utolso drotig, es mindenrol tudtam, hogy mit csinal benne. Mas dolgokbol parat, amiket csinaltam, azokat megnezheted az oldalamon. Ha szerinted egyszerubb egy CP/M-s szamitogep, egy 2 csatornas tarolos oszcilloszkop vagy egy komplett filmszkenner, mint egy PIC melle feltenni ket IC-t es hat tranzisztort, akkor nincs mit mutogatni. Tulajdonkeppen ebbol az orabol mit terveztel te? A 7442-t a hat tranzisztorral? Ha jol ertettem, de javits ki, ha tevedek, a tobbi adott volt, te csak atalakitottad a HW-t Numitronosra. De nincs semmi gond, amig az utangyartok boldogok hogy mukodik, addig hasznos a munkad.
(#) killbill válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Na, akkor kerdezd meg Proli007-et, errol az izzoszal kerdesrol. Meg a megbizhato tervezesrol. Bar rola speciel tudom, hogy nem hobbista, hanem szakember. Nem ismerem, sosem lattam, csak olvastam az irasait. Aki egy eromuben dolgozott, tervezett, ahogy az apam is, akitol az alapokat tanultam, az tudja, hogy mi az hogy hataradatok, elettartam, megbizhatosag.

A kijavitas meg ugy kezdodik, hogy eloszor megprobaljuk megertetni a hobbistaval, hogy hol hibazott. Aztan, ha megertette, akkor o maga fogja kijavitani a rajzot, mert szepen attervezi az aramkort. Abbol nem tanulsz, hogy valakitol kapsz egy masik rajzot. Erteni kell a mukodest ahhoz, hogy tervezni tudj. Ha utanepito vagy, es nem erdekel a mukodes, am legyen. De aki kozzetesz valamit, hogy ezt o tervezte, annak illene ismeni a pontos mukodest, mert kulonben nem tud segiteni neked, ha nem mukodik a megepitett aramkor.

Egyebkent en megmondtam a helyes megoldast: lejjebb kell vinni a tapfeszt, vagy ami mar vegulis benne van Hp41c munkajaban, sw-bol korlatozni kell a kitoltesi tenyezovel az izzoszalra juto teljesitmenyt (fenyero allitasi lehetoseg). Elso megoldas azert szimpatikusabb (szigoruan a fenyero allitasi lehetoseg megratasa mellett), mert az izzoszal pillanatnyi aramat es a szegmensmeghajto terheleset csokkenteni lehet. Raadasul a 7805 disszipacioja is csokkenne, ha 9V lenne a betap es nem tizenketto. Ezen felul a 7447 kimeneteit meg kell tamogatni valamivel (pl. egyszeru emiterrkovetokkel), mert meg a megfelelo tapfeszultseg eseten is 40mA felett lesz a szegmensenkenti aram (~49mA). Igaz, en eleve ketto TPIC6C595-ot tettem volna bele. Egyet a 7442 helyett, egyet meg a 7447 helyett, szegmensmeghajtonak. Nyitottkollektoros, birja a magas feszt, 100mA-ig terhelheto, olcsobb a regi TTL-nel, beszerezhto, es kevesebb labbal lehetne rakotni a mikrokontrollerre. Csak tudod, en sw-t is tudok hozza irni, nem vagyok kotve mashoz. Itt az mar nem indok, hogy azert van benne TTL IC, mert retro. Ez a kerdes mar a kek LED-nel megdolt. Nincs nekem bajom a TTL IC-kkel, ahova kell, oda en is hasznalom, de ahova van jobb megoldas, oda miert tegyem be?
(#) Csupasz válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Bocsánat, én nem akarok veled vitatkozni, mert annak nincs értelme.
Csupán annyi, hogy ha valamit megkritizálok, sőt szinte sértően ( 7.oszt.), akkor mutassak fel egy jobbat! Na ezt hiányolom....
(#) killbill válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Azert hianyolod, mert nem erted, hogy nem kritizalok, hanem megprobalom ravezetni a jo megoldasra. Szakmai kerdeseket tettem fel, amire nem kaptam valaszt, csak azt, hogy nem ertek hozza. Pedig ha lepesrol lepesre haladnank, akkor kiderulne, hogy hol teved valamelyikunk. Egyebkent, meg leirtam a megoldast, mit hianyolsz meg? Rajzot, nyaktervet, dokumentaciot? Az meg nem serto, hogy az elektronika legalapvetobb szabalyait 7-ikben tanitottak, es igenis tudnia kell annak, aki aramkoroket tervez. Tanitottak a kovalens kotest is, de en mar akkor se nagyon ertettem, es most meg vegkepp nem, de nem is kotyvasztok vegyszereket, nem publikalok kemiai es vegyeszeti oldalakon. De igazad van, a stilusom rettento tud lenni, amikor az észérvek elfogynak. Sokan ilyenkor utni szoktak, en inkabb a cinizmust alkalmazom kinomban. Ez hibam, elismerem. Maradhatnek teljesen higgadt, vagy hagyhatnam az egeszet a fenebe, de megis bant, hogy ennyi idot beleoltem a dologba, es a vegere meg en vagyok az, aki nem ert hozza. Raadasul meg rossz ember is vagyok. Mar csak erdekel, hogy mi lesz a vege.
(#) sooty válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Bocs, ha hülyeséget kérdezek , de az 1/6 kitöltés hol lett figyelembe véve? Az 1/6 kitöltési tényezőjű 0-12v amplitudójú négyszögjelnek mennyi az effektív értéke? Nem 2v ? Egy ilyen lassú ohmos terhelésnél mint az izzószál nem úgy működik?
(#) killbill válasza sooty hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
De nem am! Az 1:5 kitoltesu 12V negyszognek az effektiv erteke: 12 / gyok(6), azaz 4.89V.

Ha egy ohmos terhelesre 1:1 kitoltesu negyszoget kapcsolsz, akkor azon fele teljesitmenyt fogsz eldisszipalni az ugyanekkora amplitudoju DC-hez kepest. A fele teljesitmenyhez nem fele feszultseg kell, hanem 0.707-szeres. Tehat az 1:1 negyszog effektiv erteke U * 0.707, vagy U / gyok(2), es nem U * 0.5. Amikor ketszeres feszultseget kapcsolsz egy ohmos terhelesre, akkor azon negyszeres teljesitmeny van. Egyszeruen azert, mert az Ohm-os terhelesen a teljesitmeny az a feszultseg (vagy az aram) negyzetevel aranyos. Haromszoros feszultseg, az 9-szeres teljesitmeny. Az ora eseteben 11/3.15 = 3.49 szeres feszultseg van, ami 12-szeres teljesitmeny. Ennek az 1/6-od resze izzitana a szalat, ha valami mas be nem korlatozna. A 12 szeres teljesitmeny 1/6-a az meg mindig a duplaja a megengedettnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
(#) Hp41C hozzászólása Feb 14, 2014 /
 
Van itt még valami, amit nem vettünk figyelembe:
A 74(LS)47 kimeneteinek áramára nem igaz a multiplexelés csökkentő hatása. Pl. 0:00:00 kijelzésnél a g szegmenshez tartozó kimenet árama 0, a többié pedig ~5/6 kitöltésű. 22:22:22 kijelzésnél az öt aktív szegmenshez tartozó kimenet árama ~6/6 kitöltésű.
(#) killbill válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
En figyelembe vettem, ezert is szoltam. De az a 24 vagy 40mA aram egyebkent sem atlagaram, hanem Abs. Max. Azt impulzus uzemben sem lehet tullepni. Szerintem. Legalabbis a katalogus kulon nem ter ki ra, igy annal nagyobb aramot nem engednék meg rajta 1/6 kitoltessel sem.
(#) sooty válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
A solder:time, ledes karórámban ez ellen úgy védekeztek, hogy a csak egy szegmens jelenik meg egy digitben egyszerre, tehát a kimeneteknek több idejük van "pihenni". Ezt a szoftverben egy egyszerű maszkolással meg lehet oldani. Persze ez rontja kijelzés minőségét, jobban vibrál, cserébe nincs benne led meghajtó, a szegmenseket a pic kapcsolja közvetlenül. Ez meg azért nem lenne jó mert, akkor már valószínű a tiltott freki tartományba kerülnénk a numitronnal és a fényerőszabályzással is interferálna. Azért kérdeztem az Ueffektív értéket, mert azt viszont megadja az adatlap és az "majdnem" belefér a megadott tartományba. Sajnos a meghajtó IC terhelésén ez nem segít, maximum a numitronoknak jelent hosszabb életet.
(#) nox72 válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Szia!

Csatolom a képet ami a 7447 kimenetén az egyik szegmens felé megy. Az ellenállás értéke 0,75 ohm, hogy minél kevésbé torzítsa a mérést. A szkópon egy oszás 0,05V. Tehát a kimeneti áram 0,1/0,75 azaz 13.33333333 mA. A fényerő a maximumon volt. Ennél többet a numitron óra nem vesz fel. Pont.

Tudom, hogy ezt sem fogod elhinni, nem is baj. A képet inkább azoknak tettem fel akiket elkezdtél elvinni a málnásba a rengeteg rossz feltételezéseddel és az azokra épített várral. Nézd, tényleg nem kell tovább vitatkozni, vagy ötletelni, mert már nekem kellemetlen. Nem vezet sehová. Több napja megy már az a "nem értem, nem értem, nem értem.." szöveg. Próbáltam leírni miért és hogyan de meg sem hallgattad. Mindegy. Nem is kell, hogy megértsd, vagy higgy nekem vagy a saját szemednek.

Ötletek sem kellenek tőled, mert mind abból indul, hogy ez xar és majd te megmondod a tutit. Írj bármiről cikket, mutasd be és biztosan jó lesz. Ez jó, működik és a 7445-ös módosítás is megy már. Tökéletesen.

Meg a bosszantó még benned, hogy bárki bármit ír te azonnal letorkolod mintha mindenki felett állnál. Ez most lehet a kivitelre, az ízlésre, felvetésekre.

Idézet:
„megprobalom ravezetni a jo megoldasra”


Kösz, nem kell. Ez a numitron meghajtás jó.

A meghajtó áram meg lett mérve még a prototipus megépítésénél. Volt egy olyan verzió is amikor darlinton kimenetet kapott volna. Még a ceruzás vázlata is meg van valahol. Az sem kellett a mérés után. Nem emlékeztem mennyi de újra le lett mérve a minap, a kedvedért. Érted már? De valószínűleg nem.

Mindenki olyan feszt ad rá amilyet akar. Én a 12V-ot javasoltam, mert az pont megfelelő, és eléggé általános érték. Nincs túlterhelés!!!, csak nálad. Te használhatsz 9 V-ot és a szegmensek elé még előtétellenállást is. Bár úgy sem építesz ilyet. Aki normális fényerőt akar, és hisz a szemének az továbbra is 12V-ot rak rá.

Szép estét mindenkinek!

Lesz még ezen a cikken kívül több is. Ezek a különböző óra és cső típusokat mutatják be mindenkinek akit érdekel. Van olyan ami elkészül, ami csak egy szoftver módosításra vár és van aminek csak a csövei vannak meg.
(#) killbill válasza nox72 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
A vilagert sem vitatkozom, de 0.1V / 0.75Ohm az 133 mA es nem 13. Koszonom a meresi eredmenyt. Jo munkat!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
(#) nox72 válasza killbill hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Szia! Igen, az 133,3 mA. Rosszul írtam be az ellenállás értéket.
Persze, nem valószínű, hogy egy LS247 aminek az abs. max. kimeneti árama 25 mA az melegedés nélkül tudná vinni ennek a több mint 500%-át.
(#) nox72 válasza sooty hozzászólására (») Feb 16, 2014 / 1
 
Szia Sooty és Hp41c!

Felrakom a módosított kapcsolást 7445-el. Elsőre működött. Persze a megjelenítésben nincs semmi különbség, max. nincs kitéve a gyártók újításainak.

Mivel több AC-s tápom volt otthon, betettem egy egyenirányítót és egy kondit. Sajnos így a fesz. majd 15 V lett ezért betettem még egy LM317-est is. Ez a numitron ágában van. Ezzel be lehet állítani akár 8-10 V-ot is. A 317 alig melegszik ilyen kis áramnál, ezért borda sem kell rá.
*
Ezt teszem fel a V2 verzióba.

Meg még valami. A vezetékes összekötések helyett 19mm-es tűket használtam. Így nem kellenek a távtartók, vagy csavarok. Egy mozdulat összerakni vagy szétszedni, mégis kellően stabil.

*Egy mondatot kimoderáltam, mivel személyesre sikeredett!
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) nik válasza nox72 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
Szia!
Jó módosítások, a panelméret nem változott, mégsem lett túlzsúfolt. A dátum kijelzést a percek 30-40 másodpercei között ki lehet iktatni valahogy?
(#) sooty válasza nik hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
A dátumot ki lehet kapcsolni a menüben... A DCF státusz menüpontban.
(#) illestibor hozzászólása Feb 17, 2014 /
 
Sziasztok.Lelkes utanepitok hol talaljak meg a kapcsolast es programot, nyaktervet.A csoveket mar beszereztem, de kozben lekerult a cikk es a kapcsolas, igy hianyolom.Mivel ugy tunik, sikerult kijavitani a jelentkezo hibakat, mikortol lessz megint elerheto?
.Elore is koszonom.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
(#) nox72 válasza illestibor hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
Szia! Már majdnem sikerült a módosított részeket átírni. Még egy kis korrektúra, meg a jóváhagyási idő. Pár nap múlva fent is lesz. (remélem)
(#) nox72 válasza nik hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
Szia! Igen, a panel ugyan akkora.
Annyit csináltam még az összeépítés után, hogy 6 db csőmegható tüskesoránál, jobb oldalt a led-et kihúztam 2,5 mm-t. így nem kell meghajlítani a lábát.
(#) nik hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Ma délután félig elkészültem a dobozolással. Még az oldalaira fekete fémrács kerül és lakkoznom kell a fa részeket.
(#) nox72 válasza nik hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Nagyon jó! Látom még a fa erezetének a vonalaira is figyeltét a sarkoknál. Gratula!
(#) sooty válasza nik hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Gusztusos , gratula!
(#) nox72 válasza illestibor hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Sziasztok! Ma feltettem a cikket. Még a szerkesztőségi jóváhagyásra vár. Ez remélem mielőbb megtörténik. Aztán fent is lesz a cikk.
(#) nemerei hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Szia.
Egy beültetési rajzot töltesz fel lécci, mert sajnos még nincs fenn a cikked és most építem az órát.
(#) nox72 válasza nemerei hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Szia! Küldöm.
(#) nemerei válasza nox72 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Köszi, de olvasom itt a hozzászólásokat, és én még a cikk alapján kezdtem el csinálni az órát és az alapján csináltam a nyákot is még (v6 verzió volt). Ki is marattam elkezdtem tegnap beültetni egy pár dolgot, és ma akartam folytatni csak feltűnt egy pár változás a kapott kapcsolásban és beültetésben. Most akkor amit elkezdtem az valószínűleg nem is fog működni rendesen? Vagy kezdjem el elölről, csináljam újra nyákot a legfrissebb kapcsolás és nyákterv alapján? Meg ha jobban járnék a legfrissebb alapján akkor valaki egy alkatrészlistát és küldene hozzá? köszi.
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem