Fórum témák
» Több friss téma |
Oké, lemegyek a műhelybe, kipróbálom és jelenkezem.
Nekem hibátlanul működik és bivaj erős! Ma egész nap méregettem scoppal... de érdekesek az eredmények... több mérést végeztem. Az eredmények pedig 60-85Watt között vannak... hol 72 hol pedig 81 változó... Ez mért lehet?
A kivehető teljesítmény a hálózati feszültség négyzetével arányos. Érdemes az erősítő tápfeszültségét is figyelni teljesítménymérés közben.
Semmi változás. A susogás csak akkor hallatszik (a bekapcsolás pillanatától kezdve) ha egész közelről hallgatom a hangszórót. Ha a bemenetet megérintem nincs brum, csak ha az előfokot rákötöm és az előfok bemenetét érintem akkor van de nagyon halkan.
Zárjuk ki akkor a gerjedést, jelentős melegedéssel is párosulni szokott, biztos feltűnt volna.
Mérj ellenállást az IC 3-as láb és a test között, 22k lenne a helyes. Lehet érték hiba, vagy átvezetés a NYÁK-on. Ez elnémíthatja a bementet.
Figyeltem azt is. A táprol alapállásba bemenő jel nélkül 35,20V jön le ez nem nagyon ingadozik alig pár századdal csak... Maximális hangerőn a mért érték alig 34,98V-ra csökkent... Ez kb 1,20V külömbség +- pár század...
A kimeneten feltételezem 0V körüli az egyenfeszültség, ez a susogással együtt a működőképesség biztos jele. A készenléti állapot kikapcsolás fix, a némítás (10) lábon mért feszültség alapján megfelelően ki van kapcsolva.
Valahol a jel útjában kell keresni a hibát, szakadás, vagy testre zárás formájában.
A kimeneten -0,21 volt van, sem szakadás, sem testre zárás nincs. Minden alkatrészt újonnan vettem és kimértem, mind jó. Lehet, hogy hibás az IC?
Ilyen jellegű IC hibáról még nem olvastam beszámolót.
A kimeneti -0,21V viszont aggasztó, 10mV alatti érték szokott lenni. Nézzünk meg egy fotót a végfokról és az előerősítőről mielőtt kukába küldenénk ezt a TDA7294-est.
Szerintem nézd végig a nyákot meg a rajzot az összes alkatrészt meg mindent... Ha oké akkor cseréld ki a vezetékeket amikkel eddig tesztelted majd új teszt. Ha semmi akkor az IC lesz a hibás...
Képet sajnos nem tudok feltenni, mert a fényképezőgépet a lányom kinyirta a hétvégi bulin. Az előerősitő rendben van egy quad 405 előtt van (ezt akarom lecserélni).
Ez monó erősítő, vagy van párja is a panelnak?
A nyákot végignéztem nagyitóval legalább 10-szer, szakadásvizsgálóval a nyákfóliát le ellenőriztem, sem szakadás, sem rövidzár, a vezetékek rendben, mert a régi végfok megy vele.
Ha az IC lesz a hunyó akkor feljegyezzük a tapasztalatok közé. A puffereket kisütötted mielőtt rákötötted a panelt?
Igen kisütöttem. Lehet valamelyik kondi, vagy ellenállás értékváltoztatásával próbálkozni?
Sziasztok! Ezt a kitet építettem össze szeretnék aktív hangszín hangerőszabályzást, namármost ennek külön kell szűrt tápot graetz el csinálnom? Mert rendes tápról búg mint a fene hiába egyenfeszes.
Nem nagyon hagytam alkatrészt ebben a tervben kicsi a mozgástér. A visszacsatoló ágban azért kár hibát keresni mert egységnyi erősítés tájékán menthetetlenül gerjed, és ez rendkívül felfűti az IC-t. Gondolom itt is kimérted az ellenállásokat.
Volna még a 220k, ettől azt várjuk el, hogy 3,5V fölé emelje a 10-es lábat, ez pedig mint mérted meg van. Azért is kértem a fotót mert időnként a NYÁK tükörképét szokták elkészíteni, remélem vasalós technikával dolgoztál.
Igen vasalással készült, és a kapcsolási rajz és a beültetési rajz együttes ellenőrzésével lett megépitve. Tehát akkor azt jelenti, hogy az IC hibás.
Az eddigi információk alapján ezt a következtetést vagyok kénytelen levonni.
9V --- rendes hálózati adapter,de próbáltam több trafóról egészen 12 voltig, és most pufferelve is semmi...Az ic fesz emeléssel jelentősen melegszik... És gerjed búgáson kívül semmi nem jön át a kimenetén..
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Tégy elé LM7812-est, vagy valamelyik kisebb feszültségű változatát. A stab IC bemenő feszültsége 4-5V-tal legyen magasabb mint a névleges kimenője.
Sajnos semilyen módon nem kelt életre szerintem elröppent az az ic...Torzan átviszi néha a hangot ha leemelem a tápot ebből gondolom ki kell cserélnem aztán legközelebb valami stabilabb tápot szedek össze neki.
Ezt mondtam én is, hogy IC hibás de látom rám senki nem figyel...
Szia(sztok)!
Pedig megesik! Sajna ezzel a problémával már én is szembesültem, ki is tárgyaltuk Bővebben: Link! Bővebben: Link 4 darabból 1 hibás volt. A cég becsületére legyen modva grátisz kicserélte (Lomos)! metabo123 A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
Hát ezt nem jó hallani hogy akadhat hibás benne. Én kevés szabad időm miatt még mindíg a panel fúrkálásánál tartok naponta 4-5fúrás jelenleg enyi időm van este. Ha a hídban az egyik ic hibás volna nem tudom mit kezdek vele mikor be forrasztom fogalmam sincs hogy jön ez ki a helyéről . Idáig TDA2030asokkal foglalkoztam az mindíg jó volt.
Nos sikerült mindkét panelt beüzemelni TDA7293 és TDA 7294 el. +- 42 voltról táplálom őket, és jól érzik magukat Ezúton szeretném megköszönni a segítségeteket Reloopnak kifejezetten.
Ezen a feszültségen és a panelen 2200 mikró helyett 3300 as 50 v os kondikat használok,szép hangzásuk van nyomják rendesen a hangszórókat, nyugalmi állapotban egyáltalán nem melegszenek csak langyosak(passzívan venti nélkül terheletlenül,terhelve(6-8-10) ohmon 50-62 fokig szökik fel).Hűtve terhelve így is sikerül a zászlóhőt 41-43 fok vagy az alá lehűteni.A borda hője kb 40 fok. Ez több mint jó.
Indokolatlan az aggályod. Az erősítő IC-k gyárilag nem hibásak. Az építés és élesztés során előforduló hibák szokták károsítani őket, de ezt az építők elhallgatják.
Ha mégis cserélni kell az IC-t, akkor pl. igy gyorsan és kíméletesen lehet a feladatot megoldani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |