Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   469 / 608
(#) torzito válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Oké, lemegyek a műhelybe, kipróbálom és jelenkezem.
(#) t4nt1zjeee válasza torzito hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Nekem hibátlanul működik és bivaj erős! Ma egész nap méregettem scoppal... de érdekesek az eredmények... több mérést végeztem. Az eredmények pedig 60-85Watt között vannak... hol 72 hol pedig 81 változó... Ez mért lehet?
(#) reloop válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

A kivehető teljesítmény a hálózati feszültség négyzetével arányos. Érdemes az erősítő tápfeszültségét is figyelni teljesítménymérés közben.

Semmi változás. A susogás csak akkor hallatszik (a bekapcsolás pillanatától kezdve) ha egész közelről hallgatom a hangszórót. Ha a bemenetet megérintem nincs brum, csak ha az előfokot rákötöm és az előfok bemenetét érintem akkor van de nagyon halkan.
(#) reloop válasza torzito hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Zárjuk ki akkor a gerjedést, jelentős melegedéssel is párosulni szokott, biztos feltűnt volna.
Mérj ellenállást az IC 3-as láb és a test között, 22k lenne a helyes. Lehet érték hiba, vagy átvezetés a NYÁK-on. Ez elnémíthatja a bementet.
(#) t4nt1zjeee válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Figyeltem azt is. A táprol alapállásba bemenő jel nélkül 35,20V jön le ez nem nagyon ingadozik alig pár századdal csak... Maximális hangerőn a mért érték alig 34,98V-ra csökkent... Ez kb 1,20V külömbség +- pár század...

21,6k

A kimeneten feltételezem 0V körüli az egyenfeszültség, ez a susogással együtt a működőképesség biztos jele. A készenléti állapot kikapcsolás fix, a némítás (10) lábon mért feszültség alapján megfelelően ki van kapcsolva.
Valahol a jel útjában kell keresni a hibát, szakadás, vagy testre zárás formájában.

A kimeneten -0,21 volt van, sem szakadás, sem testre zárás nincs. Minden alkatrészt újonnan vettem és kimértem, mind jó. Lehet, hogy hibás az IC?

Ilyen jellegű IC hibáról még nem olvastam beszámolót.
A kimeneti -0,21V viszont aggasztó, 10mV alatti érték szokott lenni.
Nézzünk meg egy fotót a végfokról és az előerősítőről mielőtt kukába küldenénk ezt a TDA7294-est.
(#) t4nt1zjeee válasza torzito hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Szerintem nézd végig a nyákot meg a rajzot az összes alkatrészt meg mindent... Ha oké akkor cseréld ki a vezetékeket amikkel eddig tesztelted majd új teszt. Ha semmi akkor az IC lesz a hibás...

Képet sajnos nem tudok feltenni, mert a fényképezőgépet a lányom kinyirta a hétvégi bulin. Az előerősitő rendben van egy quad 405 előtt van (ezt akarom lecserélni).

Ez monó erősítő, vagy van párja is a panelnak?
(#) torzito válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

A nyákot végignéztem nagyitóval legalább 10-szer, szakadásvizsgálóval a nyákfóliát le ellenőriztem, sem szakadás, sem rövidzár, a vezetékek rendben, mert a régi végfok megy vele.

Mono, egy basszus gitár erősitő.

Ha az IC lesz a hunyó akkor feljegyezzük a tapasztalatok közé. A puffereket kisütötted mielőtt rákötötted a panelt?

Igen kisütöttem. Lehet valamelyik kondi, vagy ellenállás értékváltoztatásával próbálkozni?
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 19, 2014 /

Sziasztok! Ezt a kitet építettem össze szeretnék aktív hangszín hangerőszabályzást, namármost ennek külön kell szűrt tápot graetz el csinálnom? Mert rendes tápról búg mint a fene hiába egyenfeszes.

Nem nagyon hagytam alkatrészt ebben a tervben kicsi a mozgástér. A visszacsatoló ágban azért kár hibát keresni mert egységnyi erősítés tájékán menthetetlenül gerjed, és ez rendkívül felfűti az IC-t. Gondolom itt is kimérted az ellenállásokat.
Volna még a 220k, ettől azt várjuk el, hogy 3,5V fölé emelje a 10-es lábat, ez pedig mint mérted meg van.
Azért is kértem a fotót mert időnként a NYÁK tükörképét szokták elkészíteni, remélem vasalós technikával dolgoztál.
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Mit értesz a rendes táp alatt?

Igen vasalással készült, és a kapcsolási rajz és a beültetési rajz együttes ellenőrzésével lett megépitve. Tehát akkor azt jelenti, hogy az IC hibás.

Az eddigi információk alapján ezt a következtetést vagyok kénytelen levonni.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

9V --- rendes hálózati adapter,de próbáltam több trafóról egészen 12 voltig, és most pufferelve is semmi...Az ic fesz emeléssel jelentősen melegszik... És gerjed búgáson kívül semmi nem jön át a kimenetén..
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Tégy elé LM7812-est, vagy valamelyik kisebb feszültségű változatát. A stab IC bemenő feszültsége 4-5V-tal legyen magasabb mint a névleges kimenője.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Sajnos semilyen módon nem kelt életre szerintem elröppent az az ic...Torzan átviszi néha a hangot ha leemelem a tápot ebből gondolom ki kell cserélnem aztán legközelebb valami stabilabb tápot szedek össze neki.
(#) t4nt1zjeee válasza torzito hozzászólására (») Feb 20, 2014 / 1

Ezt mondtam én is, hogy IC hibás de látom rám senki nem figyel...
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2014 / 1

Szia(sztok)!
Pedig megesik!
Sajna ezzel a problémával már én is szembesültem, ki is tárgyaltuk Bővebben: Link! Bővebben: Link
4 darabból 1 hibás volt. A cég becsületére legyen modva grátisz kicserélte (Lomos)!
metabo123
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Feb 20, 2014 /

Hát ezt nem jó hallani hogy akadhat hibás benne. Én kevés szabad időm miatt még mindíg a panel fúrkálásánál tartok naponta 4-5fúrás jelenleg enyi időm van este. Ha a hídban az egyik ic hibás volna nem tudom mit kezdek vele mikor be forrasztom fogalmam sincs hogy jön ez ki a helyéről . Idáig TDA2030asokkal foglalkoztam az mindíg jó volt.
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 21, 2014 /

Nos sikerült mindkét panelt beüzemelni TDA7293 és TDA 7294 el. +- 42 voltról táplálom őket, és jól érzik magukat Ezúton szeretném megköszönni a segítségeteket Reloopnak kifejezetten.
Ezen a feszültségen és a panelen 2200 mikró helyett 3300 as 50 v os kondikat használok,szép hangzásuk van nyomják rendesen a hangszórókat, nyugalmi állapotban egyáltalán nem melegszenek csak langyosak(passzívan venti nélkül terheletlenül,terhelve(6-8-10) ohmon 50-62 fokig szökik fel).Hűtve terhelve így is sikerül a zászlóhőt 41-43 fok vagy az alá lehűteni.A borda hője kb 40 fok.
Ez több mint jó.
(#) Alkotó válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 21, 2014 / 1

Indokolatlan az aggályod. Az erősítő IC-k gyárilag nem hibásak. Az építés és élesztés során előforduló hibák szokták károsítani őket, de ezt az építők elhallgatják.
Ha mégis cserélni kell az IC-t, akkor pl. igy gyorsan és kíméletesen lehet a feladatot megoldani.
Következő: »»   469 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem