Fórum témák
» Több friss téma |
A frekit te választod meg... a szórt induktivitással erre számolod ki a kondikat..
A primer fesz adott, vaskeresztmetszet szintén, freki is, a menetszámot pedig a Skori-féle táblázattal számold ki. Az áttétel pedig utána jön, 150/szekunder fesz.
Rendben! Nos, Én 46,5kHz-et választottam. A ferritgyűrűm külső átmérője 4cm, a belső 2,5cm, magassága 2,7cm. Ezt átszámolva 4,05cm-t kaptam vasmag keresztmetszetre. Indukciós tényezőnek 0,2T-t vetem. Így adódott primer 150V-ra 10 menet, Szekunder 45V-ra 3 menet és Szekunder 15V-ra 1 menet. Induktivitás mérő kézi műszerem nincs, oszcilloszkópom van meg egy oszcillátorom amit az egyik cikkbe tüntettek fel erre a célra. Nem tudom, hogy ez mennyire hiteles így? Én azzal szoktam mérni. Mérésnél az összes szekunder tekercset zárjam rövidre?
Szerk: Ja, a feszültség visszacsatolást elfelejtettem! Skori 1 menetre 4V-os feszültséget írt. Nálam 1 menetre 15V adódik, akkor nekem oda a 100Ohm helyett 300-330Ohm kell, ha jól gondolom? A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Ilyen esetben van az, hogy kisebb vasat kéne választani..
Növelheted persze a menetszámot, csökken a T...- természetesen így, ezekkel az adatokkal nehéz tervezni, ahol fél menet is nagy eltérést okoz. Ha mindkét szekundert kihasználod, teljesítményre arányosan megoszlanak, mindkettőt. Igen, növeld az ellenállást. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Kicsi az a vas: nem 4.05cm2 a keresztmetszete, hanem 2.025cm2!
Ja... azt én nem is néztem.. ... scooby számolta, én csak a 4-et ellenőriztem.
Írjál neki...
Scooby... figyelj a sajátodra..
Én a Cimopata cikkje alapján számolgatok, ahol ez úgy volt leírva, hogy (D külső- D belső)*magasság Az már lemaradt, hogy osztva kettővel. De ennyire Én is lehetnék figyelmes mondjuk.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
... /2 ugye...
Nézd a skiccet.. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Igen! Csak az a /2 lemaradt a cikkben. De van kisebb magom is ennél, ha az kell.
Jó lesz ez, nem kell kisebb (bár nem emlékszem hány Wattot szeretnél). A szórt induktivitáshoz minden szekundert rövidre kel zárni. A szkópos H mérés jó, ha jól számolsz.
Na még egyszer! Alapul vettem a képet, lemértem inkább (digitális) tolómérővel. Így 1,4314 cm2-re adódott a keresztmetszet! 69kHz-re adódott kerek 19 menet primernek, 16V-ra 2 menet, 39,5V-ra pedig 5 menet. Szintén 0,2T-val számolva. Ez azért egy kicsit már biztatóbb Granpa: 30V 5A-es labortápot kéne neki ellátnia, tehát ha a 200W kijön belőle jelentősebb melegedés nélkül, akkor sínen vagyok! Feltételezéseim szerint a hackelt számítógéptápnál csak jobb lehet ha normálisan van méretezve? Nem tudom, hogy ezzel a maggal mekkora teljesítmény vehető ki belőle maximálisan?
Sziasztok!
Lehet nagy fába akarom vágni a fejszémet de muszáj. A Ge Lee féle 2kw-os tápot szeretném megépíteni, szép lassan és óvatosan, kb egy héttel ezelőtt elkezdtem olvasni a fórumot talán a 300-ik oldaltól. Láttam Woodoo kolléga lelkesedést, hibáit, és mind ezt elemeztem ahogy tudtam, remélem már nekem sokkal jobban fog menni. Ma kezdtem el onnan olvasni, ahol GE Lee megtervezte ezt a kapcsolást. A Rezonáns Híd változatát akarnám megépíteni, leltem hozzá nyáktervet, de nem tudom, hogy meg építették volna-e valamikor. Azt szeretném kérdezni, hogy jó-e ez a terv vagy érdemes ujjat tervezni?
Azt hiszem kokozo-féle panelt találtad meg.
Szia igen ez tőle származik. Nem tudod jó-e?
Szerintem a lehetőségekhez mérten, jól kivitelezte az eredeti ötletet,viszint lorylaci ajánlására felváltanám az az optós védelmet gyűrűsre, valamint a gate meghajtást is, de csak azért mert egyszerűbb és régen nagyon sokat szenvedtem az EF trafókkal (talán tudatlanságom végett). Na mindegy, valamint az IC trafó helyett pici kapcsitápot alkalmaznék (mondjuk oldalára állítva) sokkal csinosabb, kissebb, olcsóbb és kb 2-300 HUF használtan, bármi kipakolós piacon --szatyorszámra lehet lelni.
A kérdésedre a válasz: nem tudom nem írta le, hogy végülis mire jutott vele netán csak brahiból megrajzolta ő is? A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Nem rossz ötlet meg is fontolom! De amúgy a trafó nem időbb álló? mert a trafó nehezebben hibásodhat nem? vagy csak így gondolom?
Nem tudom, talán kijön a 143mm2 vasból. Van itt kiszámolás a vasak teljesítményhez.
Utána néztem, Lorilaci leírása szerint:
Idézet: Így nekem 565,5W jött ki. Hát.... kicsit több, mint amire számítottam! „P=4*A^2*f (ahol A a hatásos keresztmetszet cm^2-ben, f pedig a frekvencia kHz-ben)” A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Valahol olvastam, hogy pc tápban van GATE-nek való mag, csak már elfelejtettem, hogy milyen is az. Te tudod milyen lehet?
Szinte bármilyen ferrit jó, amire a megfelelő menetszám elfér, csak ne legyen benne légrés. Én ezért ajánlom a fánkot. (Ráadásul sima gumiszigetelt vezetékkel is tekerheted) Arra figyelj, hogy a pc tápban (általában) porvas mag is szokott lenni zavarszűrőnek, az nem lesz jó (sárga-fehér vagy zöld szinü).
Szia!
Ma kiszámoltam a szórt induktivitást! 0,87uS-ot mértem, ebből lett pontosan 1149425,28735Hz (1,1494MHz), a hozzá tartozó kapacitás pedig 1nF volt az oszcillátorban. Skori táblázatának segítségével kiszámoltam, a szórt induktivitás 19,1725uH, ehhez 269,63nF-ot ajánl a táblázat illetve a félvezetőket terhelő csúcsáram 27A! A kivehető teljesítményt így pedig 1,5kW-ra saccolja, na persze nem IRF840-nel, de ez nem is érdekes. Nem kevés egy kicsit az a 19uH?
Van egy pár bontott pc tápom, azokban a fő trafó mellet vannak kisebb trafók (szerintem azok is valami gate trafók lehetnek) azokra gondoltam. Lehet csak én látom rosszul vagy tényleg kokozo nem jól rajzolta a gate trafó bekötését
Magát a drótokat jól kötötte be, viszont a kezdet-vég pöttyöket nem tudom kivenni a rajzból pontosan hol vannak.
Jó lesz a PC mag. (De ugyebár az előző hsz.-ben leírtam a kitételeket vagyis milyen NE legyen.) Ha nem olyan, akkor minden más jó lesz oda.
Sziasztok!
Van egy ipari tápegységem 12V 12,5A-t tud. Terhelés és számolgatás után kb. 85%-os hatásfokot kaptam. Nem akarok nagyon belepiszkálni, de lehetne ezt a hatásfokot még valahogy fentebb tornázni? Folyamatosan fog üzemelni egész nap hol csak 3-4A-el terhelve hol pedig 8-9A-es terhelés mellett.
Igen, látok valamiket én is, de kis felbontás révén nem tudom kivenni.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható elektronikus transzformátort (halogén trafó) 12V 10-60W, át lehetne úgy alakítani, hogy meghajtson pl egy TDA1554Q erősítőt? Vagy hülye kérdés volt?
Nem hülye kérdés jó ötlet, a szekunder tekercsre kell shottky diódás graetz egyenirányító meg kondenzátor vagy 3x1000µF / 25V low ESR , lehet hogy változtatnod kell a szekunder menetszámon, meg elképzelhető hogy kell rá feszültség visszacsatolás a gate meghajtó kis trafóra mert itt kicsi a terhelés üresjáratban. Bővebben Skori honlapján.
Ma vettem egy pisztoly pákát, azon gondolkozom a trafót ki lehetne-e cserélni egy ilyen egyszerű félhidas tápra.
Próbáltam régebben ilyet, a diódák után levő kondenzátor kapacitása úgy elhangolta a rezgőkört, hogy el sem indult a táp. Be kellett raknom kb. 680ohmot, utána dióda, és kis értékű kondi, csak így tudtam a ventilátornak tápot adni. Kb. 7V jutott neki, mellette az 50w-os izzó is égett. Másik tápban viszont be volt alapból tervezve egy DC kimenet is, azt nem tudom, hogy külön szekunder volt-e tekerve neki. Próba, szerencse. Ha meg tudja oldani a Fet meghajtását, akkor menni fog tuti. Simán csak egyenirányítva kevés szerintem az esély.
Ha innen tovább olvasod megtalálhatod a megoldást:
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |