Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Itt egy egyszerű, és itt segítenek is.
Jó ötlet az "óra" alkalmazása, bár érdemes odafigyelni, hogy ne legyen cső vagy trafó/fojtó a műszer közvetlen közelében. A deprez műszerből mágneses erővonalak léphetnek ki, amik befolyásolhatják a vasmagos induktív alkatrészek és a csövek működését...
A kétdobozos DAC projektembe két mutatós műszert is építettem, az egyik készenlétben az akku töltőáramát, a másik üzem közben eltolt nullaponttal az akksifeszt mutatja...
Szia!
Bele tudod tenni a "rizsszem" izzót, vagy akár LED-et is. Ez a műszer vízmentes kivitelű, a hátsó rögzítőcsavarok eltávolítása után, óvatosan ki lehet feszegetni a hátulját. Azért nem akar kijönni, mert van benne egy "o" gyűrű a szigetelésre. Normál környezeti használat esetén az kivehető. Üdv: Zsolt
Szia! Ráadásul még egy árnyékoló fém serleg is van rajta, azt feszegettem, de majd próbálkozom ismét. Meg kell még oldanom, hogy érzékenyebbé tegyem, mert 1:1-ben csak a 6C33-as csöveket tudja érdemlegesen mutatni, a másfajta csöveknél "áramváltót" kell alkalmaznom, ha nincs benne sönt, amin jusztírozhatnék...Mert ebből több db-om is van.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
Szia!
Szerintem nem fogsz söntöt találni benne, tehát a meghajtás tényleg megoldandó. Egyébként nyugodtan feszegesd, ez echte CCCP, bírja a gyűrődést. Üdv: Zsolt
Idézet: „Ez a nagy batár is tetszik” A fényképen nem is tűnik batárnak, egész kulturált, arányos - pedig nem spóroltak az olaméniummal A brutális EIMAC adótriódához csak akkor jó kompromisszum ez a szimpla erősítő-meghajtó fokozat, ha az interstage jelentősen letranszformál. Annak viszont a bemeneti érzékenység látja kárát, s így nem akármilyen előfokra van szükség hozzá...
Sziasztok!
Van egy csöves erőlködőm légszereléssel összelógatva. EZ80 egyenirányító, 2*50uF, ECC85, EL84. Az egyenirányított feszültség 290V, az EL84 anód-katód lábon (ha jól tudom így kell mérni) 270V van. ECC85 1mA, EL84 34mA katódáram. 100Hz négyszögjel, a bemeneten 470nF kondenzátor, az EL84 rácson szkóppal nézve alig van tetőesés. A kimenőtrafón lévő 4,7 Ohm ellenálláson érdekes dolgot mutat a szkóp. Ezt mi okozza? Illesztetlenség, elfogy a táp, vagy rossz a cső? A trafó ezzel a csővel volt egy rádióban. Próbáltam PCL86 kimenővel is de ugyan ez az eredmény. Előre is köszönöm a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
A régi rádió rajzából általában kiderül a munkaponti beállítás, így az illesztés is, én ezt mindenképp körüljárnám. A meghajtó fokozat után is ilyen? Akkor ott is körbenéznék. Az ilyen aszimmetrikus tetőesést okozhatja a kimenő, például a helytelen légrés beállítása is. Orvoslásával javítható, a trióda és pentóda közé elhelyezett 220-470K -s ellenállás is javíthat a helyzeten.
Mér elnézést, mitől asszimetrikus a tetőesés?! Teljesen szimmetrikus. Csak ráadásul még görbül is, tehát gondolom-szerényen- megint TV/rádió kimenőtől vártok csodákat. Csodák pedig nincsenek. A trafó a lelke egy csövesnek..
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Single ended-re gondoltam, 2-3 wattosra. Van otthon két kis 12 voltos trafóm, nem teljesen egyformák, de ezek megfelelnek a kimenő trafónak ? A főtáptrafónak milyet szerezzek be ? A kimenőnek mekkora huzalból tekerjem a trafót ? Láttam egy oldalon, hogy a hálózati feszültséget egyenirányították, és azt használták trafó nélkül , ez mennyire egészséges ? Gyakran szoktak ilyet alkalmazni ?
Idézet: „Láttam egy oldalon, hogy a hálózati feszültséget egyenirányították, és azt használták trafó nélkül , ez mennyire egészséges ? Gyakran szoktak ilyet alkalmazni ?” Igen, bár az alkalmazók még élhettek volna...
Igen végül is igaz,mert keresgéltem ecl 86-osokat és néha elég horribilis árat láttam.
A PCL 86-al pedig a fűtés nem tetszik csak,mert ugye át kellene tekernem a vidi trafóját,de ha minden kötél szakad ráadom a fejem. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
SE-hez légréses kimenő kell; 2-3W-hoz, 2-4cm2keresztmetszetű (~EI 42-66, hypersilből kisebb). A hálózati trafó teljesítményét a felhasznált csövek igénye szabja meg (adatlap). Kis teljesítménynél általában elég a kétszeres. A "kis 12V-ost" látni kéne, hogy átszervezhető-e kimenőnek. A téma képei közt találsz különféle megoldásokat kész (amid van) trafókkal is. A kimenőtrafót a helyzethez kell méretezni; nagyon jó leírás van róla a képek közt (azt hiszem a 100. oldal tájékán). Hálózati trafóhoz is, a trafós témában.
Ha megírod, mid(adatokkal) van, többet segíthetünk. Orbán Józsi válaszát vedd komolyan! A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Helyesbítek: kimenő tr. számítás, téma képei: 182, ill. 201-202. oldal (5460, 6030-60 képek).
Nem tudom milyen rádió volt ez, a doboza még megvan. Majd utána nézek. A trafó egy oldalról volt lemezelve de nem volt benne légrés. Tetem bele papírt légrésnek, de nem változott szemmel látva. Az ellenállást kipróbálom.
Akkor ezektől a trafóktól nem kel sokat várni. Van egy képkimenőm 4cm2 vaskeresztmetszettel. Csévetest is meg van tekercsek nélkül. Ha ilyen kis magra tekerem meg az milyen eredményt ad?
Szia, köszönöm szépen Délután csinálok képeket a trafókról és feltöltöm ide.
Ha egy trafó egy oldalról van lemezelve, akkor biztos van benne légrés. Az kérdés lehet, hogy mekkora.
A négyszögjel átvitelnél a tetőesés szorosan összefügg az alsó határfrekvenciával. Ha egyenfeszültséget is át tudna vinni a trafó, tetőesés sem lenne, de nem tud. Ez alacsony frekvencián jól látszik, magasabb frekvenciákon már nem. A felső határfrekvenciával az impulzus fel-, és lefutási ideje van összefüggésben.
Mekkora az a tetőesés ami még belefér alsó határfrekvenciának?
A helyzet az, hogy a tetőesésből számolható az időállandó, abból pedig a határfrekvencia.
Egyszerűen fogalmazok. Ha a 3. kép tetőesése a képaláírások alapján nem 500, hanem 100 Hz-es jelalakot mutatná, jó trafóról beszélhetnénk. Amúgy egy fontos kérdés nyitott: visszacsatolt-e az erősítő?? Csak a jelalak meg vagy tucat kérdés miatt...
Nincs visszacsatolva.
Akkor próbáld visszacsatolással, javulni fog.
Idézet: „Amúgy egy fontos kérdés nyitott: visszacsatolt-e az erősítő?? Csak a jelalak meg vagy tucat kérdés miatt...” Barkochbázás helyett szerintem jobban jársz, ha legközelebb egyből kapcsrajzot kérsz))
Sziasztok!
GU50-PP erősitőt épitett-e valaki , milyen tapasztalatok vannak gitárerősítő vonatkozásában?
köszi, konkrétan a hangzására lennék kíváncsi, pld.ul a 6p3sz-hez viszonyítva.
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy 6j45b-v(6zs45b-v) és 1j29b(1zs29b) csövekkel érdemes-e hangfrekis erősítőt(konkrétan fejhallgató erősítőt) építeni?
Mire gondolsz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |