Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Szerintem tekerjél rá ellenállást ne használj --de állítólag itt a nagyok mondják a tgls hozzá lehet hangolni a tekercshez
Az a baj hohy már el van vágva a vezeték.akkor ezek szerint számt az ellenállása?Hogy merre kell tekerni?
Valamit biztos számít de az induktivitás is de hozzá lőhető ---a drót össze köthető nem gond lakkal rá szigetelsz a tekerési irány az írás szerint számít de egyszerű sablonon tekered mikor elkezded megjelölöd a drót végét hogy kezdet mikor vége az vég --a másik tekercsnél ugyan így azt már tudod melyik melyik
16,5 ohm az jó ez a tx tekercs 98 menet.ez jó lehet így?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
A tekercs nem egy ellenállás, ha így lenne, elég lenne egy menet meg egy 18 ohmos ellenállás, nem?
Az irányra nagyon ügyelj, tekerd jobbról balra, de ha esetleg mégis fordítva tekernéd, akkor nagyon óvatosan fordítsd meg a végén. Nem illene kicsit olvasni ezeknek a dolgoknak, mielőtt belekezdesz? Pl 95-ös ráditechnika évkönyv. A kapcsolások nem jók benne, de a leírás kitűnő. Idézet: „Az irányra nagyon ügyelj, tekerd jobbról balra, de ha esetleg mégis fordítva tekernéd, akkor nagyon óvatosan fordítsd meg a végén.” Ez nagyon jó, de nagyon. De igaz is. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Ha adott menetszám esetén kisebb az ellenállása az nem hátrány hanem inkább előny, nagyobb áram tud folyni benne.
Mint írtam volt az SMW tekercsével is megy a GSL, pedig az menetszám tekintetében a közelében sincs. Ráadásul ez egy nagyon durván kiegyenlített fej ( ), alig van jel a vevőerősítő kimenetén.
És a Silver Starról, mi a véleményed érdemes megcsinálni?
A Tx induktivitása 6 mH, az Rx 6,5 mH körül legyen. Szerintem azért ad meg egy ellenállás intervallumot (18-25Ω) mert nem biztos hogy mindenki ugyanolyan méretű és formájú sablonra tekeri a huzalt. Az induktivitás a tekercs formájától is függ pl. lehet hogy az én sablonomra tekerve 22 Ω ellenállásnál van a 6 mH de lehet hogy a Te sablonod ami formára eltér az enyémtől annál meg 25 Ω ellenállásnál lesz meg ugyanaz az induktivitás. Tehát az egyik 6 mH, a másik 6,5 mH legyen de úgy hogy az ellenállásuk 18 és 25 Ω közé essen.
Az az áramkör amit megépítettél ezekre a tekercs paraméterekre van tervezve és ezekkel a tekercsekkel biztosan úgy fog működni mint ahogy azt leírta a szerző.
A Silvert nem ismerem, nekem egy Golden Star 4-esem van, ebből elvileg ez volt a legutolsó kiadás. Ez levegőben kb. ugyanolyan távolságról hozza az 1Ft-ot mint most az IGSL-em, és talán most már lesz olyan az idő és a talaj is hogy össze tudjam hasonlítani hogy melyikkel milyen mélyről tudom kivenni. A GS elvileg jobb lesz a nagyobb adóteljesítménye miatt, de majd kiderül.
Elvileg a házilag készített Silver 17-18cm-ről hoz a levegőben egy 1Ft-ot, de mivel a fej elkészítése mindkét esetben ugyanannyi meló, és az IGSL érzékenyebb lesz vele, ezért inkább az utóbbit érdemes összerakni. A nyák mérete sem nagyobb, csak az alkatrészek száma több. Viszont ha már van egy Silver fejed akkor csináld meg hozzá azt, aztán utána ha az már jól működik megpróbálhatod összehozni egy IGSL-el.
Akkor a Silver Star lesz.
Esetleg valaki már készített hozzá egy oldalas NYÁK -ot? * A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2014
Na az ilyen teszteket szeretem, persze az életszerű az lenne, ha két oldalra tennének még valami kis vas szemetet. Bővebben: Link
Szerintem ne birkózz nyák tervezéssel,kapható hozzá gyári bevált panel.
Én most élesztgetem az enyémet.
Na ez a legkritikusabb pontja. Nem érdemes kínlódni a nyákkal, tengersok bajod lesz vele.
Hidd el hogyy nagyon sokat olvastam utánna amit csak lehetett.Az a baj magyarul nincs olyan sok mint más nyelven.Meg asztán nem teljesen ez a szakmám csak Hobby. Érdekel olyanok véleménye akik jobban értenek hozzá és már építettek egy két fémkeresőt.
A stabilizátora 8,5-9V feszültséget kell produkáljon. Ebből következik, hogy a minimális tápfesz. kb. 9-9,5V .
Ma beindítottam a tgsl adó oldalt 15 khz működik igaz még 2 db íc hiányzik lm308 rendelni kellet ert a boltokban nincs
TL071 is jó helyette. Nekem azzal megy mert nem kaptam sehol LM308-at.
Köszönöm akkor nem várok rá --nézegettem hogy mivel lehet helyetesíteni de nem mertem megpróbálni csak simán bele semmit nem kell változtatni ?
Simán csereszabatos,megy tl071-el is,de azzal nem az igazi.
Sziasztok!
Műanyag csavart honnan tudnék szerezni? Ha például leföldelek egy fémcsavart egy külön vezetékkel, akkor azt használhatom a Silver Star keresőfején?
Váznak 2 " -os PVC csövet gondoltam. Mit javasoltok az jó lenne a Silver Starhoz?
Nyél egy lehetséges megoldása, még wc csvar sem kell hozzá.
http://electronics_home_sci.mindenkilapja.hu/html/18104970/render/nyel-elkeszitese
Kérdés, hogy a kereső a hobby vagy az elektronika. Azért tanácsoltam az évkönyvet, mert ott tényleg minden olyan részlet le van írva, ami az elektronikából a keresőépítéshez kell. A tekercsre kötött ellenállás ötletéből pl arra következtetek. Az LC rezgőkör, és az oszcillátor fogalmakra lenne célszerű keresni, és magyarul. Alapvető dolog, hogy egy ideális LC kör esetében a betáplált energia az idők végezetéig rezegne, hiszen egy ideális körnek nincsenek veszteségei. Azonban a valós alkatrészeknek vannak, ezért kell olyan áramköri megoldást alkalmazni, ami ezeket a veszteségeket pótolja. A veszteségeket pont egy olyan ellenállás képében kell elképzelni, amivel Te "kipótolni" szeretted volna a tekercset. Mindez csak azért érdekes, mert rendkívül nehéz bármin változtatni, javítani, hibát keresni, ha nem tudjuk, hogyan működik és sajnos az utnánépítés meg az esetek nagy részében nem olyan zökkenőmentes.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |