Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Demodulátor és hangfrekvenciás erősítő trióda. Elég problémás cső.
Szerencsére ma már egyszerű pótolni: Ge dióda demodulációhoz(OA 1172 volt gyári készülékben is), egy EF vagy ECC hangfreki erősítéséhez. A szóbanforgó rádióhoz 3 dióda az FM és AM vétel miatt. Mivel huzalozásos, ezért egyszerű is az átalakítás. Ha valaki esetleg nem találna EABC vagy PABC csövet, annak hasznos. Fontos, hogy a diódák párba legyenek válogatva, de ez nem lehet probléma. Utána már műszeres ellenőrzés, esetleg beállítás szükséges. A szükséges rajzokat célszerű gyári készülékekről nézni.
Köszönöm szépen a választ. Egyelőre szépen működik. Remélem még sokáig így is marad.
Nagyon bosszantó volt ez a hiba és nem szívesen cipeltem volna a nagy batárt a szerelőhöz. (18kg) Legalább megint tanultam valamit...
Nem szokott hiánycikk lenni mindig van börzén, meg megvásárolt csőcsomagok között is szép számmal.
Üdv mindenkinek!
Segítségeteket kérném.Jelenleg 0rion140-es rádió dobozát újítom fel és sajnos a középen való emblémát is le kellet csiszolni.Az embléma beszerzéséhez kérek segítséget.
Az szép halál lesz...
Az Orion 520A-m javításánál belebotlottam a problémába magam is. Végül úgy oldottam meg, hogy matrica hordozónak a fényes felületére (tudod, ami a matrica hátán van és megy a kukába) lett nyomtatva tükrözve színes lézerrel, mert arra nem nagyon tapad meg a festék. Onnan pedig vasalóval vittem át a fára. Kvázi, mint a vasalásos nyák gyártás, onnan volt az ötlet. Túl szép nem lett, de ennek inkább az az oka, hogy egy picit átlátszó és jó sötétre pácoltam előtte a fát. Inkább azt a képet küldöm róla ami akkor készült amikor kipróbáltam egy darab diófa lemezen, a rádión lévőről nem készült közeli kép. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
Köszönöm isten áldásával(minden segítségre szükségem van)kivágatom lézerrel.
és belevágok(megcsinálják matricának?
Matricának nem javaslom, mert túl vastag lesz. Az én módszeremmel gyakorlatilag nincs vastagsága. Viszont elég rugalmas személyzet kell a fénymásolószalonban, (hacsak nincs saját színes lézered) nekem eltartott egy darabig mire meggyőztem őket.
Esetleg ezt is kilehet próbálni. Az eredeti technológia is vizes matrica volt.
Hmm... érdekes. Legközelebb lehet rápróbálok erre is. Bár okulva a hibából, amikor az Orion 230B-met csináltam ott mesziről kikerültem a kérdéses részt a csiszolópapírral. Szerencsére jól megadta már az időnek magát a lakk és csak bicska hegyével pöckölgettem le róla, viszonylag nagy darabokban.
Tisztelt Fórumtársak!
Az alábbi Siemens rádiónak mi a pontos típusa? Előre is köszönöm a válaszokat!
Szevasz!
Puszta szakmai kíváncsiságból már órák óta túrom a netet, de semmi eredmény. 1933-34 körüli évekből viszont egész sok van ami nagyon hasonlít rá. Valami igen kis szériás típus lehetett...
Szervusz! Nekem is az a véleményem hogy vagy nem siemens vagy valami kisipari beépítés, A káva formája nem jellemző,
Szia!
A radiomuseum.org oldalán találtam a Siemens készülékek között két típust ami hasonlít a fényképen lévő rádióhoz (Super 442T és az 542T 1942-ből), de a kávája nem azonos. De a csövezés sok mindent elárulhat, majd utána nézek.
Szia! A skála üveg mintázata is eltér. A rádiód belsejéről is jó lenne némi kép. Meg úgy általában a részletekről. ( Már nagyon sok képet átnéztem, én is nyomozok)
Szia!
Az a gond, hogy a rádió a Mátra Múzeumban van és nagyon megtetszett. Ilyet szeretnék szerezni, ezért kellene a típusszám. Öcsém ott dolgozik, megkérem, hogy a csövezést nézze meg, és készítsen fotót a belsejéről.
Ma a szarvasi piacon láttam egy rádiót.Érdekessége volt,hogy alul egy fiók volt rajta,a neve Mozart volt.A hátulját nem láttam.Ki gyártotta ezeket?Jó nagydarab gép,sok gombbal.
Szerintem erről lehet szó: Mozart. Ezt itthon, kisszövetkezetben gyártották valamikor az '50-es évek közepén.
Ez lesz az.Köszi.Tetszik a gép,ha legközelebb is ott lesz,megpróbálok megalkudni rá(az asszonnyal ).
Nagyon szép rádió! Valamivel fizesd le asszony pajtást, de ezt ne hagyd ki!
És a múzeumban nincs kiírva mellé a típus??
Anno azt mondtam az ellennek: amennyiért hobbi, annyiért kap virágot, vagy vásárolhat magának valamit; nem volt olyan drága cucc, amit nem vehettem (volna) meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
Ne szerénykedj, ez nagyon jól néz ki és nagyon eredeti megoldás!
Sziasztok! Létezik olyan, hogy tintasugaras nyomtatóval pólóra vasalható matricát lehet készíteni. Ehhez spéci papír kell. És ha a textilre lehet vasalni akkor szerintem a fára is lehetne.
Próbálta ezt már valaki vagy van akinek van ilyen textil transzfer papírja?
Nincs kiírva, mert ez egy korabeli szobarészlet egy darabja, nem önmagáért a rádióéért van kiállítva.
Kedves Kollégák!
Nagyon régóta olvasom ezt a fórumot, irigykedem is sokszor, de én sem panaszkodhatom. Eddig 15 rádiót sikerült megmentenem a biztos pusztulástól, de még a teljes felújításra nem igazán volt időm, csak néhányat hoztam működőképes állapotba. Most egy Orion 239a került a kezembe, és rádöbbentem, hogy UCH21-es csőből nincs itthon egy darab sem. Ha valakinek lenne otthon 4 darab, arra vevő lennék emberi áron, vagy el is csereberélhetjük csőre, trafóra, stb. Van itthon EL6, OS18/600, EF6, EL84, ECL86, PL504, és még sok minden más is.
Szia! Ha kell, nekem vannak letesztelt UCH21-es csöveim. Cserélek is. Privát üzenetet írj ha érdekel.
Üdv: Krisztián
Szervusztok!
Ha megengeditek,én is csatlakoznék hozzátok.Gyerekkoromban én is épitettem erösitöt,detektorost,stb,de a rádió szereléshez komolyan nem értek.Sokáig csendben olvastam ezt a rovatot,nagyon sok tudás van itt leirva,minden tisztelet Nektek,föleg az "utolsó szamuráj rádiósoknak",akik önzetlenül minden titkukat közhirré teszik. En is fertözést kaptam,mert ma egy barátomnál segitettem padlást takaritani,igy megmenekült egy kidobásra váró készülék.Szeretném életre kelteni,ebben kérném a segitségeteket. T 422-es rádió,teljesen egyben van,szinte hibátlan a külseje,leszámitva 20 év porát. Hiánytalan belül,csövek szépen fütenek,PU bemenetröl megérintve van "brumm"az erösitöje müködik,de a rádió nem akar szólni. Az utólsó képen ahogy látható,szerintem 3 szál drót nincs a helyén, elengedte a forrasztás,vagy az egerek rágták meg.A skálahúr is szakadt ami a forgókondit mozgatja,de tekerve sem tudom szólásra birni.Lenne valakinek egy fotója,hogy hogy helyezkednek el azok a tekercsvégek? Nagyon megköszönném. Egy utolsó gagyi kérdés:attól függöen,hogy dugom a konnektorba a dugót,vagy van fázis a fémen vagy nincs,ennek okával tisztában vagyok,vagyis akkor erre ezeknél a gépeknél nagyon kell figyelni? Köszönöm elöre is a segitséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |