Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
A vas nem hiszem, hogy jó lenne ide. A ferrit nem vezeti az áramot, csak mágnesezhető. Nem hinném, hogy házilag lehetne ferritrudat csinálni egyszerűen. De ha mégis sanyargatni szeretnéd magadat, akkor fekete vasoxid porfestékből csináljad.
Régi zsebrádiókból, asztali rádiókból termelhetsz ki ferrit rudat, ha egyszerűen be akarod szerezni.
Ferit rúd van a rádiókban amin van RH vagy annál alacsonyabb frekó zsebrádió gondolom pointerhez kell , a ferit mag megint más mert azt a tekercsben használják índuktivítás beállításához abból több színjelzés van zöld kék az az n20 sárga egyebek de gondolom neked nem ez kell
igen, pointer hez kell
![]() ![]() köszi mateatek. lehet a "fekete vasoxid porfesték" lesz a nyerő ![]()
A VLF gépekkel sosem foglalkoztam csak megépítettem belőlük kettőt, tehát erre nem tudok konkrét választ adni, de az biztos hogy sem a kicsi sem a nagy ofszet nem jó. Ezt egyrészt a Feri is leírta valahol, másrészt tapasztalat. Gondolom nem viccből csinálnak mondjuk 40mV-osra egy fejet, amikor csinálhatnák 2mV-osra, vagy éppen 200mV-osra is. Ezekkel sosem kísérleteztem, de a mintavétel esetében is számít az amplitúdó is, és nem csak a fázishelyzet.
A kapcsolóáramkörök általában digitális IC-k (CMOS vagy TTL), aminek van egy optimális működési tartománya (kapcsolási idők, impedanciaviszonyok stb.). Ha pl. ebből a jelből még elveszek egy picit, akkor az IGSL már meg sem nyikkan, de az SMW-nél is jól meg lehetett figyelni, hogy akkor sem akart normálisan működni ha csak nx10mV volt az erősítő kimenetén, és akkor sem ha 4V. Idézet: Mert attól csak a jel lesz nagyobb, a fej eredeti tulajdonsága nem változik, ezt már kipróbáltam. „Ha szerinted a nagyobb jel jobb, akkor miért nem borítod föl a fej kiegyenlítését egy apró ferrit darabkával?”
Azért arra kíváncsi lennék hogy azzal az 1db tranyóval hogyan csináltál 60V-ot. Vagy másik oszcit raktál bele?
Mondok még egy tippet nem tudom hogy működne e számítógép monitorokba vagy régi tv ben ami képcsöves az eltérítő tekercs ami az ionágyún van a képcső hátsó részén az ott ferrit csak le kell szedni róla a drótot azt össze töröd megkevered ragasztóval és kész de számítógép tápokban is van ferrit gyűrű fojtó szerepét tölti be vagy zavarszűrő de trafokat is találsz aminek ferrit a magja meg freki csatolókat
Idézet: De vezeti, nyugodtan próbáld ki. Ha nem vezetné, nem kellene a gyűrűket szigetelni amikor trafót csinál belőle az ember. „A ferrit nem vezeti az áramot,”
Az nem lesz nyerő, a ferrit nem vas, hanem NiZn vagy MnZn alapú kotyvalék. Itt olvashatsz róluk egy keveset, amiből majd világossá válik hogy ilyet nem fogsz otthon csinálni.
Ferrit manapság már szinte mindenben található, akár egy telefontöltőben is.
jajaja
![]() ![]() (dehülyevagyok már bocs ![]() Idézet: „Mert attól csak a jel lesz nagyobb, a fej eredeti tulajdonsága nem változik, ezt már kipróbáltam.” Erről beszélek. Semmiben nem fog változni a fej, ha nem lesz teljesen kiegyenlítve. Csak a jel lesz nagyobb. Szerinted miben különbözik az, ha a tekercs mozgatásával borítod föl a kiegyenlítettséget, vagy egy valamilyen tárggyal? Ha a kevésbé kiegyenlített fej jobb volna, akkor elektroncsöves bemenetet használnánk 2000 voltos anódfesszel, hogy a nagy ofszetű fej ne ültesse ki az erősítőt. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
Deexternek igaza van, ellenállás nincs jó helyen. majd gondolkodom az átalakításon, ha lesz időm. terepen működik rendesen?
Ha ez így van, minek vacakoltok a kiegyenlítéssel?
![]()
Azért, mert ha nincsen rendesen kiegyenlítve, akkor a nagy jel nagy erősítése kifejeli a vevőerősítő tokozását. Meg ha hozzászámoljuk, a hőtágulást, és az 50-100 voltos adótekercs meghajtást is, akkor tényleg ki kell egyenlíteni.
Ezen mindig elgondolkozom. Annyira spéci a kapcsolás, hogy negyvenötfokban kell beletenni a kondit, de az nem gond, hogy a potik vezetéke, meg a fej bekötőhuzal vitustáncot jár amikor lengeted?
Alapvetően egyébként szép munka, csak az akkukat nagy kár volt beletenni, mert pár óra keresőzés után ki fogod venni és a nyél végére rakod (szerintem). ne vedd kritikának, kifejezetten "építő" jellegű hsznek szántam. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
Tehát csak azért csökkentesz valamit, hogy utána erősíthesd? Klassz!!!
Az ideális fej valami olyan, aminek a vevő tekercse fémmentes helyen teljesen egyenes vonalat húz a szkópra. Ha fém kerül a fej közelébe, akkor megjelenik a vevőn némi szinusz is, fázisában arra a fémre jellemzően, ami fölborította az egyensúlyt.
Gyakorlatban ez a kicsi, fázisában infót hordozó jel arra az ofszet jelre ül rá, ami a fej kiegyenlítetlenségének a hibája. Ezért nem erősíthetsz a végtelenségig. Ha ideális lenne a fej, akkor nem 20-50-szereset lehetne erősíteni, hanem nagyságrendekkel többet. Nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni.
Ja, és milyen fázisban, ha az nem lenne mindig mérhető? De még egyszer, ha nem érdekes mekkora a jel a fejen alaphelyzetben, miért nem állítod be pl nagyobbra és csak 1x erősítést kéne alkalmazni a bemenőerősítőn (és nem kéne annyit tökölni a fejjel) így sokkal jobb jel/zaj viszonnyal lehetne dolgozni? Nem? De! Azért nem így csinálod, mert a két tekercs csatolásában létrejövő változások a kiegyenlített helyzetben jobban érvényesülnek, ezért kell erősíteni. Ugyanakkor kell minimum jel, hogy pl a földet ki tudd egyenlíteni. Ráadásul a kis ofszet mechanikailag növeli az érzékenységét a konstrukciónak. Vagyis nem igaz, hogy nincs ideális. Szerinted nem így van?
Nem így van szerintem.
De tégy egy kísérletet. Egyszerű. csináljál két tekercset. Az adó adjon, a vevő meg vegyen. csináljad azt, hogy a vevőn legyen fél voltos ofszet, és mondjuk lóbáljál meg fölötte egy 20 forintost 20 centire. A szkóp lesz a vevőerősítőd, a képernyője meg a tápfesz tartomány, ahol működik. Egy ilyen durván kiegyenlített fejnél gyakorlatilag semmilyen változást nem fogsz látni a jel fázisának a változásában. Még az amplitúdóéban sem. Ezután egyenlítsed ki a tekercseket, és a szkóppal erősítsed a vevőt, majd megint csak teszt a 20 forintossal. Látni fogod, hogy miről próbálok beszélni.
A fázisszög szempontjából teljesen mindegy, hogy mekkorát erősítesz, 10-100 vagy 10000x est semmivel sem lesz nagyobb a változás. Azért nem látod, mert a szkóp szinkronizál és amúgy sem lehet pár fok fáziskülönbbséget egy szinuszon észrevenni. Ha Te az amplitúdó változást akarod detektálni akkor igazad van, ha a fázist, akkor nincs. Egyébként tízen valahány éve én is végigjátszottam ezeket. Sajnos ilyen mérésekhez komoly labor kellene. De gondold át a kérdéseket a válaszaim nélkül. Sajnos, ha valami szubjektív, az ember igyekszik a saját elméletét igazolni, és a fej, az elég nehezen mérhető objektíven, főleg a nagyon kiegyenlítettek.
Én nem az amplitúdó változást figyelem.
A fázisváltozást. Az amplitúdó változása mondhatni, hogy egy felesleges, gátló dolog, amivel együtt kell élni. De próbáljad meg amit mondtam. Egy fél voltos ofszetjelű fej jelét toljad el egy tárggyal 40-50 fokkal, és nézzed meg, hogy mekkora traktororrsúly méretű tárgy kellett hozzá. Majd próbáljad egy millivoltos szinusz fázisát tologatni. Ilyen méréseknél pedig nem a vevő jelhez szinkronizálunk, hanem az adóhoz. A detektor is ahhoz van szinkronizálva.
Az amplitúdó változásából max a tárgyméretre/mélységre következtethetünk.
Gondoltam rá csak ott a doboz meg egy 2 éves rossz acer laptopp kiszedtem az akuit nagyon könnyűek és volt benne hely meg még maradt is gondoltam teszek bele egy blútuszt a fejhallgatóhoz ha nem zavarja a keresőt az a sok drót hátra fele a töltőé nem a fejé mert ott ki kellet vezetnem 6 db 3 plusz 3 mínusz vezetéket a lition aku töltéséhez mert csak cellánként tölthető 100 pontos fesszel ehhez is kellet egy töltőt csinálnom ami töltés alatt szabályozza az aku töltését mert irodalom szerint ez sem mindegy de király akuk nagy teljesítmény kis súly hosszú élettartam ----a masint meg úgy gondoltam hogy a alkar alá teszem a gépet mert a házi gyantázott fej biztos nehezebb lesz mint a gyári a kábelt meg a száron belül viszem el és beforrasztom a panelba nem teszek csatlakozót nem igazán akarom szétszerelgetni de köszönöm az észrevételt mindent szívesen fogadok tanácsot kritikát egyaránt ezekből tanul az ember ,
Valami aszinkron van a válaszaidban.
Ezt írtad: "Erről beszélek. Semmiben nem fog változni a fej, ha nem lesz teljesen kiegyenlítve. Csak a jel lesz nagyobb. " Ez fizikailag nem igaz (mivel pl deformálod a tekercs terét, eleve beviszel egy jelet, amit esetleg később szűrni akarsz, ráadásul nem mindegy, alapból hogyan csatolódnak a tekercsek, stb), de ez egy dolog, én úgy értelmeztem amiket írtál, hogy annak nincs jelentősége, mekkora az ofszet, máshol azt írod, mennél kisebb, annál jobb. lehet rosszul ártettem, szerintem egyik sem igaz és a mért is igen egyszerű, erre próbáltalak kicsit gonosz kérdésekkel rávezetni téged, mert szerintem Ge Leenek igaza van abban, hogy van ideális nagyság. És az nem a legkisebb, hiszen ilyen fogalom meg nem létezik. A nagy erősítés több kárt tesz, mint hasznot, a fázisszög változást bármihez méred, 1-2 fokot nem fogsz vizuálisan látni (logikus hogy az adójelhez, nem is értem a felvetést, de vizsgálat szempontjából viszont nincs jelentősége), azért alkalmazzák ezt a fajta mérési módszert a keresőkben, ami a görbe alatti területekkel arányos egyenfesz segítségével jól detektálja a legkisebb fázis eltérést is, ami azért előnyös, mert az egyenfesz változásaival már sokkal jobban lehet dolgozni. Ebből következik az is, hogy van más mód is az érzékenység növelésére, egy sokkal egyszerűbb, mint valami szuperfej létrehozása, nevezetesen meg kell többszörözni a jelet. Ebben más pl a 12xx fisher, a cibola, tejon, mint az egyszerűbb gépek. Idézet: „Valami aszinkron van a válaszaidban. Ezt írtad: "Erről beszélek. Semmiben nem fog változni a fej, ha nem lesz teljesen kiegyenlítve. Csak a jel lesz nagyobb. "” Ha megnöveled a fej ofszet feszültségét azon ésszerű határon belül, ahol még ugyanakkora erősítés mellett nem lesz jelfejelés, addig semmit sem fog változni a készülék. Mivel az ofszet jelen ugyanakkora hasznos jel ül. Méréseket végeztél?
Na ezzel az elhelyezéssel lehet, hogy jó lesz így. Igazából én nem szoktam piszkálni a gépet menet közben, nem is értem miért kell, a pinpointot meg be tudja nyomni az ember egyszer egyszer, azt is elég ritkán használom. A fejcsatlakozó azért jó dolog, mert előnyös, ha van több méretben fej. ha mégis szerelnél, oda merev vezetéket célszerű tenni vagy tömör koaxot és akkor nem tud mozogni. Az viszont igaz, ha kihagyod, nem lehet a kontaktokból gond.
Egyszerű. Ha kicsi az ofszet, akkor nagyobbat tudsz erősíteni, nagyobb lesz a hasznos jel a vevő erősítő kimenetén. Persze a zaj is, de most attól eltekinthetünk.
Ha pici az ofszet jeled, akkor azt a pici jelet fogja a dilatáció megnövelni. Ha nagy az ofszet, akkor a nagy lesz még nagyobb. Jobb esetben kisebb. De legyen igazad. Csináljunk egy gépet, ahol lesz a fejnek alapból 1 voltos ofszet jele, és még csak vevő erősítő sem kell. Mi a túrónak az oda. Csak pazaroljuk vele a nyákot, meg a pénzt. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
Mint említettem, rengeteg fejet csináltam, DD-t omegát és koncentrikust, találtam is ki egyedieket, a mechanikai kivitelezéssel voltak gondjaim tizen sok éve. Nem találtam megfelelő anyagokat, egyszerűbb volt venni egyet az USA-ból párezer forintért, egy ismerős meg elküldte. Amíg kísérletezgettem a fejekkel, kb azt gondoltam, amit Te néha írsz, kicsi ofszet, nagy erősítés. Aztán amikor megvettem a gyárit, kölcsönkértem, másik két gyárit, mindháromnál nagyobb ofszet volt és ezen elgondolkodtam, meg kisérletezgettem vele kicsit.
De biztos vagyok benne, hogy Te jóval többet kísérleteztél és jóval több fejet csináltál, meg javítottál gyárit. Az alap kérdés, hogy van-e olyan tartomány, ami előnyösebb, ezt ne kerüljük ki! Jelfejelés (ilyen fogalom nincs csak szlengben max). Mikor, milyen erősítőben? Oda állítom az erősítést, ahová akarom. Nincs standard, hogy egy detektornak ennyi vagy annyi kell, ha valami jobb eredményt ad, oda kell állítani. Az ofszet jelen a detektor esetében nem ráül a hasznos jel, hanem mondhatjuk, hogy hozzáadódik. Ha egy jelre ráül valami, az olyan, mint pl egy szinuszon egy nagyfrekis zavar. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
"Csináljunk egy gépet, ahol lesz a fejnek alapból 1 voltos ofszet jele, és még csak vevő erősítő sem kell. Mi a túrónak az oda. Csak pazaroljuk vele a nyákot, meg a pénzt."
De Attila, ezt én írtam korábban Neked egy hozzászólásodra, bár tévedsz, vevőerősítő kell, ugyanis azt a nyomorult tekercset valaminek illeszteni is kell. Mateatek: "Ha kicsi az ofszet, akkor nagyobbat tudsz erősíteni" "Én nem az amplitúdó változást figyelem. A fázisváltozást. " A fázisváltozás ugyan akkora az 1x és az egymilliószoros erősítésnél. Te nem ezért akarsz kis jelet, hogy nagyot erősíts, hanem azért, mert kicsi ofszetnél érzékenyebb fej! Nem? A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Há jó kérdés, nekem úgy van, hogy a kisebb menetszámút szépen feltekertem menet menet mellé, az van hátul, a nagyobb menetszámút meg 3 sorban, röviden, az van elöl, ahol érzékel a cucc. Mindkettő papírhengeren van és lehet mozgatni a ferriten. Ha nem jó a pozició, akár be sem indul a rezgés. Tulajdonképpen nem kéne ferrit hozzá, csak ki a fene kalkulálja ki a menetszámot más anyagra?!
Igazából tág határok között változik, mit hozol ki érzékenység terén, ezt leginkább a tekercsek menetszáma, elrendezése befolyásolja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |