Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Ne keverjük a dolgokat, maradjunk a szakmai terminológiánál. A RIAA egy szabvány, három törésponttal közelített frekvenciamenettel, de nyilván a moddoló már polcnyi szakirodalmat olvasott a témában. (75 µs, 318 µs és 3180 µs). A gyár ennek az inverzével vágja a lemezeket. A phono előerősítő feladata az, hogy visszaállítsa ezt. Kulturáltabb helyeken a frekvenciameghatározó tagok 1%-os alkaltrészekből épülnek fel, ennyire fontos a KORREKT ÉS PONTOS görbekövetés. Jön valaki ifjú titán, és felülír egy 40 éves kiforrott szabványt, csakhogy ezzel innentől hangszínszabályozó áramkört készít, nem a szabványoknak megfelelő áramkört. Tehát a jobbra-balra módosított áramkör neve: HANGSZÍNSZABÁLYOZÓ. Csak hogy tegyük helyre a dolgokat, és az utánunk olvasókat ne vezessük félre. A funkciókat pedig ne keverjük - van hangszínszabályozó és korrektor. A mai hangsugárzóknál semmi nem indokolja a hangszínszabályozást, mivel ezek már nem Dunántúli Középhegységhez hasonlatos átviteli görbét mutatnak.
Én is valami ilyesmit akartam mondani a kérdésemmel... (azt meg tényleg csak zárójelben, hogy egy névlegesen 3,3nF-os kondi a valóságban hány nanós is... )
Szia Matyi! Senki nem akarja a szabványt újraírni, de vannak olyan régi áramkörök amin még lehet javítani, hogy pontosabban kövesse a RIAA görbét. Szerencsére van egy ifjú titán /akinek a nevét nem mondjuk ki/ aki áldoz rá időt és, ha jutott valami eredményre akkor azt megosztja velünk.
A RIAA korrektor önmagában egy meghatározott frekvenciamenettel felruházott HANGSZÍNSZABÁLYZÓ áramkör... Az már más kérdés, hogy egy RIAA korrektorban FIX a korrekciós tag a másik eszközzel szemben, amit ma valójában hangszínszabályzó áramkörként tartunk nyilván... Amiket írsz, a többit már magamra se veszem /ifjú titán, meg felülírja/... Meg olvassak utána... Olvass utána Te! Mert legalább 800x leírtam, hogy Pioneer módosításai, Én pedig igyekszem ezekkel a módosításokkal feljavítva elterjeszteni ezt a korrektort, mer Én kipróbáltam, meghallgattam, összehasonlítottam, kikértem róla mások véleményét és onnantól kezdve, hogy ez nekem tetszik (és nem csak nekem!), a többi már hidegen hagy. Erre jössz Te, és igyekszel egy már több helyről bizonyított dolognak (ténynek) bebizonyítani az ellenkezőjét LAIKUSKÉNT, HALLATLANBAN, egy könyvre támaszkodva, ami nyers tényeket közöl egy ideális RIAA működéséről, abba bele se gondolva, hogy azóta fejlődött a technológia rengeteget, amivel ma már sokkal pontosabb eredményeket lehet elérni.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Szia!
Nyugodtan állj neki, garantálom, hogy nem fogod megbánni! Két levél az egyik (itt is fórumozó) barátomtól: Idézet: „Kérlek szépen, átműtöttem a HFM1-et és igaz, nagy hangerőn már nem tudok hallgatózni (éjfél elmúlt), de kis hangerőn és fülesen is jól észlelhető, hogy tényleg sokkal jobb lett, úgyhogy gratulálok, hogy ezt ilyen ügyesen kiszaszeroltátok!” Idézet: „Ma meghallgattam alaposan, előszedtem több gyalut is, több hangszedővel, kb. 2 órán keresztül teszteltem és a módosított HFM1 mindegyiknél fölényesen jobb! Csak találgatni tudok, miért hallják sokan olyan jónak az eredeti HFM1-et: szerintem ez a fajta átvitel (a közép kis beszakadása és a magasak kismértékű csökkenése) bizonyos olcsó hangszedők esetében kifejezetten előnyös lehet, de igazából csalás, tehát ezeket a hibákat kompenzálni lehet vele. Üdv.: Á”
Az nem volt egyértelmű, ahogy most olvasom, de a korrektort már az általatok eszközölt módosításokkal (300K+3nF) építettem csak a tranyók"gyengébbek". Nekem egy NAD5120-as van, amiben egy FF 15 MK II hangszedő van. Magam ritkán veszem csak elő a lemezjátszót, ha éppen olyanom van. Mivel csöves vonalon mozgok egy ideje, magamnak az említett Borbély korrektort gondoltam kipróbálásra. Közben megtaláltam a cikket: EB-1195/221
Innen az MM részig gondoltam megépíteni. Még elérhető a HQ-ban a speckó FET 1000Ft-ért, de MC hangszedőm nem révén, nem biztos, hogy megveszem. (Amúgy vicces, mert képen nézve két TO92-es tok van egy fémkapszulában összezárva, semmi extra. Érdekes megoldás.)
Nekem van 40180 pF 0,25%-osom is. Szóval közhiedelemmel ellentétben lehet pontos kondenzátort gyártani, kérdezz nyugodtan egy öreg PKI-st vagy egy TÁKI-st.
Hello!
...vagy talán inkább a sokból kiválogatták az azonos kapacitásúakat... A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Légy nyugodt, nem az erősítőd határozza meg az eredő hangzást, hanem a hangszóród és a szobád. Ugyanaz a rendszer (erősítő plusz phono) más hangszórón és szobában hallgatva gyökeresen más eredményt ad.
TÉNY: az újonnan kiadott lemezeket IS a RIAA-2 (ez a teljes neve) görbével vágják. 30 év alatt szabványosították, és kihozták a legjobbat a hangszedőkből és vágási eljárásokból. Még mindig azt javaslom, tájékozódj. SEMMIT nem fejlődött az elektromechanikus hangrögzítés a hetvenes évek vége óta. Nagyjából akkor állt le a fejlesztés, mivel eljutottak a falig. Ahonnan nincs tovább, és nincs jobb. Tudod kitől van ez az információ? Egy 73 éves mérnöktől, aki több száz hangtechnikával kapcsolatos cikket írt. Sipos úr a neve, és többször leveleztem vele. *****************Köszönöm. A személyeskedő részt töröltem, mert már előzőleg megkértünk titeket, hogy hagyjátok ki! Köszi, BUÉK! --moderálta: vicsys A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Három dolog amit felsoroltál: Erősítő, RIAA, hangsugárzó. Egy rendszeralap, bármelyiket megváltoztatod (kicseréled az erősítőt, vagy kicseréled a RIAA korrektort), más lesz az eredmény. Ahány erősítő annyiféle átviteli paraméter. Jellemző ez erősítőre, RIAA korrektorra, hangfalra, mindenre! Még az alkatrészekre is! És a vájt fülűek ezt hallják! Sőt, még egy érdekesség! Valaki még azt is hallja a hangképben, ha az erősítőben hangfalvédelem van, mert a relé jelfogóinak van egy Rx ellenállásuk, meg a kábelek minőségét, mert annak meg Rx fajlagos ellenállása van. Vagy a nyák minőségét. Lehet itt halmozni a kifogásolni valókat, csak nincs értelme. Tökéletes eredmény nem lesz, ezen kár is vitatkozni. A hatásfokot lehet javítani ilyen-olyan módon, viszont törvény írja elő, hogy a hatásfok mellett lesz veszteség is valamilyen százalékos nagyságrendben. Ez fizika, de erősen jellemző az elektronikára is. Ami a HFM1-et illeti: Javaslom Neked is, építsd meg, és végre bizonyosodjál meg róla, hogy milyen az eredeti, és milyen a módosított. És ne csak hallatlanban, elméletekre támaszkodjál, hanem lássam, hogy a kész áramkörre alapozod amit mondasz. Addig is egy "nyers" szimuláció, tudom, Neked nem sokat jelent. Pedig a Tina is a 9. szériánál tart, és Én gyakorlatban is tapasztaltam a pontosságát... De Ez se jelent semmit.
Olyanokon vitáztok aminek semmi értelme sincs..... Ahogy nincs két egyforma autó úgy nincs két egyforma hangrendszer sem... A vájtfülűek csináljanak azt amit akarnak, de a tömeggyártott hanglemezek (nem vágott hanem nyomott) mindenfajta elektronikán keresztülvitt felvételek úgysem adják vissza az eredeti hangzást, főleg nem a szintetizátor vagy pop zenében. Mutassa meg nekem valaki hogyan szól élőben egy szinti....
BUÉK Mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Nem került szóba az élő zenei hangzás hangsugárzókon való visszanyerése. Itt most csak a RIAA szabvány görbéjéhez való minél közelebb kerülés volt a téma, ami részben sikerült is a az egyik itt fórumozónak a HFM1-gyel, de akadtak vele kapcsolatban ellenvélemények, amiket szeretnék tudni, hogy mire alapoz az illető, illetve szeretném Őt meggyőzni az ellenkezőjéről, mert Én tudok kézzel fogható, füllel hallható tárgyi bizonyítékokat is felmutatni. Engem az érdekelne, mit tud a másik fél felmutatni szimpla elméleten kívül? Ennyi az egész.BUÉK!
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Én ezt tudom felmutatni, végre sikerült kinyerni a fényképezőgépből. Kicsit megszenvedtem vele, de sikerült bepaszírozni a dobozba.
Szép és igényes kivitel! Szép lett! Ha jól látom, akkor az emitterkövető emitter ellenállása alulra került, nem fért el a helyén?
Igen. Bár a Lomexben 1/4W-os ellenállásokat kértem, csak otthon vettem észre, hogy 0,6-osakat kaptam. A Sprague tantál mellett már nem fért el ez kényelmesen. SMD kivitelt is vettem belőle, de végül úgy voltam vele, hogy nem keverem. A tápban helytakarékosság miatt kerültek 1206-os 100nF-os kondik hidegítésként. Féltem a trafó közelsége miatt, de végül is nem zavaró az alap brumm. Majd visszakérem és kipróbálom, hogy mi történik, ha fémköpenybe rakom. A hálózati védőföld rá van kötve a dobozra (mivel a trafó kettős szigetelésű, inkább csak a zavarszűrés miatt), de nem érintkezik a GND-vel sehol. Szántam a burkolat és a GND közé egy 10nF-os Y kondit. de végül semmi hatása nem volt, így nem raktam be.
Én már évek óta lustálkodom dobozba rakni a korrektorom. Stabil tápról járatom, amiről még a REVOX RIAA is elmegy szerencsére, de nem zajos egyébként. Csak feltekert hangerő mellett hallani. Igazából ezt a panelt 0,6W-os ellenállásokhoz terveztem pontosan úgy beültetve őket, ahogy Te csináltad.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Fel tudok mutatni lemezjátszót, hangrendszert (nem Videotont, hanem KEF-et), sőt olyan embereket, akiknek azt mondtam: itt és itt mérj és ezt és ezt cseréld ki, és jó lesz. AZONNAL működött, mert 20 év gyakorlat mellé ugyanannyi elmélet társul. Ha ez nem elég neked, sajnálom.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Gábor, egy L alakban meghajlított konzervdoboz a két panel között, földre kötve sokat segít. Scooby: ez sem elmélet. És igen, ott van a TAA550. Ha TV-be jó, akkor ide is kitűnő.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Az is jó amit Ő mondott, sokkal jobban árnyékolja kimondottan a zajforrást.
Nálam az vált be, ha a trafót és a korrektort is teljesen külön dobozba teszem és a korrektort, minden mástól amiben trafó van, távol helyezem el. Ezek a szürke kis nyáktrafók elég csúnyán szórnak. Próbálkoztam a forgatásával is, de nem hozott tökéletes eredményt.
Valójában nem volt zavaró az 50Hz-es brumm egyáltalán. A külön dobozon gondolkodtam, de egyszerű és kompat megoldást szerettem volna. A 30V-os tápfeszültség miatt a dugasztápos megoldást elvetettem (nem akartam fesz többszörözéssel szórakozni).
Szia! A beltéri karácsonyfa-fűzérek dugaszai általában 24V 750mA-esek. Most épp aktuális
Ha számít itt a szakmai szó, akkor leírom, hogy a RIAA korrektor nem hangszínszabályozó. Nem minden frekvenciamenetbe belenyúló áramkör hangszínszabályozó. Ennyi. Aki pedig a szavamra kíváncsi: megtalál privátban.
A megoldást kipróbáltam, és működött. Nincs több közölnivalóm a témával kapcsolatban. Az általam közölt megoldások 99.9%-a működik, mert van alapja. Olyant nem osztok meg, amivel kapcsolatban bizonytalan vagyok. Elvből.
Sziasztok! Újra ittvagyok. Tegnap voltam Pesten alkatrészbeszerző úton a RIAA-val kacsolatban.
Ugynézki mindent megtudtam venni. Tervezgettem is picit. Átnézitek? Nemsok nyákot csináltam még ezidáig. Tápot mindenképp ültetni szeretném. Az erősítő része hogyan lenne a jobb? Levegőben szerelve, vagy beültetve? Ez lenne a RIAA, ha nemszeretnétek visszakeresni. Köszönöm!
Az induktivitással még mindíg gondban vagyok. Nemtudom milyen folytót rakhatnék oda. A marshalltól nem szeretnék vásárolni..
Hopsz, kimaradt a biztosító. Szerintetek ígymár jólenne?
Köszi!
Szia!
Van több hiba is a terveden: - a bemeneti hálózati feszültségre rákötötted párhuzamosan az egyik zavarszűrő kondit. - a másikat feleslegesen kivezetted a bemenő AC csatlakozás elé - kicsik a 220V -os csatlakozásnál a forrszemek - a biztosítékot a bemenetre kellene tenni, az legyen az első - a fojtó utáni kondenzátorhoz túl vékony és túl hosszú a fólia, messze van tőle a kondi - az elmenő GND fólia alul túl vékony - a jobb oldali két kondit meg kellett volna fordítani, úgy könnyebb lenne bekötni - a FET rosszul van bekötve, felcserélted a G-D lábakat - felesleges ellenálláslétrát építettél, az 500 Ohm helyett nyugodtan mehet 470, vagy 510 Ohm - a 25 kOhm helyett pedig mehet 24, vagy 27 kOhm, azok könnyebben beszerezhetők. Az 5H -s fojtó elég nagy lesz, kb. 7x4x4 cm helyet fog elfoglalni. Gondolom, az külön lenne, mert erre a panelra nem fog ráférni.
A táp kapcsirajzát jobban megnézve, furcsálom, hogy a fűtéshez nincs egyenirányított szűrt táp. RIAA-nál szinte kötelező. Az 1K-os ellenállások közé kellene egy-egy kondenzátor /25uF+100nF/ is szűrésnek. A trafót mindenképp külön dobozba tervezd, ne legyen együtt a RIAA áramkörrel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |