Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Volna egy olyan hogy elméletileg a tgsl hez pl 20 cm átmérőjű, fejet vagy szinte bármilyen készíthető csak az adó 14.500 az adóra kötve a vevő 13.950 belőve megfelelő frekon rezegjen ?
Ha az amplitúdó és fázisviszonyok megfelelőek, akkor szinte mindegy hogy 10 vagy éppen 40cm átmérőjű fejet csinálsz hozzá.
Csak úgy kíváncsiság képen -csináltam már pi detektort még alighanem 1995 Rádiótechnika évkönyvéből próba kép annak szinte mindegy volt -----azért a tgsl profibb gép annál ----ott kellenek akkor a fázisszögek ----Amúgy szerintem jónak tűnik ez a 27 cm átmérőjű nem is nagy de nem is kicsi ----holnap ujj tekercseket csinálok mert megelőzött a kordé -most úgy csinálom meg ahogy a leírásban van még a sablonba megindítom a saját ocijáról és frekire hangolom menetszámmal adót mint vevőt is és akkor minden együtt fut ... milyen jó hogy a sablonba nem használtam fel fémet .
Két fejet csináltam. Egyikből közvetlenül jön ki a kábel, a másik ez a csatis.
(Deexteer-nek köszi az infót a műanyag csatikról, ha elfogy ez a pár darab fém lehet szerzek be műanyagot de egyenlőre nincs okom nem felhasználni őket főleg azok után hogy ki van küszöbölve a beázás is) A két fej között kihangolás után érzékenységben nem veszek észre semmi különös eltérést. (Itt most talajtesztet értek) És hogy a gyártók számára mi a jobb üzlet komplett fejeket eladni vagy csak másfél méter kábelt amit mindenki otthon kicserélhet, nos ezt mindenki döntse el magában... Egyébként üdvözlöm a gyártókat de ez a HOBBIelektronika fóruma, és a HÁZILAG ÉPÍTHETŐ fémkeresők topikja! És ha már megemlítjük a gyártókat: Nekik miért szabad elemet, elemcsatlakozót tenni a fejbe az elektronika mellé? Mert van ilyen is! A nagy mennyiségű, felületű árnyékolásproblémás fém pedig ugyanannyira problémás ezen a végén is, mint a másikon.
A problémát úgy értettem, hogy a fej közvetlen közelében. 1m-re nyilván nem problémás.
A gyártókat akkor érdemes cikizni, ha legalább olyat tud valaki építeni és amíg itt jellemzően 30 éves gyári gépek nagyban egyszerűsített verzióit építjük, ez elég mókás, főleg ha telepes fej alatt a a deusra gondolsz. A gyári fejek nem drágák annak tükrében, hogy sok ezer óra intenzív használatot veszel meg ezért. Minőségi kábellel és törésgátlóval sok évig jók a fejek, szakszerű használat mellett a fejrésznél a kábeltörés max vízben szokott előfordulni, szóval a gonosz gyártók nem ezen akarnak meggazdagodni. Ha így lenne, sokkal egyszerűbb és nagyobb hasznot eredményező lenne egy saját csatlakozót legyártatni és a kábelt adni a fej árában, ugyanis a csatis megoldásnál a kábeltörés kockázata ugyan akkora, vagy kissé még nagyobb, mert a csatira korlátozottabb az elérhető törésgátlók választéka. De van egy fontosabb szempont. A fej a kábelével együtt egy egység, annak a járulékos összetevői, kapacitása, impedanciája, áthallása és egyéb paraméterei összeadódik a tekercsekkel, így együtt van beállítva és a géphez illesztve. Persze saját célra egy építőnek meg nyilván más a szempont, ez is érthető. Csatlakozásból azért minél kevesebb annál jobb, ennek szellemében igyekeznek minden hasonló területen csökkenteni a csatlakozók számát, sokkal komolyabb és drágább berendezések esetén is, és törekszenek a minőség emelésével ellensúlyozni a keletkező negatívumokat, így pl a minőségi aranyozásossal (mert hogy abból is van gagyi, még ha valódi arannyal is készül). Néztem ezt a csatit, jó lenne tudni, mi az érintkező és milyen a felületkezelése. Ezek elhanyagolhatónak tűnnek, amikor összerak az ember egy gépet, azonban néhány év használat után rengeteg érthetetlen hiba megelőzését biztosítják. Mivel az IP 68-hoz nem ad meg nyomást és időt, így vélhetően 1m-ig korlátlan ideig használható víz alatt-ami azért egész jó. Egyébként amit még érdemes mérlegelni, a NEL megoldása, hogy beteszi a kábelkivezetést a fejrögzítő mellé, ez valóban csökkenti a kábel igénybevételét. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Hát nem is tudom. Én is íjászkodok. Szerintem nem biztos, hogy fémkeresővel hamarabb megtalálod. A föld teteje úgy elvan szennyezve, hogy tücsköt-bogarat összeszedsz, mire megtalálod. Fűben, avarban vaskampós bottal szoktam megkeresni fél méterenként húzva egyet.
Van 2db keresőfejem. Namost megtápolom az adótekercset, 25Vpp rajta a delej. A vevőtekercs bármelyik pontján 10Vpp szinusz van a testhez képest ! Pedig semmilyen kontakt nincs a két tekercs közt. Hameg a vevőtekercs egyik kábelvégét testre kötöm, a test és a másik vége közt sinus helyett hullámos tetejű négyszögjelhez hasonló van. Ami fémközelítésre ugyan reagál, nade akkor se frankó. A kábel: 3 ér+árnyék. A vevőtekercs egyik pontja van az árnyékolóra kötve. Ez a saját készítésű. De a gyári 4"-os radioshrack fejnél dettó ugyanez a szitu.
A tekercsek mérete, menetszáma akkor lényeges, ha pontosan azokat a passzív elemeket építed az áramkörbe, amik a rajzon vannak, egyébként meg lényegtelen. Az oszcillátor rezgését az LC elemek határozzák meg leginkább, tehát egy adott tartományon belül teljesen mindegy hogy melyiket változtatod meg.
Az IGSL-nek (vagy TGSL) kell ugye 98menet TX és 107menet RX, ehhez képest én az SMW fejével használom, amiben van 65m körüli TX és 165m körüli RX. Az oszcinál a 22nF helyett 47nF van és máris azon a frekin rezeg ahol kell. A vevő bemenetéről meg ki vannak véve a kondik, és pont olyanok a fázisviszonyok hogy minden jól működik. Normálisan ki tudom hangolni a talajt, sőt be tudom úgy állítani a gépet, hogy pl. a rágópapírt mindkét csatorna kiszűrje, tehát se a disc, se a vas csatorna ne jelezzen rá.
Az az íjak esetén még működhet, de nyílpuskánál már nem. Az ha olyan szögben ér földet betolja úgy a földbe a vesszőt, hogy a vége 20-25cm mélyen van a talajszint alatt. Volt hogy kapával megértük kibogarászni.
Valamit nem jól mérsz. A vevőtekercsen akkor sem lehet nx10mV-nál több ha nincs lezárva. De zárd le a végét mondjuk egy 10kohmmal és úgy mérj.
Sziasztok!
Tgsl hány állású kapcsolo kell hozzá? Fülhallgató kimenetet lehet rá tenni ha ige hova kell kötni? Köszi!
A vevőtekercs két pontján 1-2 mV van. De az áramkör testhez képest az egyik pontján az adószinusz fele ! Nézek nagyot. Így aztán a szimmetrikus bemenetű vevőerősítőt le is ülteti.
Az átmérőre vonatkozóan ez nagyon jó észrevétel! Ráadásul a koncentrikus esetén rengeteg verzió van a vevőre és a segédtekercsre. Abban biztos jobb, hogyha elfordult érmék vannak, mint pl szántás után, azt jobban látja.
TGSL koncentrikus fejépítő fórum: Bővebben: Link
Vannak jó ötletek, videók, számítások, természetesen, ahogy írod, át lehet kalkulálni más gépre. Sajna a mostani gépemhez gyakorlatilag nincs koncentrikus, pedig szerettem nagyon a régi gépeken.
TGSL és más építők, akiknek a fázisszög beállítások kérdésesek, itt erre találnak egy topikot: Bővebben: Link
Talán célszerű lenne nyitni külön postokat a különböző detektoroknak, hogy egy helyen legyenek az infók?
Ebben a pdf-ben van rendes infó a koncentrikus tekercs készítésével kapcsolatban az IDX-hez. Régebben beleolvastam az IDX-es topikba, ott Ivconic nagyon jókat írt róla. A gyári Whites fejekkel 60-65cm-eket tud a nagyobb érmékre a levegőben, de talaj tesztekről nem nagyon írtak.
Illetve azt mondják hogy a Fisher fejekkel jó még, annak meg ilyen tekercselrendezése van:
A föld teszt azért nehéz, mert pl ugyan az a talaj is teljesen másként viselkedik, ha nedves, meg ha száraz. Ahogy írtad korábban, nem az az érdekes, hogy beások egy 20Ft-ost, hanem amikor egy oxidos, korrodált, rászenesedett rétegekkel a talajba rohadt céltárgyról van szó, tök más eredmények tudnak kijönni.
Méretben szerintem DD fej esetén 28-35 cm az ideális. Én most 38-ast használok, de ez már problémás, ha sok a jel. Sajnos a DD-nek nagyon fura tere van. Bár korábban itt méregette valaki, ami ezt nem igazolta, de a gyakorlatban pl ha már meg van a jel, biztos, de gyenge, 1m-re leszúrt ásó miatt gyakran eltűnik. Ilyen a koncentrikussal nem volt (persze nem ezzel a géppel). A 30cm-es fejjel is problémás volt az ásót vinni, de a 38assal csak a vállamon lehetséges. Szerintem egészségesebb a tér, ha a koncentrikus a tekercs.
Ez is érdekes ( a TGSL fej topikból van) Na pl ezért nincs olyan hogy a legjobb gép
Sziasztok!
Tgsl hány állású kapcsolo kell hozzá? Fülhallgató kimenetet lehet rá tenni ha ige hova kell kötni? Köszi!
sima 2 állású,, középső érintkezőjéről egyik állás egyik szélső a másik a másikhoz kapcsol a rajzon fent van el sem tudod hibázni a bekötését a sematikus rajzon jól látszik,, fejhalgató kimenetet meg ugyan úgy bekötöd mint a zsebrádióé van mikor bedugod a dugasz bontja a hangszóró kontaktját ha kihúzod akkor vissza kapcsolja amúgy a hangszórót váltja de szerintem felesleges mert hangos ---én egy régi telefon hallgatót építettem bele ami még fémmembrános és 30 ohmos még evvel is böszme amúgy 8 ohmos akármi zsebrádió hangszórót is köthetsz rá , de én a 30 ohmost elvből tettem rá kicsi nagyot szól nem víz érzékeny és kevesebbet fogyaszt áram sporólás
Köszi a válszt!
mégegy ha jó láttam a rajzon 330 ohmos ellenállás van előtte ugye jól láttam?
Igen 330 ohmos a hangszórónál
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Úgy tűnik nem frekvencia kérdése, hogy aranyra jobban harap-é.
sziasztok! új vagyok ezen az oldalon..
Mindig is érdekeltek a "kincs keresések" és most elhatároztam magam, hogy építek egy kisebb fémkeresőt. Egy kérésem lenne. ...nem találtam olyat ami nekem "megfelelne". Ugyebár van rengeteg, de én olyat keresek amit egy "kezdő" megtudna építeni. Amit találtam szerény véleményem szerint nagyon gyenge.. Nekem 10-20 cm mélyre kellene. Ha tudtok segíteni akkor előre is köszönöm. (Kérlek ne nézzetek le, nem lehet mindenki pro elektrós ) A képen látható jó valamire? habár gondolom nem..
Játéknak jó, másra nem. Egy PI rendszerűt javasolnék, az ugyan nem szelektál de a feje igen egyszerűen elkészíthető és az áramkör se bonyolult, 2 nap alatt összerakható az egész. Surf PI néven keresgélj.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |