Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Megmérted az alkatrészeid méretét?
Szerintem a fólia kondik nem fognak elférni a nyagyfesz részen, de a 4700u sem..
Egyenirányításhoz 7mm*3mm 10n 400V kerámiakondit használok.
4700µF kondik meg elég nagyok, azokat nyákon kívülre terveztem.
Jobb egy fokkal. A nagyfesznél én elfordítanám 90fokkal a FET-et, hogy a hűtőzászló a nyák széle felé nézzen, mert úgy könnyebben tudsz rá bordát rakni (viheted egy vékony sávon a FET mögött is a nyers DC-t. Azt nem látom, hogy a nyers DC hol kerül át az egyenirányításról a stabilizátor részre, de akkor feltételezem, hogy a két nagy lyuk a tetején a fojtó bekötése lesz.
Ha tudsz, ne ragaszkodj ilyen kis nyákdarabokhoz. Az alsó zsúfolt és ahogy CHZ írta, nem lesz elég hely a kondiknak. A hidat és a biztifoglalatot forgasd el 90fokkal.
Fetre van hűtésem. Igen, az ott a fojtó helye.
Még az elején azt tanácsoltátok, minél kisebb legyen, mert ugy nem szed be zajokat. Akkor a nagyfeszültség részét megcsinálom. Amit CHZ irt, igaza volt.. lemértem tolóval. Kicseréltem a rajzon őket. Ott a pont neki. Valljátok be, rég csináltak ennyi rosszat itt. Zavarjatok ki az amatőr témába-topikba!
Kondi ami lesz a fűtés tápjába egy régi BEAGból való. Kb 10 centi hosszú, és 4 centi az átmérője. Azt a táp dobozának tetejére gondoltam elhelyezni. Csavaros a rögzítése.
Hehe, gyorsan összedobtam egyet neked, de ez nem jó a kondijaidhoz. Nem kell túlzásokba esni, ha azt mondják kicsi legyen, azért még férjen el az alkatrész. Mert pl. azt is érdemes figyelembe venni, hogy az az ellenállás fűteni fog a fűtéstápban és ha mellérakod a kondit, az nem tesz jót a kondinak. Mondjuk az sokkal jobban összeszedi a zavart, ha bedrótozol alkatrészt, de ez nem a fűtés DC-nél a lényeges, hanem magánál a főáramköri résznél. a stabilizátort sem kell összenyomorítani, azért van ott, hogy leszűrje a zavarokat. Utána legyen a lehető legrövidebb a kábelezés, esetleg sodorva. A legfontosabb, hogy a lemezjátszó felől érkező jel árnyékolt és minél rövidebb kábelen érkezzen (ezt ne sodord). És a kimeneti kábele is hasonló legyen. A táp része ennyire talán nem kényes.
Idézet: „Még az elején azt tanácsoltátok, minél kisebb legyen, mert ugy nem szed be zajokat.” Ez így nem igaz, ha az elkokat huzalozod a panelhez, kisebb lehet a nyák mérete, de nem lesz jó. A vezetékek több zavart produkálnak, mintha rövid vezetősávokkal egy nagyobb nyákon megcsinálnád. Így biztos lesz brumm, én nagyobb kapacitású elkokat használnék a 300V tápban. RIAA korrektor sokkal érzékenyebb a táp szűrésére mint egy normál erősítő.
Asszem kész a nagyfesz tápja..
Igazatok volt, egy-két alkatrész nagyon közel volt egymáshoz. Még nem probáltam ki. Nincs még fojtóm hozzá. Mit lehetne tenni a helyére ideiglenesen? 100R 2W?
Ellenállás mehet helyette, 47-68 ohm.
Próbáld ki műterheléssel, megfelelő áramra belőve. Szkóppal is érdemes megnézned a kimenetén, látható lesz, mennyire szűrt..
Kösz a tanácsot!
Szkóppal. Hihi . Pont az robban fel. Azért kezdtem RIAA-t építeni a csöveiből..... Nagy baj, ha egyelőre nem rakok zenert az S G lábak közé?
Műterhelésnek mekkora ellenállást rakjak? Hány wattosat?
Ezek az elkoim vannak a fűtés szűréséhez. A fűtes nyákja ugyanolyan hosszú mint a nagyfeszé. Kicsit keskenyebb. Kb.6-9cm hajlékony vezeték menne a panelről az Elkokig.
Biztos jók lesznek, ezeket bedrótozhatod nyugodtan.
A FETre a zener nem létkérdés, én sem mindig rakom be. Ugyanakkor úgy vagyok vele, hogy egy 10Ft-os alkatrészen ne múljon egy 2-300Ft-os másik. A szkóp a RIAA-hoz csak azért nagyon hasznos, mert itt már egészen kicsi zavarjelek is okozhatnak gondot, amit esetleg nem is tudsz normálisan mással megmérni, a szkóp meg mV szinten is kimutatja. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Csak azért irtam, mert pont két hete halt meg a 18 éves koromba vásárolt szkópom. És utánanéztem, hogy jobb ha ujat veszek ( költséghatékonyabb). Elbontottam. És ekkor szemeztem a csövekkel--- ebből lett a RIAA. amin most bukdácsolok. Érdem én hogy mérjem ki... Nem kell ezt. Kiméri Ő maga.
Ránéztetek, jó lesz? Nem azért mert félek, hogy felrobban. Csak mert hátha még kellene bele, egy LM317, meg egy STk, meg valami. Igazából onnan indultam, hogy megkérdeztem itt, van e valaki fejében egy PHONO fokozat itt ECC88 ból.. Butaság ebből a csőből, tudom. , de már itt járok.
R=U/I képlettel kiszámolhatod. A feszültség ismert, hogy mekkora a korrektor áramfelvétele azt nem tudom. 50-100mA-nél gondolom nem több.
250V 150mA nál 1,7K reális?
Holnap lepróbálom.. Köszönöm!
Igen, az jó lesz. Úgy csak 147mA fog folyni. De jó lesz azzal is... Halkan megjegyzem, hogy U*U/R-rel számolva a teljesítmény 40W körül lesz! Ezt annak az ellenállásnak el kell fűtenie! Ha 2W...10W-os ellenállást akasztasz a végére, csak pár másodpercig hagyd rajta mert elég!
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Idézet: „Műterhelésnek mekkora ellenállást rakjak? Hány wattosat?” Ez kiszámítható, de ismerni kellene az áramfelvételét, szerintem kb 20mA lehet. 250/0,02= 12,5k, 10W -os ellenállás, ez több darabból is összerakható. Kimenetén lévő brumm AC mV állásban is mérhető, megfelelő analóg műszerrel, de szkóp jobb lenne. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Két db ECC88 nem fogyaszthat ennyit, 40W ez erős túlzás.
Számolj utána..., elég ha megnézed a cső anód disszipációját (1,8W), nem folyhat rajta akkora áram! Amit fentebb saccoltam, az is több, de nem baj ha a tápot kicsit nagyobb terhelésen teszteljük. Idézet: „Igazából onnan indultam, hogy megkérdeztem itt, van e valaki fejében egy PHONO fokozat itt ECC88 ból.. Butaság ebből a csőből, tudom. , de már itt járok.” Ezt ki állította neked? RIAA korrektorhoz ideális cső, régi neves cégek is használták erre a célra. Én is több phono kapcsolásban használtam már, nagyon jó eredménnyel. Általad választott kapcsolás hátránya lehet, a viszonylag alacsony kimeneti jelszint amit szolgáltat, kb 200mV -ra tippelek. Sok erősítő kivezérléséhez ez kevés lehet.. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Köszönöm a segítséget!
Délután kipróbálom. Estére megpróbálom a fűtés tápját is elkészíteni.
Fojtó helyére egy 47R ellenállást passzítottam.
többféleképpen probáltam. 12,2K 2W B+ helyén 350V mértem 6K 5W B+ 305V Kb 3 másodpercig tudtam járatni terhelten. Ac állásban érdekes tapasztalatom volt. Digitális mérésnél 0V ac Analógnál kiugrott a műszer 500voltos határon 1000voltra.. Ugygondolom, ezt a RIAA egységgel kellene beállítani az áramerősség miatt.. Vagy az nem tenne jót az erősítőnek? Vagy kell ezen valamit állítani? Egy 5H fojtó ellenállása kb 50R körül van? Sajnos nemtudtam megépíteni azt a műterhelést. Nincs hozzá szokásos módon alkatrészem. Ami pozitív, nem robbant fel A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Megpróbáltam még a a tegnapi bizosítóból számolt 2K terheléssel is.
DC 270V AC 0
Ebből semmit nem értettem.
Pl: Idézet: „12,2R 2W B+ helyén 350V mértem” Hol van ez az ellenállás? Idézet: „Ac állásban érdekes tapasztalatom volt. Digitális mérésnél 0V ac Analógnál kiugrott a műszer 500voltos határon 1000voltra..” Nekem ez is magyarázatra szorulna.. Idézet: „Vagy kell ezen valamit állítani? Egy 5H fojtó ellenállása kb 50R körül van?” Ez függ a méretétől, de jó átlagérték lehet. Idézet: „Sajnos nemtudtam megépíteni azt a műterhelést. Nincs hozzá szokásos módon alkatrészem.” Dehogynem, három darab 47k 1-2W párhuzamosan kötve, vagy 3x 33k is megfelel, de sok más értékből is összehozható.
Akkora terheléssel ne is próbáld, FET hőgutát kap!
12-15K a megfelelő terhelés.
Végül is leterhelte vele! Ha jól látom 270VDC-t mért. Ez 90%-ra való visszaesést jelent, ami szerintem nem rossz!
Mivel terhelte le?
Erre gondolsz: Idézet: Ez erős túlterhelés, így nem valós kimeneti feszültséget kapott, mivel nem stab. táp..„Megpróbáltam még a a tegnapi bizosítóból számolt 2K terheléssel is.” Ha a korrektorral terheli több lesz. Pontos feszültséget akkor lehetne beállítani, ha tudjuk a nyers DC-t és ahhoz kell beállítani az R1/R2 osztót, hogy 250V DC legyen a kimenetén. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Igen, pontosan! Ennek a tápnak egyébként mi az értelme? Csak sima feszültségosztó van, nem stabilizált. A brumm ugyan úgy ott lesz a kimenetén, ha jól sejtem? Vagy legalább is kisebb lesz a brumm elnyomása mintha zéner diódát alkalmaznának benne. Ez csak amolyan "feszültségszabályzó" lenne?
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |