Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   70 / 141
(#) sedil hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Sziasztok!Kb. egy hete vettünk az apródon egy Samsung M187DN mikrót.Természetesen "hibátlan"-ként hirdetve.
Az esetek 90%-ában valóban jól működik, de néha nem melegít, ilyenkor a hangja is más, utána újra megpróbáljuk, aztán minden rendben.Van, hogy egymás után kétszer is így csinál.Aztán utána megint minden rendben.A magnetron szórakozik?Ha a kondi, vagy a dióda lenne rossz, akkor gondolom egyáltalán nem melegítene.Esetleg elektronika?Külön vezérli a magnetront a ventilátortól?Mert a venti mindig megy.Előre is köszi a segítséget!Visszavinni nem tudjuk, mert nem elérhetőek
(#) merlingerin válasza sedil hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Nagyfesz rész nem szokott ilyet csinálni. Nézd meg a trafó primerjét kapcsoló relét, beégésre. Esetleg magnetron hiba is lehet, de ahhoz nagy pech kell. (repedt mágnes, de épp felrezeg még, vagy a kivezetésénél belül levált a 2 fojtó közül az egyik, ilyesmi. De a relé sokkal valószínűbb.
(#) sferi77 hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Sziasztok!
Mi határozza meg , hogy a rossz magnetron helyett milyen típust lehet beépíteni? Nem tudom mit jelentenek a számok, betűk a magnetron adattábláján.Valaki tudna segíteni?
Köszönöm.
(#) pinkyz hozzászólása Jan 17, 2014 /
 
LG domewave mikrómnak az órája, halvnyodik, itt lehet állítani a mikrózás idejét is ezért kérdem, mi lehet az oka, esetleg cserélhető a hibás alkartész?
Amúgy teljesen jól müködik/melegít.
(#) h2oo2h hozzászólása Jan 17, 2014 /
 
Sziasztok!

A magnetron kivezetései között kb. mekkora ellenállást kellene mérni?
(#) LG hozzászólása Jan 20, 2014 /
 
Üdv. mindenkinek!
Egyik ismerősömék mikrójában cseréltem pár hónapja egy nagyfesz. biztit mert kiégett, és utánna megint remekül működött és melegített, majd most nemrég szóltak hogy megint nem melegít.
Azt is mondták, hogy többször is volt néha olyan, hogy mikor bekapcsolták valami szikrázott oldalt de attól működött aztán egyik nap szikrázott megint de nagyobbat és akkor ment ki a bizti.
Átnéztem minden alkatrészt amit csak tudtam multiméterrel és minden jónak bizonyult, de akkor miért mehetett ki a bizti? Lehetséges, hogy a kondenzátor kapacitása csökkent és ez miatt áthúzott? Vagy még esetleg mitől lehet, hogy megint cserélni kell benne?
Várom a választ! Előre is köszi!
(#) merlingerin válasza LG hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Magnetron nyakánál/csillám alatt nézz körül.
(#) Timea28 hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Sziasztok, elromlott a Whirpool M927 beepitett kombinalt sutom. Az az erdekes, hogy nem teljesen romlott el, a mikrohullamu funkcio jol mukodik. Viszont ha sutni szeretnek benne, legkeveressel vagy grillel vagy ezeknek es a mikronak a kombinaciojaval, akkor nem mukodik, kivagja a biztositekot. Veletlenul rajottem, hogyha az ajtajat nem csukom be, akkor viszont mukodnek a sutes funkciok is (kiveve egy kombinallt mikro- suto -grill beallitast, ahol szinten kidobja a biztositekot). Mi lehet a baj? Meg tudnam-e csinalni esetleg? Elnezest kerek, hogy nincs magyar billentyuzetem es hogy ilyen tajekozatlan vagyok. Nem vagyok benne biztos, hogy jo helyre irtam-e, azert remelm, hogy valaki tud tanacsot adni. Elore is koszonom szepen.
(#) poord hozzászólása Jan 28, 2014 /
 
Sziasztok!

A nem túl fiatal mikróm bekapcsoláskor hangosan búg, és iszonyatosan szikrázik a csillámlemeznél, ezért nem merem használni.
A csillámlemez széle égettnek tűnt, megfordítottam, hogy az ép széle került az égett helyére, de nem javult a helyzet.
A lemez mellett a fémlemezen a festék hólyagos, valószínűleg melegszik.
Mit lehet tenni?
(#) frey345 hozzászólása Feb 5, 2014 /
 
Sziasztok! Kaptam egy DeLonghi grillezős mikrohullámú sütőt,típusa: AC925EFY. Totális zárlat van benne.Ahogy a startot megnyomom rögtön leveri a biztosítékot,bárhova tekerem a programkapcsolót.Leszedtem a burkolatot és sorba lekötöttem minden nagyfogyasztót (magnetron,grill,stb) és úgy is azt csinálja. Neten rákerestem,de ezt a típust nem találom.Kellene egy kapcsolási rajz ,vagy ötlet valakitől,aki már javított ilyen mikrót.Minden ötlet érdekel.
(#) mraulajos válasza frey345 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Hali!
Kondenzátort, diódát is le kötötted?
(#) kadarist válasza frey345 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Szia!
A transzformátort is lekötötted? Hány amperes a kismegszakítód?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) samu81 válasza frey345 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
ha semmi (még a trafó se) nincs már rákötve, és mégis leveri a biztit, akkor a programkapcsoló lehet a hibás. Mivel ez egy digitális panellel van ellátva, mégsem annyira triviális a dolog mint egy fapadosban. Az elv azonban azonos, csak a "modul" lesz kicsit komplexebb, amiben keresgélni kell végül.

Lennie kéne egy relének, ami kapcsol, amikor elindul a mikró (megnyomod a startot). Én ott kutakodnék beégett saruk vagy zárlatos alkatrészek után.
(#) frey345 válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Hali!A diódát lekötöttem!A kondit is azt hiszem....meg fogom nézni! Köszi a tanácsot!
(#) frey345 válasza samu81 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Hali!Gondoltam már rá én is,csak még nem jutottam odáig,mert elég macerás a panel kibontása, de rászánom magam.meg fogom nézni a reléket!Köszi a tanácsot!
(#) frey345 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Hali!A trafót lekötöttem,a kismegszakítóm 25A-es ott nem lehet problem! Köszi szia!
(#) kadarist válasza frey345 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Oké, szia! akkor most már nem maradt túl sok alkatrész a belsejében, ami zárlatot okozhatna. Sok sikert a kereséshez!
(#) Matyi18 hozzászólása Feb 20, 2014 /
 
Sziasztok!

Először is találtam egy jó kis videót (angol) arról, hogy hogy tudod kimérni otthon a mikródat. (De persze a csak saját felelősségre, ha tudod kezelni a negyfeszt, körültekintő vagy stb...)

Van egy kérdésem is, mégpedig, hogy kb egy féléve csak úgy szétkaptam a mikrót, hogy megnézzem, van-e valami szemmel látható baja, és most jutottam el odáig, hogy egy teszt üzemet csináljak rajta egy cserélt nagyfesz biztosíték mellett, de ennyi idő alatt már elfelejtettem, hogy a trafóra melyik vezeték megy (tudom melyik kettő, csak, ugye melyik hova) itt merem feltételezni mivel váltó áram van, elméletileg tök mindegy melyik hova megy, de azért inkább rákérdezek.

Illetve ugyan ez a helyzet a kondenzátornál, melyikre megy a dióda, meg a 2 vezeték, igaz itt a vezeték hosszokból jobban lehet következtetni, de azért nem vennék rá mérget.
(Ja és tudom, le kell fotózni, és akkor nincs ilyen gond, de lusta voltam, tessék tanulni a példámból...)
(#) Matyi18 válasza Matyi18 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
*Azt el is feledtem, hogy a magnetronnál is ugyan ez a helyzet.
(#) Matyi18 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Köszönöm, a kondenzátort simán be is tudtam kötni így, viszont a trafónál, meg a magnetronnál megkevertem magam. Meg a földelés jelek, mert az eggyen árrammal vagyok jóban, a váltó áramnak meg igazából állandóan váltzik a polaritása, na már most csak azt nem tudom eldönteni, hogy ha fordítva rakom fel valahova a csatlakozót, akkor készüléken belül „egymással szembe” folyan az áram, ergó zárlatot csinálnék?
(#) Matyi18 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
A secunder oldal egészen megvan, földelve viszont csak a dióda van, lásd mellékelt fotó.
A többi részt kitotóztam, a vezetékek hosszából, meg a saru kopásából

mikro.jpg
    
(#) czibulak hozzászólása Feb 27, 2014 /
 
Üdv!

Azt szeretném kérdezni hogy egy átlagos 110V-os mikró kibírja-e röhögés nélkül ha kicserélem a trafóját egy 220V-osra és természetesen 220-ról üzemeltetem tovább?
Vagy esetleg változik az anódfeszültség magnetrononként?

A készülék sajnos nincs kéznél hogy belenézzek, csak eszembe jutott hogy az ócskapiacon több tíz mikró trafó van.
(#) Alexa30 hozzászólása Márc 22, 2014 /
 
Sziasztok.

Van egy candy 2894 Ds típusú mikróm, mostanában kezdi kicsit megadni magát. Ha megakarok melegíteni benne valamit, akkor a forgótányér elindul, majd pár másodperc múlva megáll. Ha a start gombot egyfolytában nyomom akkor ismét elindul, de csak pár másodperce, egyébként melegít azzal nincs gond.Volt olyan is mikor bedugtam a konnektorba és elindult magától és nem akart megállni.

Várom a válaszokat előre is köszi
(#) Remci hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Tanácsot kérnék. Van egy mikróm, ami nem melegít. Átnéztem rajta mindent: magnetron jó, kondi jó, dióda szintén jónak tűnik. Mégsem melegít. A trafó leadja a 3,2-3,3v-os fűtő feszültséget, a primer ellenállása 4-5 ohm között van ( több trafót is megmértem, azok is ezt az értéket produkálják ). A nagyfesz bizti jó, viszont a nagyfesz tekercs ellenállását 197 ohm-nak mérem. A többi trafón is változó 75 ohm-tól 160 ohm-ig mértem. Mégis mi lehet a hiba, amiért nem melegít?
(#) steelbird válasza Remci hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Ha a nagyfeszültség is megvan, és a fűtést is megkapja a magnetron, akkor hibás a magnetron.

Idézet:
„magnetron jó”

Ezt miből állapítottad meg?

Mikor elindítod, utána felfűt és berezeg. Ez kb. 1 másodperc alatt megtörténik, és egy felerősödő (de alapvetőn halk), jellegzetes kerregő hang kíséri.
Ha ez nem hallható, akkor nem rezeg a magnetron.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) Remci válasza steelbird hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
A magnetront megmértem. Sőt, egy működő mikrót is szétszedtem és ugyan azokat az értékeket mértem. Azt a hangot is hallottam, amit írtál. Csak azért nem cseréltem meg a két magnetront, mert a felfogatásuk nem passzol. Viszont a nagyfesz biztit ki csapta és a trafó nagyfeszültségű tekercsének ellenállása felment 200 ohm fölé.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) steelbird válasza Remci hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
A magnetront multiméterrel nem tudod kimérni, ez is egy vákuum cső tulajdonképpen, mint az elektroncsövek.
GND felé MOhm -os állásban is szakadást kell mérni, mind a két lábán, a két lába között pedig a fűtésének az ellenállását, ami pár tized Ohm. De ha ezek rendben vannak, attól még lehet rossz.

Ha lehúzod a két fűtés lábra menő sarut, akkor nem szabad, hogy elszálljon a HV bizti.
Ha úgy is kimegy, akkor vagy a kondi, vagy a dióda hibás, ha pedig csak magnetronnal száll el, akkor zárlatos (áthúz belül?) a magnetron.
(#) Remci válasza steelbird hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Mérés szerint jónak tűnik. Mikor bekapcsoltam, akkor egy kis idő után hallottam egy nagy reccsenést, és a bizti is kiment. Lehet hogy az áthúzás hangját hallottam? De hiába vizslattam belülről, sehol sem találtam égés nyomot. A kondit megmértem multiméterrel és LCM3-al is, az értékek jónak mutatják. Nem zárlatos, nem szakadt.A diódát köbzoli által mutatott módszerrel mértem, a nyitó fesz: 8,4v. E szerint a dióda is jó ( gondolom én ). A nagyfesz tekercs ellenállását (200 ohm ) kicsit soknak tartom, de attól még jó lehet?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) lacek29 hozzászólása Márc 24, 2014 /
 
Sziasztok.Van egy Samsung G2739N tip. mikróm.A legutobbi használat során olyan probléma lett vele,hogy egyszercsak elkezdett a magnetron teteje nagyon melegedni és büdösödni.Lehetséges hogy annyi a magnetronnak,vagy esetleg más miatt kezdett el forrósodni?A képen a bejelölt terület melegedett.

IMAG0062.jpg
    
(#) lacek29 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Ebben már nem csillám van,hanem egy műanyag lap,de megnéztem már,és nincs ott semmi szennyeződés.A festés is sértetlen.
Következő: »»   70 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem