Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   75 / 254
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Márc 24, 2014 / 1

Akkor jó időt a felszereléséhez, és sok szép DX-et vele!
Sokan jókat nyilatkoznak erről az antennáról. Nálunk is volt próbára a HG8SDS kitelepülésünkön egy DUNAX GP és egy 3 elemes Yagi mely elég szépen szólt még aránylag alacsonyan is.
Üdv. Gábor 8LKM
(#) szendi001 válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Na, kb harmadáig van összeállítva a berendezés. Az alkatrész lista nem olvasható jól a rajzzal, valami nem stimmel. Egyesével azonosítom az alkatrészeket. Jól szerelhető holmi.
(#) SzT3 hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok!

Antenna reléről ( elosztó) tud nekem valami konkrétabbat irni mennyire alkalmazható milyen a célszerű?
Kerestem google-en de csak általánosságba találtam!

Köszönöm!
(#) SzT3 hozzászólása Márc 26, 2014 /

Talán még ez a leg barátibb
Jól értelmezem ez alapján hogy tulajdon képpen sima relékkel készíthető antenna váltó?
Ezzel a technikával akkor simán lehozható 3-4-5 antenna egy kábelen!

Milyen relé a leg célszerűbb?
Nem nagy a veszteségem a reléken? nem szedek össze plusz zavart?
Tetszik ez mert passziv állapotba teljes a villámvédelem az én árbocom meg kb 20 km körzetbe a legmagasabb pont ( talajszinttől 12 méter a gerinc plusz 7 méter az árboc)
Úgyhogy illik egy villámhárítót is gyorsan összeütnöm a tavaszi nagy viharok előtt!

Relével kapcsolatban minden infót előre is köszönök!
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) bodgabo válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!
Én is körbejártam már ezt a relés kérdést, de én RF erősítő ki- és bemenetén az adás-vétel váltás miatt. Arra jutottam, hogy rövidhullámon tökéletesek a "mezei" relék. Több érintkezőt párhuzamosan kötve több 100W-ig nincs vele gond (50 ohm-on). Normális esetben feszültség alatt (adás közben) nem kapcsolunk, csak terheletlen állapotban, ezért legfontosabb szempont a minél kisebb ármeneti ellenállás. Az épülő QRP készülékemben arany érintkezős reed cső lesz az adás-vétel váltó.
(#) SzT3 válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!
Ez rövid hullámon ok.. de vajon vhf tartományba mit művelne? Mert nekem arra kel 145-158 és 162 mega környékére...
Ott azért már bajosabb vagy nem?
(#) pucuka válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Az FM10-164 -ben Omron relé volt az antennaváltó relé.
A mai világban PIN diódákkal kapcsolnak, még 25 W -os készülékeknél is.
(#) SzT3 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia Pucuka!

Erről még nem halottam, de utána nézek....
Ha jol tudom akkor azok egyenirányító (szerű) diódák vagy ilyen leválasztók.... és ez alkalmazható lenne vhf-en? na már ásom is magam bele!
(#) pucuka válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Ezek nem egyenirányító diódák, hanem kapcsoló diódák. egyenárammal kinyitva kicsi az átmeneti ellenállásuk, és kapacitásuk. Pl. 446 MHz PMR -ben is ez van, de az FM301-450 -ben is ez volt, Meg még sok TV tunerben sávváltóként.
Lehet velük az átfolyó áram szabályozásával csillapítőkat is készíteni.
(#) zolika720 hozzászólása Márc 26, 2014 /

ÜDV MINDENKINEK!*

Az volna a gondom hogy yaesu ft-50 es nél hogy tudom beállítani a dtc kódot, mer a menüjében nem találom..

Előre is köszi a segítséget! Üdv: Zoli

*A csupa nagybetű kiabálást jelent!
(#) kadarist válasza zolika720 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!
Nem a DCS kód megadására lennél kíváncsi?
(#) SzT3 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Akkor ezek szerint elvi síkon úgy működne ( mondjuk 3 antennánál ) hogy:
Antennák melegerét közösítem de közösítés előtt beiktatok egy egy ilyen diódát melyet ( tulajdon képpen mint egy szilárd test relét?)
Az árnyékolást pedig szintén közösítem csak úgy hogy ezt az egész kapcsolást körbe vegye hogy ne szedjen össze zavart... a diódákat meg sima egyenárammal vezérlem nyitom.... ?
(#) kadarist válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!
Ötletek: Bővebben: Link.
Kereshetsz még PIN-diódára is.
(#) zolika720 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

De igen,bocsi elirtam..
(#) zolika720 hozzászólása Márc 27, 2014 /

Üdv!

Elírtam a szöveget,bocsi yaesu-ft-50es dcs-kód beállításának menete érdekelne.

Előre is köszi..

Zoli..
(#) kadarist válasza zolika720 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

A 33-ik oldalon van a beállítás menete. Bővebben: Link.
(#) Kera_Will válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

PIN diódás antenna kapcsolásnál vételi irány egyszerűbb.
A linkelt képeken leginkább vétel irányú antenna átkapcsolók vannak.

Adó oldalon a több utas elválasztás kissé macerás lehet.
Persze ki lehet találni miként lehet a nem használt antennák felé a diódákat , folytókat, DC leválasztó kondikat bekötni és a hozzá tartozó lezáró feszültséget beállítani úgy , hogy a legnagyobb kimenő teljesítmény esetén se nyisson a dióda.(Udióda záró minimum = Gyök alatt Pmax*50 50 ohm rádió és antenna esetén)
Adásvétel kapcsolónak kényelmesen megoldható amikor az 1 db antennát a rádióban ide/oda RX/TX be/ki menetek közt kapcsolják.
A kis méretű 0,5- 1 W diódák kényelmesen el kapcsolgatnak akár 50-100 W is.
Tehát nem kell 100W-os PIN diódát keresgélned mert nem is fogsz kapni!

Esetleg neked koax relék kellenének URHra ... RH-n meg teszi a bármilyen relé is csak nagy pogácsái legyenek. Mint ahogy a linkelted már.
Koax relék
Persze ezek nem olcsók !
(#) SzT3 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Köszönöm a sok segítséget de a látottak után kezdem azt hinni hogy egyszerűbb ( és olcsóbb is ) ha lehozok minden antennát külön kábelen....

Azt hittem hogy vhf en is megvalósíthat úgy a dolog hogy egy árnyékolt házba bevezetem a jelet és akár a házon belül egy sima relével kapcsolom.....
Vagy ha az nem működik akkor csak érintkező csúcsokat teszek be a házba és mondjuk egy danamit közdarabbal mozgatom az érintkező csúcsokat..
Mert akkor elvileg le vagyok választva galvanikusan teljesen és az árnyékolt ház miatt a relé elektromágnes vagy szervó vezérlése se zavarhat be... ha jó az érintkező csúcs akkor elvileg kicsi az ellenállás...
Akkor se tud működni??
(#) Kera_Will válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Végülis 150 MHzen elmennek a relék . Régen minden URH rádióba relét raktak Titán,Pécs,FM 10/160,Veszprém .... stb .
Azokhoz hasonló relékkel probálkozhatsz.
De minden ilyen beavatkozás a tápvonal minőségét rontja.
VSWR illesztetlenségek és zajok forrásai a kontaktusok.
A relé beiktatásával állandó tápvonali illesztetlenséget hozol létre.
Jobb esetben nem tünik fel , rosszabb esetben jelentös lesz
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) ha6qt válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Én nagyobb pogácsás reed-relé sort használok antennakapcsolásra. Ebben az üvegcsőben egyenesen fut minden kapcsoló elektróda, az üvegcsöveket szépen el tudtam rendezni egymás mellé.

Bővebben: Link

A tekercsnek az üvegcsőhöz közel eső része kapja meg a földet. Gyakorlatilag én koaxiális alakúnak látom így az elrendezést, de nem néztem utána a fizikájának. Használom, és jó.

Szerk: Én jobbnak gondolom, mint a hagyományos relékben több helyen (akár 4-5) derékszögben hajló réz elektródákat.
(#) SzT3 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Igen énis ettől féltem.. csak tudod ez egy ilyen utolsó próbálkozás volt mint a partra vetett halnak...
De úgy látszik egy időre biztos lemondok ezekről sajna!
Pedig technikailag fain lett volna egy Microkontroller vezérelt kijelzős antennakapcsoló Úgyis most készülget a kis technikai kuckóm oda beillett volna!
De a panel helyett most lesz 3-4 lengő antenna vég!
(#) SzT3 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Bocsi... nem oda akartam!
Milyen frekin használod?
(#) ha6qt válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

A téma eredeti mivoltától eltérve csaltam, mert több frekin használom, és nem csak URH

Egy 144 yagi, 144 5/8, RH Short Wire, 14MHz Quad, 7MHz dipól jön le vele egy kábelen. Mindnek 1,1 az SWR-e.

Nem bonyolítottam túl a témát, nekem az volt a fontos, hogy kész legyen, és használható.
(#) SzT3 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

144-14-7 MHz és tiszta hangos mindenhol??
Hol lehet ilyet kapni?
Vissza adtad a reményt
(#) ha6qt válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Nem vettem. Leszerelt telefonközpontok paneljaiból termeltem ki. De biztosan kapható pár száz forintért alkatrészeseknél.
(#) ha6qt hozzászólása Márc 28, 2014 /

Valamelyikőtök nem futott bele véletlenül olyan programozási forráskódba (akár arduino), amely mikrofonnal morzejeleket vesz, majd karakteresen kiírja?

Köszi!
(#) Kera_Will válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Pl itt van van már 1 hivatkozás:
CW dekodoló HW leírás

SW még kell bele valami hexa

Közben leltem vmit :

softver gyűjtemény

A leírása a zip filének: "A PIC16F84-Based CW Decoder" U..."
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

A 2linken lévő zip filében lévő pdf ültetési rajza gyanúsan egyforma az első hivatkozáson szereplő PDFben lévővel...
(#) ha6qt válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Köszönöm, átnézem a forráskódot
(#) Antennaman válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 4, 2014 / 1

Hello Vili!

Végül is eljutottunk a csorvási Amatőr rádiós találkozóra.
Jókat komáztunk és keresgettünk a sok kirakodott amatőr kincs között.
Sikerült szerezni egy 3500 KHz-s szép régi kvarcot . Valamint láttam több változatát is a legendás R-20-as kézi billentyű utángyártott típusának.
Milyen szerencse, hogy immár 20 éve helyet ad a polgármesteri hivatal a művelődési házban ennek a rendezvénynek. Még belépőt sem kell fizetni, és mindenkit meginvitáltak egy kávéra ez is ritka manapság.
Jövőre ha ismét eljutok csak befészkelem a QRP állomásomat egy sarokba, hogy azért legyen rádiós élet is. Pár éve telepítettem ott az udvaron lévő kazán kéményéről az épületig egy szép nagy deltaloop-ot 80m-re és egész délelőtt forgalmaztunk . Voltak érdeklődő fiatalok is jócskán.
Következő: »»   75 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem