Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor jó időt a felszereléséhez, és sok szép DX-et vele!
Sokan jókat nyilatkoznak erről az antennáról. Nálunk is volt próbára a HG8SDS kitelepülésünkön egy DUNAX GP és egy 3 elemes Yagi mely elég szépen szólt még aránylag alacsonyan is. Üdv. Gábor 8LKM
Na, kb harmadáig van összeállítva a berendezés. Az alkatrész lista nem olvasható jól a rajzzal, valami nem stimmel. Egyesével azonosítom az alkatrészeket. Jól szerelhető holmi.
Sziasztok!
Antenna reléről ( elosztó) tud nekem valami konkrétabbat irni mennyire alkalmazható milyen a célszerű? Kerestem google-en de csak általánosságba találtam! Köszönöm!
Talán még ez a leg barátibb
Jól értelmezem ez alapján hogy tulajdon képpen sima relékkel készíthető antenna váltó? Ezzel a technikával akkor simán lehozható 3-4-5 antenna egy kábelen! Milyen relé a leg célszerűbb? Nem nagy a veszteségem a reléken? nem szedek össze plusz zavart? Tetszik ez mert passziv állapotba teljes a villámvédelem az én árbocom meg kb 20 km körzetbe a legmagasabb pont ( talajszinttől 12 méter a gerinc plusz 7 méter az árboc) Úgyhogy illik egy villámhárítót is gyorsan összeütnöm a tavaszi nagy viharok előtt! ![]() Relével kapcsolatban minden infót előre is köszönök! A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
Szia!
Én is körbejártam már ezt a relés kérdést, de én RF erősítő ki- és bemenetén az adás-vétel váltás miatt. Arra jutottam, hogy rövidhullámon tökéletesek a "mezei" relék. Több érintkezőt párhuzamosan kötve több 100W-ig nincs vele gond (50 ohm-on). Normális esetben feszültség alatt (adás közben) nem kapcsolunk, csak terheletlen állapotban, ezért legfontosabb szempont a minél kisebb ármeneti ellenállás. Az épülő QRP készülékemben arany érintkezős reed cső lesz az adás-vétel váltó.
Szia!
Ez rövid hullámon ok.. de vajon vhf tartományba mit művelne? Mert nekem arra kel 145-158 és 162 mega környékére... Ott azért már bajosabb vagy nem?
Az FM10-164 -ben Omron relé volt az antennaváltó relé.
A mai világban PIN diódákkal kapcsolnak, még 25 W -os készülékeknél is. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
Szia Pucuka!
Erről még nem halottam, de utána nézek.... ![]() Ha jol tudom akkor azok egyenirányító (szerű) diódák vagy ilyen leválasztók.... és ez alkalmazható lenne vhf-en? na már ásom is magam bele! ![]()
Ezek nem egyenirányító diódák, hanem kapcsoló diódák. egyenárammal kinyitva kicsi az átmeneti ellenállásuk, és kapacitásuk. Pl. 446 MHz PMR -ben is ez van, de az FM301-450 -ben is ez volt, Meg még sok TV tunerben sávváltóként.
Lehet velük az átfolyó áram szabályozásával csillapítőkat is készíteni. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
ÜDV MINDENKINEK!*
Az volna a gondom hogy yaesu ft-50 es nél hogy tudom beállítani a dtc kódot, mer a menüjében nem találom.. Előre is köszi a segítséget! Üdv: Zoli *A csupa nagybetű kiabálást jelent! A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
Szia!
Nem a DCS kód megadására lennél kíváncsi?
Akkor ezek szerint elvi síkon úgy működne ( mondjuk 3 antennánál ) hogy:
Antennák melegerét közösítem de közösítés előtt beiktatok egy egy ilyen diódát melyet ( tulajdon képpen mint egy szilárd test relét?) Az árnyékolást pedig szintén közösítem csak úgy hogy ezt az egész kapcsolást körbe vegye hogy ne szedjen össze zavart... a diódákat meg sima egyenárammal vezérlem nyitom.... ? A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
Üdv!
Elírtam a szöveget,bocsi yaesu-ft-50es dcs-kód beállításának menete érdekelne. Előre is köszi.. Zoli..
A 33-ik oldalon van a beállítás menete. Bővebben: Link.
PIN diódás antenna kapcsolásnál vételi irány egyszerűbb.
A linkelt képeken leginkább vétel irányú antenna átkapcsolók vannak. Adó oldalon a több utas elválasztás kissé macerás lehet. Persze ki lehet találni miként lehet a nem használt antennák felé a diódákat , folytókat, DC leválasztó kondikat bekötni és a hozzá tartozó lezáró feszültséget beállítani úgy , hogy a legnagyobb kimenő teljesítmény esetén se nyisson a dióda.(Udióda záró minimum = Gyök alatt Pmax*50 50 ohm rádió és antenna esetén) Adásvétel kapcsolónak kényelmesen megoldható amikor az 1 db antennát a rádióban ide/oda RX/TX be/ki menetek közt kapcsolják. A kis méretű 0,5- 1 W diódák kényelmesen el kapcsolgatnak akár 50-100 W is. Tehát nem kell 100W-os PIN diódát keresgélned mert nem is fogsz kapni! Esetleg neked koax relék kellenének URHra ... RH-n meg teszi a bármilyen relé is csak nagy pogácsái legyenek. Mint ahogy a linkelted már. Koax relék Persze ezek nem olcsók ![]()
Köszönöm a sok segítséget de a látottak után kezdem azt hinni hogy egyszerűbb ( és olcsóbb is ) ha lehozok minden antennát külön kábelen....
Azt hittem hogy vhf en is megvalósíthat úgy a dolog hogy egy árnyékolt házba bevezetem a jelet és akár a házon belül egy sima relével kapcsolom..... Vagy ha az nem működik akkor csak érintkező csúcsokat teszek be a házba és mondjuk egy danamit közdarabbal mozgatom az érintkező csúcsokat.. Mert akkor elvileg le vagyok választva galvanikusan teljesen és az árnyékolt ház miatt a relé elektromágnes vagy szervó vezérlése se zavarhat be... ha jó az érintkező csúcs akkor elvileg kicsi az ellenállás... Akkor se tud működni??
Végülis 150 MHzen elmennek a relék . Régen minden URH rádióba relét raktak Titán,Pécs,FM 10/160,Veszprém .... stb .
Azokhoz hasonló relékkel probálkozhatsz. De minden ilyen beavatkozás a tápvonal minőségét rontja. VSWR illesztetlenségek és zajok forrásai a kontaktusok. A relé beiktatásával állandó tápvonali illesztetlenséget hozol létre. Jobb esetben nem tünik fel , rosszabb esetben jelentös lesz A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
Én nagyobb pogácsás reed-relé sort használok antennakapcsolásra. Ebben az üvegcsőben egyenesen fut minden kapcsoló elektróda, az üvegcsöveket szépen el tudtam rendezni egymás mellé.
Bővebben: Link A tekercsnek az üvegcsőhöz közel eső része kapja meg a földet. Gyakorlatilag én koaxiális alakúnak látom így az elrendezést, de nem néztem utána a fizikájának. Használom, és jó. Szerk: Én jobbnak gondolom, mint a hagyományos relékben több helyen (akár 4-5) derékszögben hajló réz elektródákat. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
Igen énis ettől féltem.. csak tudod ez egy ilyen utolsó próbálkozás volt mint a partra vetett halnak...
De úgy látszik egy időre biztos lemondok ezekről sajna! Pedig technikailag fain lett volna egy Microkontroller vezérelt kijelzős antennakapcsoló Úgyis most készülget a kis technikai kuckóm oda beillett volna! De a panel helyett most lesz 3-4 lengő antenna vég! ![]()
Bocsi... nem oda akartam!
![]() Milyen frekin használod?
A téma eredeti mivoltától eltérve csaltam, mert több frekin használom, és nem csak URH
![]() Egy 144 yagi, 144 5/8, RH Short Wire, 14MHz Quad, 7MHz dipól jön le vele egy kábelen. Mindnek 1,1 az SWR-e. Nem bonyolítottam túl a témát, nekem az volt a fontos, hogy kész legyen, és használható.
144-14-7 MHz és tiszta hangos mindenhol??
Hol lehet ilyet kapni? ![]() Vissza adtad a reményt ![]()
Nem vettem. Leszerelt telefonközpontok paneljaiból termeltem ki. De biztosan kapható pár száz forintért alkatrészeseknél.
Valamelyikőtök nem futott bele véletlenül olyan programozási forráskódba (akár arduino), amely mikrofonnal morzejeleket vesz, majd karakteresen kiírja?
![]() Köszi!
Pl itt van van már 1 hivatkozás:
CW dekodoló HW leírás SW még kell bele valami hexa ![]() Közben leltem vmit : softver gyűjtemény A leírása a zip filének: "A PIC16F84-Based CW Decoder" U..." A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
A 2linken lévő zip filében lévő pdf ültetési rajza gyanúsan egyforma az első hivatkozáson szereplő PDFben lévővel...
Hello Vili!
Végül is eljutottunk a csorvási Amatőr rádiós találkozóra. Jókat komáztunk és keresgettünk a sok kirakodott amatőr kincs között. Sikerült szerezni egy 3500 KHz-s szép régi kvarcot . Valamint láttam több változatát is a legendás R-20-as kézi billentyű utángyártott típusának. Milyen szerencse, hogy immár 20 éve helyet ad a polgármesteri hivatal a művelődési házban ennek a rendezvénynek. Még belépőt sem kell fizetni, és mindenkit meginvitáltak egy kávéra ez is ritka manapság. Jövőre ha ismét eljutok csak befészkelem a QRP állomásomat egy sarokba, hogy azért legyen rádiós élet is. Pár éve telepítettem ott az udvaron lévő kazán kéményéről az épületig egy szép nagy deltaloop-ot 80m-re és egész délelőtt forgalmaztunk . Voltak érdeklődő fiatalok is jócskán. |
Bejelentkezés
Hirdetés |