Fórum témák
» Több friss téma |
Most az van, hogy egy másik pici trafót is megtekertem ugyan olyanra az eredmények hasnolóak voltak. 1,9 uH zárva és 1.0 uH nyitva.
Fogtam a gate trafó magot (jóval nagyobb) erre felhúztam 20 menetet és 5,32 uH lett üresbe, zárva pedig 1,86 uH. Nem tudok viszonítani, mert ilyesmivel még nem volt dolgom, hogy bizonyos méret alatt fordított arányosan kezd el viselkedni. Most vagy túl pici, vagy nem jó az anyag a magnak. Ki mit szól ehhez? Tehát még mindig az áramváltó tekercsnél tartok.
Ha pontos a mérésed,nagyon kicsi az Al értéke a vasnak azaz ide nem jó, 1500-2000 körüli kellene.
10 menettel, szekunder nélkül 150-200uH körüli érték a megfelelő.
Szerintem erről sokszor volt szó, sőt neked címezve is írtam róla... működő kisebb tápban hogyan kell belőni.
Ha kétségeid vannak, tedd be a helyére és amikor élesben próbálod a tápot, 4-500 watt körül, mérj rá az áramváltó által leadott és egyenrángatott feszültségre, elég lesz-e majd 800 watton. Ez nem lehet nehézség... a mérésed különben furcsa.... sokan beszéltek arról a fajta vasról, valamit vagy nem jól csinálsz, vagy az a vas nem okés. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Pontosabban te a 10 menetre érted, ugye? Simán a gyűrűre tekerve... de itt az a szekunder, ami lezárva a 22 ohm-mal ( pl. ), az 1 menetes priméren mondjuk 1 uH-t mutatna a műszer.
Idézet: „...működő kisebb tápban...” Az most nincs, de ha majd éles hálózatról is első ránézésre működik, akkor jönnek majd az égők és egyre többet fogok rátenni a kimenetre, és közbe mindegyik próbánál mérés. Idézet: „sokan beszéltek arról a fajta vasról” Nem értem. Tehát másoknak bevált ez a vas erre a célra? Jó azt hiszem cimó cikkében is ez a fajta van. Én már a másodikat bontom ki.
Biztos jó az vas, amit mások reklámoztak... többfajta gyűrűvel is játszottam már, de mindig ez az eredmény kb...
Csináld csak úgy, aztán élesben meglátod, jó-e.
Miféle szekunder nélküli 10 menet? Ezt most már tényleg nem értem. Idáig az tizen-huszon menet volt a szekunder... ?nélküli? akkor azon hogy mérek, mit zárok össze ?
Azt akartad írni, hogy nincs rátekerve szekunder csak simán dugjam át rajta a szál mérődrótot és nézzem meg hány uH? A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Bocsánat, nem követtem végig az eseményeket az elejétől, csak belekotnyeleskedtem, hallgass fercire
Az jutott eszembe, hogy van egy 300VA-es toroidom amin van 2x30 valahány volt. Úgy 4 amper körüli. Ezzel lehetne mozogni, kikísérletezni a megfelelő tekercskét? Ahogy régen írtad. A szekunder végén egyenirányítva stb.
Azzal nem, mert csak 50 Hz.... egész más lenne ...
Tedd be nyugiban, max. ne ragaszd le, nem zavar az próba közben. Ha nem terheled agyon a tápot, baj nincs. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Egyébként lehet, hogy velem együtt te se nulláztad ki a müszit?
Talis vason 20 menet nyitva, 1.96 uH, lezárva 22 ohm-mal 0 uH az 1 menet.. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Elképzelhető, ha nyomok rá egy nullázást akkor nagyon alacsony értékeket jelez, de lehet jót tett neki. Most ez a másik pici vassal próbálkoztam 22 ohm-mal.
Mi lenne, ha nem azzal a kábellel mérnél??????? Az nagyon nem okés... kapacitása nagy, stb...
Elég oda egy pár centis hurok, ami kiér a prec. foglalatból. Tedd csak vissza a gyűrűdet. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Most így 0,525 uH az eredmény. Rövid kábellel. 22 ohm-mal pedig 0,32 uH körüli.
Ja a gyűrű... oké félre néztem. Máris nézem azt is.
Az már valami... .. nézted, hány kHz-en mér mH és uH tartományban?
Nullázz előtte rögtön. Dróttal, ne kábellel ám... A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Csak azért kérdem, mert a "kábel" be tud zavarni keményen...
Van egy kapcsi-tápom és egy PC123-as optocsatoló IC van benne. Hogy lehetne megoldani hogy nagyobb terhelés esetén ne álljon le. Gondolom valamék kimenetét össze kell kapcsolni de méket ??? Itt egy link a felépítéséról Bővebben: Link
Az optócsatolónak nem sok köze van a nagy terheléshez. Először nézd meg, hogy mondjuk a max terhelésen mennyire melegszik. Ha nagyon, akkor ne álmodozz a növelésen.
Ha nem, vagy mondjuk ventivel javítható a hűtés, akkor jó lenn pár kép a tápról. Ha árammódú flyback, akkor a primer oldalon közvetlen a FET alatt lévő sönt cseréjével át lehet írni az egészet (ez látja el a általában a fűrész generálása mellett az áramkorlátot is). Látatlanban többet nem tudok mondani.
okké. ha lesz időm ma töltök fel képeket Ja nem melegszik nagyon, és terhelésnél is meg tudom oldani a hűtést ventilátorral és új hűtővel, csak ha nagyobb terhelés éri akkor kikapcsol, és azt hittem hogy az optocsatolónak van valami köze hozzá.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
Sziasztok, ebben a topikban is feltenném kérdésemet. Elektromos kerékpárom akkumulátor töltője nem üzrmr, tehát nem világít rajta egyik led sem.
47u 400v cserélve, 100u 50v cserélve. 3842 ic 7. és gnd lábon 1,2 v 5.6 kohm os ellenállások cserélve. Eredmény, mindig nem megy Észerevétel, a FET hűtőbordája erősen csíp... az a 100k Ω os ellenállás az melyik is?
Miután a FET nincs leszigetelve a hűtőbordától (én úgy látom), ezért örülj, ha csak csípett. A szigetelést midnenképp pótold, és ha tudod a bordát kösd le a védőföldre (de ha nem lezs hozzá nyúlkálva, mert dobozlva van, akkor ez elhagyható).
Először nézd meg a FET-et, hogy rendben van -e? Ezt egyszerű multiméterrel meg lehet tenni. Ha a FET kuka, akkor lehet hgoy az új IC-det is magával rántotta. Utána jó lenne egy leválasztó trafó és egy oszcilloszkóp. Mivel a vezérlő árammódú, ezért van egy sönt (tippre a 2W-os ellenállás a primer oldalon), ami az IC 3-as lábára megy. Itt szkóppal egy fűrészt kellene mérned. Ez a sönt biztosítja egyrészt a komparáló jelet a PWM-hez, másrészt a túláramvédelmet. Érdemes lenne erről egy szkópábra, megnézni a frekvenciját, és a felfuitását, valamint meddig megy fel. Az IC-nek van egy max feszértéke erre, aminél kikapcsolja a FET-et. Ha szekunderen zárlat van, akkor ez az egekbe fut. Ha maggal van valami, betelít, akkor hirtelen kell az egekbe futnia. Ha van induktivitásmérőd, akkor azzal a trafót meg tudod mérni. Érdmes még a szekunder oldlai schootkykat megnézni. A szekunder oldali opampot/komparátort, akár ideiglenes ki is iktathatod (az optóval egy ellenállást és egy zénert sorra berakva már mennie kell a dolgonak, és fix feszültséget kell kiadnia.
Nagyon köszönöm a válaszodat. Sajnos emnnyire nem értek a dologhoz, multiméterem van de oszciloszkópom és trafóm az nincsen sajnos. :/ Hogyan mérhetem megy a multiméteremmel hogy jó e a FET?
Mivel FETet, diódát, satöbbit jó lenne méricskélned, ezért ajánlom skory oldalát, ahol
Itt olvashatsz ezekről
Van egy dióda a primer oldalon R105 ezen az egyik irányban a dióda mérő 821 értéket, a másik irányban 466 ot mutat.
Ez így nem fog menni, ez így dedó. Na szóval:
1. rajzold vissza a kapcsolást, ha még nem tetted meg, addig egy tapottatnyit ne csinálj. Célszerű egy kapcsolásszerkesztő progit használni, hogy szép és ovlasható legyen. (én rondán írok és rajzolok pl) 2. amikor egy hibásnak vélt alaktrészre, vagy akármilyen elemre hivatkozol, akkor a kapcsolásbeli helyét (R1, C5 satöbbi) is mondjad, vagy "a kapcsoláson meg a fotón a pirossal bekarikázott alkatrész". Nem vagyunk gondolatolvasóak, és a "tudod az" meg "tudod ott" féle pozícióleírásokat többnyire anyám és a nejem szokta használni, szóval maradjon meg nekik. Ha egy alkatrészt gyanúsnak vélsz, akkor célszerű kiforrasztani, és úgy is megmérni. Áramkörben sok mást is belemérsz, például az EMI diódáit.
Sziasztok!
Elkészítettem a Ge Lee által tervezett 2kW-tos táp nyáktervét. Ha valakinek van ideje vessen rá egy kukkantást, hogy jó-e. |
Bejelentkezés
Hirdetés |