Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Motorgyújtás
Érdekes ez az "elmérés", kvarc megfelelő? Vagy esetleg a program más kvarcra van írva...
Elméletileg megfelelő 16 mhz quartz 2 db 22pf-el lehúzva.Igaz az eredeti kapcsolásban rezonátor van, de szerintem így is jól kellene működnie. Vagy itt tévedek?
Hello
Közben sikerült jobb felbontásban menteni, először ha nagyítottam elmosódott. 82Ohm ellenhálás mellett szerepel zárójelben 120-220Ohm. mikor kellene módosítani az értéket? Előre is köszönöm a választ. Egyébként egy Kinetic TFR-t, szeretnék működtetni velel.
Az ellenállás értéke tulajdonképp nem kritikus, kis mértékben beleszól az előgyújtás értékébe.
A gerjesztőtekercsen kialakuló feszültség függ a terhelő ellenállástól,a tirisztor gyújtását előidéző félperiódusban, tehát kisebb értékű ellenállás-> kisebb előgyújtás.
A freki a lényeg..
Frekimérőd van?
Sajnos nincs...
Az baj mert legalább a valós motorfordulatot meg lehetne tudni.
Sajnos csak "lelkes" amatőr vagyok, az egész szerszámkészletem egy páka, egy multiméter, meg egyéb kézi szerszámok...Viszont faipari gépekből van választékom... Viccet félretéve majdnem mindegy is mennyi a pontos fordulatszám, egy biztos hogy nem jó. Nemtudom mi okozhatja ezt, reggel megpróbálom a pic-et felprogramozni úgy, hogy nem a program konfigurációját választom, hanem beállítom manuálisan HS oscira, bár nem hiszem hogy egy olyan ember mint cheesee, elfelejtette volna beállítani a konfigot...Szerinted alkatrészekből valami idézhet elő ilyen jelenséget? Mintha valami szorozná a jelet...
Ok
Köszönöm, még egy kérdés, a tirisztor G-n a kondi 100n kerámia?
Sajt úr tevékenységét merre lelem??
Célszerűen, igen, de nem okoz problémát egyéb dielektrikumú sem.
Engem inkább a szóbanforgó scooter mágnese, és az állórész tekercse érdekel, hogyan lehet összeházasítani vele az elektronikát.
A tekercs 150-180V-ot ad le megforgatva.
Egy kapcsolást találtam, de nem adott minden alkatrész, ezért gondolnám ezt megépíteni. Mellékelem fellelt kapcsolást.
Jó ez a kapcsolás is. Ha nem jó helyen adja a szikrát, meg kell a tekercskivezetéseket cserélni.
Sajt úr... Jelenleg a gompy féle kapcsolás honlapján is az ő hex-e illetve programja van fent.Bővebben: Link
Közben ahogy kutakodtam, ezt nézegettem.Bővebben: Link. Itt valamiért kétféle jelformálás megy a picbe. Nem lehet, hogy nekem az "alsó" jelformálás lenne a jó? Most ugye "felső"van megépítve. Egyáltalán ha elmondanád a kettő közt mi a különbség jelformálás tekintetében... Azt megköszönném!
A Jeladó tekercs pozitív és negatív impulzusából készít felfutó
és lefutó jelet a PIC számára. Az hogy melyiket használja, a PIC-ben levő program dönti el. Neked ez sajnos adott,ha ezt a vezérlőt használod. A legelső feladat a impulzus tekercs jel sorrendjének megállapítása. Neked melyik fajta van (-_+ vagy +_-)?
Nekem -_+, de megcserélhető. A probléma hogy a pic a windows program szerint kb 3-4 X akkora fordulatot mutat, mint amennyi valójában.Egyébként Ez van megépítve
Kolléga már kifejtette a lényeget, egyébként EZEN az oldalon amin a a kapcsolást is találtad, ott elég sok dolgot elmagyaráznak.
EZEN a képen szépen látszanak a jelek időbeni lefolyása. A, a töltőtekercs feszültsége B, a jeladóé C, pedig a gyertyán lévő jel Én eddig még csak olyan lendkereket láttam ami elsőnek ad egy negatív impulzus, majd egy pozitívot. Hogy itt miért vitték be a PICbe mindkét jelet azt még nem tudom, az csak a programból vagy esetleg valami leírásból derülni ki számomra, de ezt egyenlőre nem kutatom. Másik; néztem ezt a nyák rajzot, van rajta azért némi hiba, de az nem ad magyarázatot arra hogy nálad miért van fordulatszám eltérés, de az instabilitásra igen. Lehet hogy majd nekiállok és csinálok egy nyákot, de az biztos hogy SMD verzió lesz.
Nem kell megcserélni mert úgy jó.
Ahogy látom a Pic bemenete meg egy felfutót kíván. Hmm... mindjárt kiokoskodok egy kapcsolást de nem biztos, hogy optocsatoló nélkül meglehet oldani, mert a képen bekarikázott résszel kéne egy felfutó élt generálni a PIC bemenetére. Gondolom én ,mert az egy hirtelen összeomló jel és az alkalmasabb lenne a vezérlésre, de lehet hogy tévedek. Szóval valami ilyesmit kéne kreálni:lásd kép A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
A PIC program bemenet aktivitását lehet hogy egyszerűbb lenne módosítani.
Felraknád a hex-et akkor lehet meg is csinálom. Előre is köszönöm .
Idézet: „Pic bemenete meg egy felfutót kíván.” Jól látod, de ez csak program kérdése! És itt jött a megvilágosodás, az újabb nyák verzióban már lefutó él indítja a PICet, ott már elhagyták a 2. tranyót ami invertálja a jelet! Idézet: Minek! Már megtették!„mindjárt kiokoskodok egy kapcsolást” Helyre kellene tenni ezeket a kapcsolási rajz verziókat és a hozzá tartozó fw verziót, vagy lehet hogy elég ha PC-n megmondjuk hogy milyen van?
Mellékelem a hex-et. Egyébként scope nélkül letudom ellenőrízni melyik jel jön hamarabb a + vagy a -? Kétvezetékes a jeladóm, ha kell megfordítom a vezetékeket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
Idézet: „Jól látod, de ez csak program kérdése! És itt jött a megvilágosodás, az újabb nyák verzióban már lefutó él indítja a PICet, ott már elhagyták a 2. tranyót ami invertálja a jelet!” A programba dől el hogy melyik él az aktív nem a nyákon. Amúgy minden ilyen jel vételkor amikor kis idejű impulzusokkal dolgozunk jobb a lefutó élt használni Pic bemenetén, mert gyorsabban megoldható( nem kell 2 tranzisztor a bemenethez). Szerintem. Ezért akarom megváltoztatni.
Nem kell mert a tirisztort is kell majd vezérelni valaminek (és az a második avagy a pozitív impulzus lesz .
Köszönöm átnézem hex-et, remélem megszakításban van vezérelve a bemenet , mert akkor csak egy bit átállítása kell. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
Idézet: Az biztos.„A programba dől el hogy melyik él az aktív nem a nyákon.” Csak az újabb kapcsolás alapban pozitívon van és a jelre húzza le a földre a PIC bemenetét,EZ ami meg van építve meg pont az inverzét adja a PIC lálára (jelre pozitívot)
Bocsánat nem akartalak félrevezetni titeket, de gyors megnéztem hangkártyaszkóppal és először pozitív majd negatív a jel. Megcseréljem a kábelt?
Óvatos legyél a hangkártyaszkóppal.
Én egyszerűen csak felcserélném a jeladó kábeleit, gyanítom nem fog elindulni a motor utána(baja nem lesz).
Ismételten belekavarodtam. Most akkor nekem milyen jelalakra van szükségem? Azt sem tudom merre induljak...Nem lehet hogy azért kell 2 jel mert a 2 jel közötti időből számolja a fordulatot?Ha így van akkor mivel nekem először pozitív és utána negatív, ezért csak a vezérlő ív hosszát veszi alapul számításnál. Ez esetben érthető lenne a fordulatszám eltérés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
Nos megcserélheted a jeladó vezetékeit, valszeg az lesz amit már írtam, nem fogy menni vele a moci, de legalább ezt helyrerakjuk.
Azután ha van kedved átalakíthatjuk a kapcsolást,a legújabb verzióra... |
Bejelentkezés
Hirdetés |