Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   89 / 2517
(#) Gery válasza Gaben92 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

hmm... Megmondanád milyen hangszórók azok? Mertha SAL vagy MNC akkor az a 100Watt is sok lesz neki. AZ én mnc-m "240"wattos, de 50Wattos majdnem kiesik a membrán és a nagyobb baszusokat nemis bbírja akkor
Különben ahogy elöttem mondták: a fokozatosság fontos :yes:
(#) lamalas hozzászólása Jan 5, 2008 /

Meg annyit az erositok kulonbsegenek a megitelesehez, hogy ami egyeseknek eg es fold az masoknak lehet, hogy csak apro kulonbseg. Nem vagyunk egyformak, maskent itelkezhetunk ugyanarrol a dologrol. Ez az egesz audio vilagara ervenyes. A hangminoseg teren nem lehet egzakt dolgokat merni ugy mint a muszaki parameterek teren (pl a torzitasi ertekek, vagy frekvenciaatvitel stb.). Ha valami szubjektiv megitelesen mulik akkor az nagyon ingovanyos terulet es vigyazni kell a kijelentesekkel, kinyilatkoztatasokkal, mert masokat elegge tevutra vezethetunk teljesen artatlanul is!
(#) Gaben92 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Tudna nekem most hawer intézni 2x300W-s erősítőt 30k-ért, de az élmény úgy nincs meg, meg azért az csak kb 30-35kg lenne
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Idézet:
„AZ én mnc-m "240"wattos, de 50Wattos majdnem kiesik a membrán és a nagyobb baszusokat nemis bbírja akkor”

Ez azert a rossz dobozvalasztas oka is lehet ... bar egy MNC-tol en se varnek sokat ... de ezt inkabb nem is mondom, mert en meg soha nem hasznaltam MNC hangszorokat.

Latom mar elegge megerett az ido egy ujabb cikkre aminek valami ilyesmi cimet szanok:
"5W, 50W, 500W ... melyiket valasszam? avagy biztos kell nekem egy tobb szaz W-os erosito?" Ahogy idom engedi majd osszehozom a cikket.
(#) szabi83 válasza lamalas hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Garry-s FAQ-ból idézhetsz bele majd
(#) Directors hozzászólása Jan 5, 2008 /

köszi mindenkitől a segítséget
(#) Gaben92 válasza Carter hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

JBL hangszórók 300Watt RMS-el. volt MNC-m is. Sunflower 300W (legalábbis ez volt ráírva ) de hamar túladtam rajtuk. (Buliba szétrúgták a porvédőt, meg a gumiszélt. Megcsináltam oszt eladtam a **********nak )
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Idézet:
„avagy biztos kell nekem egy tobb szaz W-os erosito?"”

Erre sajnos a töbség válaszát már sejtem lamalas.
Nagyon jól kell megirnod a cikket hogy a hitetlenkedőket meggyőzd a wattok, a dB-ek, hangosságérzet, stb dolgokról.
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Nekem nem celom, hogy meggyozzek barkit is barmirol. Ez egy ismeretterjeszto cikk lesz ami alapjan nagyjabol el lehet donteni majd, hogy kinek kb. mire lehet szuksege. Egyaltalan nem akarok senkit lebeszelni tobb 100W-os erositok epiteserol (csak azokat akik meg eletukben nem epitettek egyetlen erositot sem!) ugyanis siman el tudok olyan helyzetet kepzelni amikor otthonra a 20-30nm-es szobaba is legalabb egy 2x100W - 2x200W-os erosito kell, hogy rendesen kifussak magukat a hangsugarzok ... de errol bovebben majd a cikkben.
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Várjuk!
(#) szilva válasza szamóca hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Nem csak ez a baj. Sokan megépítenek egy 50-60W-os erősítőt, ami esetleg még tudná is, amit ráírnak, de pl. egy elégtelen tápegység miatt a névlegest nem adja le. És akkor azt beszélik be maguknak, hogy 200W kell a lakótelepi lakásba, mert az 50 kevés volt.

Egyszer a koleszban mértem a megépített Quad405-ösömet, terhelés gyanánt hangfal volt rajta. A mérő háromszögjel csúcsai szinuszos jel effektív értékre átszámítva 75W-nál kezdtek megtörni. Viszont az emelet átellenes szegletéből is jöttek már morgolódni, hogy fejezzük be, mert nem hallják a TV-t Sztereo üzemben az a végfok olyan 2x60W-ot tud a tápegység miatt, de lakásban már az is majdnem, hogy sok. Pedig teljesen átlagos, kommersz hangfalaim vannak, sokáig Orion hangszórókkal építgettem őket.
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 6, 2008 /

Jaja, alacsonyabb érzékenységű falakhoz is elég a 30/50W-os erősítő otthonra, még nagyobb nappaliba is.
Persze lehet használni nagyobbat, sőt jobb is, csakhát minél feljebb megyünk annál kevésbé éri meg! Mert a különbség a befektetett árhoz képest nem lesz olyan nagy.
Én világéletemben egy 50W-os végfokot használtam és használok otthonra (van egy nagyobb 1000/150W-os is tartalékba...), és nekem sincsenek ám csúcs hangfalaim! Kb. 85dB-es Orionok most például. És még el is tudok bulizgatni vele egyedül egy kidolgozott nap után, nem kevés a teljesítmény. Úgyis csak pár W-on hallgatja az ember a többi csak a megfelelő dinamikához kell.
Ja és ha valaki a zenei ízlést említi akkor előre szólok hogy psytrance meg hasonlók is megy.

Szilva, hangnyomásérzet szempontjából 60W és 100W átlagos teljesítmény nehezen megkülönböztethető, vagyis éppenhogy. 6dB (60W/240W) már megéri. De ilyen 75W/100W dolgokkal ne törődj.
(#) xxxdezsoxxx hozzászólása Jan 6, 2008 /

Hello szeretnék egy tranyós erősítőt építeni olyan 50 W körülit. Várom a rajzaitokat. ELőre is köszi
(#) szilva hozzászólása Jan 6, 2008 /

Halihó!

A napokban szórakoztam egy PC-s táppal. Odáig sikerült eljutni vele, hogy lejön róla +/-18V, áganként olyan 120W-tal terhelve, azaz összesen 240W. Feljebb nem lehet menni a feszültséggel, ennyi tartaléka van a trafónak, de ezt folyamatosan tudja a 240-250W terhelés mellett.

Szerintetek milyen (sztereo) erősítőt lenne érdemes ekkora tápra építeni? Úgy számolgatom, hogy sima erősítővel 8ohmon 16W körüli kimenetet lehetne elérni, hídba kapcsolt erősítővel pedig 64W-ot (kicsit félek a hídkapcsolástól a megnövekedett torzítás és egyéb, leromló paraméterek miatt, bár a 64W szimpatikusabb lenne).

Ti mit javasolnátok?
(#) Thomas10100 válasza xxxdezsoxxx hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Hát ez sem lesz egy hosszú életű.

Miért nem tudsz keresni elöbb?
A gyűjteményben is van, és a fórumban is

Bővebben: Link
(#) szabi83 válasza szilva hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Azt mondom B7, mert olcsó
(#) sound.man válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Szerintem egy újabb kitíltott felhasználó tért vissza boldogítani a modikat.
(#) DRoland válasza xxxdezsoxxx hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Nem épp 50W-os, de hátha jó lesz
(#) szilva válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Aha, valamelyik nap le is töltöttem a zip-et, nézegettem is. Arra nem találtam utalást, hogy ha ilyen, viszonylag alacsony tápfesszel akarja az ember megépíteni, akkor vajon milyen buktatói lehetnek, vagy mit kell módosítani az áramkörön.

A másik ötletem esetleg valami FET-es erősítő (VF2, VF3?), netán valamilyen A osztályú cucc. Ez a tápegység ugyanis arra mindenképpen alkalmasnak tűnik, hogy egy akár több amper nyugalmi áramú, A osztályú végfokot is megtápláljak vele. Azt nem tudom, A osztályú végfokot mennyire illik vagy mennyire szokás hídba kapcsolni...
(#) Carter hozzászólása Jan 6, 2008 /

Sziasztok!
Egy kicsit off kérdés: Az erősítőmbe raktam egy PC ventit, és azóta zúg a hangszóró. Hogy kéne ezt megoldani?
(#) szabi83 válasza Carter hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

venti betápjával sorba kapcsolva, tegyél egy induktivitást próba képpen
(#) Carter válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

mekkorát/milyet?

100uH pl
(#) Peti_85 válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Meg egy 100n kondit is szoktak valahova rakni, de már nem tudom, hogy és hova... De ha külön táprólb megy, akkor nem fog zúgni, de az induktivitás az tuti siker
(#) sound.man válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Szerintem a 100nf-es kondit a ventivel párhuzamba szokták tenni.
(#) Carter válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

És szerinted található ilyen induktivitás PC tápban?
(nincs L mérőm)
Vagy hogy tudnék csinálni?

pc-tápban is van..
(#) szamóca hozzászólása Jan 6, 2008 /

Segítségként.
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 6, 2008 /

Én a venti zaját úgy oltom ki hogy egy kb. 10mH-s tekercset (fazékmagra tekerem) kötök sorban a venti + tápjával, a ventit meg áthidalom egy 100µF-os elkóval. Bevált!
(#) tanitobacsi hozzászólása Jan 6, 2008 /

Helló!
Én is elkezdtem egy erősítőt magam összerakni, 2*50W-osat (STK496) egységcsomagból.
A háza már megvan, lamináltpadlóból készítettem.
Majd képeket is rakok fel. Üdv!
Következő: »»   89 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem