Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Szia! Építsd meg 3 LED-del.
AN6884-es IC, pár száz Ft, 5 LED-es. Oda rakod a 3 LED-et, ahova akarod. Minden páratlan számú kimenetre pl.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Sziasztok! Építenem kellene egy "zajmérőt" amit az osztályteremben használnánk. Az eltervezésem, hogy egy sima VU métert készítenék el ami előtt van egy mikrofon és előerősítő. Szimpla tápról működne, így LM358-al kellene valamilyen előfokot összehozni, de állítható kéne hogy legyen az érzékenység(trimmer). Maga a Vu meter ic lm3914 lenne. Ti mélyik kapcsolást ajánlanátok erre a célra és lényeges hogy asszimetrikus tápról működne.
Ez az csúcsegyenirányító áramkör szerintem jó lesz a 3914 elé. Az erősítését a trimmerrel tudod beállítani.
Ha túl lomha, vay gyors lenne a kijelző mozgása, akkor az időállandón kell módosítani, variáld a kimeneten lévő 1uF, 1µF/100kOhm rc tagokat. Nagyobb időállandó lomhább mozgást eredményez.
Nagyonszépen köszönöm, fix ilyen volt az eltervezésem.
Üdv mindenkinek! Egy olyan problema adódott, hogy csináltam már számtalan lm3915 kivezérlésjelzőt de a pont kijelzés sehogy nem akar működni... Tud erre valaki megoldást? Válaszokat előre is köszönöm!
Hello! Én meg számtalanszor leírtam már az okát. A hangfrekis jelet nem lehet egyszerűen a kivezérlésmérőre kapcsolni, mert az váltófeszültség, és "fel-le rohangál". A pont meg követi, ezért nem látod, hogy működne. Csúcsértékképzőt (egyenirányítót) kell elé kapcsolni.. üdv!
Értem és azt, hogy tudom megoldani? Ha küldenél kapcsit kipróbálom... Előre is *****
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
A téma képeit nem nézted még? Egy a sok közül.
Sziasztok! Végrehajtottam egy próbát AVR-es kivezérlésjelzővel, hát ennek tényleg csak a fantázia szabja meg a felső határát
Sziasztok!
Van nekem egy 5 ledes kivezérlés jelzőm LB1403N ic megcsinálva de problémám az hogy nagyon nehezen reagál és egy idő után egy folytában égnek a ledek. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
Hello! Ha az adatlap szerinti kapcsolást használtad, akkor valami szakadás lehet a bementi kőrnél. De hogy "nehezen reagál" meg "egy idő után egy folytában" nem tipikus műszaki információ.. üdv!
Szia!
Van videó is róla az fentebb említett problémáról. Most működik rendesen csak mégsem jól közepes hangerőnél már világit mind az 5 led. Így van megcsinálva ahogy a képen van. R1 és C1 nek mi a szerepe? A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
Már vagy huszonötször le lett itt a topikban írva: KELL HOZZÁ EGY CSÚCSEGYENIRÁNYÍTÓ!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
Ha túl érzékeny, akkor vagy a bementi 100kohm-ot kel növelni, vagy az ezt követő 22kohm-ot csökkenteni. A bemeneti 2,2µF helyet használhatsz 100nF-ot. Ha esetleg annak szivárgása miatt lenne, hogy mindegyik világít idővel. üdv!
Meg oldódott kondi csere jó ötlet volt csak most már be kell állítanom.2,2 µF kondit tetem be.
Az R1 C1 kondinak mi a szerepe? mert nem jöttem még rá.
A két ellenállás egy feszültségosztót alkot, amely a kijelző érzékenységét illeszti ahhoz amit mérni szeretnél. A kondi egyenfeszültséget választja le. A kondi a 100kohm-al meghatározza az alsó határfrekvenciáját a mérésnek. De ennek értékét,mindig az "R1+R2" ellenállása szerint kel megválasztani. Viszont ha ott eleve 100kohm van, azzal már egy 100nF is 15Hz-es alsó határfrekit tud alkotni. Így a soros 100k miatt szükségtelen jelen esetben a 2,2µF nagyságú kondi. üdv!
Sziasztok! Szert tettem egy BA 3834S, audio spektrumot analizálȯ, 7 áteresztő szűrőt tartalmazó IC-re (adatlap: http://www.classiccmp.org/rtellason/chipdata/ba3834.pdf). Kezdésnek minden csatornakimenettel csak 1-1 LED-et szeretnék meghajtani. Van valamilyen elképzelésetek, mert nekem nincs...Köszi előre is!
Sziasztok! Építettem egy kivezérlés jelzőt,3db BA6124-es ic vel,és 15 led diódával.
10 ledig nagyon szépen megy,de az utolsó 5 led csak nagyobb bemeneti jelnél kezd villogni. nos én ezen kapcsolás alapján készítettem,de a 3. ic-nek nem tudom az ellenállásait amit még be kell raknom.Tudnátok segíteni,hogy milyen értékű ellenállásokat tegyek be? A kijelzőt Pc-ről vezérelném,vagy esetleg iktassak be a kijelző elé egy kis előfokot?
Szia! Vedd észre, hogy az ellenállás osztó egy trimmerrel helyettesíthető!
Szia!
Tényleg jó az osztók aránya? Nekem KA2284-em van, hasonló, mint AN6884 (annak inkább másolata), lemértem, és 40mV-nál ég az első LED, 100mV-nál a 2., 160mV-nál a 3., 210, és 280-nál a 4., 5. Ha az osztót figyelembe veszem, akkor a második tagnak 750mV kell, amit soknak tartok. Aztán sorban 1.88V, 3V, 3,96V, 5,3V kell a további LED-eknek. Bár az az 5k6 nagyon kézzel rajzoltnak látszik... Egyébként könnyen megmérheted, hogy mekkora feszültségnél világít az utolsó LED, adj neki DC feszültséget a kondenzátor után. szerk: A feszültség felező osztót nem vettem figyelembe... A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
Értem,és köszönöm a gyors választ!
Tudom hogy helyettesíthető,csak nem szeretnék trimmert alkalmazni.
Nem kell benne hagyni, csak míg hangolod.
Sziasztok fiúk!
Az lenne a kérdésem, hogy most újra elővettem a régi projektet és nem tudtam normális működésre bírni ezt a kivezérlésjelzőt. A következőt produkálja. Működik, de csak nagy hangerőn hajlandó körülbelül háromnegyedig (6-7) LED felvillanni majd, 10 másodperc után szépen elkezd lecsökkenni már csak négy és valahol 0-3 nál megáll (mindezt csúcs bemenetnél) bármilyen zene, vagy jel adásánál. Az adatlapja szerint 3.3 V kéne neki. Namost egy hangkártya vagy bármilyen más előerőítő messze nem küld ekkora jelet. Az lenne a kérdésem, hogy mitől szabályoz vissza ennyire, és miért nem tud az összes LED felvillanni valamint, hogy lehetne érzékenyebbre állítani? Tehát hogy már kis bemeneti jelnél elkezdjen legalább 1-2 LED villogni. Ellenállásokat cserélgettem, próbálgattam kondikkal is trükközgetni, másik táp stb. Egyszerűen nem megy. Az IC gyárilag ilyen lusta? ÜDV. Tibi
Mielőtt bármit is tennél, próbáld ki zene nélkül. A bemenetre szabályozható egyenfeszültséget kapcsolj, amit nullától felfelé szabályozva teszteld a működést. A 3915 esetén, logaritmikus léptékű feszültséglépésekben minden led-et ki kell tudnod gyújtani. Nem lehet semmiféle imbolygás.
Ha eddig megvan, akkor lehet a hangfrekvenciás jelet "illeszteni" a kijelzőhöz. Az adatlapon valóban találhatsz csúcsegyenirányító javaslatokat, de mégis inkább Proli007 ide vágó írását javaslom tanulmányozni, ami pontosan ezt a problémát fedi le. Részletes magyarázattal és kapcsolással együtt.
Amúgy ez a csúcsegyenirányítós buli ez megtalálható a kis panelon.Kéne neki egy másik IC-s előerősítés vagy mi? Nézegettem a képeket.
Hol van Proli007 írása ? Sehol se találtam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |