Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2295 / 3998
(#) reloop válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Szia! Egy kis segítség.

555_PWM.lay6

(#) sprofan válasza NyariG hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Ezzel én azért egy kicsit vigyáznék. Még egy márkásabb 850W-os is csak 800mA-t ad le a -12V-os ágon. Nem tudom ez mennyire hihető adat, de gyanítom hogy ha eltérés is van akkor az inkább negítv irányba.
(#) pucuka válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Ha nagyon fontos, át lehet alakítani. Csak az egyenirányító dióda korlátozza a terhelhetőséget, az egyenirányítás ugyanarról a szekunder tekercsről történik, amelyik a + 12 V -ot állítja elő.
(#) djhua hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Udv mindenkinek . Neki fogtam kb. 1 eve , de sajnos abba hagytam es most egy kicsit turbozni akarom . de nem vagyok biztos benne hogyha jo lessz-e .

Egy "POV" - rol van szo (a legegyszerubb valtozata, mellekeltem a kapcsolasi rajzat ) , ellenben most azt akarom megoldani hogy sajat maga generalja a feszultseget , vagyis ellem nelkul .

Mellekeltem 3 kapcsolsi rajzot (ami a : vicsys altal Propeller Clock cimu cikkbol voltak kivagva) .
Szerintetek lehetseges ? , kivancsi vagyok a valaszra , mielott kinlodnek egy par orai tekercselesi munkaval .

Valami meg kellene pluszba ? pl. stabilizator ic a forgo panelre ? vagy esetleg kondik ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
(#) Zsora válasza usane hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Szia! A TME-nél elérhető.
(#) sprofan válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Igen, én ezzel tisztában vagyok, kérdés hogy a kérdező megbirkózna-.e vele, vagy inkább vesz másik trafót.
(#) richt3r hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Üdv! Azt szeretném kérdezi, hogy ebben a kapcsolásban a speaker előtti dióda mire szolgál?
(#) Kovidivi válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Szia. Ha induktiv dolgot kapcsolunk, akkor abban kikapcsoláskor fordított polaritású feszültség keletkezik. Ha ezt nem vezetné el a dióda, a tranzisztor tönkre menne.
(#) nedudgi válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

A hangszóróval párhuzamosan kötött záróirányú dióda az IC védelmével foglalkozik. Ha kapcsolgatod egy tekercs áramát, akkor kikapcsoláskor egy ellenirányú feszültség keletkezik, ami tönkreteheti a kapcolóelemet. A dióda ezt a csúcsot zárja rövidre.
(#) usane válasza djhua hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Nyilván megoldható, a te esetedben inkább az a kérdés hogy rögzíted a tekecseket. Az állót egyszerűbb, de a propellered elég kicsi, ahhoz nem tudom mit lehetne rögzíteni. Valami műanyag flakon kupak méretnyit esetleg. Bár a propellert valószínűleg ujra kell építeni, hacsak meg nem tudod oldani az egyensúly az új alkatrészekkel.
Nem lehetetlen, sok sikert hozzá.
(#) djhua válasza usane hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

A kismotort , lefogom cserelni egy szamitogep ventire (mellekeltem) .

A nyakot ujra tervezem , es nagyobb lessz , tobb LED -el

Ellenben arra lennek kivancsi hogyha a kapcsolasok mukodni fognak-e ? vagyis ha a forgo tekercsen , megfog-e jelenni a feszultseg

2xc.jpg

(#) proli007 válasza Janek007 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Hello! Ez egy régi TESLA gyártmányú tirisztor, ami 600V/15A-es. Találsz más helyettesítő típust Pld. . Ha nem kimondottan egy régi készülékbe kell cserére, akkor nem érdemes ragaszkodni a tokozásához, mert ma már ezek drágák. TO220-as tokozással olcsóbbat fogsz kapni. Pld.
(#) usane válasza djhua hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Ha jól csinálod miért ne működne?
Csak majd ne felejtsd el, hogy a transzformáláshoz változó mágneses tér kell, tehát a primeren a fesztkót majd szaggatni kell, de gondolom ezzel tisztában vagy.
És ugyebár úgy kell kialakítani, hogy a megfelelő szekunder feszültséget kapd.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
(#) djhua válasza usane hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Koszonom nagyon szepen valaszaid .
(#) Sicka hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Sziasztok azt szeretném kérdezni ,hogy szeretnék kapcsolóval RESETelni és ,hogy ez a megoldás megállná-e a helyét?????????

knight1.gif

(#) Sicka hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Illetve még annyi változtatást szeretnék , hogy egy monostabil multivibrátorral meghatározott ideig működtetni az áramkört !!!! úgy gondoltam , hogy MONOSTABIL m.. kimenetéről érkező jelet invertálnám mivel alacsony szintre érzékeny a 13-as ENABLE bemenet és amíg kapja az engedélyezőbemenet a monostabilról a jelet addig működne csak !! vélemény????????
(#) trickentrack hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Sziasztok!

Most kezdtem érdeklődni az elektronika iránt.
Hamarosan meg fogom csinálni az első NYÁK-omat is ami egy egy ledes villogó lesz.
Egy ideje már próbálkozok, roz rádiókból régi tápegységekből szedek ki dolgokat.
Két kérdésem lenne!
1. Szerintetek melyik a legjobb NYÁK tervező program kezdőknek?(Ha lehet akkor linket is adjatok!)
2.Mikkel próbálkozzak? Úgy értem hogy milyen dolgokat csináljak. Jöhet mindenféle ötlet!

Előre is köszi mindenkinek!
(#) proli007 válasza Sicka hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Hello! Lehet így Resetelni. A monostabil-En bementnél azt kell tudni, ha "En" magas szinten lesz, akkor a számláló ott áll meg ahol épp van.
(#) kisstomi5545 válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Szia!

Sprint Layout szerintem a legjobb tervező!
Erről van egy egész téma itt a Fórumon, látogass el oda több infóért!
Hogy mivel próbálkozz? Cikkek között nézegesd át alaposan a kezdő kapcsolásokat, aztán jöhet a többi!

Ha komolyan érdekel, és nem tudod mit csinálj, írj privátban!
Szívesen segítek!
(#) Janek007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Először is köszönöm válaszod.
Igen, tudom hogy régi gyártmány és ezért is vagyok igazából bajban mert egy kb 30 éves akkumulátor töltőnek a vezérlése/szabályzása lett vele megoldva és ezért ragaszkodnák ehhez a típushoz ezzel a tokozással.
Másrészről az új tokozással lévők között nem találtam helyettesítő típust, mert ha nagyon nem menne másképp akkor kiváltanám, de nem tudom mivel
(#) proli007 válasza Janek007 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Belinkeltem a tirisztorokat, ha rákattintasz az aláhúzott" Pld." szövegre, egyből előjönnek..
(#) ujfalusi válasza Janek007 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

(#) naburus hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Milyen programmal lehet olyan nyákot tervezni, amit utána lehet szimulálni is. Tehát pl 12 voltos bemeneti feszültséget az áramforrás, majd ha átmegy egy ellenálláson akkor kiírja hogyan változott a feszültség. Tud valaki erre programot ajánlani?
(#) Janek007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Elsiklottam felette
Köszönöm, ezzel már jóval előrébb vagyok
(#) pucuka válasza naburus hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Az áram folyik, a feszültség van, (illetve Volt) Az ellenállás, az áram és a feszültség közti kapcsolatot az ohm törvény írja le. Ebben a szakmában abszolút alap.
(#) Zsora válasza naburus hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Például: Proteus áramkör- és nyáktervező, ill. szimulátor.
(#) exit41 hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Szervusztok üdvözlök mindenkit!
Egy villanócsöves villogóval kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A kapcsolás az RTÉK. 1988 -as számában a 110. oldalon található. A cikk íróját az általam nagyra becsült Kisvölcsey Andrást sajnos nem tudom megkérdezni. A problémám az, hogy a cső nem villan el, pedig a feszültség már eléri az 500V-ot is. A megépítéskor nem volt VF503-as csövem, ezért egy újabb típusú 3X28mm -es egyenes csövet használtam, aminek nincs feltüntetve típusszáma. Segítségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014

1a.jpg

(#) proli007 válasza exit41 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 / 1

Hello! próbáld meg megfordítani az "n3" tekercs kivezetéseit. Mert egy cső csak akkor villan, ha a gyújtás kV- tartományokat ér el. Ez itt csak úgy lehetséges, ha a traszverter nyitóüzemben tölti a kondit, és záróban gyújtja a csövet. Vagy is a rajzon a tekercs melletti pöttyök jelölik a tekercs menetirányát (mondjuk kezdetét) és az a rajz szerint jól van elhelyezve.
(#) exit41 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Köszönöm a segítségedet, a tipp megoldotta a problémát! ;
(#) zoz11 hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Üdv mindenkinek.
Adott egy készülék amibe, egy 27C256 típusú eprom dolgozik, ezt le kell másolnom, viszont csak 27C512 van itthon kéznél. Az 512-essel is üzemelni fog a készülék? ha jól tudom akkor csak a memória mérete más?
Következő: »»   2295 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem