Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp

Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   8 / 27
(#) Melphi válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Néztem minden jó, nem tudom nem-e a T12 T13 döglött e meg, de nem hinném hisz mitől.
(#) Melphi hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok!
Ezt az MMBTA92LT1 lehet helyettesíteni valami mással amit lehet kapni a Hestoren?
Köszönöm
(#) Melphi hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Na úgy látszik megoldódott a probléma, sajnos muldkor mikor írtam hogy nem sikerül elindítanom a a főszabályzót, akkor csináltam egy akkora zárlatot elszállt az ic, diódák, fet a 470 ohm-ok leégtek a panelról, úgy hogy még a panel is beégett, na ma kicseréltem mindent úgy tűnik minden jó a szabályzás 0,8V-on van 16mA áramfelvétel mellet, az elkót csak azért vettem ki ha megint galiba lenne akkor nincs tárolt energia, hanem csak világít az a pici izzó.
Azért van valami ami nem hagy nyugodni, egy picit melegszenek a LL4148 ak, vagy valami körülöttük, ez nem gond??
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Fene megeszi ezt a vackot, visszatettem az elkót, és az induktivitást és ismét ami az elején volt felment a feszültség 10V ra és folyamatosan nő.
Kérem valaki segítsen már valamit
Köszönöm
(#) ktamas66 válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Vedd ki az induktivitást, és úgy méricskélj. Add rá a segédtápot, mérd végig az analóg szabályzó részben minden rendben van-e. Esetleg adj az analóg résznek egyenfeszt, ellenőrizve hogy rendesen működik. Adj tápot az előszabályozónak, és ellenőrizd az 555 megkap minden feszültséget, kiadja a négyszögjelet, a kacsoló FET működőképes.

Már mindent átnéztem minden kimértem, az előbb mikor nem volt benn az elkó és az induktivitás gyönyörűen megvolt a 800mV, most kivettem az induktivitást és azt mérem hogy folyamatosan szép lassan kinyit a fet, mértem szkóppal is a negatív és 3710 gate-jét, teszek fel róla képet.
Bátran mondhatom hogy az előszabályzónak semmi baja vagy is nem lehet, talán valami más befolyásolja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014

Nem tudom hol volt meg a 800mV . Az 555 kimenetén 10-15V-os négyszögjelnek kell lenni.
(#) Melphi válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

A 800mV ott volt meg ahol 1 voltot kellene mérni, a D19 A-K on mérve, az nem lehet hogy a főszabályzó blokkolja az előszabályzót?

Nem, az 1V-nak a T15 D-S-én kellene lenni. Lehet, hogy blokkolja, ezért vedd ki a tekercset.
(#) Melphi válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

De már kivettem a tekercse.
Idézet:
„C29-re. Ez után bekötjük a főtápot (CS2), bekapcsoljuk a trafót és nézzük hogy kb 1V van-e a C29-en vagy több. Ha kb 1V akkor örülünk ha több akkor viszont a labortáp nem működik és ha nagyobb a feszültség a C29-en mint 60V akkor azonnal áramtalanítsuk a labortápot!”

Itt azt irja a C29 kell lennie 1V nak.

De ha kivesszen a tekercset akkor csak a D19 körén tudom mérni az 1V-ot, nem?

Attila, ha olvasod itt a dolgokat, az legális hogy az 1,2k ellenállásokból álló + 4148 collektor áram korlátozok (R16-R19+D15,D16)marhamód melegednek, ahogy a cikkedből kivettem éppen ezért állnak 4 darabból, de mégis még ezek ellenére is kell így melegedniük?
Köszönöm.
(#) Alkotó válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

A kimeneteden van valamilyen terhelés? E nélkül simán lehet az "1V" akárhány volt is, ha nincs ami kisüsse a puffert (az előszabályzó kiemenetén lévőre gondolok).
(#) Attila86 válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Olvasom csak sajnos nincs nagyon kapacitásom rájuk válaszolni. (Viszont épp néztem térképen hogy milyen messze laksz tőlem mert már gondolkodom rajta hogy felajánlom hogy hozd el aztán megcsináljuk a tápodat...)
Azok az ellenállások melegednek, ez normális. Akár 60-65V is lehet rajtuk ami 0,2-0,22W disszipációt jelent ellenállásonként. A 1206 tokozás pedig 0,25W-os tehát persze hogy forró. De ez üzemszerű állapot, nem kell vele foglalkozni. Emberi kéznek lehet hogy tűzforró de itt a kis ellenállások még vígan elvannak.
(#) Melphi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Köszönöm, ez nagy előrelépés mert én már mindenáron meg akartam javítani a melegedést.
Köszönöm
(#) Melphi válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

A C29-C30 ra gondolsz, mert nem tettem oda semmit, az a baj ha benn van a tekercs akkor a C29-C30-on megjelenik 10V-t ami folyamatosan nő, de ha kiveszem a tekercset akkor a elötte és a pozitívon mérve már kevesebb a feszkó mint 1V-t kb 500-900mV vagyis ez jó, nem?

Én nem értem, ha a C29 ráteszek egy pici izzót ami 12V-os akkor tényleg nem lesz rajta 10-20V, de 1V sem, leesik a feszültség 5mV-ra, pedig csak egy 12V 5w izzót tettem rá.
Ott tarok hogy nem is tudom mit kellene keresni mert már annyi mindent mértem.
(#) Attila86 válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Nagyon röviden és tömören: Először próbáld ki a főszabályozót úgy hogy a C29-C30-ra kapcsolsz külsőleg egy labortápról mondjuk 20V-ot. Értelem-szerűen ekkor az SMPSII főtápját nehogy bekösd! Sőt, a művelet előtt a 10000µF-ot (ha bent van a panelban) és a C29-C30-at süsd ki! Az SMPSII ezen kívül a segédtápját kapja csak meg. Így nézd meg hogy szabályoz-e feszültséget a főszabályozó és le is terhelheted nyugodtan az említett 12V/5W-os izzóddal, nézd meg hogy tartja-e a beállított 12V-ot és ha igen akkor tekerd le az áramkorlátot hogy tudja-e az áramot is szabályozni.
Ha ezek jók akkor a főszabályozó működik.
Ez után a külső labortápot leveszed a C29-C30-ról és feltekered amennyire csak tudod (50-60V jó lenne de minimum mondjuk 30V) és kapcsold rá a 10000µF-os kondi helyére. A kondi ne legyen benn a panelban! Az induktivitás viszont igen. A külső labortápon legyen 100-200mA áramkorlát beállítva! Ekkor ellenőrizd hogy nem-e megy áramkorlátba a külső labortáp. Na nem akkor mérd meg hogy az SMPSII kimenetén tudod-e állítani a potival a feszültséget! Ha igen, akkor Állíts be 12V-ot a kimeneten és terheld le az izzóddal. De előtte emeld meg a külső labortáp áramkorlátját kb fél amperre! Amint leterhelted az izzóval az SMPSII-t nézd meg hogy maradt-e a 12V a kimenetén. Ha igen, akkor mérj rá a C29-C30 kondikra! kb 13V-ot kell mérned. Ha több van akkor első körben kérek egy szkópábrát az 555 kimenetéről! Nem tudom kell-e mondanom de az előszabályozóval kapcsolatos méréseknél mindig a kapcsrajzon "0V" felirattal jelölt ponthoz képest mérünk. (A főszabályozónál pedig mindig az AGND-hez képest.)
(#) Melphi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Ez jó tartalmas, holnap ki is próbálom.
Köszönöm

Megnéztem az enyémben, nekem nem melegednek, kicsit sem (bár csak 1A-rel terheltem). A T12-13-at is leellenőrizted már.
(#) sny válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Terheld meg 10A-rel, más lesz a helyzet...
(#) ktamas66 válasza sny hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Az rendben, de terheletlenül? Nekem ilyenkor csak egy tűimpulzusra nyitja ki a FET-et (nincs ami kisüsse a C29-30-at), akkor pedig valamelyik tranzisztornak kell engedni az áramot (lehet ezért nő folyamatosan a feszültség?).
(#) Melphi hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Uraim, köszönöm az eddigi segítséget, az SMPSII életre kelt, egy korábbi zárlatból visszamaradt hibás alkatrész, és valószínűleg egy kicsi ón golyó okozta a hibát, mos már meseszépen működik, még be kell állítani, és kész.
Még egyszer köszönet Attilának a segítségért.
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 27, 2014 / 2

Az SMPSII labortápom publikálása óta eltelt nyolc hónap eddigi fontosabb visszajelzéseire, észrevételeire reagálásként kiegészítettem a labortáp cikkét:
Bővebben: Link
(#) Melphi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Hát ez nem semmi, köszönjük szépen ezt a kis kiegészítőt.
(#) Melphi hozzászólása Ápr 30, 2014 /

Sziasztok!
Az SMPSII egyik oldala már tökéletesen üzemel, nagyon hálás készülék, jól bírta a stressz tesztet.
A tekercsen meg a kondin a kis pálcika nem szép, de roppant praktikus, nekem a 9db 0,1r ellenállás olyannyira elegendő lett hogy a készüléket akár 11A-ig is tudom szabályozni, ennek ellenére ez nem ajánlott.Most következik a másikoddal, és kész a több hónapos, mondhatni féléves projekt.
(#) Attila86 válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

A fejlesztése során én 13-14A-okat is kikergettem belőle de ez titok! Minden szempontból maximum 10A üzemszerű áramra van méretezve a tápegység.
(#) Melphi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Igen én is, 11A-ig tekertem, de tovább már nem mertem, de valószínűleg még ment volna.
(#) simib hozzászólása Máj 6, 2014 /

Sziasztok!

Nekem is elkészült a tápegység, és a panelmérő is! Mindkettő gyári panel, gyakorlatilag első indításra működött. A panelmérővel volt apróbb gondom, de az a saját butaságom és figyelmetlenségem miatt volt (két ellenállást beforrasztottam, amit nem kellett volna). Mostmár minden működik szépen!

Kérdésem még annyi lenne, a panelmérővel kapcsolatban, hogy a műveleti erősítők erősítését növelhetem-e azért, hogy a kijelzés pontos legyen? Sajnos a legnagyobb erősítésre tekerve is kicsivel kisebb feszültséget és áramot jelez ki, mint kellene.

Egyébként még dobozolni kell és minden tökéletes lesz!
(#) Attila86 válasza simib hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Szia!
Persze hogy növelheted, azért van! Valószínűleg az R7-et kellene hozzá csökkenteni és mondjuk 22k-ra.
Következő: »»   8 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem