Fórum témák
» Több friss téma |
Néztem minden jó, nem tudom nem-e a T12 T13 döglött e meg, de nem hinném hisz mitől.
Sziasztok!
Ezt az MMBTA92LT1 lehet helyettesíteni valami mással amit lehet kapni a Hestoren? Köszönöm
Na úgy látszik megoldódott a probléma, sajnos muldkor mikor írtam hogy nem sikerül elindítanom a a főszabályzót, akkor csináltam egy akkora zárlatot elszállt az ic, diódák, fet a 470 ohm-ok leégtek a panelról, úgy hogy még a panel is beégett, na ma kicseréltem mindent úgy tűnik minden jó a szabályzás 0,8V-on van 16mA áramfelvétel mellet, az elkót csak azért vettem ki ha megint galiba lenne akkor nincs tárolt energia, hanem csak világít az a pici izzó.
Azért van valami ami nem hagy nyugodni, egy picit melegszenek a LL4148 ak, vagy valami körülöttük, ez nem gond??
Fene megeszi ezt a vackot, visszatettem az elkót, és az induktivitást és ismét ami az elején volt felment a feszültség 10V ra és folyamatosan nő.
Kérem valaki segítsen már valamit ![]() Köszönöm
Vedd ki az induktivitást, és úgy méricskélj. Add rá a segédtápot, mérd végig az analóg szabályzó részben minden rendben van-e. Esetleg adj az analóg résznek egyenfeszt, ellenőrizve hogy rendesen működik. Adj tápot az előszabályozónak, és ellenőrizd az 555 megkap minden feszültséget, kiadja a négyszögjelet, a kacsoló FET működőképes.
Már mindent átnéztem minden kimértem, az előbb mikor nem volt benn az elkó és az induktivitás gyönyörűen megvolt a 800mV, most kivettem az induktivitást és azt mérem hogy folyamatosan szép lassan kinyit a fet, mértem szkóppal is a negatív és 3710 gate-jét, teszek fel róla képet.
Bátran mondhatom hogy az előszabályzónak semmi baja vagy is nem lehet, talán valami más befolyásolja. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Nem tudom hol volt meg a 800mV
![]()
A 800mV ott volt meg ahol 1 voltot kellene mérni, a D19 A-K on mérve, az nem lehet hogy a főszabályzó blokkolja az előszabályzót?
Nem, az 1V-nak a T15 D-S-én kellene lenni. Lehet, hogy blokkolja, ezért vedd ki a tekercset.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
De már kivettem a tekercse.
Idézet: „C29-re. Ez után bekötjük a főtápot (CS2), bekapcsoljuk a trafót és nézzük hogy kb 1V van-e a C29-en vagy több. Ha kb 1V akkor örülünk ha több akkor viszont a labortáp nem működik és ha nagyobb a feszültség a C29-en mint 60V akkor azonnal áramtalanítsuk a labortápot!” Itt azt irja a C29 kell lennie 1V nak.
De ha kivesszen a tekercset akkor csak a D19 körén tudom mérni az 1V-ot, nem?
Attila, ha olvasod itt a dolgokat, az legális hogy az 1,2k ellenállásokból álló + 4148 collektor áram korlátozok (R16-R19+D15,D16)marhamód melegednek, ahogy a cikkedből kivettem éppen ezért állnak 4 darabból, de mégis még ezek ellenére is kell így melegedniük?
Köszönöm.
A kimeneteden van valamilyen terhelés? E nélkül simán lehet az "1V" akárhány volt is, ha nincs ami kisüsse a puffert (az előszabályzó kiemenetén lévőre gondolok).
Olvasom csak sajnos nincs nagyon kapacitásom rájuk válaszolni. (Viszont épp néztem térképen hogy milyen messze laksz tőlem mert már gondolkodom rajta hogy felajánlom hogy hozd el aztán megcsináljuk a tápodat...)
Azok az ellenállások melegednek, ez normális. Akár 60-65V is lehet rajtuk ami 0,2-0,22W disszipációt jelent ellenállásonként. A 1206 tokozás pedig 0,25W-os tehát persze hogy forró. De ez üzemszerű állapot, nem kell vele foglalkozni. Emberi kéznek lehet hogy tűzforró de itt a kis ellenállások még vígan elvannak. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Köszönöm, ez nagy előrelépés mert én már mindenáron meg akartam javítani a melegedést.
Köszönöm
A C29-C30 ra gondolsz, mert nem tettem oda semmit, az a baj ha benn van a tekercs akkor a C29-C30-on megjelenik 10V-t ami folyamatosan nő, de ha kiveszem a tekercset akkor a elötte és a pozitívon mérve már kevesebb a feszkó mint 1V-t kb 500-900mV vagyis ez jó, nem?
Én nem értem, ha a C29 ráteszek egy pici izzót ami 12V-os akkor tényleg nem lesz rajta 10-20V, de 1V sem, leesik a feszültség 5mV-ra, pedig csak egy 12V 5w izzót tettem rá.
Ott tarok hogy nem is tudom mit kellene keresni mert már annyi mindent mértem.
Nagyon röviden és tömören: Először próbáld ki a főszabályozót úgy hogy a C29-C30-ra kapcsolsz külsőleg egy labortápról mondjuk 20V-ot. Értelem-szerűen ekkor az SMPSII főtápját nehogy bekösd! Sőt, a művelet előtt a 10000µF-ot (ha bent van a panelban) és a C29-C30-at süsd ki! Az SMPSII ezen kívül a segédtápját kapja csak meg. Így nézd meg hogy szabályoz-e feszültséget a főszabályozó és le is terhelheted nyugodtan az említett 12V/5W-os izzóddal, nézd meg hogy tartja-e a beállított 12V-ot és ha igen akkor tekerd le az áramkorlátot hogy tudja-e az áramot is szabályozni.
Ha ezek jók akkor a főszabályozó működik. Ez után a külső labortápot leveszed a C29-C30-ról és feltekered amennyire csak tudod (50-60V jó lenne de minimum mondjuk 30V) és kapcsold rá a 10000µF-os kondi helyére. A kondi ne legyen benn a panelban! Az induktivitás viszont igen. A külső labortápon legyen 100-200mA áramkorlát beállítva! Ekkor ellenőrizd hogy nem-e megy áramkorlátba a külső labortáp. Na nem akkor mérd meg hogy az SMPSII kimenetén tudod-e állítani a potival a feszültséget! Ha igen, akkor Állíts be 12V-ot a kimeneten és terheld le az izzóddal. De előtte emeld meg a külső labortáp áramkorlátját kb fél amperre! Amint leterhelted az izzóval az SMPSII-t nézd meg hogy maradt-e a 12V a kimenetén. Ha igen, akkor mérj rá a C29-C30 kondikra! kb 13V-ot kell mérned. Ha több van akkor első körben kérek egy szkópábrát az 555 kimenetéről! Nem tudom kell-e mondanom de az előszabályozóval kapcsolatos méréseknél mindig a kapcsrajzon "0V" felirattal jelölt ponthoz képest mérünk. (A főszabályozónál pedig mindig az AGND-hez képest.) A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Ez jó tartalmas, holnap ki is próbálom.
Köszönöm
Megnéztem az enyémben, nekem nem melegednek, kicsit sem (bár csak 1A-rel terheltem). A T12-13-at is leellenőrizted már.
Terheld meg 10A-rel, más lesz a helyzet...
Az rendben, de terheletlenül? Nekem ilyenkor csak egy tűimpulzusra nyitja ki a FET-et (nincs ami kisüsse a C29-30-at), akkor pedig valamelyik tranzisztornak kell engedni az áramot (lehet ezért nő folyamatosan a feszültség?).
Uraim, köszönöm az eddigi segítséget, az SMPSII életre kelt, egy korábbi zárlatból visszamaradt hibás alkatrész, és valószínűleg egy kicsi ón golyó okozta a hibát, mos már meseszépen működik, még be kell állítani, és kész.
Még egyszer köszönet Attilának a segítségért. ![]()
Az SMPSII labortápom publikálása óta eltelt nyolc hónap eddigi fontosabb visszajelzéseire, észrevételeire reagálásként kiegészítettem a labortáp cikkét:
Bővebben: Link
Hát ez nem semmi, köszönjük szépen ezt a kis kiegészítőt.
![]()
Sziasztok!
Az SMPSII egyik oldala már tökéletesen üzemel, nagyon hálás készülék, jól bírta a stressz tesztet. A tekercsen meg a kondin a kis pálcika nem szép, de roppant praktikus, nekem a 9db 0,1r ellenállás olyannyira elegendő lett hogy a készüléket akár 11A-ig is tudom szabályozni, ennek ellenére ez nem ajánlott.Most következik a másikoddal, és kész a több hónapos, mondhatni féléves projekt.
A fejlesztése során én 13-14A-okat is kikergettem belőle de ez titok!
![]()
Igen én is, 11A-ig tekertem, de tovább már nem mertem, de valószínűleg még ment volna.
Sziasztok!
Nekem is elkészült a tápegység, és a panelmérő is! ![]() Kérdésem még annyi lenne, a panelmérővel kapcsolatban, hogy a műveleti erősítők erősítését növelhetem-e azért, hogy a kijelzés pontos legyen? Sajnos a legnagyobb erősítésre tekerve is kicsivel kisebb feszültséget és áramot jelez ki, mint kellene. Egyébként még dobozolni kell és minden tökéletes lesz! ![]()
Szia!
Persze hogy növelheted, azért van! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |