Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Itt egy vegyes használatu ponthegesztő és akkupakk készítő. Egy darab mikrotrafóból készűlt, a hegyeket 10x1-s és 12x1-s vörösrézcsőből egymásbatolva és préselve majd hegyezve elég olcsón jött ki, a trafóhoz van betéve egy mágneskapcsoló a nagy áram miatt, a behúzótekercset a kis mikrokapcsolóval működtetem a hegesztési idő egy kis gyakorlással kitapasztalható. A fotók alapján látható a 0,5-s lemezek hegesztése ill. az akkucellák összeállítása, amihez az elektródákat átszereltem a felső karra, fontos hogy az összefogó csavar szigetelve legyen a rövidzár elkerülése miatt. A működése nagyon jól bevált.
További képek még.
A szekunder az nem huzalból szokott lenni hanem egy olyan vastag vezetéket kell áterőszakolni a trafó ablakán ami csak átfér.
Köszönöm a hasznos hozzászólást. Most már tudom, az a vastag izé nem drót, nem huzal. A kérdés nem ez volt.
Hasznos volt a hozzászólásom. Nekem egy 35-ös kábelből van 1 menet. Vezeték helyett lehet hogy inkább kábelt kellett volna írnom, de lehet hogy te akkor se értetted volna meg.
Sziasztok! Segítséget kérnék a ponthegesztő építéséhez. Találtam a műhelyben egy mikróból kiszedett trafót. Valaki tud róla infót mondani, lletve használható lesz e akár hegesztőnek? A trafó méretei 115x100x60mm. A gyári primeroldalt meg kell hagyni? A szekundert, hogy lehetne leszedni róla? Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
Hegesztődinamó munkakábele, gumiszigetelésü 2 menet éppen befér az ablakon.
Jó lessz, én egy asztalosgyalu késével szoktam vágni a vége felé óvatosan nehogy belevágj a primerbe utána egy négyszögü keményfából amilyen az ablak azzal ütöm ki a tekercset ezt a huzalt felhasználom kötözésre, pl. kábelekre, szőlőlugashoz is.
Ponthegesztőnek jó, hegesztőnek sovány. Legalább 2 db kellene belőle. A gyári primer marad. A szekundert akár el is lehet fűrészelni. A primer és szekunder között van még a fűtés néhány menete és két kis vastörzs, amiket ki kell ütni.
Erbe, Janó köszönöm szépen. Janó szép a munkád, 3Zoli -é is tetszik.
Amekkora kábel 2 menet elfér, olyat tegyek bele? Az 5. oldalig visszaolvastam a topikot. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Megszabadultam a régi szekundertől. Kiütöttem a két régi tekercs között lévő vasdarabot is. A beépített hővédelmet még leszedem a primerről. Kaptam kettő darab 40x19mm ablakot. A kérdésem az lenne, hogy tudja valaki tapasztalatból, hogy milyen átmérőjű kábelt érdemes beletekerni? Tegnap még kiderítettem, hogy ez a trafó a gyári mikrózás közben 1800W teljesítménnyel működik.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Szia Zolibá! Köszönöm a javítást. Tudsz segíteni? Köszi.
Idézet: „A beépített hővédelmet még leszedem a primerről.” Miért is? Idézet: „milyen átmérőjű kábelt érdemes beletekerni?” Amilyen belefér. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Sajnos ami itthon van hegesztő trafó vezetékem arra az van írva, hogy 16mm2. A külső átmérő szigeteléssel 10mm. Ez nagyon karcsúnak tünik.
Sajnos letört tőben a vezeték a védelemről, ezért kikukázom.
Belefűzöl 4-5 szálat és párhuzamosítod. Ha igazán vastagot akarsz, akkor lefejted a gyári szigetelést, összetekered, leszigeteled és úgy fűzöd be. Akár még szögletesre is alakíthatod kissé megütögetve.
Játszottam vele egy jót, mert nincs rendes kábelem, 16mm2 ből tekertem bele3 menetet. Két csipesz közé fogtam egy 200 szöget. Mértem a hálózatról felvett teljesítményt a trafó elött, az 2050W és a kábelen pedig csak 580-600 A -t. Pár másodperc után a 16mm2 kábel jó forró volt. Nem lesz egyszerű jól megcsinálni, már most látom. Kiváncsi leszek, hogy mennyi Ampert tudok majd jó kábellel kiszedni.
A leadott telyesítmény pedig:~1800W? Nem is rossz. A három menet sok. A 200-as szögnek is van ellenállása ami- mivel vas- 100c°-onként duplázódik. Az előző h.sz.-ben erbe leírta a megoldást, macerás a sodrat készítése de megéri.
Igazából majd, egy menet kéne, csak most a kisérletezés miatt daraboljak fel egy bikakábelt? Nincsen olyan zsugorcsővem amiben elférne a három kábel. Van 6mm es szigetelt vastagfalú fékcsővem de abból is legalább 3 darabot kéne párhuzamosítani. De lehet, hogy 4 darabot. Ezt most nem szeretném. Majd mindjárt még kitalálok valamit, hogy mit azt még nem tudom. Minden segítséget szivesen fogadok. Köszönöm.
Biciklibelső+havernál lakásfelújításból maradt 1,5-ös réz... A nagyáramú rész kötéseinél ha lehet ne alkalmazz forrasztást!Bi~1,5%-ra tökéletes.
Idézet: Ezt nem értem. A primer oldalra gondoltál? „ne alkalmazz forrasztást!Bi~1,5%-ra tökéletes.”
Szekunder! 1,5-ös rézből sodrat biciklibelsőbe bújtatva. Kicsit mókásnak tűnik, de eddíg bevált. Az már az elején tiszta volt hogy a prímer változatlan marad. A B.i.: bekapcsolási idő 10percből mennyit dolgozik a gép.
Üdvözlet! Gratulálni szeretnék ! Szép munka pláne ha jól is működik
Tulajdonképpen mindegy, miből készíted. Ha van leégett trafód, leszeded a tekercselését, akár le is drótkefézheted, majd összesodrod. Ha éppen bontott autóból származó kábelköteged van, kicsit macerásabb lefejteni a szigetelést, de abból is össze lehet sodorni a kívánt vastagságot. Senki nem mondja, hogy vegyél drága kábelt és fejtsd szét. Egyébként lehet kapni 100-as hegesztőkábelt is, amiből éppen befér 2 menet, de lehet kapni csupasz sodratot vagy szövött földelőkábelt is.
Összetekertem a 16mm2 4 szálat, leszigeteltem befűztem egy menetet. Az odáig rendben van, hogy a 65 ös szög pillanatok alatt elizzik. A hálózati oldalról 3000 Watt felett van a teljesítmény, a szekunder oldalon kiakadt az 1000A lakatfogó, de a szekunder 4 es sodrat még nagyon melegszik, pedig elég rövid lett. Még pont a duplája is beférne az ablakokba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |