Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   37 / 45
(#) Youme válasza KTobi hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Kipróbáltam egy öreg P4-es géppel. Simán elindult vele. Érdekes, hogy alaplappal leterhelve minden feszültség szépen megvolt és stabil. A Power.good jelet nem tudtam mérni, mert az alaplaplapon van, nyákot meg inkább nem piszkálom működés közben még lezárlatoznék valamit. De mivel elindult a gép, gondolom az is meg volt szépen. Olvastam valahol, hogy ezeket a ventillátor nélküli drága ZEN típusú tápoknál valami különleges kapcsolással oldják meg, hogy mindig 90/% hatásfok legyen mert akkor nem melegszik. Lehet, hogy üresjáratban pont azért kapcsolgatott le (ahogy didyman írta), hogy ne melegedjen kis terheléssel. Most délután szépen összeszerelem még az egyik kondira még zsugorcső kell (ez miért kell?), mert azt nem tettem rá tegnap. Kap új hűtőpasztát a teteje. Aztán mehet ebbe a nagy gépbe ahol eddig volt. Úgy örülök, mert már nézegettem és 40ezer körül van ilyen csendes hangtalan táp újonnan.

Köszönöm mindenkinek a bíztató szavakat és, hogy foglalkoztatok a problémámmal + segítettetek. Összegzésképpen, úgy néz ki hogy csak a készenléti +5V puffer kondija szállt el. Azt kellett cserélni. Ennél az FSP ZEN 400 ventillátor nélküli tápnál üresjáratban ugrál a feszültség. Valószínű ez normális. Remélem legközelebb mikor írok nektek akkor a billentyűzetemnek már ez a táp fogja küldeni a kakaót.
(#) atti2010 válasza didyman hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Sajnos a FET nélkül meg sem mukkan de találtam egy K15A60D kicseréltem a kondit 220micro/450V és a tekercset is amit egy régebbi 600W Thermaltake szolgáltatott, egyelőre működik így üresben aztán meglátjuk terhelve meddig megy, köszi az ötleteket.
(#) didyman válasza Youme hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Nem 300-as Zen volt? A 400-as teljesen más téma. És nem normális a jelenség, nem kéne ilyet csináljon: Túl alacsony feszekre le kellene álljon, a bekapcsolás után 300 ms idővel. Alulterhelve csinálhat sokféle furcsaságot, de ilyet nem kéne neki. A Zenben, legalábbis a 300-asban egy rahedli kettősdióda van, ezek párhuzamosan kötve fejenként kevesebb vezetési veszteséget szenvednek el. A trafó hatalmas a 300 W-hoz és a CM6800-hoz képest, valamint a primer oldali FET-ek is mind erősebbek (kisebb rDSon). Alapvetően nincs benne semmi különös, csak sok alkatrész A 400-asban úgy rémlik, a 3,3/5V-nak saját kapcsolóüzemű stabilizátora van..
(#) didyman válasza atti2010 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

PFC-ben a FET párhuzamos szokott lenni, nem soros. Tuti az volt?

Igen, meg van mellette a bordán egy dióda és 2 tranzisztor ami a főtrafó primer áramkörére van drótozva.
(#) Youme válasza didyman hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

ZEN 400-as volt és a követezőképpen mértem. A 14-es zöld (PS_ON) pontot állandóra a földre forrasztottam. Ekkor így minden vezeték a levegőben lógva terheletlenül mértem az ingadozó, ugráló jeleket a +5V, +12V és +3.3V-on, a -12V-ot el is felejtettem mérni. A 9-es lilán (VSB) meg volt a stabil +5V, a 8-as szürkén (PWR_OK) nem mértem semmi jelet. Utána ha egy DVD írót egymagában rákötöttem, akkor a +5V és a +12V valamivel jobb lett. A+12V pl már nem +11V alol indult, hanem 11.1V-ról. A +3.3V viszont nem változott.

Aztán fogtam egy P4-es gépet, rákötöttem a tápot és elindítottam néhány percre. A gép elindult, egy SATA táp kábelen mind a három feszültségen stabil erős jelet mértem már így működés közben. Most már össze van szerelve és holnap visszarakom ebbe a gépbe, aztán meglátjuk mi lesz.

Mondjuk amikor elromlott nyáron arra emlékszem, hogy a zöld led sem világított az alaplapon. Ami készenléti +5V hiányára, hibára utalhatott és ami kondit cserélnem kellet elsőre.

Bocs akkor, amúgy ezzel kevertem akkor a Zen-t, mert ezt néztem ki utódnak. Itt írják, hogy:

Idézet:
„Természetesen nagyon fejlett kapcsolás kell ahhoz, hogy a táp elérje a 90%-os vagy a fölötti hatásfokot, ami az alacsony hőtermelés kulcsa.”

http://prohardver.hu/teszt/seasonic_platinum_fanless_tapok_tapja/be...l.html
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014

Gyakorlatilag egy ilyen IC CM6805 mellett található és úgy nézem ez vezérli a PFC-t és a meghajtó tranzisztorokat is, bár lehet tévedek.
(#) Youme hozzászólása Feb 13, 2014 /

Na már a ZEN-400-ról pötyögöm ezt.

BIOS szerint:

CPU: 1.248V
3.3V: 2.296V
5.0V: 5.064V
12V: 12.040V

Heye-huya (Remélem nem kiabáltam el!)
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) vottokar válasza Youme hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Bocs, de pár évvel ezelőtt még az volt a mondás, hogy bios feszültségmérés, nem mérés.
Amúgy gondolom a 3,3V-os feszültség értékét elírtad.
(#) atti2010 válasza Youme hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Biosnak nem szabad hinni, saját mérést csinálj rendes műszerrel.
(#) Youme válasza vottokar hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Igen elírtam és 3.296V a jó érték, de amúgy ha visszaolvasol (egyrészt mértem műszerrel is, tegnapi 10:37-as üzenet) az volt a baj nálam, hogy a feszültségek 1-2V-ot ingadoztak/ugráltak üresjáratban, és így a power.good jel sem jelent meg, ezért mertem arra következtetni, hogy most így a gépbe véglegesen beszerelve, talán már rendben vannak az értékek, és a BIOS mérés ha másra nem arra jó, hogy azt látom rajta hogy nem ugrál. Egyedül a CPU ugrál 1.240 és 1.248 között. De azt az alaplap gyártja, és nem a ZEN. A többi stabil.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) atti2010 válasza Youme hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Amúgy nekem is van egy olyan ZEN tápom, szerencsére eddig hibátlanul működik.
(#) Youme válasza atti2010 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Gépben van, vagy éppen ki van szerelve? Mert ha nem kerülne nagy munkába kiváncsi lennék arra, hogy üresjátarban/terheletlenül te milyen értékeket mérsz rajta. Persze végülis mindegy, mert már lassan egy napja minden probléma nélkül használom újra én is. Tehát valószínűleg csak egy puffer kondi csere kellett a készenléti +5V-ra.
(#) didyman válasza Youme hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

De még mindig nem helyes az, hogy ha a PG jel nem jelenik meg (tehát esemény van, ami itt alulfesz, bőven szabványon kívül), akkor nem is áll le. Fura.
(#) KTobi válasza didyman hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Terheletlenül elég gyatrán működik bármelyik kapcsolóüzemű szabályzás. A DVDvel, a 3,3V nem volt terhelve. Lehet 5W terhelés minden ágra a minimum aminél működik. A sima kondenzátoros pufferelés (vasalás), az egy dolog, a PC tápok LC vasalást használnak, ennek van minimális terhelése, alatt felmegy a feszültség.
Szkóppal megnézve, lehet, hogy megjelent volna a PG jel.
(Nekem megállt a 12cm-es venti, túlmelegedett a táp és nem tudtam bekapcsolni, kikapcsoltam a monitort leált a gép, venti csere, nem indul, szkóp, PG van, majd nincs, előbb szűnik meg a PG, aztán kapcsolja ki az alaplap. Megkerestem a 3,3V nem állt fel. Szétszedve, a diódák a bordán kiforrasztották magukat. Átforrasztva az összes alkatrészt a bordán szépen működik. Szkóp nélkül valószínű cseréltem volna az egész tápot.)
PG nélkül az alaplap ejti el a bekapcsolást, a táp rövidzárlatban szokott tiltásba futni, tapasztalatom szerint.
(#) Youme válasza didyman hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Most már értem mire gondolsz. Tehát ha a PG jel nincs akkor le kellett volna állnia a tápnak és semmit nem szabadott volna mérnem?

Az nem lehet, hogy a bekapcsolási folyamat fordított volt és azért? Normál esetben

1. lépés: 220V Be,
2. lépés: Pw.On->Gnd.

Én meg fordítva csináltam.

1. lépés: Pw.On->Gnd-re forrasztva.
2. lépés 220V Be.

Mondjuk én azt hiszem 90%-ban a terhelés hiánya volt a magyarázat, hiszen azzal szépen meg lett minden jel, úgy ahogy a nagy könyvben.

Tovvábbi jó barkácsolgatást mindenkinek + sikeres táp javítást!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
(#) didyman válasza KTobi hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

A kapcsolóüzemű szabályzás és a szekunder oldali PSU supervisor két külön dolog. A védelemnek az a dolga, hogy amennyiben a tápfeszek, terhelőáramok, hőfok tartományon kívül esik, a tápot azonnal leállítsa, reteszelve. Minden korszerű PSU supervisor így működik, így kell működnie, nem engedhető meg tűrésen kívüli feszültség sem lefelé, sem felfelé. Vannak olyan (régebbi) kivételek, ahol nincs UVP, de a Zeneknél biztosan van. Ha a táp kezdeményezi a PG megszűnését, akkor a PWM-et is a PSU supervisor fogja leállítani és nem az alaplap (logikailag is úgy helyes, hogy nem várjuk meg az abnormális eseménykor, hogy a lap válaszoljon a PG megszűnésére). Nézd meg a PS223 adatlapján a belső felépítését, meg fogod érteni, miről beszélek. Ott az FPO és a PG láb rögtön közvetlen kapcsolatban van egymással, ha az FPO aktívvá válik, a PG jel megszűnik. Így egyszerű, így logikus. Régen volt a zener diódás egyszerű megoldás, az is rögtön a PWM-et állította le és nem a PG jelhez nyúlt. Nem is érdekes annak állapota, ha baj van, a táp álljon le mihamarabb, ez a fontos.
(#) didyman válasza Youme hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Olyankor a PS_ON hatástalan, mindaddig, amíg fel nem áll a készenlét. A bekapcsolás ezután kis késleltetéssel történik meg (ez a PS223-nél kb. 42 ms), majd a főkör megindul és a védelmek (egy része) a supervisorra jellemző türelmi idő (szintén a PS223: 75 ms) után élesednek (teljesen kisütött kondiknál az UVP és az OCP nem szabad, hogy meginduljon, de OVP kell legyen), illetve 300 ms múlva megjelenik a PG is.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 23, 2014 /

Sziasztok
Újra kondenzátoroztam egy tápot és nem tudom, hogy a mellékelt panelen az a K2645 N csatornás mosfet (zárlatos) mit csinál, kivettem és a zöld kábel testelésével simán megy a táp, 3,3v 5v 12v pipa.
Valakinek van tippje?
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Valamint, ez a kis (talán kondenzátor?) valami, a primer köri elkoval párhuzamosan kötött izé zárlatba volt, de a panelen nem a szokványos kondenzátor embléma van a helyén, hanem "mov1"
Enélkül is megy
Kell az oda?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) kadarist válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Szia!
Bontsd le róla a zsugorcsövet és feltárul a valódi alkatrész. Egyébként egy varisztor lesz.
(#) kadarist válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Az a FET pedig a teljesítménytényezőt (fázisjavítás) javítja. A vezérlője az L6561 nevű IC, amely mellette található.
(#) zsoltee0001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Szia
Köszi, sajnos az értéke nem látható, két sorba kötött primer elko van, az egyikel volt párhuzamosan kötve (140V-van) milyen értékűt javasolsz?
Itthon 275 voltosak ami a legközelebbi értékbe.
Ilyen Fet-es dolgot még nem láttam, pedig már szedtem szét egy ATX-est, abba mintha egy kis trafó lett volna a burkolathoz rögzítve, legalábbis elsőre úgy nézett ki, úgy gondolom az valami folytó lehet és ugyanazt a célt szolgálja mint itt a fet (tipp).
Üdv
(#) jdani hozzászólása Ápr 19, 2014 /

Hali. A tápomban a két nagyfeszültségű puffer elkót cserélném. Ha a feszültség megfelelő, de a kapacitás nagyobb, mint az eredeti, az nem gond nem? Olyanra simán cserélhetem nem?
(#) mugab válasza jdani hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Ha sokkal nagyobb az elkó akkor a diódát is illene cserélni nagyobbra.
(#) kezdomotoros hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Előre is elnézést kérek a hozzáértőktől,kerestem,de nem találtam az engem érintő témát!
A nevemből kiindulva kérek egy"köznyelvi"választ,hogy mi okozhatja a következő jelenséget:van
kettö ATX-es tápom(400W) egyik Codegen a másik Delte..,de mindkettőnek hullámzik a feszültsége
,ja és nincs meg az 5V,és a12V.Müszerrel mérve az 5V helyett 4.3-4,6V,a 12V helyett 10.7-11,7V
rátettem egy izzót,ami rendesen"indexelt"!Kérem a hozzáértőket,segítsenek!
Előre is köszönöm kezdomotoros.
(#) didyman válasza kezdomotoros hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Terheletlenség, vagy a 3,3 V-os ág rendetlenkedése miatt leáll, újra elindul a táp-ettől a pulzálás. A Deltában lehet aktív PFC is, amiatt is villoghat, ha túl kicsi az izzó, akkor a főköri PWM le is áll miatta. Ha már valami megjelenika kimeneten és nincs zárlat egyik ágon sem, akkor mehet izzó nélkül a próba, terhelésnek meg autós izzók (5-21 W-osak).
(#) kezdomotoros hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Köszönöm a gyors választ didyman-nak,tovább próbálkozom.
(#) Kesumisu hozzászólása Máj 3, 2014 /

Sziasztok!
Kb 4 hete vettem egy corsair CS750M tápot, de csak másodszorra volt hajlandó elindítani a pc-t. Gariztattam, de a csere darab is így viselkedett. Visszaküldtem megint, a szerviz is küldött egy másikat, de ugyan azt csinálja, annyi kivétellel, hogy most nem fagy a számítógép tőle.
Hideg indításnál elsőre csak felpörög a ventilátor, villannak a ledek, másodikra pörög csak fel a táp.
Áramtalanítás után indítva elsőre elindul, de akkor is indul elsőre, ha melegen(game után) indítom.
Mi lehet a gond, lehetséges, hogy nem kompatibilis az alaplappal(sabertooth P67), vagy esetleg a készenléti ágnál száradt ki az elko?
(#) atti2010 válasza Kesumisu hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Azért így a harmadik tápnál el kellene gondolkodni hogy az alaplappal van valami gond.
Következő: »»   37 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem