Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Sziasztok!
Vásároltam egy MPU 6050 típusú gyroscopot. Hosszadalmas kutatás után találtam hozzá példaprogramot , viszont nagyon barátságtalan. Én csak egyszerű alkalmazásra szeretném használni, elegendő lenne csak az X és Y tengelyirányú változást egy-egy intigerben folyamatosan elmenteni, majd egy adott értéknél pl. egy LED-et felvillantani. Van valakinek valamilyen tapasztalata ezzel az eszközzel?
Nekem is van egy ilyen szenzor elfekvőben, egyszer csak felélesztem én is.
![]() Egy másik cikk. Itt az általad linkelt forrást dolgozták barátságosabbá (bár ezt is meglelted sejtésem szerint). Ez sem példaprogram, nem árt, ha nem ezúton kezded a barátkozást az I2C-vel. A Setup függvénnyel indít, az ACCEL_XOUT... és GYRO_XOUT... integerek a nyers értékek kiolvasásból.
Nem okoz gondot. Ha külső tápon van, akkor automatán arra kapcsol át, nem az USB-t terheli.
Némi plusz programozás az Arduinoról 60 nap alatt: Email okítási sor.
Üdv!
Arduino Mega 2560 mikrovezérlőt Atmel Studio 6.1 fejlesztőkörnyezetben szeretnék programozni. Az Atmel Studioval avrdude segítségével sikeresen tudok az arduinora programot feltölteni, viszont a debuggolás nem úgy megy ahogy szeretném, ahogy már megszoktam IAR-al MSP430 esetén. Nagyon egyszerű a program, nagyon egyszerű a kapcsolás, breadboardon egy led van bekötve a PORTB 0. pinre, feltöltés után szépen világít is, viszont debuggolásnál a program utasításait lépésenként végrehajtva (ahogy a képen látható) ennél a sornál ki kellene aludni a LEDnek, de nem történik meg. Azt gondolom a debug szimulációban mehet, nem tudom hogyan lehetne megoldani, hogy a hardwaren hajtsa végre, lehetséges egyáltalán?
Sziasztok!
Hogyan lehet úgy beállítani az AVR studio 6-ot hogy az F5 (fordítás és programozás) hatására az eeprom tartalmat ne módosítsa?
Nem is volt annyira eldugva.
Preserve EEPROM -> pipa.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy ATMega644 programozásában. A kész hex fájl megvan, csak nincs égetőm. Budapesten belül bárhova el tudok menni, nekem tökéletesen megfelel az is, ha egy nyilvános helyen találkozunk, mondjuk egy plázában. Viszem a laptopom, csak egy égetőre lenne szükség. Előre köszönök bármi nemű segítséget!
Sziasztok!
Egy AVR C++ projekttel nem boldogulok, pontosabban: nem tudom sehogyse lefordítani. Itt található az oldal: Bővebben: Link És a forráskód: Bővebben: Link Van benne Makefile, egy ".project" és ".cproject" fájl is. AVR Studio nem szereti, Eclipse-el még odáig sem jutottam el odáig sem hogy meg tudjam nyitni a projektet...
Üdv!
Összeraktam neked! Atmel Studio 6.2-ben. Hova küldjem? A Project mapát! Le fordúl, 1 Warning-al! A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
Elküldtem az adatlapodban szereplő E-mail címre!
Köszönöm.
Azóta kiderítettem hogy Eclipse-el rakták össze és "csak" néhány apró C++ - os fícsör miatt kellett. Persze AVR Studio 4 alól fordítva folyamatos hibaüzenetekkel áraszt el. A Studio 6 is megvan, de egy Eclipse-es leírásnak nagyon tudnék örülni... A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
Sziasztok! Lehetséges a következő kapcsolásba attiny13A-t használni?Bővebben: Link
NEM!
Mivel ezt nem tudja teljesíteni: "Timer1 can be clocked at 64 MHz from the high frequency PLL "
A toolchain: Bővebben: Link A 4.7-es gcc-t kerüld el, mert nem tudom mit csináltak azzal, de a x86-os (lcov meghülyül tőle) és az avr-gcc (const tömb készíti ki) forkjai is bugosak. A 4.8-t ajánlom nem tudom van-e már windows buildje, de Linuxon már elérhető.
Eclipse letöltés: Bővebben: Link Eclipse beállítás: Win - Bővebben: Link Ne lepődj meg, ha a legújabb Eclipse-t szeded le, mert annak más a GUI-ja Linux - Bővebben: Link Értelemszerűen ha C++-ban akarsz fejleszteni, akkor a gcc helyett a g++-t kell használnod, de minden más ugyanaz (make, gdb...). Nagy előnye az Eclipse-nek, hogy fejleszthetsz alatta PC-re és AVR-re is egyszerre. Így ha applikációt írsz, akkor azt megteheted PC-n, majd ha hibamentes, akkor hozzá adod a hardver függő részeket és mehet az éles targeten. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2014
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok az elektronikában (9.-es diák vagyok egy elektronikai középiskolában) és a mikrokontrollerekkel szeretnék foglalkozni. A programozáshoz nem sokat értek, majdnem semmit. Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy teljesen az alapoktól elmagyarázná valaki a programozást, vagy leírná hol, melyik oldalon tudok utánanézni. Tudom nem ide tartozik, de milyen AVR programozót ajánlanátok? Építsek házilag vagy vásároljak? ![]() Előre is köszönöm a segítséget! ![]() Üdv: gaba98
Sziasztok!
Már egy ideje használgatok egy TavIR MKII-es programozót (ver.7).AVR Studio-val 5V-os programozás esetén is a Target Voltage-nál 3.3V szerepel. Eddig azért nem foglalkoztam ezzel,mert a programozó amúgy jól működik,és valahol olvastam,hogy nem minden programozó ad visszajelzést a céláramkör feszültségéről.Itt is csak erről van szó? Köszönöm.
Szia!
Igen, arról van szó. Ez a programozó az Atmel MKII-t váltja ki. Azért nem írom, hogy klón, mivel teljesen más elektronika van bennük. Még a processzor sem ugyanaz. A firmware a LUFA project keretében kelt életre. Itt egyébként mindig megtalálod a legújabb fejlesztéseket. És valóban, a céláramkör tápfeszültségét nem méri. Azért ezzel a problémával tudunk élni. A firmware csak úgy tesz, mintha. Erre azért van szükség, hogy a Studio nem méltatlankodjon.
Sziasztok!
Atmega 2560 mikrovezérlővel az alábbi programmal, 16kHz-es PWM jelet szeretnék előállítani, 50% os kitöltési tényezővel.
Nem vagyok biztos abban, hogy így valóban 16kHz-es PWM jelet állítottam elő. Megmérni sajnos nem tudom mert műszerem nincs hozzá, viszont a "#define F_CPU 16000000UL" beállítást _delay_ms(); függvénnyel tesztelve érdekes dolog történik. Egy külön LED et villogtatva 1 másodpercenként "_delay_ms(1000);" valójában 16 másodpercenként villog (cpu elvileg 16MHz), egy másodpeces villogáshoz "_delay_ms(62);" kell megadni. "#define F_CPU 1000000UL", azaz 1MHz en normálisan működik. Úgy működik a dolog, mintha csak a fordító tudná, hogy 16MHz-en megy a processzor, hardwaresen azonban nem 16MHz-en megy, hanem csak 1MHz-en. Használd a kód gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
Szia!
Vélhetőleg a CLCKDIV8 biztosíték bit nincs megfelelően beállítva.
Hogyan tudom ezeket a biztosíték biteket programozni?
Headerben ilyen formában találhatóak meg:
Sima értékadással main-en belül nem működik. ("FUSE_CKDIV8 = 0")
Szia!
Magában a Studio-ban állítod be, majd "égeted". Tehát pipa kivesz a bejegyzésnél.
Idézet: „Sima értékadással main-en belül nem működik” FUSE_CKDIV8 = 0 : A FUSE_CKDIV8 egy konstans, ez nem egy valtozo ! A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
Sziasztok!
Az alábbi kódra hibát ír a WinAVR:
Hogy helyes? Az MN[1]-re az MN401 sztringet szeretném megkapni. Más: Szeretném a pl MN[1]-el a blink fast szóban a 3. karaktert kicserélni mondjuk j-re. Mindeküzben fontos, hogy az MN[1]el hivatkozzak az MN401-re. Milyen trükk van rá? A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Szerintem ez kel neked:
5.7. Többdimenziós tömbök
Sziasztok. Összeállítottam egy kapcsolást. Áramot adni neki még nem mertem
![]() Ha igen, akkor hogy lehet bele életet lehelni? A kontroller még teljesen szűz. Gondolok itt biztosítékbitek beállítására meg programfeltöltésre. AVR doper programozóm van. Köszi a segítséget!
Első indulásnak ne használj külső órajel forrást, és alapvetően ne bizergáld a fuse biteket. Ettől kezdve már csak a tápot fordítva tudod bekötni
![]()
HD77480 vezérlős 2*16 karakteres LCD kijelzőn hogy tudok csak egy karakter rész pixeleit invertálni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |