Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Igen
![]() Azért gondoltam, hogy felvetem itt is a témát, mert itt többen is elég jól vágjátok az antennás, nagyfrekis témákat. Itt nagyobb eséllyel olvassa valaki, aki ért is hozzá és nem csak gányolgat, mint én ![]()
Egyébként most kipróbáltam, levett hátlappal az általam kreált antennával elég jó autóban is, elég pontos. Csak lehet, hogy az eredeti antennával is működne így
![]() Lehet, hogy a kínai mérnökök nem számoltak a hátlappal? Találtam valami pdf fájlt amiben szó van a mobilos antennákról és abban szerepelnek összefoglalva az elkövethető hibák. Előkelő helyen van a "teszteljük a telefont összeszerelt burkolattal a gyártás előtt" ![]()
Az antenna kérdés nem egyszerű dolog, - minden látszat ellenére - mint tapasztalhattad.
Az antenna olyan négypólus, ami a szabad teret illeszti az adóhoz. (bár néha csak egy darab drótnak látszik) Az adó oldali elektromos illesztés még csak csak, bár pontosan csak drága műszerekkel mérhető, (vektorvoltmérő, szélessávú generátor), a szabad teres oldala nehezebb, általában meghatározott "szabad térben" helyettesítéses mődszerrel mérhető. A szabad tér, egy szabványban meghatározott kivitelű mérőterep, megfelelő távolságban minden reflektáló fellülettől. És mindjárt itt az első probléma, nem mindegy a hátlap anyaga, mert leginkább az antenna közelterében helyezkedik el. Különösen sokat ronthat az utólagosan elhelyezett telefonvédő bigyók elhelyezése. Ezek mind járulékos sugárzási veszteséget okoznak, ill csökkentik az adott térerősségből nyerhető antenna feszültséget. Ez különösen az amúgy is viszonylag kis földfelszíni térerősségű, földfelszíni műholdas alkalmazásoknál (GPS) probléma. Vesd össze egy pl. műholdas telefon antennájával, ami hasonló sávban üzemel. Az antenna közelében elhelyezett csillapító, reflektáló anyagok reflexiót is okoznak, tovább csökkentve a sugárzási hatásfokot. Az antenna nyeresége az elektromos, és fizikai fellületének viszonyától függ, ezért az antenna kicsinyítése is jelentősen rontja a hatásfokot. Mivel a kicsinyítés az elektromos hossz, és ezzel a sugárzási fellület csökkentésével jár, és nagyobb dielektromos tényezőjű anyagok használatával lehetséges, ez további veszteségek okozója. Dehát, ez az ára a dizájnnak, ami nagy úr. A mobiltelefon szolgáltatásnál ezt némileg ellensúlyozni lehet nagyobb bázisállomási teljesítmények használatával, de a műholdas alkalmazásoknál erre csak igen korlátozottan van mód. A tisztességes GPS vevőknek tisztességes antennája is van, míg az egyéb "játékszerek" antennáinál a dizájn a meghatározó. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Üdv!
Köszönöm a választ! Öööö, ez mind tiszta ![]() Engem az érdekelne, hogy milyen elvi meggondolások alapján alakítják ki ezeket a fóliaantennákat. Az világos, hogy a költséghatékonyság (illetve konvergáljon a nullához a költsége ![]() Épp ezért például csak egyrétegűek. De ha már én gyártok egyet, megtehetem azt, mint most is, hogy visszahajtom pl. a kilógó részt. Egyébént megpróbáltam úgy, hogy levágtam és bizony rosszabb lett a vétele. Csak éppen máshogyan is visszahajthatom. Például úgy, hogy eleve úgy alakítom ki, hogy visszahajtva párhuzamos lesz, pont fedi az alsó réteget és nem keresztben lesz ahhoz képest. Jobb lesz így? Rosszabb? Ugyanolyan? Vagy a feed, a kivezetés. Most éppen ráforrasztom, de lehet, hogy úgy kellene tervezni, hogy egyben legyen? Szóval az ilyen elméleti dolgok érdekelnének, mert különben csak próbálgatok ![]() Azért érdekel ennyire, mert jó antennával kifogástalanul működik, nem maga a belső kialakítás vagy a chip a gányadék. Egy patch antenna sajnos sehogyan sem fér bele. Persze az is lehet, hogy a hátlap miatt nem lehetséges megcsinálni, de akkor meg ebben szeretnék biztos lenni ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
*
Az én ötletem az volt, hogy magát a hátlapot kellene felosztani a szükséges antennák száma és jellemzői szerint, és az egész hátlap működhetne antennaként, beleégetett/gyárilag ragasztott fóliaantennákkal, és persze jó minőségű csatlakozókkal, amelyek a vevő modulokkal érintkeznek. Van egy 10"-os GPS-es tabletem, abban - nyilván a nagy antenna miatt - olyan jó a GPS-vétel, hogy bent a szobában, távol az ablaktól is talál néha jelet. (A hátlapja nem fémből van.) Csak ugye 10"-os tabletttel esetleg egy kamionos navigálna. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Erre csak azt tudom mondani, hogy gyártója válogatja. Nekem Nokia telóm van, tökéletesen lehet vele navigálni autóval is, talán még jobb is mint a PDA amit eddig használtam erre a célra. Egész gyorsan megtalálja a jelet, és eddig sosem fordult elő olyan hogy menet közben elvesztette volna.
Az már csak hab a tortán hogy nem kell kínlódni (és fizetni) a frissítésekkel, wifi-n keresztül bármikor letölthetőek a legfrissebb térképek.
Na jó, nem szenvedek tovább. Úgy tűnik, nem lehet jól működő belső antennát csinálni ehhez a telóhoz. Bármit csinálok, hátlap nélkül kiváló eredmények vannak, ahogy visszateszem, kész, vége.
De nem hagytam annyiban, csináltam egy jó öreg monopól külső antennát. Azzal megy, mint atom. Ki kell hajtani (régi szép idők ![]() Youtube: w450 külső antenna
Ja, ezen én is gondokodtam, de mivel egészen egyszerűen nem használhatod a hátlap teljes felületét antennáknak (Pucuka leírta, itt a lényeg szerintem: "A szabad tér, egy szabványban meghatározott kivitelű mérőterep, megfelelő távolságban minden reflektáló felülettő" ilyen közel a teló alkatrészeihez ez nem lehetséges) , ezért úgyis egyszerűbb magán a telón kialakítani az egyáltalán szóba jöhető területeket.
Az én telómon is, ha kijövök arról a bélyegnyi területről a telón belül, drasztikusan lecsökken a hatásfok.
Üdvözlet Mesterek!
Na ez lesz ám csak antenna kérdés: Kis utcában lakom magas házak között földszinten. Rossz a rádió vételem. Van fent a tetőn egy dupla fejes satelitem aminek (T-home) csak az egyikét használom. (1beltéri) A másik lejövő kábelt ráköthetem-e az asztali rádióra antennaként?? Vagy jelez az indiánoknak füsttel? ![]()
Szia!
Gondolom nem műholdas rádióra vágysz ott a magas házak tövében ![]()
Ha minden a "műszaki szabályok" szerint van, akkor a tényleges antenna az egy 1-2 cm hosszú fémdarab (ezüstüzütt) vagy hasonló. a hosszú koax kábelen nem igen szűrődik be a neked szükséges 87-108Mhz-ből szinte semmi. Némi eredményt az árnyékolás használatával talán elérhetsz, mint egy nagyobb "terjedelmű fémdarab". Ezt mindenképpen egy kb 100-220pF kondenzátor közbeiktatásával tedd a galvanikus leválasztás biztosítása végett. Nem bevált recept, a nagyfrekvenciás technika gyakran szolgál meglepetésekkel. Azon a koax-on elvileg egy URH antenna jelét is lehozhatod (?)Csak vigyázz nehogy "villámhárítót" csinálj belőle.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
Szép estét!
Remélem, jó helyen járok, de lenne egy olyan kérdésem, hogy ha építeni szeretnék egy fm transzmittert akkor arra milyen hosszú antennát érdemes rekni. Én láttam egy képletet erre, hogy ezt hogy lehet kiszámolni, de nem, találom azt a képletet sehol. Viszont találtam egy másiket is és érdekelne, hogy ez jó e? Képlet: L (meter)= [300/frekvencia (mhz) x 0,25 A váleszokat előre is köszönöm.
Szia!
Az igazi kérdés az, milyen messzire szeretnéd azt a jelet juttatni ![]() A net tele van transzmitter áramkörörökkel, ahol a szükséges antenna adatait is megadják. Pl. itt:Medium power FM transmitter Ha már megkérdezted. Van nekem egy óccsó FM transzmitteres fejhallgató szettem. Lakáson belül egészen jól szuperál. A bázison van saját mikrofon illetve vonalszintű jeleket lehet kábelen hozzácsatlakoztatni. Mellékelt képen az antenna. A panelen az egyik vége ugye a rezgőkör, a másik viszont a kábel árnyékolásának (vagy csak a földelésnek) a kábelére van forrasztva (illetve egy ellenálláson keresztül a földhöz kötve). Ez ugye azt jelenti, hogy maga a kábel is az antenna része? Más: csináltam egy rendes videót a szuper GPS antennámról ![]() * A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2014
Köszönöm az eddigi segítséget.
A kérdésre válaszolva kb 50m re szeretnék jelet sugározni.
Felmondott Digi előfizetés, a parabola maradt (kifizettem).
Hogy lehet ezt egyszerűen átállítani a Mindig TV-re? Vagy esetleg valamilyen műholdra?
Sziasztok! Van egy lepke tetőantennánk. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen módon csatlakozik rá a koax kábel? F csatlakozó? Koax dugó? Vagy csak bele kell csavarni a megblankolt koax véget az erre a célra kialakított nyílásba? Vagy esetleg az árnyéknak és a melegpontnak van külön külön szorító csavarja? Mi a jellemző ezekre az antennákra? Megnézni nem tudom (nem merem), mert a tető se alacsony, és az antenna túlnyúlik a tetőn. Nem mellesleg a tetőt is meg kéne bontani, hogy fel tudjak jutni hozzá, annyira viszont nem fontos. Csak kíváncsiságból kérdezem. Válaszaitokat előre is köszönöm!
Jellemzően van rajta egy kis fekete műanyag kötő doboz, amiben ha passzív az antenna van egy balun trafó, illetve ha aktív akkor plusz egy erősítő is. A koaxot ide kell bekötni fixen.
Köszönöm szépen a választ!
![]()
Üdv! Van itthon kétféle balun ami az UHF és VHF antennát koax csatlakozójúvá alakítja. Az egyikben vannak különféle alkatrészek (tekercs, kondenzátor stb.) a másikban viszont egy darab alkatrész sincs, csak a két csatlakozó ahová be kell csatlakoztatni az UHF és VHF antennákat. A kérdésem az lenne hogy működne az alkatrész nélküli balun trafó is? Azt hiszem régen azzal működött a tv. Csak kezembe került egy olyan változat is amiben vannak alkatrészek is, és meglepődtem a különbségen. Válaszaitokat előre is köszönöm!
Nos, a probléma még mindig az, hogy 2-3 készülékre kéne szétosztani a jelet, ami egy készüléken jó, de kettőn már nem.
Már van egy Iskra P-20 DTT/G antennám is, aminek az erősítő részéhez azt írták, hogy 5V-on 14dB, 12-24V-ig 16dB. Ez Alcor HD-2650-el ÉK-ről befogja a 44-es csatornát, még az 50-est is, de az 53-ast már nem. Meg van még az ATX-91-es antennám is, amin erősítő nélkül is bejön minden az Alcoron keresztül. Viszont, ha a WayteQ HD-90CXS-re kötöm a P-20-as antennát, akkor max. az 50-es csatorna, vagyis az Eger TV jön be, a 44-es 58%-os minőséggel feketeség és némaság. Ha az ATX-91-es antennát kötöm rá, akkor minden bejön, de időnként szaggat. Egyébként Kékes felől egyik antennával sincs semmi továbbra sem. Régebben az ATX-91-esbe egy lepkeantenna erősítőjét tettem, amiről nem tudok semmit. Igazából nem sokkal volt jobb mikor benne volt az erősítő, és a Wayteq-ra volt kötve, csak ritkábban szaggatott. Vagyis hosszú ideig jó volt, csak esténként és rossz időben volt rossz. De a lényeg, hogy ha elosztottam az antennajelet, akkor már egy készüléken se volt jó. Szóval szeretném tudni, hogy hogy lehetne úgy megoldani az elosztást 2-3 készülék közt, hogy minél olcsóbb legyen? Mert azt már tudom, hogy az ATX-91-el be lehet fogni, és ha vennék hozzá még egy erősítőt is, akkor a Wayteq-val is olyan lesz mint volt. De az úgy elég drága készülékenként egy antenna+erősítő. Ha már egy készüléken Alcorral jó a vétel, akkor ezt nem lehetne szétosztani több készülékre minőségromlás nélkül? Vagy ki kéne cserélnem az erősítőt a P20-as antennában, hogy a Wayteq-nak is elég legyen? Mert az 53-as csatorna adásai tán jönnek műholdról is, ezért azon talán elég lenne, ha a 44-es, és 50-es bejönne. De a legjobb mégis az lenne, ha egy antennáról lehetne szétosztani, mert azon mind bejön..
Sziasztok! Olyan tanácsot kérnék, hogy van egy digi-s csatlakozásom ami optikain jön be az épületbe onnan a jel koax digitális, ezt kellene elosztanom viszonylag sok helyre és viszonylag messzire (25-30m). Milyen elosztót és ha kell milyen erősítőt ajánlatok.
Igen, gondolom. Mert a modemből a jelet egyből a TV-be lehet kötni.
Üdv. Mindenkinek! Segítsetek. Ceglédtől kb 30 km-re van egy nyaralónk. A hét adást szeretném fogni, de a beltéri antenna nem fogja az rtl-t és a tv2-t a többit egész jól. Kültéri antennát szeretnék venni. Milyet javasoltok? Válaszotokat előre is köszönöm!
Miért kell a modemböl a jelet a TV-be kötni? ( az lehet, hogy STB és nem modem).
Bejön az optikai kábel az belemegy valamibe (szerintem modemnek hívjuk
![]()
Szia!
Konkrétan hol van ez a nyaraló? Egy üzletben kapható jó minőségű tetőantennával megoldhatod a vételi problémákat. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
Két eset van: annyira gagyi, hogy csak összekötötték a csatlakozókat (nagy jeleknél alig van szellemkép), vagy nyomtatott áramköri induktivitásokból áll. ( meander )
Ez akkor a legujabb ( legéretlenebb) technika az a doboz egy optikai/elektromos konvertor. A koaxot, miután valoszinü egyirányu passziv osztokkal oszthatod. Ha internet is kell a TVhez akkor nem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |