Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Természetesen a SprintLayout tud negatívban nyomtatni. Erre szolgál a printben az Invert opció.
Szia! Ezek szerint még nem próbáltad. A pozíciórajznál nem működik az Invert opció.
Ha még nem csináltam UV-s levilágítót, akkor egy próba erejéig ha napra kiteszem, azzal működni fog?
Nem egyértelmű, hogy mire gondoltál, de ami UV levilágítóban működik az a napsütésben is.
Szia!
Működik az bármelyik rétegnél. Próbáld meg a réteg színét a nyomtatásnál feketére állítani.
Tévedés! Sprint Layout 5 tudja, a 6 nem!
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
Ja, hogy neked sp6-od van.
Az 5-ös verzióban kifogástalanul működik. A 6-os verzióban nekem sem működik. Akkor nincs más lehetőség, lemented képként, és akár egy Paint-tal invertálod.
Nem is értem... Ez nem előre, hanem visszalépés a korábbi verzióhoz képest.
Tényleg nem próbáltam, de most igen.
Pozició invert
A solder resist 'pacsmagot' gondoltam nappal megvilágítani. Ha beválik, akkor csinálok egy levilágítót. Mert kell az.
Közben a kellégák már tisztázták itt néhány sorral feljebb, hogy némelyik verzió tudja, némelyik meg nem. A Téd ezek szerint az előző kategóriába tartozik. Azért én is megoldottam egy kis Photoshop segítséggel.
Ez nagyon komoly!Bővebben: Link
Most csináltam még néhány próbát a lötstop kenőccsel (UV Curable Solder Mask Repairing Paint) és az már látszik, hogy nagyon jó fedettségű filmre lesz szükség, különben kikeményedik ott is ahol nem kellene.
Most egészen jól sikerült a fehérrel is egy próba. Szivacs hengerrel vittem fel aránylag vékony réteget. Ezzel a módszerrel elég egyenletes rétegvastagság alakítható ki. 5 perc hajszárítózás (nem tudom miért?) majd letakartam celofán fóliával. Nyomdai filmet tettem rá és 5 percig nyomtam neki a 60W UV-t. Acetonnal mostam le, ez úgy néz ki, hogy szuper jó lemosó. Az eredmény egészen jó lett.
Érdemes végigolvasni. Egy más módszer maratásra, ami rendkívül olcsó. Só + ecet + hidrogénperoxid.
Akinek nem megy az angol, bedobhatja a linket a Google ferdítőbe, egy kis akarással érthető.
Ha ezt a só+ecet+hidrogénperoxidot valaki kipróbálja, majd küldje el hogy sikerült. Kíváncsi vagyok.
Engem meg ez a szivacsos megoldás érdekel, ki kellene próbálni.
Nem értem ez miért lenne ez jobb, mint a hidrogén-peroxid+sósav. Drágának ez sem mondható és megfelelő aránnyal akár 1 perc alatti maratási idő is elérhető. De, hogy környezetkímélő lenne??? A vasklorid veszélyesebb mint a hidrogén-peroxid??? A vasklorid csak ártalmas besorolású, a hidrogén meg maró és oxidáló. Szerintem elég sok zöldséget hordott össze az író.
Az ecet főképp azért nem jó, mert szerves anyag, a hidrogén-peroxid azonnal oxidálni kezdi. Sokkal előbb mint a rezet! Ha már nem futja sósavra, akkor inkább kénsav. Az tuti jó.
Majd szükség esetén azért kipróbálom, de ugye a 3-4x-es marási idő nem túl bíztató.
Viszont a kommenteket is el szoktam ilyen cikkeknél olvasni, és valaki javasolta a vaskloridba a citromsavat (amit a teába szoktunk önteni) - ettől gyorsabb lesz a marás, és az üledéket is eltünteti a flakon aljáról állítólag. Egy próbát megér ez is... Kösz hogy megosztottad!
Sziasztok hozzáértő és tapasztalt kollégák!
Lézeres nyomtató szeretnék vásárolni vasalásos NYÁK készítéshez. Két lehetséges paciens van és szeretném a véleményeteket kérni, hogy melyikkel járnék jobban, illetve valakinek valamelyikkel van-e tapasztalata. Az egyik Samsung SL-M2022 (1200X1200 DPI) , vagy Canon I-Sensys LBP6020B (2400X600DPI) . Az utóbbinak lényegesen olcsóbb a tonere, de a DPI aggaszt, mert a gyártó oldalán 2 felbontás van feltüntetve: 600X600 vagy 2400X600. Minden segítséget és választ előre is köszönök!
Írsz egy linket? Ezt kipróbálnám Én is. Mivel kellett lemosni?
Szia! Ha a beszerzésre gondolsz, akkor itt a link. Acetonnal lehet nagyon jól lemosni. A kinai eladó benzint vagy olajos lemosót ajánl. Az acetont a youtube-on láttam és nálam jól bevált.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
600 DPI bőven elegendő lesz. Ami azt jelenti hogy 25.4mm-re 600 pixel jut, azaz kb. 0.042mm-re
jut egy pixel. Legalább a kívánt felbontás 2-szeresére szokás kalkulálni, és vasalással nem is szokás 0.2mm-nél vékonyabb vezetéket vagy vezetéktávolságot maratni. A 2400x600-as opciót én kerülném, mert a papír/fólia ennyivel lassabban megy át a fényhengeren és nagyobb eséllyel olvad meg. Az enyém 1200x600-at tud, egyetlenegyszer próbáltam ki fényfóliával, amit végül apró darabokban piszkálhattam ki a nyomtatóból. Azóta csak 600x600. Műnyomónál nem is lényeges hogy a nyomtató "beleégesse" a mintát... A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Sziasztok!
Valaki foglalkozott már átlátszó nyák készítésével?
Tudsz beszerzési forrást hozzá? Üveg hordozóval lehetne.
Itt akartam volna kis infót szerezni róla.
Látvány erősítőt tervezek, és eddig arra gondoltam, hogy hőálló plexire ( ha létezik ilyen ) vagy hőálló üvegre ( macerás fúrni ) valami erős és hőálló ragasztóval felviszek egy réz réteget ( szélsőséges esetben kivágatom lézerrel a vezetőket, és azt ragasztom fel ). Elképzelve elég jól nézne ki
Ha full SMD-re tervezed,az üveg működhet.Nem rossz ötlet,bár a hőtágulást el kell találni az alkatrészek és az üveg részéről.
Gugli ezt dobta: Glass PCB A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Egy időben én is akartam csinálni, nézegettem videókat, úgy csinálják, hogy az üvegre ragasztanak rézfóliát, és onnantól vasalásos nyákmaratás...
Én ott hagytam abba a vele foglalkozást, amikor megláttam, hogy mennyibe kerül az üvegragasztó. Videók: Így készül. Ez meg csak jól néz ki.
Mindenképp furat szerelt lenne. Hőtágulás nagyobb furatokat alkalmazva talán nem is lenne akkora gond ( az alkatrész lábának vankis tágulási területe ). Én valami kandallókban használt üvegre gondoltam, azok elég jól bírják a szélsőséges 500°C fölötti hőmérsékleteket is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |