Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   92 / 2517
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Azt olvastam ,persze, de abból nem derül ki amit most kérdeztem, meg végülis más sem nagyon Csak megmérted a feszültségeket és kiszámoltad a bétát.
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

A helyzet az, hogy az a kis mericskeles amit elkovettem nem azert tortent, hogy az elobbi kerdesedre megadjam a valaszt. Ha pedig semmi mas info nem jott le neked abbol az iromanybol, akkor sajnalom. En biztos nem fogok ilyesmit a jovoben csinalni, mert nincs idom ilyesmire es mar szamtalanszor kellett (suliban) hasonlo erositoket mericskelni....

A kerdesedre egy valasz: mivel a hangszoro a kollektorkorben van igy az szerves reszeve valik a munkapont beallitasanak. Az epp hasznalt tr. karakterisztikai alapjan lehetne kiszamolni az optimalis hangszoro ellenallast (es nem impedanciat, mert a munkapontbeallitashoz az egyenaramu ellenallast kell figyelembe venni!). Egyebkent pedig ha kiszemeltunk egy adott munkapontot akkor a tapfesz novelesevel a kollektorellenallast is novelni kell (es a bazisellenallast is lehet h. valtoztatni kell), hogy ugyanabban a munkapontban maradjunk. Ha viszont a tapfesz novelesevel mas munkapont elerese a cel, akkor mashogy kell valtoztatni a kollektorellenallast es/vagy a bazisellenallast (lehet hogy nem is kell egyiket sem valtoztatni). Ha igazan erdekel a dolog, akkor kiserletezz: adott hangszoroval es adott bazisellenallassal "zongorazd" (ertsd: merd) vegig a kapcsolast legalabb 5 kulonbozo tapfeszultseg ertek mellet, majd csereld le a hangszorot egy mas DC ellenallas ertekure es annal is merd vegig az 5 tapfeszultseg mellett a munkaponti ertekeket, majd valtoztasd a bazisellenallast is stb. stb. a meressorozat vegere legyen legalabb 20-30 meresed. Ha megfelelo kovetkezteteseket tudsz levonni a meresekbol es utanaolvasol a tranyok mukodesenek is, akkor megerted az erositod mukodeset es latni fogod a korlatait is. A mereseket ugy is elvegezheted, hogy a hangszoro nem a kollektorkorben van, hanem oda egy fix ellenallast teszel (de ne izzot!) es azt cserelgeted, a hangszoro pedig allando marad es kondis kicsatolast hasznalsz. Sok szerencset es jo mereseket
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Köszi, terveztem is ilyen mérést hogy beteszek egy ampermérőt az egésszel sorba, voltmérőt a kollektorra, plusz egy folyamatosan szabályozható táp, potméter az ellenállás helyére, és méregetek, próbálgatok, hátha elérem a féltápfeszt.
(#) szilva válasza Mayan hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Sajnos az sem biztos, hogy a féltápfesz az üdvözítő állapot. Illetve az csak egy szempontból lenne az, mégpedig a kivezérelhetőség szempontjából.

Az erősítődben viszont nagy kivezérlésnél olyan széles munkapont-tartományban vándorol az az egy tranzisztor, hogy gyakorlatilag minden paramétere a kivezérlés függvényében, pillanatról pillanatra változik. Ezek aztán olyan nemlinearitásokat (torzítások) visznek az erősített jelbe, hogy szerintem elkeserednél, ha számszerűen is látnád azokat. Nem tudom, mennyire van értelme foglalkozni a dologgal.

(Valahol láttam egy oldalt, de most nem találom. Ott ki volt fejtve az elméleti alapokból, hogy egyetlen tranzisztor különböző beállításokban, különböző kivezérléseknél milyen jellegű és nagyságú torzításokat okoz - és ez még csak az elméleti tranzisztorból volt levezetve, a gyakorlatban sokkal rosszabb a helyzet.)
(#) Mayan válasza szilva hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Na jó, tudom hogy ez az egész úgy rossz ahogy van, és lehet hogy egy elektronikai perverz vagyok, de nekem tetszik ez a technika, és hogy az erősítő amit a pc mellett hallgatok összesen egy tranyóból és egy ellenállásból áll - ez engem lenyűgöz. És szerintem még jól is szól, legalábbis nem hallok iszonyú torzításokat, ha hallanék, nem hallgatnám. Ehelyett nagyon kellemes, természetes, színezetlen a hang, nőí énekhangon nagyon megkapó ( pl. Within Temptation ).
(#) Pafi válasza Mayan hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Idézet:
„nekem tetszik ez a technika, és hogy az erősítő amit a pc mellett hallgatok összesen egy tranyóból és egy ellenállásból áll - ez engem lenyűgöz.”

Nekem meg semmilyen erősítő nem kellett nagyon sokáig, mert olyan SB16-ot, meg AWE64-et használtam, amin eleve rajta volt egy 3 W-os erősítő.

Persze mindennek lehet értelme, 14 évesen én is egytranyós erősítővel szórakoztam, de akkor még PC-m sem volt, és egy tranyó ára 1 órás munkabér volt.
(#) Carter hozzászólása Jan 8, 2008 /

Sziasztok!
Lécci tudna nekem vki adni egy kapcsrajzot egy zéneres tápról amivel tudnám hajtani az lm1036N(max 45mA)-t 32V-ról.
(#) Dzsoni válasza Carter hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Bocs, nem voltam gepkozelben.
Ime a rajz!

Udv.

32v_12v.JPG

(#) hapro hozzászólása Jan 8, 2008 /

Sziasztok!

Találtam egy Nelson Pass féle rajzot, egy tápegység rajzát. Egészen egyszerű, de mégis valami szöget ütött a fejembe, pontosabban nem értem, hogy miért tesz egyenirányítást a hálózat földjére, amit utánna köt csak össze a tápegység földjével. Mire jó ez? Valaki meg tudja mondani?

üdv.:

Zoli

tapegyseg.jpg

(#) KD mester válasza Directors hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

A BC546 és 556 B vagy C jelű legyen (mindkettő egyszerre B vagy mindkettő egyszerre C) .

Az az áramkörszimulátor program, amit rajzolásra használok, abba ilyenek vannak, hogy AP meg satöbbi. Nem kell figyelembe venni. Azért kösz az észrevételt. Majd a cikkhez ki is szerkesztem a képekből ezt az AP-BP hülyeséget, nehogy fennakadjon rajta valaki megint.
(#) KD mester válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Szerintem ez azért van (sőt biztos), hogyha az áramköri GND-re életveszélyes feszültség kerülne, akkor azt levezeti a védőföldre, ugyanakkor nem keletkezik földhurok akkor sem, ha a forrás készülék GND-je már össze van kötve a védőfölddel. Ez nagyon faszányos megoldás. Ezentúl én is alkalmazni fogom.

Kössz a rajzért!

Ez egy nagyon hasznos praktika lehet az erősítőépítgetőknek.

Ja és az nem egyenirányító, hanem a valamilyen sztereó készülék két oldali GND-je van ellátva egy-egy kétdiódás védelemmel, amit egy diódahídból ki is nyerhetünk.
(#) Carter válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Hello!
Köszi a rajzot. Az eredmény az lett hogy kellett egy ledet tennem a font panelra, mert nem hallom hogy mikor kapcsol a venti
(#) Dzsoni válasza KD mester hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Szevasz,

Én a csatolt rajzon látható megoldást használom, egy német stúdióerősítőböl lestem el, azóta használom gond nélkül. Ajánlom neked is!
Egy kis panelt tervezel hozzá, kimarsz párat, aztán ha kell csak bedobod a dobozba...

fold.JPG

(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

En audio keszulekekben soha nem kotom sehogysem ossze a halozati vedofoldet a jelfolddel es/vagy a fem hazzal sem. Nem is tudom mi ertelme van. Egyedul csak akkor kotom be a vedofoldet ha a halotrafonak van a primer es szekunder tekercsei kozott egy arnyekolo menet ... ez kerul a vedofoldre, de semmi mas. Egyebkent a kettos szigeteles mint eletvedelmi eljaras szvsz tokeletesen megfelel az ilyen keszulekeknek. A foldelesi gondokat pedig mashogy illene megoldai nem ugy hogy halozati vedofoldre kotozgetunk mindent ... de hat izlesek es pofonok
(#) szilva válasza Carter hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Gratulálok, akkor ezt sikerült tényleg jól megoldani!

Korábban olyat írtál, hogy ki akarod cserélni a TDA1524-es panelt LM1036-ra. Ez megtörtént, vagy még csak terv? Tudnál írni arról, hogy mi az oka a cserének? Miért jobb az LM1036, mint a TDA1524?

Ha jól tudom, a funkciójuk azonos, nekem egy TDA1524 működik egy előfok-dobozomban, de gondolkoztam rajta, hogy kipbróálom az LM1036-ot is. A gyakorlatban még nem dolgoztam LM1036-tal, ezért kérdem, hogy Te miért döntöttél a csere mellett.
(#) Carter válasza szilva hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Az lm még nem került be (már teljesen kész van csak az ic hiányzik a panelről)

Elvileg kisebb az LM torzítása, ezért cserélem le. Meg a TDA kell a subládámba majd....

u.i.: Brutálul szól a VF2, cseng a fülem
Thx KD mesternek is a segítséget. Ezek a lomexes IRF-k érdekes módon nem melegednek annyira...
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 8, 2008 /

Egyszer csináltam TDA1524-es előfokot, már talán vagy 10 éve, mert megtetszett hogy nem kellenek sztereó potik meg sok mindent tud.
De nagyon zajos volt és kellemetlen hangú, ki kellett szednem nem bírta a fülem...
Később próba-cseresznye alapon bekerült a helyére egy LM1036-os panel, mert lusta lettem volna diszkrét előfokot építeni.
Mit mondjak, sokkal-sokkal jobb volt a minősége! Na persze nem csúcsminőség volt az LM sem, de legalább nem volt olyan zajos és torz hangú mint a TDA.
Szerintem megéri az átépítést, főleg hogy a TDA-s előfok 47/50k-s potijai egy-az-egyben felhasználhatóak az LM-hez, szóval csak új panel kell néhány filléres passzív alkatrésszel és egy LM IC-vel.

Üdv.!
(#) Dzsoni válasza lamalas hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Pedig a fémházat illik összekötni a védőfölddel, hisz' részben azért van hogy összekössük... Az életvédelem az első!
A jelfölről meg most nincs szó, azt soha nem kötjük össze sem a fémházzzal sem a védőfölddel. Csak a teljesítményfölddel de attól is érdemes elválasztani legalább egy ellenállással.
(#) Carter válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Azt hogy zajos meg kellemetlen hangú a TDA, én nem tapasztaltam. Számomra egy zavaró dolog az volt hogy a hangerő tekerésnél "ugrált" a hangszóró. De ezt meg megoldottam, egy sztereo log potival szabályzom a hangerőt....
(#) hapro hozzászólása Jan 8, 2008 /

A termisztor gyakorlatilag egy hőbiztosíték?
Ha egyszer szét kapcsol-lehül-utánna újra megy?
Kicsit utánna néztem...van ellenállása. Az miért jó nekünk, mert a logikám szerint ha van ellenállása, úgy disszipálni fog hőt, felesleges energiákat emészt majd el.
Miért kell ez, ha vannak jól méretezett biztosítékaink a rendszerben?

üdv.:

Zoli

(#) Dzsoni válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

1., nem, nem hőbiztosíték
2., nem kapcsol szét - kivéve ha nem durrantod el
3., szerintem meg nem néztél utána mi is az a termisztor
4., igen, van ellenállása, hiszen a termisztor az egy ellenállás. abban különbözik a hagyományos ellenállásoktól hogy a hőmérséklet növekedésével nő/csökken az ellenállásuk (attól függően hogy milyen a típusuk [PTC - pozitív hőmérsékleti együttható / NTC - negatív hőm. együttható] és a karakterisztikájuk). megjegyzem, a hagyományos ellenállásoknak is nő az ellenállásuk a hőmérséklet csökkenésével, de ez a növekedés korántsem akkora mint a termisztotoknál és a legtöbb alkalmazásban nem számottecő ez a "hiba" - kivéve pl. speciális alkalmazások, pl. műszertechnika.
5., igen, disszipál - mint minden ellenállás amin áram folyik keresztül.
5., a termiszor alkalmazásának nincsen köze a biztosítékokhoz, a termisztor nem biztosíték hanem egy hőmérsékletérzékelő elem.

Ha tudsz angolul akkor Google-ba írd be hogy thermistor, kapsz egy csomó olvasmányt.

Magyarul pl.:
Bővebben: Link

Üdv.!
(#) szilva válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Értem. Mondjuk annyira gagyinak én nem éreztem a TDA-t sem, igaz, túl sokat nem is hallgattam.

Én nem potikkal, hanem infravevős-mikrovezérlős áramkörök által előállított feszültséggel vezéreltem a TDA-t, erre az LM is alkalmas, ahogy nézegettem az adatlapját. Szándékomban áll kipróbálni az LM1036-ot, de még nem jutottam odáig. Most megerősítettél benne, hogy érdemes

Idézet:
„egy zavaró dolog az volt hogy a hangerő tekerésnél "ugrált" a hangszóró”

Valóban, ez elég idegesítő tulajdonsága.
(#) Carter válasza szilva hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Infrás szabályozást én is szeretnék csinálni majd. Csak előbb vennem kell egy pickit2-t.

Szerinted azt meg lehetne e csinálni hogy a hangerő potira tennék egy kis DC motort és azt infrával irányítani? (PIC nélkül)
(#) lamalas válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Idézet:
„Pedig a fémházat illik összekötni a védőfölddel, hisz' részben azért van hogy összekössük”

Hat ezzel egyaltalan nem ertek egyet. A femhaz nem azert van, hogy azt a vedofolddel osszekossuk. Az azert van, hogy megfelelo szilardsagu vazat alkosson a keszulekeink szamara es megvedje a kulso behatasoktol azt. Ezentul elektro(magneses) arnyekolast is nyujt illetve mivel jo hovezeto a belul keletkezo hot is jobb hatasfokkal "vonja el" mint pl. egy fadoboz. Lehetne meg sorolni a femdoboz elonyeit/hatranyait, de ez most jelen esetben felesleges.

Idézet:
„Az életvédelem az első!”

Igy van. Az eletvedelemnek azonban nem csak a vedofoldes technikaja letezik, hanem van un. kettos szigeteles is. Hany kommersz audio-technikai keszuleket lattal mar vedofoldes kivitelben aminek fem haza van? En egyet sem. Bizonyos helyeken elkepzelheto, sot indokolt is lehet a vedofold alkalmazasa a professzionalis technikaban, de az otthoni zenehallgatashoz hasznalt keszulekekben teljesen feleslegesnek tartom ezt az eletvedelmi eljarast. Mellesleg mi van ha nem femhazba epitkezel? Akkor ugyebar total felesleges a vedofoldet barhova is bekotni!

De errol az egeszrol az a velemenyem hogy mindenki ugy csinalja ahogy akarja, ahogy neki jo lesz es az adott kapcsolas/erosito megkivanja.

Bizonyára meg lehet csinálni a motoros vezérlést, én láttam gyáriban is ilyet. Én biztos nem fognék bele a mechanikájába, ráadásul a motor vezérléséhez még mindig kellene valami okosság, célszerűen valamilyen PIC.

Egyébként lehet pl. relés, kapcsolókkal megvalósított hangerőszabályozást is csinálni, olyat is építettem már. Ott ugye nincs semmiféle elektronikus alkatrész a jel útjában, ami torzításokat okozhatna, a relék csillapítótagokat kapcsolgatnak. Nekem még az tetszett eddig a leginkább, csak hát elég macera a relék miatt.
(#) hapro válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Szia!

Így hogy NTK és PTK már ismerős a dolog, csak így hogy termisztor mi nem használtuk, csak az előbb említetteket. Pedig fel is használtuk régebben végfok védelmekbe, a hűtőbordára erősítve, meg pl egyszerűbb hőfokszabályzóba.
Csak azt áruld el, hogy az miért jó, ha a 230V-os táp ágban van egy ellenállás, aminek változik az ellenállása terhelés hatására? Egy PTK lenne belevaló ami arra hivatott, hogy ugymond túlterhelés ellen védje a trafót? egyre nagyobb terhelés hatására a PTK-nak egyre nagyobb ellenállása van, és így egyre több feszültség esik rajta, ezáltal védve a trafót? Mert ez nekem még nem nagyon világos.

Mellesleg kicsit kitoldottam ezt a tápegység kapcsolást, a Te és Nelson Pass technikáját hasznosítva. Felteszem hátha valkinek tetszik és alkalmazza. Ez egy dual mono megoldás, természetsen az egyik fele elhagyható és máris csak egy szimmetrikus tápegység lesz belőle.

üdv.:

Zoli

(#) proksa1 hozzászólása Jan 8, 2008 /

Én normál trafonál nem láttam még egyiket sem. De pl a PC tápokban van, de ott ugy müködik hogy hidegen nagy az ellenállása, amikor pedig rendesen beindult a táp akkor gyakorlatileg rövidzárként funkcionál. Ez egyfajta lágyindítás. (sztem)
(#) banyaiakos hozzászólása Jan 9, 2008 /

Sziasztok!
STA530-ból szertnék 2.1-et csinálni. Ismeritek ezt az IC-t? vmi vélemény?
Adatlap:http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/programs/STA530.pdf
A figure 6-ra gondoltam...
előre is köszi
(#) Dzsoni válasza proksa1 hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Valóban nagyon ritka, de tényleg "lágyindítás" a szerepe.
Egy gond van vele, ha lekapcsolod a tápot és vissza (pl. rövid áramszünet, vagy egy egyszerű ki- majd bekapcsolás), akkor a meleg termisztor sajnos nem lesz hatásos. "Igazi" relés vagy félvezetős (tirisztoros) indításra van szükség.
PC tápokban azért van, mert ott nincs trafó a primer bemeneti ágban, hanem csak diódahíd + puffer(ek) - a 230V-ac egyből a diódákra majd egyenírányítva simítás céljából a puffer(ek)re jut.
Namármost, a pufferek a bekapcsolás pillanatában rövidzárként viselkednek. Ezt az áramot a diódák nem viselnék el, ennek érdekében a termisztor áramkorlátozást végez bekapcsoláskor. Hidegen néhány Ohm az ellenállása, de amint megindul rajta az áram felmelegszik, és lecsökken az ellenállása minimálisra - mondhatni 0 Ohm-ra (rövidzár).

A gyakorlatban 300VA-es toroidtrafó alatt elhagyható a lágyindítás. Jártam olyan helyen ahol az átlagos minőségű (minél jobb minőségű egy toroidtrafó annál kisebb teljesítményű veri le az automatát, ha valaki ezt nem értené: egy trafó minőségének egyik mutatója a felhasznált huzalvastagság a minél alacsonyabb üresjárati/terhelt feszültségkülönbség elérése érdekében - a vastagabb huzal pedig alacsonyabb primer tekercsellenállást eredményez [a bekapcsolási nagy áramot részben az okozza hogy még nem érvényesül a trafó induktív volta, a tekercsellenállás rezisztív értéke dominál]) 200VA-es trafó levágta a kismegszakítót (na jó lehet hogy 10A-es volt az automata, színére már nem emléxem). Ez ritka, de ha tutira akarunk menni - márpedig szeretünk tutira menni! -vagy ha jó a trafónk akkor mindig tegyük be a lágyindítást nyugodtan, filléres befektetés (annak főleg akinek sok reléje meg teljesítményellenállása van a műhelyben elfekvőben!).

Fontos megjegyzés! Nem érdemes elbonyolítani egy lágyindítást! Legyen robosztus és megbízható az áramkör! Nyugati fórumon láttam PIC-es (!!!) lágyindítást hálótrafóhoz...
A tirisztorosak gyakran hibásodnak, és nem feltétlenül a rossz méretezés miatt. Nem egy diszkóvéget javítottam ilyen hibával, az áramkört kivágtam és bekerült a jó öreg relés megoldás - többet nem is hozták vissza őket (ezzel a hibával...).
Amerikai végekben meg divat volt a 80-as években a mindenféle félvezetős kapcsoló, ezeket alkalmazták még a végfok kimeneti DC védelmében is. Ha valami meghalt a végfokokban, hát az mindig ez az áramkör volt!
Szóval konklúzióként.. érdemes megbecsülni a "faék" megoldásokat! Legyen egyszerű de megbízható!!!
Következő: »»   92 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem