Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   60 / 170
(#) Primary válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Otthoni kis akarmieimhez kell, foleg ellenorzesre, hibakeresesre, nincs nagyon igenyem pontos meresre. Ha az kell, azt az egyetemen meg tudom oldani.
Meg tetszett, hogy van hozza logikai analizator, illetve generator modul.
Ha olcson megcsipem, akkor megveszem, ha nem, akkor inkabb az owon.

Ilyen arban maximum regi szkopok vannak, analogok. Mindenkeppen DSO-t szeretnek. Szeretnem elmenteni. Meg hely szukeben is vagyok, egy analog az eleg nagy.
(#) Nanok hozzászólása Márc 24, 2014 /

Sziasztok!

Amatőr célokra szeretnék valamilyen olcsó, de megbízható analóg oszcilloszkópot. Jó lenne, ha tudna minél magasabb frekvenciát mérni, de azt hiszem, hogy nekem elég lenne olyan 3-5 MHz is.
Milyen típust vagy típusokat ajánlanátok?
Esetleg, ha valakinek van konkrét ajánlata megkereshet privátban!
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) apac válasza Nanok hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Bővebben: Link

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) Nanok válasza apac hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Igazából én egy olcsó hobbi műszerre gondoltam, N313-as szkópot régebben láttam 5000Ft környékén is. Valami hasonlóan olcsót szeretnék.
(#) Ge Lee válasza Nanok hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Inkább szánj rá egy kicsivel többet, néha szoktak eladni RFT-EO213-at vagy 211-et, azoknak a használati értéke sokkal jobb mint az N313-é. Az RFT-knek egyetlen hibájuk szokott lenni, a kontaktos yaxley-k. Ha azok rendben vannak akkor egy olyan az jó vétel.
(#) biji válasza Nanok hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Szia!

Kicsit szánj a dologra többet. Néha a Vaterán ki lehet fogni EMG 1568/a tip. szkópot , 10eFt környékén.Egy ilyen 100X többet ér!

Nekem ez volt az első komolyabb szkópom, de nem adtam el, megtartottam tartaléknak.

jani
(#) Nanok hozzászólása Márc 25, 2014 /

A C1-77-esről mi a véleményetek?
(#) Nanok válasza biji hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Melyik lehet a jobb vétel? Egy egysugaras 10MHz-es TR-4659-es vagy az Orosz két sugaras C1-77-es? Ha közel egy árban vannak.
Vagy inkább várjak még ne vacakoljak velük?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) bölcsész hozzászólása Ápr 10, 2014 /

Sziasztok,

Arduino buzgeráláshoz kérnék tanácsot, hogy milyen paraméterekkel rendelkező szkópot( és/vagy logic analysert) keressek.

Köszi
(#) pucuka válasza bölcsész hozzászólására (») Ápr 10, 2014 1 /

Inkább logikai analizálót javasolnék, szkóppal csak többcsatornással jutnál előbbre, az meg ugyanaz, csak jóval drágább.
(#) Hp41C válasza bölcsész hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Szokták itt is hirdetni: Saleae Logic
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
(#) bölcsész hozzászólása Ápr 10, 2014 /

Köszi nektek a válaszokat!
(#) kpbendi hozzászólása Máj 15, 2014 / 1

Aki a korábbi hozzászólások alapján a Hantek mellett döntene, annak jó hír, hogy ebayen UK-ból is lehet rendelni. Ilyenkor nincs vám és a postaköltség is alacsonyabb.
Ez: Hantek DSO5072P
Pl. 63 ezer forint postával együtt.

*
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) Primary hozzászólása Máj 15, 2014 /

Erről mi a véleményetek? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) yohnsee hozzászólása Jún 2, 2014 /

Sziasztok! Remélem olvassa még valaki ezt a részleget.
Segítséget szeretnék kérni, egy kicsit elbizonytalanodtam.
Mi a különbség egy oszcilloszkóp és egy logikai analizátor között? Melyiknek mik a határai? Hogyan tudom eldönteni, hogy az adott feladathoz (méréshez) melyikkel jutok hamarabb eredményre?
Van esetleg erről valami írás, útbaigazítás? És hogy melyiknél milyen szempontok alapján érdemes választani, mit kell figyelembe venni?
(#) kendre256 válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 2, 2014 / 1

Az oszcilloszkóp 1-4 csatornás jellemzően, analóg jelek vizsgálatára is alkalmas, és pontos jelalakot lehet vele nézni, mérni.
A logikai analizátornál nem fontos a jelalak, mivel csak digitális jeleket vizsgál, viszont fontos a sok csatorna, jellemzően 8-16-32-... csatornás.
Adatbuszok vizsgálatára logikai analizátor jó csak, 1-2 jel vizsgálatára oszcilloszkóp is elég. Logikai analizátor analóg áramkörök vizsgálatára nem alkalmas.
(#) yohnsee válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Köszönöm! Mostmár teljesen tiszta, hogy nekem egy szkópra lesz szükségem.
Ha még annyival segítenél, hogy merre és milyet érdemes néznem, megköszönném.
Analóg és digitális jeleket szeretnék vizsgálni, nem nagyfrekvenciásakat, de tárolós mindenképpen jó lenne, hogy vissza tudjam nézni, mit is mértem.
(#) nagym6 válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Milyen max. frekvenciához, hány csatornás legyen, és milyen hosszú jelfelvétel kell, azaz milyen hosszú jelcsomagot kell tárolni. Mennyi a rászánt összeg. Tehát mire kell, attól függ milyen lesz jó.
(#) yohnsee válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Nincsenek nagy igényeim. Nekem 1 csatorna elég volna. 50-60MHz- nél több sem kell. Jó lenne, ha minél hosszabb jelcsomagot tudna tárolni, de nekem főleg 2-3 másodperces hibákat kellene elkapjak vele, és elemeznem őket. A rászánt összeg max. 80.000Ft, persze minél olcsóbb, annál jobb. De tisztában vagyok azzal is, hogy ha nagyon olcsó, akkor valószínűleg kétszer kell megvenni.

Bővebben: Link Egy csatornás talán nincs is. Itt van kedvező áron, de csak 24K a jelfelvétel. Vannak 1Gs/s jelfelvételűek, drágábban. Ha leírnád milyen jellegű hibákhoz kell, talán jobb segítséget kaphatsz.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) yohnsee válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Igen, ezt is nézegettem többek közt.

A hibák, amiket fel kellene derítsek: adott egy AVR. Reléket húz meg, amelyekre DC motorok vannak kötve. A DC motorok negatív tápja felől be van iktatva egy soros ellenállás, itt mér az AVR az egyik ADC lábán keresztül feszültséget. De itt zavarok is lehetnek (vannak is), mert a motorokat védődiódák és végálláskapcsolók tengere övezi. Szeretném látni, hogy amikor pl. egy végálláskapcsoló (mikrokapcsoló) ki-vagy bekapcsol, akkor mit "lát" az AVR. Így meg tudnám remélhetőleg írni a programját, hogy ezekre a zavarokra immunis legyen, de a túlterhelést észrevegye és a lehető leghamarabb reagáljon rá (kikapcsolja az aktuális relét)
Dióhéjban ennyi, de elképzelhető, hogy a jövőben mást is méregetnem fog kelleni.

Erre megfelelő a szóban forgó szkóp, de szinte bármelyik hasonló kategóriájú is. Innentől pénzkérdés, hogy mennyivel legyen jobb. Igazából a jelfelvételi hossz az, amiben többet tudnak a drágábbak, ezen kívül eléggé egyformák ezek. És a garancia, jó lenne olyan helyről, ahol valódi érvényesíthető garancia van. Mert ezek elektronikáját javítani eléggé reménytelen.
(#) kpbendi válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Azóta meg is vettem a Hantek 5072p-t és eddig 100%-ig elégedett vagyok vele. Kevesebb, mint 2 hét alatt megjött, és tényleg nem kellet rá vámot és ÁFA-t fizetni. Ennél olcsóbban használható digitális desktop szkópot szerintem nem lehet kapni. Ha elég a 70MHz, akkor hackelni sem kell, mert az új firmware már feloldja a memória és az időalap korlátozást (24k helyett 40k, 5ns helyett 2ns). Amúgy az EEV blogon azt írják, hogy már lehet usb-n keresztül is hackelni, azaz nem kell megbontani a házat, hogy hozzáférj az UART csatlakozóhoz, mint régebben. (Személyesen még nem kísérleteztem hackeléssel, mert nem még nem volt szükségem többre, mint amit a szkóp alapból tud.)
(#) yohnsee válasza kpbendi hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Neked és nagym6-nak is köszönöm a hasznos infókat.
Esetleg nagy gondot okozna egy bemutató videó, vagy valami használat közbeni?
Csak hogy legyen mit nézegessek, amíg eldöntöm és megveszem a sajátom.
Nézegettem más márkákat is, pl. a Rigol az van annyival jobb, mint amennyivel drágább?
Náluk a legkisebb példány 50MHz-es, és csak 16k pontot tud tárolni, de mindez 90E ft.
(#) kpbendi válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Távolról sem vagyok szakértője a témának, csak azt tudom mondani, amit másoktól összeszedtem.
- A szkóp márkák között hasonló a különbség, mint a multiméterek között. Vehetsz multimétert néhány ezer és néhány százezer vagy millió forintért is. A különbség a pontosság és a megbízhatóság. Hobbi célokra nyilván nincs értelme 0.000001% pontossággal mérni.
- Egybehangzó vélemény, hogy az USB szkópokkal nem éri meg vesződni, mert ami valamennyire használható, az alig kerül kevesebbe, mint egy desktop szkóp, viszont lényegesen kevesebbet tud és több vele a macera.
- A legtöbb alsó-közép kategóriás desktop szkóp között nem a hardver minősége a különbség, mert mindegyik valójában 1-2 kínai oem gyártótól származik, hanem a firmware és a termék támogatás. Ezért lehet amúgy a rigol, siglent, hantek, voltcraft, uni-t, stb. szkópokat nagyobb frekire hackelni, mert a hardver ugyanaz, vagy csak minimális különbségek vannak köztük.
- A Hantek ebben a műfajban a kínai noname kategóriát képviseli, viszont az olcsósága miatt meglepően sokat eladtak belőle és kialakult egy kisebb közösség, akik nagyon alaposan kiismerték (van aki saját firmware-t is fejleszt rá), így a fórumok sikresen pótolják a szokásosan gyér kínai terméktámogatást.
Néznivaló: szkópokkal kapcsolatban nekem EZ a kedvenc kezdőknek szóló tutorial sorozatom (a srác többi videója is zseniális).
A Hantek 5072p-ről én is kerestem bemutató videót, de nem nagyon találtam. Most, hogy már a gyakorlatban nyomkodom, azt kell mondjam, nincs is különösebb értelme az ilyen videóknak, mert kezdő szinten bármelyik oszcilloszkóp oktató videóból ugyanúgy lehet tanulni, legfeljebb adott funkciókat más menürendszerben kell keresni (arra meg ott a használati utasítás).
(#) yohnsee válasza kpbendi hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Értem, köszönöm!
(#) nagym6 válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

A Rigol képmérete, felbontása valószínűleg (típust nem írtál) kisebb, mint a Hantek-é. A Hantek 800X480 leírása szerint, a Rigol feltehetőleg 240X320. Vízszintesen hosszabb jelrészletet tud megjeleníteni a szélesebb kijelző. A Hantek két csatornához külön V/Div beállító gombok vannak, kezelése praktikusabb mint a Rigolnál, ahol a kettőhöz egy van. Nyomógombbal kell váltani.
Minőségük kb. egyforma ennek a kategóriának, mint kpbendi kolléga is írta. Én új Rigolt vettem, egyből javítani kellett. Túl sok zsír volt a V/Div kapcsolóban. Ehhez apróra kellett szedni. Bizonyos szituációkban lefagyott, szoftverhibák. Kinek ezzel, kinek azzal van szerencséje. Garancia jó lenne, ami érvényesíthető is.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
(#) holex hozzászólása Jún 17, 2014 /

Sziasztok, szerintetek DSO203-at érdemes megvenni? Bővebben: Link

Első körben kapcsolóüzemű tápok mérésére (kb 150 kHz) használnám, de persze jó lenne, ha másra is használható lenne
(#) Ge Lee válasza holex hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Kapcsolóüzemre ennyi pénzből inkább egy csövest vennék, persze ha megelégszel a megy-nem megy megjelenítéssel és a részletek (tüskék, lecsengések stb.) nem annyira érdekelnek (a kapcsolóüzemben az a lényeg) akkor vedd meg.
(#) holex válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Rendben, köszi a választ. Amúgy tüskék, lecsengések megjelenítésére miért nem alkalmas (elvileg 72 MHz-es)?
Következő: »»   60 / 170
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem