Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RC hullámok terjedése vízben???
Tudja valaki, hogy az RC hullámok mennyire terjednek vízben?Pontosan a 433,92 MHz-ra gondolok...
Nem olyan jól, mint levegőben, de terjednek. A csillapítás a frekvencia növekedésével szintén nő.
Igen rosszul terjednek. A gyakorlatban nem használható..
Viszont, ha ultrahangot használsz vivőként, akkor sokkal kellemesebb a helyzet!
Tegyem fel van egy adó-vevőm, ami a levegőben 150 méteres hatótávolsággal bír.Ennek mennyire csökkenne a hatótávolsága egy 5 méter mély vízoszlopnál?
Szia
Szerintem 5 cm alá....! ! ! A profik a tengeralattjárókon a 40,,,62 kHz-es sávot használják ----MA IS! ! persze ez is csak periszkóp mélységig jó 50m alatt felejtós infra. vagy ultrahang.... vizálló hangszóróval... közvetlen cstolás....üreggel ! Idézet: Az meg mi?„RC hullámok” Szerintem az EM hullámokra gondolsz mert arról szólnak a válaszok is.. (elektromágneses vagy rádió-hullámok) Ha vízben lévő antennára gondolsz akkor annak a mérete a dielektromos állandóval fordítottan arányos, így az antenna mérete töredéke kell hogy legyen a levegőben levőkénél. Viszont a hatásos felülete is kisebb és a víz dielektromos tulajdonsága is jelentős csillapítást ad..
A víz kapcsolatba van a földel, még jobban vezet. Ojan mintha leföldelnéd az antennát...
Látom ez nem olyan egyszerű
Szóval akkor nem érdemes kísérletezni vele... Köszi a válaszokat!
tengeralattjárók többsége sem rádiós vezérlésű torpedókat lő ki, mivel vízben olyan gyenge a terjedés. Vagy akusztikus vezérlésűek, vagy vezetékkel közvetelnül kapcsolódnak a tengeralattjáróhoz, és azon keresztül irányíthatók...
Szóval ha a hadsereg nem tudta megoldani vízben a rádiózást, akkor az valószínűleg tényleg nem működik
A víz összetételétől nagyon erősen függ. Desztillált vízben még viszonylag jól terjed, sós vízben katasztrofálisan.
A 433Mega biztosan nagyon rosszul terjed víz alatt,de most találtam a Conrad katalógusban tengeralattjáró modell,meg műhalacska 27MHz-en távkezelhető 1.5m mélységig hirdeti,kb 10...15 m távolságról.
Fenttartásaim vannak ezzel,de hadd hirdesse,a fene sem vesz ilyet...Meg lehet,hogy tényleg működik. (Van 40MHz-es típusa is.)
zia!
meg akartam keresmi de nem találtam--mindegy a rádióantenna csucsa nem áll ki vizból ?
Tomek,
Telecontrolli (Chipcad forrásból) modulok a fürdőkádban kb 2cm vícréteg alatt már nem operáltak nekem. Az internetes irodalomban a 27, 40MHz RC távirányítók szerepelnek bevett megoldásként. Használhatóságuk az oldott sók mennyiségétől nagyon-nagyon függ. Legjobb a deszt víz aztán felszíni vizek (kivéve a Salt Lake, Kaszpi-tó stb. ), fúrt kutak vize, karszt vizek, tengervíz. Én a galván vezérlésre szavazok (2 vagy több fém elektróda között melyre generátort kötünk, a modell 2 fém elektródáján a távolságoknak megfelelő potenciálkülönbség lép fel, nem szükséges rádióengedély!!! egy egész Paksot rá lehet kötni, alacsony freki is elegendő, persze hátránya is van). Ha érdekel, üzenj! Üdv Bercel
Üdv! Kicsit elszontyolodtam. Ezek szerint nem nyerő tengeralattjáró távirányításra a 433.9MHz
Szerintetek egy "átjátszóhajóval" meg lehetne oldani? Tehát a partról 433.9MHz a hajóra, az alján sok infraled onnan pedig IR a tengeralattjáróra. az infra mennyire nyerő a "zavarosban"? |
Bejelentkezés
Hirdetés |