Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor most nagyon rosszul van. De akkor amit én akarok az pont jó. Mert ami most nulla sin "PEN ide jön be" az lessz a védöföld sine és ebböl a fin keresztül megy majd a másik sinre ami a nulla lessz.
Én igy akarom. Ez ugyan az mint amit te irtál. Vagy tévedek. De én is ezt irtam le.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
Szia!
Biztos? Ha PEN van a bejövő ágban akkor nincs még egy N. Itt még közös az N és a PE. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Bizony ez a második rajz is rossz, azonkívül egy panel lakásban szerintem már kell legyen kialakítva védőföldelés piros színű vezetékkel. Miért kell újra kialakítaani? Hol tenné le a földelőszondát?
Szia! Ha ezt vesszük alapul, akkor teljesen jó ahogy ki akarod alakítani az FI relén keresztül a saját védelmi "vonaladat". Az okfejtést már többször kitárgyaltuk és a link-ben le van írva minden.
Ne felejtsük ki az áthidalást.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Az miért is jó? Legfontosabb a biztonság, ha nincs áram nem ráz.
Szamóca, így a Fi relé differenciát fog érzékelni a Nulla és a Fázis között (két irányban is folyhat áram így: a relén és az átkötésen is) és bontani fog, nem? A Fi relét ez esetben a Nulla sín után kéne tenni, majd onnan osztani a Nullát tovább.
Igazad van
Csináljunk egy nulla sínt, majd oda kössük a FI relét, majd mégegy nulla sínt a FI másik felére? Éppenséggel működik, csak épp felesleges a két nulla sín VIM rajza tökéletes, a PEN sínre megy a FI egyik oldala, FI másik oldalán meg képezzük a nulla sínt, és ennyi.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Neked is igazad van, én meg csak a működési elvet firtattam
Köszönöm a segiséget. Akkor jól gondoltam és rajzoltam is.
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. Adott egy Hajdú bojler 1800W-os fűtőszállal. Az eszköz 2,5-ös alu kábellel volt bekötve, de eltört a kábel. A kérdésem: alu kábel + wago + réz vezeték. Megengedett az ilyen kötés (toldás)?
Hali! Meg,sőt így kell.
Köszi!
Azért némi paszta elvileg kellene az aluhoz...
Nna ja! De wagot kap az emberfia darabra,de a pasztát nem lehet venni egy csipetnyit. A wago meg egyébként is,folyamatosan szorít!
Mivel tanácsot elvileg csak szabályosat illik adni, marad a sorkapocs.
Köszönöm! Hiába is írnék most okfejtést, mert már volt elég belőle itt és az FI relés oldalon is, hogy hogyan kell bekötni ahhoz, hogy rendeltetésszerűen működjön ....... Hiába. Mindig felbukkanó, örökös kérdés lesz de inkább kérdezzenek mint rosszul kössék be, választ pedig feltehetően az fog adni aki tudja is, hogy miért úgy kell bekötni. Én az 503-as.
Köszönöm a sok-sok választ.Nos megoldódni látszik a probléma.A közös társasházi lépcsőfordulóban megtaláltuk a (segítőkész)közös képviselővel a lakások közös "áram elosztóját".Itt a pár éve felújított egyik lakás már húzatott be magához védőföldet az ELMŰ-vel.Anno 15 éve egy gerinc földelő vezetéket kapott a lépcsőházi elosztó(minden emeleten van egy ilyen),ahonnét persze önköltségen "bárki"bevitethette a földelést az ELMŰvel.1 emeleten 4 lakás van.1 lakó vitte be a 15 év alatt,én leszek a 2.Érdekes hogy ezen spórol(t)az ELMŰ?Miért nem lehetett anno mindenkihez bevinni ezt a vezetéket mikor a gerinc vezetéket kiépítették?Ha jól tudom ez ugye "méretlen"vezeték szakasz(óra előtti).Ez az ELMŰ tulajdona.Ha érdekelné őket a lakók biztonsága talán nekik lett volna illő erre felhívni a lakók figyelmét és kicserélni az óráig az adott vezetékeket!Nem bántásból,de logikus lépés lett volna.A gázcsöves megoldást persze nem a vill.szerelő ajánlotta.Ő is az ELMŰ-s kollegákat ajánlotta,nos értesítve vannak hamarosan érkeznek majd.
Sziasztok!
Rugós sorkapcsok bekötéséről van valami szabvány? Én eddig úgy tudtam, hogy érvéghüvely nélkül kell kötni őket. De kapcsolószekrényenként változik hogy most érvéghüvellyel vagy anélkül van kötve. Szabvány szerint melyik lenne a helyes?
Attól függ milyen vezetéket használsz a kötésre. Ha sok elemi szálas, sodrott vezetéket használsz, akkor kell használni hozzá érvéghüvelyt, merev vezeték esetén nem kell.
Merev vezetékre rá sem lehet normálisan sajtolni az érvéghüvelyt.
De mi szükség van merev vezetékhez érvéghűvelyre?
Németországba gyártunk vezérlőszekrényeket, és a rugós sorkapcsokhoz nem engedik érvéghűvely használatát, MKH vezeték esetén sem. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Pont ez a lényeg, semmi szükség rá.
A méretlen fővezeték tényleg a szolgáltató tulajdona de nem kötelező a méretlen fővezetékkel egy közös védő csőben lenni a védőföldnek , csak megengedik a szolgáltatók hogy benne legyen de ezen sem kötés sem toldás nem lehet. Másik hogy a szolgáltató nem húz a társasházakban a felszálló elosztókból kábelt a mérőhelyig ott felszereli az órát és beköti a mért és a méretlen fővezetéket,. Az építtető által megbízott villanyszerelő végzi ezt a munkát.
A szolgáltató egyáltalán nem ellenőrzi hogy ki van -e építve vagy nem a védőföld a lakás kiselosztójában. |
Bejelentkezés
Hirdetés |