Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2309 / 3996
(#) Csupasz hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!
Vettem egy AC12V-os ledet az asztalilámpámba. Eredetileg 20W halogén van benne, de nincs szükségem ekkora fényre.
Betoltam a foglalatba, és villog.Lehet vele valamit csinálni?
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szia!
Vibrál a fénye? Használd simított egyenáramról és akkor folyamatos fénye lesz.
(#) Csupasz válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Igen, de direkt azért vettem AC-t, mert ez fér a lámpába. Trafó mellett nincs hely egyenirányítani, a fej pedig nagyon melegszik....
(#) mikrokapcsolo válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Akkor biztos, hogy váltós verziót adtak? Mert abban kellene lenni egyenirányításnak szűréssel.
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Gondolom a LED nem megbontható. Ebben az esetben szokj hozzá ehhez.
(#) Csupasz válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Sajnos nem. Majd villogtatom a szemem 50Hz-el...

Biztos hogy váltó, mertrá van írva.Vagy lehet hogy csak rá van írva?
(#) Neema hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok nem tud valaki egy olyan programot ahol én csinálhatom az igazságtáblát és a gép ebből elkészíti a logikai rendszert ( tehát NAND AND XOR meg mindenféle kapuk felhasználásával) ?
(#) mrkatona hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!

Arra gondoltam, hogy építenék házilag egy instant kávéfőző automatát.
Az elképzelés annyiból állna,hogy csak behelyezném a kedvenc bögrémet a gép alá és az minden további teendőmtől megszabadítana az álmos reggeleken.
Megvalósításban arra gondoltam,hogy a vizet egy szivattyú adagolná egy külső ásványvizes palackból amit egy teafőző átfolyós melegítője melegítene fel és úgy adagolná késöbb hozzá a cukrot és az instant kávét. Az adagolást csigás szervós megoldással képzeltem el és az egészet valami pic vezérelné.
A pic-es részét és a teljes vezérlését meg tudom oldani az nem gond, inkább csak a mechanizmus okoz némi gondot, hogy hogyan müködjön.
Például nem akarok bele kazánt, mert azt akarom, hogy az elkészítéskor álljon neki a vizet melegiteni.
Milyen ötleteitek vannak?
(#) Marko Ramiusz válasza Neema hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

SziaNeemamicrosoftexcellnemkellidesemmilyenprogram.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) Primary hozzászólása Máj 17, 2014 /

LED-eket szeretnék kapcsolgatni FET-tel.
A cél az, hogy CMOS felfutó/lefutó élre rövid ideig bekapcsolt állapotban legyen a FET, utána
kikapcsolva. Villanásokat szeretnék.
(#) kérdező hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!
Egy szünetmentesből bányászott 50Hz-es, négyszög kimenetű inverterre egy sima, fojtós fénycsőarmatúrát tettem. Működik, de nagyon melegszik az elektronika, és az inverter trafója is. Persze levettem róla, mielőtt gond lenne. Persze csak próba volt ez, mert majd elektronikus előtétről fogom járatni a csövet, ott nem gond a négyszögjel, mert egyenirányítós fogyasztóról van szó. De mégis kíváncsi vagyok, miért melegszik az inverter? Az armatúra fojtója kondival ki van kompenzálva.
(#) Primary válasza Primary hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Nem kell, van teljesen más megközelítésből megoldás.
(#) Ricsi96 hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok! Pár napja a nagy esőzősek közepette beázott a műhelyem és szépen beleömlöt egy pár cm viz azokba az edényekbe ahol a kiforasztott alkatrészeket (elko,kondi,ic,régi kijelző) . Ahogy haza értem rögtön kiraktam őket száradni , áttürültem őket szárazak .
Kérdés : Ezeket az eszközöket lehet e használni???Okoz e az eső valamilyen károsodást az elemeknek???
(#) ujfalusi válasza Ricsi96 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Ha nem helyezed feszültség alá semmi baja nem lesz, kiszáradás után nyugodtan használhatod.
(#) Neema válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szia Marko Ramiusz, Excel-el?? hogyan?, az még csak nem is ismeri a kapu fajtákat, maximum számolgatni meg eggyenleteket írni lehet vele.....
(#) kendre256 válasza Neema hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Az Electronic Workbench tudhat ilyet (legalábbis a 10 évvel ezelőtti változata tudta).
Electronics Workbench 5.12 free
Itt azt írják róla, hogy nem fejlesztik tovább.
(#) Neema válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Le tudnád légyszi írni hogy melyik menüpontban találom meg ezt az opciót..
(#) kendre256 válasza Neema hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Ezer évvel ezelőtt, egy régebbi verzióban láttam, nem tudom, hol van a mostaniban, én már nem használom ezt a programot...
(#) rolandi350 hozzászólása Máj 17, 2014 /

Hali.
Ilyen áron tényleg kapni lehet egy rendes állítható áramerősség és feszültségű stabilizátort?
Bővebben: Link
Vagy a felét se fogja bírni?
Írja h kell rá ventilátor ha jobban megterhelem az nem is gond rögtön lecserélném a bordát sokkal nagyobbra meg löknék rá egy nagy ventit na de megbízható ez? Van csak egy kínai sz.r ami fog menni két napig? Ha van ilyesmiről tapasztalatotok akkor szívesen meghallgatnám!
Köszönöm!
(#) Marko Ramiusz válasza Neema hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Szia! Vannak benne AND, OR ..stb függvények, ezeket kell alkalmazni. Dolgozni kell vele, de megoldható. Mellesleg igazándiból ehhez tényleg nem kell semmilyen program, mert itt az alapvető digitális ismereteket kell használni. Szóval, meg kell tanulni. Sok sikert.
(#) pucuka válasza rolandi350 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Honnan veszed, hogy állítható áramerősségű stabilizátor? Az van odaírva, hogy állítható feszültségű. Elég széles bemeneti feszültség tartományból (7 - 32 V) csinál állítható (0.8 - 28 V) kimeneti feszültséget. A CC az visszahajló, a CV állandó áramú kimeneti védelmi karakterisztikát jelent.
Ha nem tetszik a kinai sz.r, csinálj magadnak. Ha nem tudsz, ne sz.r -ozz.
(#) amitech hozzászólása Máj 18, 2014 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni: MCP73831 és MCP73832 Li-Po töltő IC között mi a különbség? Az adatlapjukon látom, hogy az egyik "Tri-State Output" a másik "Open-State Output", a kérdés, hogy gyakorlati szempontból mi a különbség.
(#) rolandi350 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásod!
Lejjebb írja, hogy "Constant current range :0.2-12A ( adjustable )" és hát két potméter van rajta ebből gondoltam.
Nem állítom, hogy az egy kínai * hanem kérdem. Csinálni is csinálhatnék na de hát ha van készen és nem is olyan drága és tegyük fel nem * akkor megéri jobban készen megvenni szerintem.

*Nem a kocsmában vagyunk, és te mit szólnál, ha mások reánk mondanák ugyanezt?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) macsaba hozzászólása Máj 18, 2014 /

Sziasztok!
Csináltam egy kis erősítőt lm386-al Bővebben: Link, a 2. kapcsolást építettem. Ennek kéne valami hordozható tápellátás. Ha jól vettem ki akkor a max teljesítmény 0,7w azaz számoljunk 1w-al. Kb 4 órát kell működtetni, szóval olyan 0,3 A/h akku kéne 12 V-on, vagy elemes táplálás. Arról nem találtam semmit hogy pl egy 4,5 v-os lapos elem mennyi áramot ad le. Szóval a kérdés, hogy elég e erre az elem vagy akkut kéne használni, és abból melyik az a fajta ami viszonylag kicsi és viszonylag egyszerűen tölthető. Egy db. akku nem lehet nagyobb mint egy lapos elem, de lehet belőle több.
Üdv,
Csaba
(#) trickentrack hozzászólása Máj 18, 2014 /

Sziasztok!

NE555-ös IC-t helyettesíthetek WD555-össel?

Előre is kösz!
(#) gbiro72 hozzászólása Máj 18, 2014 /

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne: Hogyan lehet az autó szivargyújtójáról STABIL 3,3 V-ot kicsikarni Bluetooth egység meghajtásához?

A válaszokat előre megköszönöm!
(#) NyariG válasza gbiro72 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

pl ezzel
(#) BBoyBen hozzászólása Máj 19, 2014 /

Sziasztok!

Épp tanulmányozom az egyfázisú egyenirányító kapcsolásokat. Mellékelek egy képet. Ez egy 1F1U1Ü kapcsolás. A bal alsó sarokban az egyenirányítatlan "nyers" fesz. görbéje látható,felette pedig az irányított félperiódus a dióda után? A jobb oldali kép pedig a C-R taggal kapcsolt görbe, amin a búgófeszültség részleges csökkenését láthatom? Minnél nagyobb a C értéke,annál simább a szinusos feszültség?

041.jpg

(#) proli007 válasza BBoyBen hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Hello! Természetesen, mert amikor a transzformátor csökkenő feszültséget szolgáltat a kondenzátorban tárolt energiát használja az "R" fogyasztó.
(#) BBoyBen válasza proli007 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Tehát az "energia passzív" szakaszában a pufferkondiból több töltést veszünk ki, így a kondenzátor feszültsége kisebb lesz, az "aktív" szakaszban pedig alacsony feszültségről töltjük fel? Ez magyarázza azt is, hogy a 3. jelalak képén az UBE p-p értéke valamivel nagyobb?
Következő: »»   2309 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem