Fórum témák
» Több friss téma |
no, akkor pattintsd be azt a második 100 ohmost, mérj, és nézd meg, melegszik-e valami.
Akkor nincs több ötletem, nekem azért nem jött ki a 16V mert az elkó nélkül csak lüktető egyenfeszkó van amit nem szeretet a FET-es zéneres áramkör.
100Hz, és van ott 4.7uF. Ráadásul tetettem oda egy 100 µF-ost is. Ki kellene jönnie úgyis a tápnak.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Beraktam, de a feszültség nem változott.~13,33V
Szerk.: Nem lehet, hogy elég neki ez feszültség? Már így is sokat csökkent a disszípáció. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Q12 minden lába a helyén? Földhöz képest mérd le mind a 3 lábát.
Van még egy IRF530-ad?
Minden lába a helyén.
G-16,6V D-53,2V S-13,2V Van egy használt darab, de azt éppen ebből szedtem ki. Kicseréltem, hátha az okozza a problémát, de nem.
D14 biztos, hogy 18 voltos zener? TUTIRA???
Z18-as felirattal szerepel. Sajnos ez is jó...
R4 ellenálláson mérj egy feszültséget /a két lába között/.
R50 két lába között is mérj. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
R4-0,5V (jelenleg 50ohm)
R50-36,3V A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
R51 egyik lábát emeld fel, és mérd meg az 555 tápját.
Nem kevés annak a zenernek az árama? Én csökkenteném azt a 47k-t.
Nem változott szinte semmit.( ha egyáltalán valamit)
Oszcilloszkóp nélkül ez már nem fog menni.
Én is gyanakodtam arra, hogy kevés a zener árama. De más tápban is működik.
A következő lépésben leteszteljük a főszabályzót. R51-et ne tedd vissza a helyére. A táp kimenetére tegyél terhelést, kb. 1...3 kohm közöttit. Q7 DS lábát forraszd össze. Tekerd minimumra az összes kezelőszervet /áram, feszültség/ Kapcsold be a tápot. Tekerj picit az áramkorláton, majd emeld a feszültséget. Nézd meg, szabályozható-e a kimeneti feszültség. Q6 melegedhet egy picit, figyelj rá.
De elvileg a főszabályzó működik. A gonf az előszabályzóval van és ott is az 555 tápjával, nem?
Biztos vagy benne? Szeretném tudni, hogy a második fele jól működik-e. De ha ennyire értesz hozzá -csináld meg.
Nem vagyok benne biztos. Sőt.
Megcsinálom a leírtakat. Nagyon gond lenne, ha elnapolnánk kicsit a hibakeresést? Holnap fizika érettségi és szerdáig fel se tudok állni a tanulnivaló felöl.
Elvileg a főszabályozó működik, már leteszteltük. Szerintem a 47k-kell kisebbre cserélni (mondjuk 22k köré), abból baj nem lehet, és lehet az a probléma, hogy terhelésre esik a tápja az 555-nek, ha már üresjáratban sincs meg.
De a vizsga az első ![]()
Fzikia letudva, de ezek után nem tudok ücsörögni az asztalnál és tanulni.
![]() A kiemenet ezek után is szabályozható. Q6 valóban melegedett. ktamas66: Kicseréltem 22k-ra, de továbbra is 13,3 Voltot mérek. Lehet betámadom a 16 és 18 voltos zenereket.
Nézd meg, hátha fordítva vannak benn (már hogy a 16V-os a 18-as helyén).
A 18-as biztosan jó helyen van, de a 16-os feliratát akárhogy is forgatom a apnelt nem látom...
Egyébként, nem lehet, hogy elég az 555-nek ez a táp is?
A disszipáció sokat csökkent a kezdetihez képest.
Van valamilyen tápod, ami kiad 20-24V egyenfeszültséget?
Elvileg elég neki. Óvatosan próbálgathatod, midig várj egy kicsit, hogy legyen ideje melegedni a FET-nek.
Sajnos nincs. Viszont ha sokat lendítene a dolgon, akkor megpróbálhatok kölcsönözni valahonnan.
Inkább egy szkópot kölcsönözz. Nemsokára folytatjuk...
2 Amperig terheltem. Itt Q6 már eléggé melegedett, de kézzel még fogható volt. Ha nem taperoltam egy ideid akkor kb. 60fok volt. Itt már az MBR is kezdett melegedni ,de Q7 teljesen hűvös maradt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |