Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyák nyomtató kérdések
Lapozás: OK   7 / 11
(#) hapro hozzászólása Szept 26, 2007 /
 
Sziasztok!

Lézernyomtató átalakításán gondolkodom hasonló célból, mint amiért a topic létrejött. Mivel a vasalásos technikát használom műnyomó papírral, szerintem ez megoldható dolog lenne. mi erről a véleményetek? Elég olcsón hozzá lehet jutni lézer nyomtatókhoz..

üdv.:

Zoli

(#) Moderátor hozzászólása hapro hozzászólására (») Szept 26, 2007
 
Ha visszaolvasol a topicban, láthatod, hogy már néhányszor felvetődött a lézernyomtató/fénymásoló átalakítás ötlete, de mindannyiszor el is vetettük...
Hej, ha egyszer megérném, hogy kérdés helyett az emberek olvasnak!!!
(#) zsoltee0001 válasza hapro hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
hi
ha ismered a lézernyomtatók v fénymásolók elvét (ami hasonló) akkor látható, hogy ez nem megoldható,

tehát felkerül a festék a dobra (fájlmelléklet) aztán a dobról egy nagyfeszültségű töltés átkúzza a képet a papírra, de ez csak papírnál működik, egy rézbevonatú lemezzel nem, azonkívül, hogy összevissza karcolászná a dobot a panel.
Azt még esetleg meg lehetne csinálni, hogy a képet nem közvetlenül hanem egy gumihenger közbeiktatásával próbálnánk meg átjuttatni a panelra az talán sikerülhet, viszont akkor már gyászosan vékony lehet a festékréteg, azután még fixálni is kéne a festéket a rézlemezen amire a nyomtató fixálója megintcsak nem megfelelő
üdv

elvirajz.JPG
    
(#) hapro válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
Sziasztok!

köszönöm a választ.

üdv.:

Zoli

(#) Pak hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
Nah üdv!
Nekem sikerül átalakítani a nyomtatót (cannon/ átfordítós)
Szépen viszi át a panelt, és a fúvóka is szépen fel emelkedik a panel fölé. Tehát mechanikusan már jó a téma, de a tinta :S
Én sok lehetséges megoldást kigondoltam és sok lehetséges buktatót is találtam.

1. alkoholos tinta a patronba.
Hátránya ugye, hogy belekötne. De mi van, ha levágom a patron tetejét? Öntök bele egy kevéske tintát aztán Nyomtatok egy próbát, hogy odaérjen a tinta a piezohoz.
Majd nyomatom a nyákot, kiöntöm a tintát és alkohollal kimosom "kinyomtatom" a bent maradt tintát. így nem szárad be.
Kérdés, hogy levágott tetővel is ugyan úgy adagolná-e a tintát?

2. Lakkbenzin a patronba.
Csináltam már próba maratást lakkbenzinnel. Hihetetlen, de ahol a lakkbenzin volt, ott nem marta le. Szerintem ez a benzin valami vékony filmréteget hagy a panelon. Amit infra lámpával, vagy szendvics sütővel lehet fixálni.
A lakkbenzin oktánszáma alacsony, nem lobban. Szerintem nem robbanna be a piezótol sem.
Kérdés, hogy szerintetek tönkre tenné-e a piezót?

3. valami olaj?
Étolaj?
Szintén nem kötne be. "szerintem"
És miután nyomtat, csak ráégetem. hátha nem folyik meg a hőtöl.
Üdv!
(#) szabi83 hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
Nem tudom, nem néztem utána, lamináló, nem jó erre a célra?
(#) Pak válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Eh lamináló?
Azzal nem todsz volanakat nyomtatni, vagy laminálni :S
erősen gondolkozok a tustinta nyomtatáson és ráégetésen.
(#) oldman válasza Pak hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Régen piros vizáló "Brillant" tussal csőtollal, jó nyákokat tudtunk rajzolni. Ez ma már nem kapható,de talán valami azért van, Először meg kellene próbálni a csőtollas módszerrel kiválasztani a szóbajöhető tusokat. Utána a probléma kettős, hogy viseli a nyomtató, és a beszáradás.
Kézi rajzolásnál probléma volt a nagyon lassú száradás könnyen elmaszatolta az ember. Melegités esztén viszont megrepedezett és használhatalan lett a "termék" Marratás vaskloriddal, peroxidot nem tűrte.
(#) Macsek71 hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
csak ötletroham :

hőre szilárduló porfesték (pl laser-tonerje) egyenletesen rászór nyákra, kívánt mintában lézersugár ráéget ? utána hagyományos maratós móka...

esetleg - az oldalon többen foglalkoznak lézerrel- kiégetni a kívánt mintát ?

Plotter - csőtollban valami lyó festék ?
(#) PCB válasza Macsek71 hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Szia !

Idézet:
„kívánt mintában lézersugár ráéget ?”


Mit szeretnél csinálni, nyákokat, vagy egy szerkezetet barkácsolni ami 2% -ban talán alkalmas lehet nyáknyomtatásra ?

Üdv
(#) Macsek71 válasza PCB hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Írtam : CSAK ÖTLET !

OFF
Van olyan festékem ami por alakból hő hatására műanyaggá alakul. Láttam tv-ben a 3D nyomtatót, innen jött az ötlet..
ON
(#) Pak válasza PCB hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Pcb, érdekelne a véleményed.
Mit tegyek a patronba???
(#) Attila86 válasza Pak hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Én az alkoholos tintára szavazok. A beszéradástól talán meg lehetne óvni úgy, hogy a fúvókákat egy kis fóliával le kellene takarni és csak a nyomtatás idejére levenni. Kérdés, hogy mit szól az alkoholos tintához a fúvóka.
Esetleg alkoholt fecskendezni a patronban lévő gyári tintához?!
Az olaj szvsz felejtős.
Az Epson DuraBrite ULTRA nevű tintájával lehetne még próbálkozni, hogy ellenáll-e a maratásnak.
Korábban egyébként engem is nagyon érdekelt ez a téma.
(#) PCB válasza Pak hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Szia !

Amire én jutottam pozitiv és negativ irányban.

BubleJet alapon működő nyomtatóval nem érdemes foglalkozni, a működési elvből kifolyólag szinte semmi esély olyan tintát találni, amit ki tud nyomtatni folyamatosan, és a maratást is állja. (alkoholos, .....stb gyorsan párolgó és száradó tinta)

Régebbi nem BubleJet nyomtatók alkalmasak lehetnek erre a célra.

Nyomtató saját tintáját nem érdemes használni mert víz alapú, hozzá öntögetni más anyagot megint csak felesleges, nem lesz jó.

Szerintem egy írányba érdemes tehát próbálkozni, régebbi nyomtató átalakítása, tökéletes mechanikai pozicionálás..stb.

Azt mondják ezek a nyomtatók a tust is kitudják nyomni, ebben az esetben ha lehet még kapni "kármin vörös" tus 100% jó. Másik amit tudok javasolni szintén 100% jó, Domino és S7 nyomtatók tintája. Ezek ipari nyomtatók. Ha tudsz ismeretséget olyan helyen ahol ilyen nyomtatókat használnak ezt javaslom elsőre.

Üdítős palackokra, konzervekre...stb ilyennel nyomtatnak szavatossági időt....stb, máshol gyáriszámokat. Élelmiszeriparban ilyen nyomtatót használnak, de az a tinta nem lewsz jó. Talán a konzervgyártásnál már használják azt a tipust ami megfelelő. Élelmiszeriparon kívül minden ilyen tinta 90%, hogy jó.

Azért ragoztam ennyire, mert ez nyomtató tinta, tehát a legnagyobb esély arra, hogy a nyomtató sikeresen nyomtat. Én sajnos elsőre BubleJet nyomtatóval kezdtem és két három sor nyomtatása után ez a tinta a fejre száradt. Nem BubleJet-nél ez elvileg nem történik meg.


Lézer nyomtatóval megint csak nem érdemes kezdeni, mert nehéz átalakítani, másrészt a műkösési elv nem is támogatja a nyákra való nyomtatást. Ha sikerülne is valami csoda folytán nyomtatni rá, az akkor is csak por alakban sikerülne, az utólagos rámelegítés sikeressége egyrészt kétséges, másrészt időhúzás.

Akinek van lézer nyomtatója az inkább "vasalásos " technikával foglalkozzon, ha a hosszútávú cél az, hogy nyákokat készítsen.

Üdv!


(#) Pak hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
Én is a vasalást javaslom annak akinek van egy fölös lézere. Kizárt, hogy azzal nyákot lehetne nyomtatni. semmi esély úgy átalakítani, hogy működjön is.

Másrészt, asszem fogok venni tustintát és valami hígítót hozzá. Szerintem, ha eléggé hígítom, akkor talán nem szárad be nyomtatás közben.

Vagy talán még valami agyonhígított akril festék is szóba jöhetne. ha beszárad, akkor a nitro kipucolja.
(#) PCB válasza Pak hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Szia !

Mi a tipusa a nyomtatódnak ? Cannon xxxxx ?

Üdv!
(#) lgyk válasza Pak hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Hi!

Ha az adott oldószer telített gőzterében tárolod a patront (alkoholos vatta felett zárt dobozban), akkor lényegében megszűnik a párolgás.
(#) lgyk hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
Még azon gondolkozom, hogy lehetne vízre polimerizálódó bevonatot képezni a NYÁK felületén, erre normál vízbázisú tintával nyomtatni, majd a felesleget valamilyen oldószerrel lemosni. Ilyen elven polimerizálódik a PUR, de tiszta alapanyagokat nem igazán lehet kapni, ezen felül mérgezőek (metilén-difenil-diizocianát).

Vagy egyszerű szervetlen kémiai reakcióval is lehetne csapadékot létrehozni a NYÁK felületén, amit utána megfelelő módszerekkel lehetne tömöríteni. Olyan csapadék kellene, ami a marató savas közegében is stabil, és nem oxidációérzékeny.

Egy alternatíva a kémiai ónozó használata festék helyett. Az ipari NYÁK-gyártásnál is ónbevonatot használnak a réz marásvédelmére... Csak az a baj, hogy elég kevés anyagot juttat a felületre egy nyomtató. :no:

Esetleg lehetne gyertyaparaffin hexános (sebbenzin) oldatával kísérletezni. Ha beszárad, akkor enyhén felmelegítve tisztítható.
(#) PCB válasza PCB hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Szia !

CANON BJ 200 ex ha ez a nyomtatód van szinte esélytelen leszel más anyagokkal nyomtatni.
Ugyanis a BubleJet 2 pikoliteres cseppeket állít elő, és azt hirtelen magas hő hatására lövi ki. Ezért alkoholos, vagy higítós tinta odaszárad a fejre, HA egyáltalán egy csepp is kijön belőle.
BubleJet nyomtatók nagy előnye, hogy szinte csak a saját tintájukkal képesek nyomtatni, mivel a 2 pikos cseppeket akármiből nem tudják előállítani, és nem tudják olyan mértékben megmelegíteni, hogy az kilőjjön a fúvókán.

Ebből az derül ki, hogy az ilyen nyomtatóknak olyan speciális tintájuk van, amiből a cseppek előállíthatóak, és ezek a cseppek képessek a közölt hő hatására a fejből kijönni. Az hogy más tusok, festékek...stb ilyen tulajdonságokal rendelkezzenek 0.0001% az esély

A nem BubleJet elven működő nyomtatók nem ennyire kényessek !

Üdv!



(#) gulyi88 hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
bocs h csak úgy beleszólok, de
ha jól tom, akkor vannak olyan hobbi üvegfestékek, amik víz alapúak, de ha megszárad mégsem lehet lemosni (pl egy pohárról)

aztán vanak nem víz alapúak is , azokhoz külön oldószer van.

egy kis átgondolást sztem megérnek ezek (persze csak fekete, az fed a legjobban akármelyik szín közül),
hobbikreatív boltba 100% hogy van...

ha nagy baromságot mondtam akkor bocs.

császtok
(#) tams hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
Szerintem a szin lényegtelen, nem az optikai fedés a lényeg, hanem a festékréteg, amly távoltartja a maratót.
(#) Pak válasza PCB hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Grat! BJ 200 ex
Visszaolvastál?
Van egy hp deskjet nyomtatóm is de annak a mechanikája valami brutális valahogy csak meg lehet oldani bj-vel is. lakkbenzinnel? Az is hagy száradás után valami maszatot... Szerintem az bírja a savat
(#) gulyi88 válasza tams hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
szerintem se a szín a lényeg, de tapasztalatom az, h a fekete szín fed a legjobban
(kezdetek kezdetéről, az alkoholos filc korszakból való..)
(#) Paso hozzászólása Feb 20, 2008 /
 
Sziasztok !

Végigolvastam ezt a topic-ot, meg más külföldieket is.
Amit leszürtem belőle, hogy a DuraBrite tinta sem egészen alkalmas meg a MISPRO sem csak különböző hókusz-pókusz alkalmazása esetén, mint példéul előre felmelegíteni a nyákot, nyomtatni, majd a sütőben égetni így talán a vas-klorid nem kezdi ki. És sajnos nagyon költséges !!! Probálkoztatok másfajta tintával is mint például a jelölő tinta, de az meg megtámadja a fejet. Van még egy megoldás az UV tinta ami UV fény hatására polimerizálódik, ezt próbálta e már valaki és ha igen mi a tapasztalata ? Ezt a fajta tintát szintén piezo inkjet nyomtatókban alkalmazzák.

UV Tinta
(#) imexis hozzászólása Márc 11, 2008 /
 
Sziasztok !

Ezen az oldalon a problémának egy egészen új megközelítése van.

Itt egy egészen új megközelítés

http://eapc.alpopc.com/index.php?flag=main_product

Nincs se előkészítés se maratás.
Közvetlenül lehet nyomtatni a nyomtatott áramkörök vezetékeit, digitális nyomtató segítségével, különféle speciális vezetőképes elektronikai tinták segítségével...
(#) Paso válasza imexis hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
Ez még egyszerűbb megoldásnak tűnik.

fémsóval és C-vitaminnal
(#) imexis hozzászólása Márc 11, 2008 /
 
Sziasztok !

Csak azért írtam a #193677 hozzászólásban az elektronikai tintákról, mert látom hogy sokakat érdekel a PCB probléma másfajta megoldása, digitális nyomtatóval...
Az említett termékek nem elérhetetlenek.
Lehetőség van arra, hogy ezek a speciális tinták Mo.-n reális feltételekkel hozzáférhetők legyenek. A cégem szivesen együttműködne a termék piacszerű felhasználóival.
Bővebb infó priviben...
(#) Paso válasza imexis hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Szia !

Ez így nagyon szép de igazán az oldalon nem sok specifikációt találtam, pl milyen tintasugaras nyomattóban alkalmazható piezo, buborék ?
Kell e valami átalakítás a nyomtatón, vagy csak a tintát bele kell varázsolni a gyári patronba ? Azért még is melyen költségvonzata lenne egy ilyen megoldásnak ?

Üdv

DP
(#) imexis hozzászólása Márc 12, 2008 /
 
A gyártó egyéb széleskörű, elismert minőségű termékeivel már több mint 8 éve jelen van a hazai piacon. Ez csupán egyik perifériális, de sztünk nagy jelentőségű (!!) új terméke.

Cégünk látja el a gyártó kizárólagos hazai képviseletét, így természetesen meglennének a szükséges válaszok...
Nekünk nem igazán ez a terület a szakterületünk, de feltételezhetően az ilyen érdeklődésűek közül kerülhetne ki a hozzáértő, aki akár hasznát is vehetné...

Azért írtam, hogy priviben, mert semmiképpen nem szeretnék a fórum adta lehetőséggel visszaélni...
(#) snapscan hozzászólása Márc 12, 2008 /
 
Ahogy látom, már meg van oldva:

http://www.hack247.co.uk/2006/08/15/diy-pcb-printer/

Kérdés, milyen tintát használtak? Nem igazán tudok angolul..
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem