Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SDR (Software Defined Radio)

Témaindító: Kera_Will, idő: Dec 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) dokidoki válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Nem hagytad le véletlenül a cím elöl a http:// -t?
(#) elektroncso válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

De lehagytam. Most már ott van a oldal címe, de még mindig nem megy. Indítsam újra a számítógépet?

Nálam négy hete nem volt újraindítás, és működik... Csak a weboldalt kell lefrissítened, ekkor még a kapott java-s ablakot engeded, RUN-t nyomva neki, és ekkor betöltődik az oldal működve.

Amit Köbzoli linkelt oldal alapján újratelepítettem az ott ajánlott javát a számítógépen, frissítettem az oldalt, és ugyan azokat az ablakokat kapom amiket visszább mutattam.

Igen ez várható volt, mert csak az a megoldás, amit a linkeltem oldal ír, ezt adaptáltam Neked magyarítva.

Azt is megcsináltam, ott van az engedélyezett oldalak között a websdr. Mégse megy.

Vagyis azt írod, hogy a java biztonsági beállítások piszkálása után se változott semmi? Vagyis, felvetted pld. a http://websdr-hu - t a kivételek közé és leokézva eltünik ugye, és az oldalt lefrissítve semmi változás? Mert nálam ekkor már felugrik egy javas- biztonsági figyelmeztetés és ott a RUN -ra klikkelve beindul a sdr- rádió az oldalon.

Igen igen ezt csináltam, megnéztem most és ott is van a webcím ellenben nekem semmilyen RUN-os ablak nem jön elő frissítés után csak ugyan az játszódik le mint amit az első hozzászólásomban írtam.

Akkor passzolom, mert ez a hiba nem jön elő nálam. Gondolom a böngésző újraindításán is túl vagy, bár nálam erre sem volt szükség.
Ui: 3616kHz volt magyar forgalom elébb azt hallgatom most is rajta...,
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014

Én is végeztem , mert már nagyon felhúztam magam, maradok inkább a hagyományos rádióknál. Nem szeretem ezeket a szoftveres dolgokat.
(#) Leraz válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Szia.Nálam is volt 2 napig hiba mert nem vette tudomásul a Java szoftvert pedig ott volt a gépen.Letöröltem a Java-t és a legújabbat fel.Telepítés - újraindítás és minden jó lett.Most is megy.
Viszont amikor kilépek a programból a Java-t is le kell tiltanom mert bezavar a többi programba.
(#) elektroncso válasza Leraz hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Újraindítottam a gépet, de semmi változás.Majd időnként néha visszalesek hátha észhez tér.
(#) ha9pi.feri hozzászólása Máj 21, 2014 /

Üdv!
Meg tudná mondani valaki, hogy ennek a hangkártyának sztereó-e a line in bemenete? Sajnos a laptopomé nem az és az sdr-hez pedig sztereó kellene.
Kösz.: Feri
(#) kadarist válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia!
Mindegyik hangkártyának sztereó a line in bemenete, de még a mikrofonbemenet is olyan. A laptopod hangkártyájának drájverében nézd meg a beállításokat.
(#) Bell hozzászólása Máj 21, 2014 /

Szisztok!
Egy ilyen (Bővebben: Link) tunerrel szeretnék TV adást venni. Lehetséges ez és ha igen, milyen program kell hozzá?
(#) ha9pi.feri válasza kadarist hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia!
Amelyiken csak mikrofon bemenet van, az nem sztereó, a line bemenetnek sztereónak kellene lennie. Reggel olvastam, hogy a külső usb-s kártyák sem mind sztereó bemenetűek.
A laptpon néztem, de nem lehet a mikrofont sztereóra állítani.
(#) pmate95 válasza Bell hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Üdv!
Mivel gyárilag TV és rádió vételre van kitalálva ezért igen.
Általában adnak hozzá gyári CD-t amin van hozzá kezelőprogram. Gondolom DVB-T adást szeretnél venni. Célszerű valami nyereségesebb antennát beszerezni, mert a digitális átvitel igényli a normális erősségű vett jelet.
73&DX! HG8-654
(#) pucuka válasza Bell hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szerintem olvasd el ezt, meg ezt.
(#) pucuka válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Csakhát, Ő vett egy F1 -es karosszériát, motor nélkül, viszonylag olcsón. Meg kell venni hozzá a motort is, és így már nem lesz olyan olcsó. Viszont sokmindenre alkalmas lesz, bár meglehet, hogy nem is lesz rá szüksége. Akkor azonban nem ezt kellett volna megvennie.
Én is vettem a minap egy hasonlót, és suszter cipője alapon a mágnestalpast felbiggyesztettem a radiátorra, (az volt vas elérhető) és vidáman megy a TV. Igaz rálátok az adóra, és nincs is messze.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) Bell válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia!
Köszönöm az infót!
CD-t sajnos nem adtak vele, a HDSDR-t próbáltam eddig, az remekül működik.
Azt gondoltam, hogy a TV vétel is ilyen egyszerű, de használható programot nem találtam eddig. Antenna nem lenne gond.
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Nézegettem már ezeket, de TV vételre alkalmas, szabadon letölthető egyszerű programot sehol sem találok.
Van TV előfizetésem és csak ki szeretném próbálni.
(#) kadarist válasza Bell hozzászólására (») Máj 21, 2014 / 1

Szia!
Mutatok két drájver és program CD tartalmat: Egyik.
Másik.
Mindkettő tartalmaz ilesztőt és tévéprogramot is.
(#) Bell válasza kadarist hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Nagyon köszönöm! Fel is tettem az elsőt, már csak valamilyen antennát kell fabrikálnom.
(#) ha9pi.feri válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Itt írnak a problémáról és az előtte lévő hsz-ben: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1615770.html#1615770 Van esetleg még tapasztalata valakinek ezzel a hangkártyával?
(#) Jossz hozzászólása Aug 5, 2014 /

Sziasztok. Amint itt olvasgattam, Ti már biztosan nagyon sokfajta paraméterrel rendelkező SDR vevőt ismertek, láttatok és építettetek, ezért kérnék egy kis segítséget.
Nekem eléggé alacsony frekvenciatartományban, kifejezetten csak AM modulációs módra kellene egy SDR mérővevőt vennem, vagy építenem. A mérendő AM modulációs frekvencia tartomány kb. 20 kHz-től kb. 1300 kHz-ig terjed, a mérési lépcső 0,1 kHz, vagy 0,05 kHz, a mérendő jelerősséget dBuV-ban kellene megkapnom. Az lenne a nagyon jó, ha ezekkel a paraméterekkel létezne olyan vevő, amely hasonlóan az SDR-Cube-hoz PC független jelfeldolgozással (ha lehet, dsPIC alapon) és saját kijelzővel rendelkezne, de lenne olyan pl. USB csatlakozó felülete is, amely PC-n futtatott Windows programmal is képes együttműködni és a mért értékeket megjeleníteni.
Nagyon örülnék, ha lenne valamilyen ötletetek a megoldásra...
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
(#) Jossz válasza Jossz hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Kera_will, köszönöm az alapos magyarázatot az RF műszerek, mérések topicban, azért válaszolok itt, mert az SDR inkább ide való. Végül is eldöntöttem, hogy ennél a technikánál maradok, ezzel próbálom a kísérleteimet megoldani. Nyilván, mielőtt még komolyabb energiákat fordítanék egy saját áramkör tervezésére és építésére (bár szívesen csinálom) szeretnék meggyőződni arról, hogy a kutatási feladat valóban megoldható-e az elméletemmel, ezért úgy gondoltam, hogy beszerzek egy viszonylag alacsony frekvencia sávban dolgozó olcsóbb kész vevőt és azzal kipróbálom a dolgot. Ha működik, akkor nyilván érdemes lesz komolyan ráfeküdni szakmailag is a témára.
Találtam egy RTL-SDR 2841 alapon működő kis készüléket ezt itt ennek az alacsony HF tartománya 100 kHz-től 30 MHz-ig terjed és amint olvastam róla, AM-ben is dolgozik (csatolom a rövid leírását). Letöltöttem hozzá a javasolt SDR# programot is.
Véleményed szerint ez a készülék eléggé érzékeny és alkalmas lehet arra, hogy kipróbáljam magát a technikát vele? Megköszönném, ha vetnél rá egy pillantást.
Még egy szakmai kérdés: ezen az oldalon itt egy RTL-SDR készüléken végeznek egy kisebb átalakítást, amivel "direct sampling mode" módot tudnak elérni. Nem igazán értem, hogy ez mire is jó? Szélesebb sávot tudnak egy időben figyelni, vagy mi? Megköszönném, ha elmagyaráznád röviden.
Péter
(#) Kera_Will válasza Jossz hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Szóval Neked kb.: 2MHzig kellene mérővevőt építeni.
A vételi elv majdnem mindegy analóg / digitális hangolás , demodulátor is mindegy analóg/digitális.
A lényeg , hogy X frekvenciás lépésköz esetén tudjál Y értékű jelszintet mérni.
Ezt a 2 értéket eltárolni majd vmilyen módon ábrázolni valós/nem valós időben.
Azzal a DXpatrollal se vagy előbbre.100KHztől megy ... Neked 10-20KHz kellene.

A direct samplingot az rtl2832 chip használatával érik el.
Szóval ez lenne a "KF" része az USB-s dongléknak.
Erre a max 14MHz körüli tartományra keveredik le a tuner ic (r820t,e4000,fc0012,fc0013) segítségével .(28.8MHz órajelről jár, ebből jön a fél frekvenciás (14MHz körüli) maximális frekvencia)

Ezért ha ennek a bemeneti lábait használják, ide kerül az antenna 2 kondin és illesztő trafón keresztül akkor elvileg DC-14MHz közt működik a dongle.
Ennek már lehet örülnél is ... CSAK a mintavétel kvantáltsága kissé hiányosságot szenvedhet.
Miért is ? Mert csak 7 - 8 bites a felbontása.
Ez neked kevés lehet.Habár meg kellene "füttyenteni" valami laborszignállal , hogy így "csupaszon" direct sample esetén a DSP meddig megy le érzékenységben.Ha itt is tudja a uVoltos szintet akkor még talán jó is lehet.
Az is érdekes kérdés, hogy kb.: mekkora érzékelendő jelszintre kell felkészülnöd
(V,mV,uV) és az intenzitások változásának nagyság rendje uV<->mV, uV<->V mV<->V ?
Ennek függvényében a vett jelek feldolgozását végző áramköri elemek dinamikáját is erre kellene méretezni.(50-80-100dB is lehet)

Ezért is emlegettük az AD konverziót sokkal több bites és gyorsabb AD konverter IC-kel.
A gyorsaság annyira nem is lenne lényeges 2MHz a felső határod elvileg.
Azt bármilyen AD teljesíti manapság.

(E4000 chipset esetén egytized mikrovolt alatti értéket is láttam 150MHzen, igaz ebben a teljes dongle erősítő/keverő lánca benne volt, a kiértékelést szemmel végeztük , mivel ha hallani nem is hallottuk , spectrum képen 1 vékony halovány csík ott volt ami a vivőre utalt)

Méréseket meg valami faraday kalickába kell majd kivitelezned, mert 0-2MHz közt sok sok pirickáló zavarforrásod lesz .

100Hz körüli KF sávszélt szeretnél?
Hmmm arra gondolok , hogy nézd meg a RT ÉK 2002ben lévő VLF(5-400KHz) vevő leírását abban hagyományos analóg áramköri elemekkel közel 100dB dinamikát 1uV érzékenységet 2 3 KHz kf sávszélességet találsz. 100Hz igen (pl.: 1-2MHz KF esetén nem 450KHz mint az eredeti leírás) ha csak 1 - 2 db kvarcot használsz annak még kisebb lesz a sávszélessége mint 100Hz a KFben, a közölt rádió 200Hz sávszélességet tud CW ben.
Analóg oszcillátor helyett DDS használata kell a digitális hangoláshoz.
(#) Jossz válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Ez igen, köszönöm az alapos válaszodat. Így más sokkal jobban értem, hogy mire kell készülnöm... és már értem a direkt mintavételezési módot is...
Igazából az általam jelenleg érdekesnek vélt frekvencia spektrum kb. 150-800 kHz lesz, de azért szeretnék olyan vevőt, amely ennél lefele és felfele is többet tud, mert ugye a feladat kutatás és ez esetben előre soha nem lehet biztos az ember semmiben. Így azt sem tudom pontosan, hogy milyen lesz a vett jelszint és jeldinamika. Csak vélekedéseim vannak jelenleg, az első mérések után már sokkal többet fogok tudni. Ezért is gondoltam indulásnak erre a DXpatrol készülékre. Talán lesz olyan érzékeny, hogy abból már látok is valamit, már ami a mérési szükségleteket illeti.
A mérések természetesen árnyékolt környezetben lesznek, a helyiség egy része és benne az antenna-minta-vevő is külön-külön árnyékolva lesz.
Köszönöm az ötletet, megnézem a megjelölt RT évkönyvet, szerintem meg is van a polcon, vagy elektronikus formában.
Közben találtam egy érdekes anyagot a neten, ebben külön az SDR-1000 vevő részét magyarázzák, elemzik, ill. külön kapcsolást is megadnak. Lehet, hogy talán ezzel is érdemes lenne foglalkozni, nem? A paraméterei alapján eléggé érzékenynek tűnik, nem is annyira bonyolult a kapcsolás és a filterei között benne van a DC(elméletben)-2,5 MHz-ig tartó sáv is. Annyi, hogy én a DDS IC-t, az ad9850-et nem párhuzamosan, hanem inkább sorosan vezérelném egy PIC-ről. Csatolom az említett anyagot, 4 részes, talán felfér és esetleg hasznára lehet a többieknek is.
(#) Kera_Will válasza Jossz hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Ha nem is SDR1K kell neked annál egyszerűbb lenne a Softrock / Zetasdr ...
Elv ugyan az , esetleg a jobb minőségű bemeneti "csattogó" (multiplexer) és kis zajú műveleti erősítő kell hozzá, DDS pedig 4* vételi frekin jár.
(#) Jossz válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Ok, megnéztem, ez valóban egyszerűbb elsőre. Köszönöm a segítséget, és majd referálok, hogy mire jutottam...
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem