Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   577 / 1175
(#) mikado hozzászólása Máj 20, 2014 /

Sziasztok,
A mellékelt alkatrészt egy régi labortáp trafójának primer oldaláról vettem ki, ahol is sorosan volt bekötve. Elsőre azt gondoltam, hogy varisztor, de kicserélve egy másik 275V-ossal sem működik, továbbá a varisztort mintha párhuzamosan kellene kötni de ebben nem vagyok biztos.
Segítséget kérnék mit néztem el...
(Mielőtt: az alkatrészt áthidalva működik a táp...)
(#) Hp41C válasza mikado hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

(#) mikado válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Köszi, ez gyors volt
Esetleg a A érték és karakterisztika meghatározásában tudnál segíteni? Nekem sajnos nincs ötletem.

... de lehet, hogy mégis BC Components varistora. Ez jobban passzol rá.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) mikado válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Megnéztem a műszaki leírásában is de ott nincs a rajzon ez a bizti, csak egy 2A-es üvegbiztosíték.
A táp tipusa kimaradt: Fok-Gyem TR-9193
(#) proli007 válasza mikado hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Hello! Egy Fok-Gyem tápban szinte biztos hogy nincs PTC bizti, mert amikor az készült a PTC bizti még a világon sem volt. A 275V is VDR-re hajaz, de az biztos hogy nem volt a trafóval sorba, maximum oda "keveredett valamikor"..
(#) JaniK válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Sziasztok.
Csak hogy egy kis tiszta vizet öntsünk a poharunkba - mert nem "Öngyógyuló biztosíték", hanem igen is varisztor -
A másik proli007 részére - a P Jani által közölt fényképen lévö elektroncsönek alul ha jól látom kettö kivezetése van, a GU81M-nek pedig a cseh Danyk oldalán lévö fényképen hat kontaktot látok.
Ez szerinted megeggyezik ?
Nem kötekedésbol írom, távol álljon tölem, csak hogy megfelelö választ adhassunk.
Valami olyan érzésem van nem-e egy régi higanygözös egyenirányítócsö esetleg, de a fényképen nem látom a csöben lévö folyékony higanyt.
Talán más hozzáértö kollégának segíthetne a csö azonosításában, ha leírná az üvegbúra külsö méreteit is.
Részemröl most ennyi.

SOS electronic árulja a varisztort.
(#) mikado hozzászólása Máj 20, 2014 /

Nagyon köszönöm mindenkinek az eddigieket!
Kicsit gondolkodtam és arra jutottam, hogy:
Tutira sorosan volt az áramkörben, mert amikor áthidaltam, beindult a tápegység.
De ha varisztor, akkor korábban sem működhetett volna. Ami még a biztis dolgot erősíti, hogy valamikor az 5V 0,5A-s ágat jócskán túlterhelhették mert találtam összeolvad vezetéket is azon a részen. Na a táp azóta nem ment, előtte működött.
Beraktak anno valamiért egy döglött varisztort ami valamitől "megjavult"?

Ha van még kedvetek ezzel foglalkozni akkor holnap csinálok képeket, esetleg egy másik topicban találgathatunk továb.
(#) Szpisti válasza P Jani hozzászólására (») Máj 20, 2014 / 1

GU48 lesz az...
Egészen jó ára van
Szép "kis" 125W-os csöveskét lehetne belőle faragni Bővebben: Link
(#) P Jani válasza proli007 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Hello!
megnéztem: Tungsram OT 400.
(#) elektroncso válasza P Jani hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Jól tippeltem. Ez egy nagyobb teljesítményű adócső. A Magyar Hadsereg is használta.
Idézet:
„1942-ben a mikrohullámú kísérlettel egy időben folytak a 2,5m hullámhosszon működő távolsági felderítő lokátor kifejlesztésének munkái Istvánffy Edvin vezetésével. A "Sas" műszert 350km szabadtéri hatótávolságra tervezték. Adócsőként a Tungsramban gyártott "OT-400" jelű ultrarövid hullámú tóriumos katódú triódát alkalmazták.”

Ha nem baj nem adom meg hol találtam a szöveget. Több nincs róla írva. Üzleti célú oldalról van szó, nem akarok reklámozni.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2014 / 1

Kicsit még utánanézve, 1 kW-os adócső, magyar fejlesztés, direkt mikrohullámú rádióadókba. Csak a Tungsram gyártotta, biztos gyártottak hasonlókat máshol is, de ezt a példányt itt gyártották Magyarországon.
(#) P Jani válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2014 / 1

köszi.
én is utánanéztem, amit előzőleg küldtél idézetet én is olvastam. Nem mai darab annyi szent
(#) Szpisti válasza P Jani hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Ezek egyenértékűek nagyjából (audióba nem egészen mindegy minőségben) az 833A vagy GU48 és az OT400.
Ha katalógusadatok kellenek, vagy kapcsolási rajz, leginkább 833A néven terjedt el.
Sőt a kínaiak ma már FU33 néven is kopirozzák
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) P Jani válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Műszereket most rakom rendbe egy kicsit. Az egyik ha minden igaz egy 1958-as EMKSZ műszer, de van még egy Siemens & Halske is. Ezekről még nem sokat sikerült eddig kiderítenem.
(#) elektroncso válasza P Jani hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Egy kis olvasnivaló a Siemens Halskeről: Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Ez a példány itthon készült, ha ilyen néven található, de hogy valóban hazai fejlesztés-e, arra nem vennék mérget. Ebből a tipusú csőből Amerikában már 1946-ban 1000W-os adót gyártottak . Bővebben: Link
(#) elektroncso válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Nem találom hogy hol olvastam most hirtelen. Arra emlékszek hogy az Egyesült Izzógyár fejlesztette, 1943-ban direkt katonai célokra.
(#) Sebi válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2014 / 1

itt
(#) elektroncso válasza Sebi hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Igen ez az. Eredetileg csak a google-ban olvastam, az oldalon nem jártam. Viszont végig fogom olvasni, érdekelnek ezek a témák.
(#) Sebi válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

(#) elektroncso válasza Sebi hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Köszönöm, érdekelnek ezek a témák, alapból nem vagyok egy katonai szakértő, de érdekelnek a bunkerek, a technika amiket alkalmaztak, rádió adó-vevők, stb.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) Szpisti válasza Sebi hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Hihetetlen hogy háború-időben mekkora ösztönzést kap a technika fejlesztése. Érdekes a cikk!
(#) ujfalusi hozzászólása Máj 22, 2014 /

Sziasztok!
Megtudnátok mondani hogy ez milyen kapcsoló?
Köszönöm.
(#) zosza18 válasza ujfalusi hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Szia.
Ez egy 3 fázisú, 3 állású váltókapcsoló. A bekötési ábra mutatja a bemenő 3 fázist és a motorok bekötését. 1-es állásban az 1-es motor, 0 állásban fesz. mentes állapotban van míg 2-es állásban a 2-es motor kap feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) ujfalusi válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Köszönöm a magyarázatot.
(#) majorka hozzászólása Máj 24, 2014 /

Szebusztok Egy régi 2311(TCA 311) IC hejetitő IC-i keresek. Nekem Sanos nincs ilye katalogusom.
Köszi majorka.
(#) Sebi válasza majorka hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

TCA311 még régi katalógusban sem található. A közelében lévő számok küszöbérték-kapcsoló áramkörök.
Talán segítene, ha tudnánk, miben is található, akkor a funkció ismeretében javasolni lehet valamit.
(#) Hp41C válasza Sebi hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Szia!
Csak ennyit találtam róla:
  1. Family TCA311/ 312/ 315 Operational Amplifier  Darlington Input, Open Collector Output.
  2. Because of the absence of frequency compensation this IC often is called Comparator.
  3.  
  4. Pins :
  5. Dual in Line ( A-type):
  6. 1 : +Us
  7. 2 : + Input
  8. 3 : - Input
  9. 4 : -Us
  10. 5 : Output = Collector of the 2nd Ts of the output Darlington.
  11. 6 : R = Resistor to +Us, collector of first Ts of the output Darlington.
  12.  
  13. SMD case (W or G- type):
  14. 1 : + In
  15. 2 : - In
  16. 3 : -Us
  17. 4 : Out
  18. 5 : R
  19. 6 : +Us
  20.  
  21. Maximum Ratings:
  22. Us = +/- 15 V
  23. Iout = 70 mA
  24. Ir = 10 mA
  25. Temp:
  26.  TCA311 : 0 to 70 grdC.
  27.  TCA312 : -55 to 125 grdC.
  28.  TCA315 : -25 to 85 grdC.
  29.  
  30. TCA332 is the normal operational amplifier version of the TCA312. Instead of the R- pin it has a normal frequency compensation pin. The output is a darlington - unable to pull down the output voltage nearly to -Us.
Következő: »»   577 / 1175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem