Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   341 / 978
(#) maszek0005 válasza jog27 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Bővebben: LinkHát hasonlít egy 3 modulos kismegszakítóhoz, de a kapcsolási rajzon van hozzá egy különálló hőkioldó, amit nem értek miért? ugyanis a motorvédő kapcsolóban eleve be van építve.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Szirty válasza jog27 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Igen, a rajzon pirossal bekarikázott rajzjel motorvédő kapcsoló.
(#) Kismazsika hozzászólása Máj 23, 2014 /

Sziasztok! Valaki tudna nekem mellékelni egy Áramváltós Fogyasztásmérő bekötési rajzot ? Előre is köszönöm.
(#) hegman válasza Kismazsika hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Megvalósult mérés.
(#) Kismazsika válasza hegman hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Szia! Köszönöm, de és nem erre gondoltam, hanem olyanra, amin minden ábrázolva van a fogyasztásmérő minden kivezetése, áramváltók és a túláram védelmi eszköz.

Esetleg 3. oldal?
(#) Kismazsika válasza hegman hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Elnézésed kérem, nem néztem meg Nagyon szépen köszönöm, és még valami, milyen programot ajánlanál ami ingyenes és alkalmas elosztó szekrények rajzának az elkészítésére ?

Regisztráció után mind a Schneider mind a Eaton oldaláról le lehet tölteni egyszerű elosztó elrendezést tervező programot, egyvonalas vagy áramutas rajzoló programot ingyeneset jól használhatót nem nagyon tudok. Én céges ACAD-ban rajzolok.
(#) elektroton válasza hegman hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Rajzoló programként az sPlan-t ajánlom. megfizethetően olcsó és egyszerű a használata.
sPlan topik
(#) szaot hozzászólása Máj 26, 2014 /

Üdvözletem,

Segítséget szeretnék kérni süllyesztett villanykapcsoló fali furatának elkészítésével kapcsolatban. Sajnos a neten nem találtam leírást/videót, ha valaki tudna linket vagy információt adni, hogy milyen szerszámmal, hogyan kell ezt elkészíteni, azt megköszönném.
(#) mikado válasza szaot hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Kivésed a doboz méretének megfelelő lyukat, a dobozon elkészíted a megfelelő helye(k)en a kivágást, majd kilocsolod vízzel az előbb említett lyukat a falon. Ezután valamiben modell gipszet keversz össze a megfelelő mennyiségű vízzel csomómentesre. Akkor jó, ha jó sűrű tejbegríz állagú. Ha vakolt a fal, a falsíktól kb. 0,5-1cm-rel beljebb legyen a doboz széle. Ha nem, akkor a leendő falsíktól... A gipsz a 6.-tól a 23. percig köt, erre ügyelj különben nem lesz jó döglött gipsszel dolgozni. Szerszámok simpi kolega válasza szerint...
(#) potyo válasza mikado hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Én homokkal szoktam keverni a gipszet, ilyen egy rész gipsz, két rész homok arányban. Tiszta gipsz nekem túl gyorsan köt, bár van, amikor meg az a jó, ha gyorsan, de doboznál nem szokott lényeges lenni.
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Ha csövet rögzítesz: stukatúrgipsz, ha dobozt - modellgipsz. Ha folyósabb kell homokot adsz hozzá, ha gyorsítani akarod - cementet. Ha lassítani akarod a kötést : meszet. Ennyi a vegyészet belőle. A lényeg: A téglával egyenértékű szilárdságú kötőanyag a legmegfelelőbb statikailag. Ezért van, hogy horonyvésésnél csak minimális rögzítés kell, és vakolóanyaggal kell kitölteni a réseket. Doboznál telibe gipszelünk, Minél pontosabban van beállítva a doboz, a vízszintes és a függőleges - annál szebb lesz a szerelvényezés. Az összes többi már csak gyakorlat kérdése. Ha szerelvényhez csövezel, érdemes alulról és felülről behozni a csövet - esetleg hátulról. oldalról semmiképpen a szerelvény rögzítőfülek miatt. Kapcsolóhoz konnektorhoz lehet normál dobozt tenni, de strukturált hálózathoz, koaxhoz fényképezőgép, vagy duplamély doboz kell. Akkor meg lehet tartani az előírt hajlítási sugarakat is. Vésésnél mindig kell helyet hagyni a gipsznek is a dobozon felül annyival, hogy állítható legyen még a doboz, ha elmozdulna. Legjobbak a körmös dobozmaró fejek, de nem minden fal bírja a kiképzést. Ott marad a "gyengéd" kézi vésés, vagy a vágótárcsás flex. Utóbbi porol rendesen, de a legkisebb mértékben gyengíti a falat és pontos.
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Akkor neked a dobozmarót találták ki. Nekem legalábbis nagyon tetszik. Egy dologra nem jöttem még rá, 67mm lyukba hogyan lehet a legegyszerűbben, legjobban gipszelni. Ben bent marad, de nem igazán egyenletesen sikerül. Nagyobbat meg nem takar szépen a szerelvény.
(#) pont válasza proba hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

A lyukat körbe kikenni, a doboz aljára egy két diónyi gipsz, mikor benyomjuk, visszafolyik körben mindenhova, felesleget lehúzni...
(#) szaot hozzászólása Máj 28, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat! Még az lenne a kérdésem, hogy glettelőgipsz megfelel-e a doboz rögzítéséhez (mert ez van otthon), vagy vegyek inkább modellgipszet? Illetve - mivel a villanykapcsoló át lesz helyezve -, üres dobozt hogy lehet "eltüntetni", síkba hozni a fallal? Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza szaot hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Szia!
Nem kell okvetlenül modellgipsz, ha nem gond a lassabb kötés. A szintbehozást dobozcserével lehet megoldani. Ha nagyon bent van, akkor alá kell pakolni, ha kint akkor meg beljebb kell vésni.
(#) proli007 válasza szaot hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Hello! Belefaragsz egy darab téglát, és begipszeled, mint a dobozt. De a téglát mártsd be vízbe mielőtt begipszelnéd. Tégla legyen kicsit beljebb mint a fal síkja, és amikor meghúzott lehet síkba gipszelni egy 100-as spaklival.. (Itong darabbal még könnyebb a dolog.)
(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Régen újságpapírból gyűrt gombócot tettünk a dobozba és azt gipszeltük síkba.
(#) proli007 válasza pjg hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Hello! Az azért elég vicces, ha nem "alapkő letétel" volt a cél. De láttam én már mindent, letapétázva, hungarocell, kisebb doboz... A papír (de cementes zsák) vakolás előtt került bele, előnye, hogy nem pucolták be teljesen a dobozt, és ami lényeg,száradáskor megtalálható, hol van a doboz. Mert ott előbb száradt és így szépen ki lehetett vágni a helyét szabályosan.
(#) kameleon2 válasza szaot hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Szia! A glettelőgipsz jócskán tartalmaz meszet, hogy fehérebb legyen - ezért baromi lassan köt. Jó, de nem árt ha dobsz bele egy kis cementet is, az gyorsít rajta. Különben kb 24 óra mire meghúz. Stukatúrgipsz 1-2 perc....
(#) kameleon2 válasza szaot hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Ha dobozt akarsz eltüntetni - inkább használj cementet és homokot habarcsként. Akkor a tégla nyomószilárdságával egyenértékű lesz a javított falrész. Ugyanígy kültéren is inkább cement alapú rögzítés ajánlott - akár sűrű csemperagasztó is jó - bár az is lassú. És igen téglatörmelék is jó a habarcs közé.
(#) kameleon2 válasza pjg hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Ezt a megoldást nem javaslom. Valóban - ha az a cél, hogy még a vakolat teljes kiszáradása előtt megtaláljon az ember egy dobozt - akkor jó az újságpapír - bár erre van tüskés dobozfedél is, ami lerúgja a vakolatot és piros. Doboz eltüntetésére a már említett tégla+ habarcs a tökéletes megoldás.
(#) szaot hozzászólása Máj 28, 2014 /

Köszönöm a segítséget, a az áthelyezés megtörtént!
(#) potyo hozzászólása Máj 29, 2014 /

Wago vezetékösszekötőből meg tudja valaki mondani, hogy milyen típusra lenne szükségem, ha 1,5 és 2,5-ös vezetékeket akarok velük összekötni? 3, 4 és 5 vezetékhez alkalmas típus kellene
(#) papo69 válasza potyo hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Ma merev vezetékre kell akkor a 2273 203- -205 tipusok alkalmasak
hajlékonynál a 222-413----415 sorozat alkalmas de ez csak rézre jó!
(#) potyo válasza papo69 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Köszönöm. Csak rézre és csak tömör vezetékre használnám.
(#) SzervízMacska válasza potyo hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Például.

DSC_0007.JPG

(#) zotya93 hozzászólása Máj 30, 2014 /

Üdv mindenkinek !

Jövő héten cseréljük a villanyvezetékeket a házba és az lenne a kérdés hogy kell e rá valami engedély vagy valami hivatalos papír ? Mert ugye elvileg óra után azt csinál mindenki amit akar.
Segítséget köszönöm
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) kérdező válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Ezt a szereléstechnikát utálom. Szerintem sok tűz lesz miatta. Én Németországban találkoztam ilyennel, és kivétel nélkül lötyögött mind. Kidobtam, jött helyére a jól bevált sorkapocs.
Más: Gyakran hallom, hogy
Idézet:
„kettős szigetelésű készüléket földelni szigorúan tilos.”
Ezt nem értem. Az odáig OK, hogy felesleges, (+ kiadás, vastag otromba drót) de ha mégis leföldeli valaki, miért baj?
Következő: »»   341 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem