Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Nem mondod komolyan hogy csak ezért kiforrasztottál belőle mindent...
Mivel fog ekkora melót meghálálni a fórumközösség? Talán csak azzal ha kapcsolási rajzot készít belőle.
Amúgy is ki akartam cserélni a kondikat normális minőségre és érdekel hogyan működik. Nem akkor szeretnék agyalni rajta ha egyszer tönkremegy.
Nagyvonalakban ez a lényeg. Nekem mondjuk csak az áramforrást kell dobozolni, minden más megvan. Toló, kábel, stb. Azért azt megjegyezném, hogy a kimenő fesz valamennyire kb.: 15v (vagy még kevesebb, huzalátmérőtől függően) és 30v között legyen állítható.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
Hogy éppen mekkora feszültség kell az sincs törvénybe rögzítve, mert leginkább az adott áramforrás határozza meg. A gyengébbhez 1-2V-al több kell, az erősebbhez meg kevesebb. Amit egyszer javítanom kellett az egy háromfázisú volt, az egyik oszlopon a szekunder menetzárlatos lett. Azon 17V volt a legalsó fokozat, és 32V a maximum.
Elvileg ez lenne az ideális áramoforrás: Uív=15+0,04xIív
Ami a legjobban érdekel a gépem működésében az, hogy az "Ívkarakterisztika" potméter mit szabályoz. Teljesen megváltoztatja az ív jelleget. Egyik végén teljesen "lágy, sziszegős" lesz az ív, ami vékony lemezeknél nagyon előnyös a másik végén sokkal "keményebb" lesz és a hangja is megváltozik. Ez vastag anyagnál jobb, mert mélyebben olvad be.
Nézd meg a mellékelt képet. Ehez hasonló utasítások alapján kell dolgoznia a hegesztőnek. Ennyire nincs törvénybe rögzítve, hogy épp mekkora feszültség kell. 1 mm-es huzallal 17V-on kb. 80A, 32V-on kb. 250A. Sok gépen még 4-5 kissebb fokozat van. A pdf-ben a gépek adatain is látszik, hogy a legkissebb fokozat elég gyenge.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
Pont erről beszélek. A képlet alapján 240A-hez 25V körüli fesz kellene, de általában több van. Gondolom azért, mert a képlet az ideális áramforráshoz (stabil DC) van kitalálva, egy mezei trafó meg az ideálistól elég messze van.
Látatlanban arra tippelnék hogy lebegteti a vezérlést. Mivel ugye a trafó és a betáp fix, ezért az átvitelben egyetlen dologgal lehet csak variálni, és az a kitöltési tényező. Kiegészítő áramkörökkel ez még biztos hogy megbolondítható, tehát mondjuk nem folyamatos a pwm hanem "csomagokban" kapja a trafó, aztán ezekkel a csomagokkal lehet variálni egy potival (kisebb-nagyobb, sűrűbb-ritkább stb.). De ez csak ötlet.
Meg kell nézni a szekundert hegedülés közben szkóppal különféle beállításoknál, és akkor fény derül a titokra, vagy legalábbis egy részére. Lassan én is kedvet kapok hozzá hogy visszarajzoljam.
Nem vagyok benne biztos, de régebben az előző munkahelyemen dolgoztam egy 3 fázisú géppel, amin szintén lehetett állítani a kimeneti jel karakterisztikáját. Háromszög formájútól a négyszögjelig. Mikor háromszög jellel dolgoztunk vékony anyaggal akkor volt olyan sima zizegős hangja hegesztés közben. Vastag anyaghoz Négyszög jellel dolgoztunk és lehetett állítani a kitöltést is, na akkor vált durvává a hangja a hegesztésnek, de bele is égett rendesen az anyag. Törtünk el hegesztést 10mm-es anyagnál és jó beállításnál 3-4mm-re is beolvasztotta magát.
Jó esetben 3 m test, 2 m munkakábel, rossz esetben 10 m test, 6 m munkakábel feszültségesését is "ki kell gazdálkodnia" az áramforrásnak.
Nekem mindkét co gépemnél 15m csoportkábel (gáztömlő, áramkábel, vezérlőkábel) van az áramforrás és az előtoló között, 6m testkábel és 4m munkakábel van, igaz az egyik gyári, ipari, a másik saját készítésű gép. Ha elég vastagok a kábelek, nem nagy gond a hosszuk.
Számold ki, 200 A-nál hány volt esik a testkábeleden! A 15 m csoportkábel az bónusz.
A gáztömlőt nem szokás a csoportkábelbe belefogni, azt oda szokták tenni az előtoló mellé. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
Pedig minden ipari gépen egy védőcsőben van a gáztömlő az összekötőkábelekkel, ami külön tolós. Hogy is nézne ki, ha pl. egy hajó belsejét kellene összehegszteni, ahova alig fér be a hegesztő és vinni kellene a tolóval a palackot is. : )
A tápegységen van mindegyiknél kialakítva a palacktartó rész: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
Idézet: Ez tévedés, vagy férreértetted. Minden külön előtolós gépnél egyben van. Az alapgépen van a palacktaró is, mivel az alapgépet és a palackot ritkábban kell mozgatni mint az előtolót. Nem a kompakt gépekre kell gondolni. 70mm2-es kábelen szerintem fölösleges számolni a feszültségesést. „[/quote]A gáztömlőt nem szokás a csoportkábelbe belefogni, azt oda szokták tenni az előtoló mellé.[quote]” A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
Igazad lehet, mert mikor még a hajógyárban dolgoztam, nem vitték a CO2-t a hajóra. Igaz, azóta Hajógyár sincsen.
Sziasztok.
Hoztak nekem egy Weco Discovery 140 hegesztőt, ami azt produkálja, hogy mikor bekapcsolom akkor elindul csak egyszerre világít a bekapcs led, meg a hővédelem ledje. feszültség pedig a végeken 0 volt. Szétszedtem leltem benne egy elégett ellenállást, de annak cseréje után sem változott semmi. Valaki találkozott már ilyen problémával? Vagy van valakinek hozzá kapcsolási rajza?
Ha ilyen egyszerű lenne a javítás,elvileg sosem menne tönkre.A kimeneten lévő meghajtást kellene méricskézni.Valószinű a vég mehetett tönkre.Ezt egy DVM -el is könnyen ellenörizhető.Igen ezzel a problémával nagyon sokan találkoztak.Rajz nem biztos hogy van,de ezek általában egy kaptafa.
Szia. Javítottam már inverteres hegesztőt, de még ilyennel nem talákoztam meg ilyen problémával sem. Be tudnád keretezni a képen hogy hol keressem a hibát? Köszönöm!
Az ellenállás kiégése a hiba következménye is lehetett. Honnan tudtad milyen értékűt kell betenni a kiégett helyett? A gép melyik részén volt a kiégett ellenállás?
Gondolom a segédtáp az megy, mivel világít a bekapcsolást jelző led. IGBT-k lábán van vezérlés? A hőkapcsoló led világíthat amiatt is, hogy a kimeneten valami zárlat van és úgy érzékeli mintha le lenne ragadva a pálca. Vagy a kimenő feszültséget érzékelő áramkörben valamilyen szakadás, esteleg opto hiba. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
A bekarikázott ellenállás volt elégve. A neten talált képeken láttam hogy 10 ohm ellenállás van ott és én is olyat raktam vissza.
Leválasztottam a kimenetről a feszültség érzékelőt és ugyan úgy világit a hővédelem ledje. a kimeneten megnéztem a diódát a zavarszürő kört és ott minden rendben van. Azt szeretném kérdezni, hogy valahogy nem lehetne leválasztani a védelmet a rendszerről?
Üdv Mindenkinek!
Nem hegesztő szakemberként, de lelkes amatőrként immár 20 éve hegesztgetek ívhegesztővel. A következő problémám lenne egy pár éve - újonnan - vásárolt GCE gyártmányú Wolf 1100 típusú Inverterrel (110A): - a pálca állandóan letapad, amikor ívet szeretnék fogni, illetve hegesztés közben is néha olyan érzésem van, hogy változik az "ereje" (mintha visszavenném az Ampert). Kábeleket már többször ellenőriztem. A testkábelnél van némi melegedés, ha sokat használom. A pálca amiket használok: 2,5-es ESAB 46.16, illetve 2,0-s Böhler Fox KE. A családban lévő másik Inverterrel nincs ilyen gondom. (a típusára sajnos nem emlékszem - 150 km-re van tőlem) Mi lehet a probléma? A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Üdv!
Egy Güde160GC-t próbálnék javítani. Zárlatosak voltak az IGBT-ket hajtó tranzisztorok, egy 16V-os és egy 5,6V-os zener az L6386 és az LM3845 tápellátásának áramkörében. Látszik, hogy cserélték korábban a teljes IGBT-kimeneti egyenirányító modult. A két IC-t is kicseréltem. Most elindul a készülék, de ha hegeszteni próbálok, kikapcsol. Ilyen: Képek Rajzot csak hasonlót találtam. Itt Awelco Matrix 160-nak írják. Tudna valaki segíteni rajzzal vagy tanáccsal, hogy merre keressem a hibát? Előre is köszönöm, Jani A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
Ha van benne max állító poti,az alaplapon,azt cseréld ki.Másnál ez bevált.
Ránézésre hasonlít a GISMY gépekre,felépítésileg is,itt ha visszanézel találsz kapcs rajzot több tipusról is.Valahol a védelem bekapcsol,fesz figyelés,(táp)fesz figyelés kimenet,az lm324 környékét kellene átnézni.A kikapcsol,mit jelent?Teljesen,vagy a hibajelző led világít?
Ha hozzáérintem a pálcát a munkadarabhoz, leáll a ventilátor. A zöld LED világít, a sárga nem. Ha rajt hagyom, próbál indulgatni, fel is izzik a pálca vége. Végignéztem már minden rajzot amit találtam, az AWELCO Mikro 164-re hasonlít.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
Sziasztok! Lassan de biztosan a maci dobozolása is készülget, még van pár hiányosság, de alakul. Még a gyors csatlakozók nem érkeztek meg és még van pár forrasztás hátra.
Üdv.
Üdv!
Szép lesz. A körömlakk lemosó leviszi a nyákról az égett gyantát... |
Bejelentkezés
Hirdetés |