Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2314 / 4004
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Az LM3914 az csak egy kivezérlés jelző. A bemeneti egyenfeszültség értékével arányosan gyújtogatja a LED -eket. Olvasd el az adatlapját, kapcsolhatod úgy is, hogy csíkot, és úgyis hogy futó pontot jelenítsen meg.
Ez elé még kell egy frekvencia feszültség átalakító, mert a fordulatszám jeladó a fordulatszámmal arányos frekvenciájú jelet ad. Ezt elkészítheted 555 -el is, monostabil kapcsolásban, és utána integráló áramkörrel, így egy kissé bonyolult, vagy a linkel oldalon látható IC -k valamelyikével, akkor egyszerűbb. Mivel nem mérésről van szó, egy olcsóbb változat is bőven megfelel.
A LED akkor pislog, ha az időállandókat nem jól számítottad ki. (kivezérlésjelzőkben sem szoktak pislogni a LED -ek)
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
(#) holex hozzászólása Máj 25, 2014 /

Lemezes IC foglalatokat miért nem szeretik sokan? Mi a hátrányuk?
(#) vicsys válasza holex hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Nekem oxidossá vált- befeketedett- és KH-zott. Ki is dobtam.
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Amíg mindkettő új, semmi probléma, de ha már kicsit oxidos, akkor már lehetnek érintkezési problémák. A precíziós foglalatban gége rugó van, ami az IC bedugásakor kicsit "lehámozza" a lábakat, ezért biztosabb a kontaktus.
(#) kendre256 válasza holex hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Mert pár év után érintkezési hibásak lehetnek.
(A 80-as években a munkahelyemen voltak ilyen foglalatokkal készült célműszerek, szinte havonta ki kellett húzni belőlük az összes IC-t és visszadugni, hogy működjenek...)
(#) nagym6 válasza holex hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Olyanokkal is találkoztam, ahol idővel elgyengült a lemezek rugalmassága, és nem szorította kellően az ic. lábat. Szinte semmi erővel kivehető volt az ic.
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Lemértem a szabályzást is, 100% fényerőn 0,03V , 0%-on 0,3 . Amelyik ezt kitalálta
(#) proli007 válasza ColT hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Elég hihetetlen, nem valami kommunikációt mérsz? Nézd meg szkóppal is ha tudod. Miért kellene egy szabályozást ilyen kis szinten működtetni, egy monitorban?
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Biztos hogy nem, de lehet, hogy PWM. Nincs szkópom :S Különben egyszerű lenne Én sem értem, miért ilyen.
Mindegy, LM385 van itthon, neki kéne esni összerakni az áramköröd.

A poén, hogy az on/off meg vezérli a LED drivert...

Másik az, hogy nem sok kedvem van tovább gányolni szerencsétlen monitort. Eddig párba már tettem más típusból származó invertert az nem nehéz ügy , de ezzel a ledes kittel ez az első próbálkozásom És az utolsó is, lehet.
(#) Mircsof hozzászólása Máj 26, 2014 /

Sziasztok!
Valaki tudna ajánlani nekem egy 5V-os, low-drop feszültségstabilizátor?
Előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Mekkora áramra? Mekkora bemenőfeszültsége legyen?
(#) Mircsof válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Ehhez kell.
"9V-os elem, vagy 7V-nál nagyobb dugasztáp gondoskodik. Az áramkör fogyasztása 5V-on 8-9mA, elkó mérésnél 15mA impulzusszerűen! (Kijelzővel együtt, mérés közben összesen ennyi.)"
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Megoldódott (1 óra alatt)
LP2950CZ-5.0
(#) SzervízMacska válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Én a hatásfok miatt kapcsoló üzemüt tennék. Például LM2576. A texasos adatlap szerint pont 7V-tól kezd működni...
(#) flatszeru hozzászólása Máj 26, 2014 /

üdv.
Az lenne a kérdésem,hogy mivel lehetne megoldani azt,hogy egy kapcsoló megnyomása után egy áramkör 1 mp alatt háromszor nyisson/zárjon egyenletes eloszlással azután visszatérjen alap állapotába (kapcsoló nyitott állapota) ? 555 el meg lehet oldani azt,hogy 3 kapcsolás legyen 1 mp alatt,csak azt nem tudom hogy kell,hogy a 3. után már ne nyisson/zárjon.
köszi.
(#) proli007 válasza flatszeru hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Hello! Pld. így..így..
(#) flatszeru válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

köszi. Bár ez így elsőre egy kicsit komplikáltnak tűnik az 555 adja az órajelet, az a középső ic meg valami számláló ic google szerint. Hát nekem igazából ez az áramkör egy kicsit magas egyszerűbb megoldás nem létezik rá?
(#) Zsora válasza flatszeru hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

A legegyszerűbb és leghelytakarékosabb megoldás egy 6 lábú mikrovezérlő, meg némi kiegészítő hozzá. (Na persze azt meg fel kell programozni.)
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) Szirty válasza flatszeru hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Pl. használhatsz 556-ot, amiben két timer van. Az egyik adja az asatbil 3 impulzust, a másik egy off delay aminek az ideje egyenlő a 3 impulzus periódus idejével ami tiltja az asatbilt és így a további impulzusokat.
(#) Primary hozzászólása Máj 26, 2014 /

Egy LM2576-hoz kellene egy biztosíték (3A; 5V). Regenerálódót szeretnék. A rövidzárlat kivédésére megfelelő a gyors kioldású, vagy az sem elég gyors? Túlterhelésre?
(#) kadarist válasza Primary hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Szia!
Az IC beépített áramhatárolással rendelkezik, tehát megspórolhatod a biztosítékot. Természetesen rakhatsz a bemeneti oldalra biztosítékot, ha nagyon szükségét érzed.
(#) proli007 válasza flatszeru hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Alapból két lehetőség van. Vagy megszámlálni a 3 impulzust (mint ahogy a 4017 teszi), vagy egy monostabillal időzíteni az astabil oszcillátort. De ekkor el kell találni az időt, hogy a 3 impulzus épp beleférjen. pld. így, ha ez nem túl komplikált.

3Imp-1sec.png

(#) eadx hozzászólása Máj 26, 2014 /

Üdv!
Egy "kis" segítség kellene ehhez az áramkörhöz. A D1 led helyett egy kapcsolási funkció kellene ami egy 9 v-ról üzemelő szerkezetet kapcsol be-ki. Valami kicsi alkatrész jöhet számításba csak.
Köszi előre is a segítséget.

FLOWER-02.png

(#) proli007 válasza eadx hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Hello! Nem írtad, milyen szerkezetet, milyen fogyasztásút. De félő, hogy ez így "nem gól", mert ez villogtatja a Led-et. Persze megoldható csak tudni kellene mit is szeretnél..
(#) eadx válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Köszi a gyors választ. Ezt a nedvesség érzékelőt használnám a tücsökhang bekapcsolására. Mellékelem a kapcsolási rajzot. A tücsök hangot generáló szerkezet is lehet elmegy 4-5 voltról, ha a smd ic-t teszem bele a szerkezetbe. Most lehet, hogy nagy hülyeséget mondtam, de ha nem akkor kérlek helyeselj.
(#) proli007 válasza eadx hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Oké, de mi a cél? Mert mint mondtam, az az áramkör villogtatja a Led-et. Most a tücsök szóljon, mikor nedvességet érzékel a szonda, vagy ha szárazságot? És folyamatosan szóljon a tücsök? Vagy mi.. (Amúgy ezt a tücsköt is "meg lehet tanítani" érzékelésre.)
Egyébiránt nem azért működik valami kisebb feszültségről mert smd, hanem az IC felépítése (családja) miatt. De mind két CMOS eszköz képes 3..15V között üzemelni.
(#) Primary válasza kadarist hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Autó akksihoz kell. Csak egy szál akksi és ez. Nem autóban lesz. Oda nem annyira indokolt szerintem.
(#) eadx válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Akkor kell szólni, ha száraz a föld.Tudtam, hogy nem találom el a mozaikszót. A tanítás alatt azt érted, hogy egyesíteni kellene a két áramkört? Sajnos én csak ragasztóval tudom, különben nem kérdezném itt, hanem már megcsináltam volna. Nyugodtan átrajzolhatod, ne tartsd vissza magad.
(#) gabi20 hozzászólása Máj 27, 2014 /

Sziasztok valaki meg tudná mondani hogy kb. mekkora ellenállása lehet a 24V forrasztópáka fűtőszálának? Sajnos nem működik és kb 20 kohmot mértem ami szerintem nagyon sok...
(#) kadarist válasza gabi20 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Szia!
Igen, nagyon sok, ez meg van szakadva.
Következő: »»   2314 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem