Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az LM3914 az csak egy kivezérlés jelző. A bemeneti egyenfeszültség értékével arányosan gyújtogatja a LED -eket. Olvasd el az adatlapját, kapcsolhatod úgy is, hogy csíkot, és úgyis hogy futó pontot jelenítsen meg.
Ez elé még kell egy frekvencia feszültség átalakító, mert a fordulatszám jeladó a fordulatszámmal arányos frekvenciájú jelet ad. Ezt elkészítheted 555 -el is, monostabil kapcsolásban, és utána integráló áramkörrel, így egy kissé bonyolult, vagy a linkel oldalon látható IC -k valamelyikével, akkor egyszerűbb. Mivel nem mérésről van szó, egy olcsóbb változat is bőven megfelel. A LED akkor pislog, ha az időállandókat nem jól számítottad ki. (kivezérlésjelzőkben sem szoktak pislogni a LED -ek) A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Lemezes IC foglalatokat miért nem szeretik sokan? Mi a hátrányuk?
Nekem oxidossá vált- befeketedett- és KH-zott. Ki is dobtam.
Amíg mindkettő új, semmi probléma, de ha már kicsit oxidos, akkor már lehetnek érintkezési problémák. A precíziós foglalatban gége rugó van, ami az IC bedugásakor kicsit "lehámozza" a lábakat, ezért biztosabb a kontaktus.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Mert pár év után érintkezési hibásak lehetnek.
(A 80-as években a munkahelyemen voltak ilyen foglalatokkal készült célműszerek, szinte havonta ki kellett húzni belőlük az összes IC-t és visszadugni, hogy működjenek...)
Olyanokkal is találkoztam, ahol idővel elgyengült a lemezek rugalmassága, és nem szorította kellően az ic. lábat. Szinte semmi erővel kivehető volt az ic.
Lemértem a szabályzást is, 100% fényerőn 0,03V , 0%-on 0,3 . Amelyik ezt kitalálta
![]()
Elég hihetetlen, nem valami kommunikációt mérsz? Nézd meg szkóppal is ha tudod. Miért kellene egy szabályozást ilyen kis szinten működtetni, egy monitorban?
![]()
Biztos hogy nem, de lehet, hogy PWM. Nincs szkópom :S Különben egyszerű lenne
![]() Mindegy, LM385 van itthon, neki kéne esni összerakni az áramköröd. ![]() A poén, hogy az on/off meg vezérli a LED drivert... Másik az, hogy nem sok kedvem van tovább gányolni szerencsétlen monitort. Eddig párba már tettem más típusból származó invertert az nem nehéz ügy , de ezzel a ledes kittel ez az első próbálkozásom ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Sziasztok!
Valaki tudna ajánlani nekem egy 5V-os, low-drop feszültségstabilizátor? Előre is köszönöm!
Mekkora áramra? Mekkora bemenőfeszültsége legyen?
Ehhez kell.
"9V-os elem, vagy 7V-nál nagyobb dugasztáp gondoskodik. Az áramkör fogyasztása 5V-on 8-9mA, elkó mérésnél 15mA impulzusszerűen! (Kijelzővel együtt, mérés közben összesen ennyi.)"
Én a hatásfok miatt kapcsoló üzemüt tennék. Például LM2576. A texasos adatlap szerint pont 7V-tól kezd működni...
üdv.
Az lenne a kérdésem,hogy mivel lehetne megoldani azt,hogy egy kapcsoló megnyomása után egy áramkör 1 mp alatt háromszor nyisson/zárjon egyenletes eloszlással azután visszatérjen alap állapotába (kapcsoló nyitott állapota) ? 555 el meg lehet oldani azt,hogy 3 kapcsolás legyen 1 mp alatt,csak azt nem tudom hogy kell,hogy a 3. után már ne nyisson/zárjon. köszi.
köszi. Bár ez így elsőre egy kicsit komplikáltnak tűnik
![]() ![]()
A legegyszerűbb és leghelytakarékosabb megoldás egy 6 lábú mikrovezérlő, meg némi kiegészítő hozzá. (Na persze azt meg fel kell programozni.)
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Pl. használhatsz 556-ot, amiben két timer van. Az egyik adja az asatbil 3 impulzust, a másik egy off delay aminek az ideje egyenlő a 3 impulzus periódus idejével ami tiltja az asatbilt és így a további impulzusokat.
Egy LM2576-hoz kellene egy biztosíték (3A; 5V). Regenerálódót szeretnék. A rövidzárlat kivédésére megfelelő a gyors kioldású, vagy az sem elég gyors? Túlterhelésre?
Szia!
Az IC beépített áramhatárolással rendelkezik, tehát megspórolhatod a biztosítékot. Természetesen rakhatsz a bemeneti oldalra biztosítékot, ha nagyon szükségét érzed.
Alapból két lehetőség van. Vagy megszámlálni a 3 impulzust (mint ahogy a 4017 teszi), vagy egy monostabillal időzíteni az astabil oszcillátort. De ekkor el kell találni az időt, hogy a 3 impulzus épp beleférjen. pld. így, ha ez nem túl komplikált.
Üdv!
Egy "kis" segítség kellene ehhez az áramkörhöz. A D1 led helyett egy kapcsolási funkció kellene ami egy 9 v-ról üzemelő szerkezetet kapcsol be-ki. Valami kicsi alkatrész jöhet számításba csak. Köszi előre is a segítséget.
Hello! Nem írtad, milyen szerkezetet, milyen fogyasztásút. De félő, hogy ez így "nem gól", mert ez villogtatja a Led-et. Persze megoldható csak tudni kellene mit is szeretnél..
Köszi a gyors választ. Ezt a nedvesség érzékelőt használnám a tücsökhang bekapcsolására. Mellékelem a kapcsolási rajzot. A tücsök hangot generáló szerkezet is lehet elmegy 4-5 voltról, ha a smd ic-t teszem bele a szerkezetbe. Most lehet, hogy nagy hülyeséget mondtam, de ha nem akkor kérlek helyeselj.
Oké, de mi a cél? Mert mint mondtam, az az áramkör villogtatja a Led-et. Most a tücsök szóljon, mikor nedvességet érzékel a szonda, vagy ha szárazságot? És folyamatosan szóljon a tücsök? Vagy mi.. (Amúgy ezt a tücsköt is "meg lehet tanítani" érzékelésre.)
Egyébiránt nem azért működik valami kisebb feszültségről mert smd, hanem az IC felépítése (családja) miatt. De mind két CMOS eszköz képes 3..15V között üzemelni.
Autó akksihoz kell. Csak egy szál akksi és ez. Nem autóban lesz. Oda nem annyira indokolt szerintem.
Akkor kell szólni, ha száraz a föld.Tudtam, hogy nem találom el a mozaikszót. A tanítás alatt azt érted, hogy egyesíteni kellene a két áramkört? Sajnos én csak ragasztóval tudom, különben nem kérdezném itt, hanem már megcsináltam volna. Nyugodtan átrajzolhatod, ne tartsd vissza magad.
![]()
Sziasztok valaki meg tudná mondani hogy kb. mekkora ellenállása lehet a 24V forrasztópáka fűtőszálának? Sajnos nem működik és kb 20 kohmot mértem ami szerintem nagyon sok...
Szia!
Igen, nagyon sok, ez meg van szakadva. |
Bejelentkezés
Hirdetés |